Adressi elämänkatsomustiedon vapaasta valinnasta

Uskonnoton opettaja

Olisi hienoa, jos peruskoululaiset saisivat valita vapaasti oman katsomusaineensa riippumatta mahdollisista jäsenyyksistä eri uskontokunnista! Nythän ET:hen pääsy edellyttää kirkosta eroamista.

Allekirjoita adressi elämänkatsomustiedon vapaasti valittavuudesta: http://www.adressit.com/etvapaastivalittavaksi

Adressin teksti:
-----------------
Elämänkatsomustieto on monitieteinen oppiaine, ja siihen kuuluu aineksia filosofiasta, uskonto-, yhteiskunta- ja kulttuuritieteistä. Opetusopillisesta lähtökohdastaan johtuen elämänkatsomustieto sopisi katsomusaineeksi kaikille koululaisille heidän kulttuuritaustastaan riippumatta.

Perusopetuksen tuntijakoa pohtinut työryhmä on saanut valmiiksi esityksensä uudeksi perusopetuksen tuntijaoksi. Uudessa tuntijakoehdotuksessa elämänkatsomustietoa ei esitetä vapaasti valittavaksi kaikille koululaisille. Kaksi työryhmän jäsentä, rehtori Risto Rönnberg (vihreät) ja kansanedustaja Tuula Peltonen (SDP) jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden opiskella elämänkatsomustietoa ainoastaan uskontokuntiin kuulumattomille sekä vähemmistöuskontoihin kuuluville, mikäli heidän omaa uskontoaan ei opeteta. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat oppilaat eivät voi opiskella elämänkatsomustietoa.

Elämänkatsomustiedon avaaminen vapaasti valittavaksi kaikille koululaisille parantaisi ensisijassa uskontokuntiin kuuluvien oppilaiden ja heidän vanhempiensa oikeutta määrätä itse omasta katsomusaineestaan. Esiopetuksessa ja aikuislukioissa katsomusaineen valinta on jo täysin vapaata.

Mikäli elämänkatsomustieto avattaisiin myös uskontokuntiin kuuluville, tulisi elämänkatsomustiedon oppilasmäärät todennäköisesti kasvamaan. Lisäksi elämänkatsomustiedon opetusmateriaalit, opettajien koulutus, opetusjärjestelyt ja oppiaineen yleinen arvostus tulisivat paranemaan oppilasmäärien kasvun myötä.

Allekirjoita adressi elämänkatsomustiedon valinnaisuuden puolesta viimeistään 30.9.2010. Tämän jälkeen adressi luovutetaan tuntijakouudistuksesta vastaaville päättäjille.

Lisää tietoa katsomusaineiden opetukseen liittyen löydät et-opetus.fi -sivuston kampanja-sivulta: Elämänkatsomustieto vapaasti valittavaksi http://www.et-opetus.fi/et/elaemaekatsomustieto-vapaasti-valittavaksi

5

765

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ktpslr

      samalla, jos siirrytään kaikille yhteiseen uskontotieto nimiseen oppiaineeseen. Toinen vaihtoehto tietysti olisi se, että jokainen saisi vapaasti valita (tai pienten lasten kohdalla vanhemmat), minkä katsomusaineen opetukseen osallistuu, mutta tämä tulee kuulemma kunnille liian kalliiksi.

    • JP Lassila
    • Rompix

      Enää tämä kuu aikaa allekirjoittaa.

    • Esakalevin

      Vapaa-ajattelijat: Elämänkatsomustieto avattava kaikille
      Vapaa-ajattelijat ovat antaneet lausuntonsa Perusopetus 2020 – yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijako -työryhmämuistiosta Opetusministeriölle todeten mm. seuraavaa:

      Vapaa-ajattelijain mielestä on tullut aika avata uskonto ja elämänkatsomustieto toisilleen vaihtoehtoisiksi kaikille oppilaille. Liitto taisteli aikanaan menestyksellisesti elämänkatsomustiedon saamiseksi oppiaineeksi uskonnottomille. Nyt tilanne on muuttunut. Opetuksessa on moniin eri uskontoihin kuuluvia, ja kirkkoihin kuulumattomien määrä on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen voimakkaasti. Myös perustuslaki edellyttää kansalaisten tasapuolista kohtelua. Niinpä myös ev.lut. kirkkoon kuuluville tulee sallia mahdollisuus valita uskonnon sijasta elämänkatsomustieto. Monien Euroopan maiden kouluissa on mahdollista valita joko etiikka tai uskonto.

      Liiton perustavoitteena on uskonnonopetuksen lopettaminen kouluista, joten esitys ei siltä osin vastaa vapaa-ajattelijoiden tavoitetta. Uskonnon tuntimäärän vähentäminen 11 tunnista 8 on kuitenkin oikean suuntainen muutos. Myös uusi oppiaine etiikka on liiton tavoitteiden mukainen, ja sitä voisi olla enemmänkin ja aikaisemmin kuin vasta yläluokilla. Siihen voisi myös liittää filosofian opetuksen. Olisi kaiken kaikkiaan hyvä, jos oppilaita toisistaan erottavia uskontoja ja elämänkatsomustietoa ei opetettaisi lainkaan alimmilla luokilla, vaan opetus painottuisi ikään, jolloin abstraktinen ajattelu ja arvostelukyky ovat kehittyneet.

      Säädöksiä uudistettaessa tulisi kiinnittää huomiota myös koko koulun toimintaan. Kun uskonnon opetus ei säädösten mukaan saa olla tunnustuksellista, ei sitä saa olla koulun muukaan toiminta. Koulussa ei saa olla uskonnon harjoittamista. Uskonnonvapaus ei nykyisin tältä osin aina toteudu kouluissa. Kirkolliset tapahtumat kuten jumalanpalvelukset, kirkon edustajien säännöllisesti pitämät päivänavaukset ja jopa opettajajohtoiset ruokarukoukset loukkaavat uskonnonvapauslakia. Koulun tehtäviin ei pidä kuulua oppilaiden organisoiminen uskonnollisiin seremonioihin. Sen sijaan koulun ulkopuolisten tahojen kuten kansalaisjärjestöjen, kunnan ja elinkeinoelämän edustajien vierailut kouluissa ovat paikallaan niin päivänavauksissa kuin oppitunneilla ja koulun tilaisuuksissa.
      Lausunto kokonaan: http://www.hare.vn.fi/mAsiakirjojenSelailu.asp?h_iId=15297&a_iId=160320

    • 17+16

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2655
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2243
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      88
      1991
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1709
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1681
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1646
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1636
    8. 91
      1573
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1437
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe