antakaa neuvoja vauva 3,5kk

mama.

elikkäs, yöt menee hyvin, syö noin 1-2 kertaa, yleensä aamuyöstä. nukahtaa rinnalle ja siitä omaan sänkyyn siirto. mutta päivä unet ei luonnistu, aijemmin ei nukkunut juuri yhtään, että nyt on vasta edes alkanut nukkumaan, mutta unen määrät ja kerrat ei ole täsmällisiä, eipä tuo haitanne onhan vauva vielä niin pieni, mutta ongelma on siinä että nukkumaan meno on aina yhtä hankalaa. itkun kanssa koska on yli väsynyt, kiljuu ja huutaa pukiessa, vaunuilla lähettävä ulos, nukahtaa siihen ja nukkuu ainakin sen verran mitä työnnellään. sisällä ei oikein nuku sängyssä, rinnalle nukahtaa joo ja siinä hetken nukkuu, mutta itsekseen herää heti.

herää 7-8 , aamu-unet 1,5h päästä kun on herännyt, nukkuu noin 1h. sitten seuraavat päikkärit noin klo 12-14/15ja nuo kahdet unet nukkuu ainakin, mutta kesto ja alkamiskohta vaihtelee. illalla nukkuu vaunuissa noin 0,5-1h noin klo 16.30

ja kaikki unet menee sen mukaan milloin osoittaa väsymisen merkkejä, kitisee ja mikään ei ole hyvä. olen koittanut ennen tuota kitinää nukuttaa mutta siitä ei tule mitään, saa raivarit tai ei vaan nuku. no ennenkun joku sanoo että ei sen tarvii nukkua noin paljoa, niin mulle käy hyvin sekin joo mutta sitten on ihan mahotonta menoa, mikään asento ei ole hyvä, ei ole nälkä mikä'än ei käy, hieroo silmiä, haukottelee ja kitisee ja itkee. eli väsynyt on. illat on pahimpia koska mennään sänkyyn klo 20.30 eilenkin oli vielä 22 hereillä, muka nukkuu ja heti kun rinta pääsee suusta irti, alkaa kauhea panikoiminen sen perään. tuttia ei suostu syömään. olen itekkin illalla väsyny enkä osaa alkaa nukkuun ennenkun vauva on nukahtanut.

jos vauva herää klo 15 päiväunilta niin kova homma on jo selvitä klo 16.30 asti kun alkaa jo väsyä, no jos nukahtaa ja nukkuu noin 17.30 niin sitten se vasta homma on selvitä klo 20.30, miten rytmittäsin noita unia kun neuvolasta snaottiin että ei niihin voi puuttua ja se on totta et jos ei nuku niin ei nuku vaika mitä tekis..huoh, alkaa jo niin väsyttää nää ainaset uni tappelut. ja ongelmat on just noi että jos esim herää yöllä tai illalla on nukahtamaisillaan ja herää tms niin ei rauhotu ilman rinta, turha silitellä tms ei auta mikään. ja jos nukkuu päivällä noi 3h unet niin se saattaa herätä sen 5 kertaa tuona aikana ja jopa syödä välillä ja jatkaa uniaan.

nuo illat on just sitä että kyttään minuutin välein kelloa joko päästään nukkumaan, turhauttavaa. ja olen kokeillut myös sitä että mennä'än aijemmin nukkumaan onhan vauva niin pieni että menee paljon aijemmin nukkuun ku aikuiset (niin luulis joo) mutta sitten käy niin että nukahtaa 8 joo mutta herää klo 23 ja sitten ei nukutakkaan enää tai nukkuun yön yli mutta herää aamulla klo 05. sellasta vekslausta kyllä ollu tää meijän homma, vauvalla oli koliikkia joka nyt helpottanut kyllä. ei pitäs valittaa ja tiedän ettei kai tuohon muu kuin aika auta mut tulipahan kirjotettua. ja rutiinit on samat,pesut yöpuvut jne.

meneekö teillä vauvat muuten heti nukkumaan kun yöpuku on vaihettu?
vauvalla ei ole säännöllistä ruokarytmiä, täysimetän, välillä meneee 3-4h välillä 1h välein, riippuu kitinästä, mutta aina ei olekkaan nälkä pitää saada vaan imutella. harmi kun ei syö tuttia, uattas varmaan jonkin verran asiaa. minkäikäistä vauvaa voi pikkusen jo vieroittaa rinnasta, en tarkoita tietenkään ruokailun määrää vähentää vaan on todella riippuvainen siitä, esim jos nukahtaa rinnalle ja herää tyyliin 15 min päästä hamuamaan niin työnnän heti tissin suuhun, eli kait sen sitten itse olen opettanut muttei muulla rauhotu, sitten imuttaa pari kertaa ja nukahtaa sitten, eli hakee turvaa tuosta. en sitä haluaisi kieltääkkäään mutta sitten huomaa justiin jos mies saa sen nukutettua ja haluaakin unenpöppörössä tissiä niin mitäs sitten, ei mitään ja kohta alkaa huuto.

tulipas taas monta juttua ja varmaan sekavaa tekstiä..

no kommailkaa joku jos ehtii :)

7

806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mamma674

      ensiks onnittelut vauvan johdosta! äitinä oleminen on maailman ihanin asia ja oot onnekas kun sulla on oma pieni käärö sylissä!  

      • mamma674

        lisäys...
        kun elät vauvan ehdoilla niin kaikki alkaa kyl luonnistuu ajan kans.
        ei kannata oikeesti stressata noiden asioiden kans..
        rauhallisesti vaan eteenpäin! :)


    • Tiedän tunteen

      En mä varmaan osaa paljon neuvoa, mutta tulinpa vaan sanomaan että mun esikoinen oli ihan samanlainen. Paitsi että ei nukkunut yölläkään..... Iltaisin nukutus kestä 2-3h vähintään, pahimmillaan kauemminkin. Tissi suussa piti nukahtaa, ja aina kun tissin yritti ottaa pois, alkoi kauhea huuto ja koko homma alusta. Aloin jo kuuden maissa illalla ahdistua kun mietin että kohta se taas alkaa. Yöllä heräs pahimmillaan yli kymmenen kertaa yössä, eikä nukahtanut muuta kuin tissille (ja mä olin niin väsynyt etten muuta jaksanut kyllä yrittääkään kovin pitkään). Päivisin kyllä nukkui, kun sai eka nukahtamaan. Tissille ja siitä ihan varovasti vaununkoppaan, kopppaa heilutellen koppa kärryihin ja vielä lisää heilutusta.... joskus heilutusta tunnin verran ennen kuin sammui. Saattoi nukkua kolmekin tuntia, mutta kävi usein välitissillä tunnin välein. Jälkeenpäin olen miettinyt, oliko vauvalla refluksivaivaa, oireet kyllä täsmäisivät. Silloin ei tullut mieleenkään. Meillä alkoi helpottaa siinä vuoden kieppeillä, poika alkoi nukahtaa päikkäreille ja yölläkin helpommin, ja yösyptpt sain vihdoin pois. Nyt tuo on yli 2,5v, ihana ja kiltti ja menee nukkkumaan nätisti, mutta öisin nukkuu edelleen ajoitttain huonosti.
      Nyt meilä on 4kk ikäinen vauva, joka on ihan toisenlainen. Illalla laitetaan sänkyyn hereillä kun on masu täynnä, ja sinne nukahtaa. Illalla on tarkkaa että laitetaan oikeaan aikaan nukkumaan, jos menee yliväsyneeksi, pitää nukuttaa tissille. Päivisin ei oikein rytmiä ole (johtunee osittain toisen lapsen roolista, elikoisen kanssa kun on puuhaa niin vauva menee pitkälti siinä sivussa), mutta nukkuu yleensä 3-4 päikkärit, pituus vaihtelee puolesta tunnista kolmeen. Päivällä nukahtaa usein tissille, mutta havahtuu kun laitan kärryihin, ja jatkaa siellä unia. En enää harrasta väkisinnukutusta heiluttamalla muuten kuin silloin, jos vauva on selvästi aivan yliväsynyt. Se iskee yleensä silloin, kun huomaamatta vauva on ollut hereillä yli 2h (tuntuu olevan aika maksimi minkä jaksaa).
      Mutta kuten sanoin, ei mulla neuvoja ole antaa. Jotkut kai vaan on hankalia nukkumisen suhteen. Kantoliinaa voi kokeilla, siihen mä tämän uuden vauvan nukutan jos on päässyt liian väsyneksi ja kiukkuaa vaan. Kävellessä nukahtaa enemmin tai myöhemmin (mutta herää kyllä heti jos otan liinasta pois).
      Voimia, kyllä noi vauvat onneksi kasvaa pian ja parin vuoden kuluttua ihmettelet, miten jaksoitkaan sitä ikuista nukuttamista.

      • ap.

        kiitos helpottaa jo pelkästään kuulla etten ole ainut väsähtänyt.tänään taas mahoton pv ja yökin takana..ja just tuo ns väkistenukutus on tyhmää mutten muuten huutaa ja kitisee. meillä oli ilmeisesti koliikkia aijemminn tai ainakin hirveet mahavaivat,niistä jo selvitty luojan kiitos.


      • opyuigiuj
        ap. kirjoitti:

        kiitos helpottaa jo pelkästään kuulla etten ole ainut väsähtänyt.tänään taas mahoton pv ja yökin takana..ja just tuo ns väkistenukutus on tyhmää mutten muuten huutaa ja kitisee. meillä oli ilmeisesti koliikkia aijemminn tai ainakin hirveet mahavaivat,niistä jo selvitty luojan kiitos.

        Täällä on tosi hyvä kirjoitus: http://emonen.vuodatus.net/blog/333507/vauvantahtisuus/

        •Eikö vauvan(kin) pitäisi voida luottaa siihen, että ruoka ja uni tulevat ajallaan?
        -->Ehdottomasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niiden pitäisi tulle jollakin ennakkoon määrätyllä kellonajalla - vauva ei tunne kelloa eikä hänellä ole aikakäsitystäkään. Hänelle ajallaan tarkoittaa silloin kun tarvitaan. Sitähän se viime kädessä kai aikuisellekin tarkoittaa? Tässäkin voisi sanoa, että lapsentahtisuus nimenomaan turvaa sen, että ruoka ja uni tulevat ajallaan. Ei jonkun toisen määrittelemällä, mielivaltaisella, matemaattiseen määreeseen perustuvalla ajalla, vaan omalla, asianmukaisella ajallaan. Silloin kun tarvitaan.

        Vauvantahtisuus tarkoittaa vauvan kuuntelua ja sitä, että vanhempi opettelee tulkitsemaan hänen viestejään ja pyrkii vastaamaan näihin viesteihin mahdollisimman nopeasti parhaalla osaamallaan tavalla. Se on äidin tietoista herkistymistä omille vaistoilleen sekä lapsensa yksilöllisille tarpeille ja lapsen tavalle kommunikoida niistä. Rutiineilla ja turvallisuudella taas tarkoitetaan sitä, että asiat toistuvat totutulla tavalla, vaikkapa ennakoitavassa järjestyksessä. Näin vauva oppii, että tietystä asiasta seuraa toinen tietty asia: Esimerkiksi, että yöpaidan pukemisen jälkeen mennään nukkumaan. Tai, että kun äiti avaa paidannappeja ja juttelee rauhoittavasti, niin pian saa maitoa. Ennen nukkumaanmenoa voidaan vaikkapa laulaa jokin tietty laulu, tai vanhemmat voivat keksiä yhdessä vauvan kanssa jonkin oman, mukavan rutiinin. Ja niin edelleen. Mitään aikakäsitystähän pienellä vauvalla ei ole, joten hänelle vanhemmasta lähtevät, kelloon perustuvat "rutiinit" on täysin mielivaltaisia eivätkä auta häntä hahmottamaan maailmaa turvallisena tai ennakoitavana.

        Vauvavuoden vanhemmuuden tärkein tehtävä on luoda lapselle perusturvallisuus, hyvän itsetunnon perusta. Perusturvallisuus syntyy yksinkertaisista asioista: siitä, että vauva tietää saavansa ruokaa kun on nälkä, kuivaa kun on märkä ja lämpöä kun on kylmä - ja rakkautta rajattomasti. Että maailmassa voi luottaa siihen, että silloin joku auttaa, kun tarvitsen apua. Se syntyy siitä, että lapsi tietää, että häntä rakastetaan sellaisena kun hän on, huolimatta esim. siitä, onko hän väsynyt tai kipeä (eli syliin pääsee aina kun tarvitsee).


      • kuopyyktll
        opyuigiuj kirjoitti:

        Täällä on tosi hyvä kirjoitus: http://emonen.vuodatus.net/blog/333507/vauvantahtisuus/

        •Eikö vauvan(kin) pitäisi voida luottaa siihen, että ruoka ja uni tulevat ajallaan?
        -->Ehdottomasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niiden pitäisi tulle jollakin ennakkoon määrätyllä kellonajalla - vauva ei tunne kelloa eikä hänellä ole aikakäsitystäkään. Hänelle ajallaan tarkoittaa silloin kun tarvitaan. Sitähän se viime kädessä kai aikuisellekin tarkoittaa? Tässäkin voisi sanoa, että lapsentahtisuus nimenomaan turvaa sen, että ruoka ja uni tulevat ajallaan. Ei jonkun toisen määrittelemällä, mielivaltaisella, matemaattiseen määreeseen perustuvalla ajalla, vaan omalla, asianmukaisella ajallaan. Silloin kun tarvitaan.

        Vauvantahtisuus tarkoittaa vauvan kuuntelua ja sitä, että vanhempi opettelee tulkitsemaan hänen viestejään ja pyrkii vastaamaan näihin viesteihin mahdollisimman nopeasti parhaalla osaamallaan tavalla. Se on äidin tietoista herkistymistä omille vaistoilleen sekä lapsensa yksilöllisille tarpeille ja lapsen tavalle kommunikoida niistä. Rutiineilla ja turvallisuudella taas tarkoitetaan sitä, että asiat toistuvat totutulla tavalla, vaikkapa ennakoitavassa järjestyksessä. Näin vauva oppii, että tietystä asiasta seuraa toinen tietty asia: Esimerkiksi, että yöpaidan pukemisen jälkeen mennään nukkumaan. Tai, että kun äiti avaa paidannappeja ja juttelee rauhoittavasti, niin pian saa maitoa. Ennen nukkumaanmenoa voidaan vaikkapa laulaa jokin tietty laulu, tai vanhemmat voivat keksiä yhdessä vauvan kanssa jonkin oman, mukavan rutiinin. Ja niin edelleen. Mitään aikakäsitystähän pienellä vauvalla ei ole, joten hänelle vanhemmasta lähtevät, kelloon perustuvat "rutiinit" on täysin mielivaltaisia eivätkä auta häntä hahmottamaan maailmaa turvallisena tai ennakoitavana.

        Vauvavuoden vanhemmuuden tärkein tehtävä on luoda lapselle perusturvallisuus, hyvän itsetunnon perusta. Perusturvallisuus syntyy yksinkertaisista asioista: siitä, että vauva tietää saavansa ruokaa kun on nälkä, kuivaa kun on märkä ja lämpöä kun on kylmä - ja rakkautta rajattomasti. Että maailmassa voi luottaa siihen, että silloin joku auttaa, kun tarvitsen apua. Se syntyy siitä, että lapsi tietää, että häntä rakastetaan sellaisena kun hän on, huolimatta esim. siitä, onko hän väsynyt tai kipeä (eli syliin pääsee aina kun tarvitsee).

        Täällä toinen hyvä juttu, joka auttaa ymmärtämään vauvan unta: http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=165


        Vastasyntyneen unirytmi seuraa hänen ruokailurytmiään. Hän syö usein ja nukkuu syöntien väliset ajat. Pisimmillään hän nukkuu 3-4 tuntia, mutta on vauvoja, jotka nukkuvat paljon lyhyempiä pätkiä. Pikkuhiljaa hänelle muodostuu rytmi, jonka mukaan hänellä on yksi pitempi unijakso vuorokaudessa, ja unijaksojen välinen valveillaoloaika lisääntyy. Vanhemmat tietysti toivoisivat, että tämä pitempi unijakso sijoittuisi yöaikaan, mutta näin ei välttämättä tapahdu. Kestää aikansa ennen kuin vauva ehdollistuu samaan valoisuuden ja pimeän mukaiseen uni-valverytmiin kuin vanhempansa. 3-4 kuukauden iässä, kun valveillaoloaika lisääntyy ja vauva alkaa kiinnostua ympäristöstään enemmän, tällainen ehdollistuminen mahdollistuu. Siihen saakka vanhempien on lähes toivotonta yrittää muokata vauvan nukkumista minkäänlaiseen muottiin. Helpompaa on sovittaa aikuisen rytmi vauvan rytmin mukaiseksi, ja pehmeästi yrittää ohjata vauvaa nukkumaan öisin ja valvomaan päivisin.

        Antropologi, filosofian tohtori James McKenna on tutkinut äidin ja vauvan yhdessä nukkumista. Kalifornian yliopiston neurologian laitoksen unihäiriökeskuksessa 3 kk ikäiset vauvat äiteineen nukkuivat laboratoriossa muutamia öitä. Äiti-vauva -parit oli jaettu etukäteen kahteen ryhmään sen mukaan, nukkuivatko he kotioloissa yhdessä vai erikseen. Laboratoriossa he nukkuivat 2 yötä tottumaansa tapaan ja yhden yön päinvastoin. Nukkumista kuvattiin videolle ja elintoimintoja monitoroitiin. Tulosten mukaan yhdessä nukkuminen lisäsi kokonaisunimäärää riippumatta siitä, oliko siihen aikaisempaa tottumusta vai ei. Yhdessä nukkuminen pidensi imetysaikaa ja -tiheyttä, ja vauva ilmaisi itkien nälkäänsä vain erikseen nukkuessa. I ja II-vaiheen uni lisääntyi, III- ja IV-vaiheen uni väheni yhdessä nukkuessa, eli vauva on herätettävissä helpommin. Yhdessä nukkuminen lisäsi äidin ja vauvan unen samanasteisuutta ja hereillä oloa yhtä aikaa. Yhdessä nukkuessa vauva nukkui harvemmin vatsallaan, mitä pidettiin hyvänä asiana. Yhdessä nukuttiin hyvin lähekkäin, kasvokkain, mikä lisäsi vauvan saamaa sensorista stimulaatiota. Äidit myös valvoivat lapsensa unta myös nukkuessaan. Riippumatta aikaisemmista nukkumistavoista kaikki siis hyötyivät yhdessä nukkumisesta.


    • maumou

      Tuollainen jatkuva nukutus voi tosiaan olla aika rasittavaa, kun pieni vielä itkee väsymystä eikä vain osaa alkaa nukkumaan. Meilläkin oli vaihe jolloin vauva nukkui vain liikkuvissa vaunuissa ja olihan se raskasta aina vain lenkkeillä. Aloin totuttamaan pientä nukkumaan paikallaan olevissa vaunuissa niin, että vähensin pikkuhiljaa heijausaikaa. Alkuun meni jopa yli puoli tuntia, mutta jonkin ajan kuluttua nukkui jo ilman heijaustakin. Olihan se mahtavaa, oli taas aikaa tehdä jotakin tai vain laiskotella vauvan päiväunien ajan.
      No, mutta nyt on taas jokin levottomuusvaihe päällä! Aina täytyy heiluttaa ja pienellä myös itkettää ennen kuin saa unen päästä kiinni. Ja unet jäävät monesti liian lyhyeksi ja sekin pientä sitten itkettää :(
      Näin se siis vaihtelee kausittain! Vauva on nyt 8 kk.
      Olen kuitenkin hieman jo rentoutunut kun tähän mennessä olen ehtinyt huomata, ettei kaikkeen voi itse vaikuttaa. Vauvan kasvaessa tulee aina uusia juttuja, juuri kun jostain ongelmasta on selvinnyt ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      40
      3067
    2. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      80
      2831
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      186
      2444
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      36
      2165
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      19
      1483
    6. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      23
      1403
    7. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1396
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      10
      1274
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      13
      1269
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1241
    Aihe