Voiko kilju pilaantua?

kilju-alokas

Niin elikkäs kun kiljun (näillä välineillä) valmistusaika näillä välineillä on n. 7-9 päivää niin on mietityttänyt että voiko kilju pilaantua/kuinka nopeasti pilaantuu? Että pystyykö pistämään esimerkiksi nyt kiljut käymään ja juo vasta kahen, kolmen, neljän viikon päästä?

6

4133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Gruube

      Kilju voi pilaantua jo ennen kuin se on edes "valmista" saati sitten säilytyksessä.
      Puhtaat astia ja ympäristö, vesilukko ja hieman malttia - kyllä hyvin tehty kilju muutaman viikon säilyy, jos sitä ei kukaan ehdi sitä ennen juomaan. Tosin kiljua eivät juo kuin amisteinit ja spurkut.

      • ggggggg

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.


      • kkkjjjj
        ggggggg kirjoitti:

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.

        Pikahiivalla tehty happamoituu nopeasti. Katsoin pH-paperilla valmiin kiljun ja siitä 4 päivän kulutta. Valmiin oli n. 5 ja 4 päivän kuluttua 3 eli erittäin hapanta. Tuolla pilaa vatsansa ellei ota esim. neutraloivaa kalsiumkarbonaattia samalla.


      • Anonyymi
        ggggggg kirjoitti:

        Tarkoitinkin, että kun kilju on tehty oikein ja puhtailla välineillä niin miten säilyy. Pitäisikö jääkaapissa säilyttää vai riittääkö jos huoneenlämmössä?

        Eikä se kilju niin pahaa ole, se on makuasia. Ja sitäkin voi olla niin paljon erilaista, tosin en ole ikinä juonut kiljua joka ei olisi maustettu millään.

        Ja sitten toisekseen maustettu ei ole kiljua.
        Kilju on itsessään aine mikä on syntynyt pelkästään vedestä hiivasta ja sokerista. Kaikki muu on viiniä tai hifistelyä.

        Jos esim käymisvaiheessa on seassa mehua , hedelmiä yms reilusti on kyseessä enemmänkin viini kuin kilju.

        Teininä tuli pelkkää kiljua juotua. Vasta vanhempana tajusi että parempi se on laittaa sekaan esim tuoremehua paljon.

        10l satsiin vähintään 2.5l mehua
        20l satsiin 5l ja niinpoispäin.

        Muuttuu juoma kummasti ja kylmänä on jopa erinomaista kun kunnolla loppuun käynyt.

        Pikahiivalla tekevät myös huom.
        Vaikka siinä paketissa lukee nopeimmillaan jopa 24h ja useassa 3vrk. Niin suosittelen silti pitämään vähintään 5vrk.

        Itse pidän pikahiivalla tasan viikon. Ja on loppuun käynyt.
        Meinaan olen tarkkaillut käymistä nopeilla hiivoilla ja se on aina että se käy kun häkä 3vrk mut ei se siihen lopu. Vaan hidastuu ainoastaan. Meinaan alkoholi se suurin määrä syntyy ensimmäisen 2-3vrk kohdalla ja hidastuu seuraavat päivät. Mutta sitä alkoholia tulee tasan niin kauan kun sokeria riittää tai hiivaa on tarpeeksi syömään sen sokerin. Jokainen tietää ihan perus maalaisjärjellä että esim 7-10kg sokeria ei käy loppuun 2-3 vrk. Ei se vie vähintään sen 5vrk. Sit alkaa itsestään laskeutua lopulta.

        Kokeilkaapa vaikka huvikseen tehkää kaksi samanlaista satsia. Mutta otatte toisesta lasiin 3vrk kuluttua ja toisesta 5vrk kuluttua.

        Se mikä on ollu pari päivää pidempään lämmittää mukavasti suussa.


    • Anonyymi

      Vesikilju siis sokeri hiiva vesikilju ei mee mikskään,jos sinne sotkee jotain mehuja/marjoja niin sit kyllä menee vituiks jo kuukaudessa,mut eihän se ookkaan sit enään kiljua !

    • Anonyymi

      Kilju ei pilaannu sen on pilalla jo käymisvaiheessa
      Aika kauan saa pöntössä olla huoneen lämmössä että olisi pahaa.
      Yli kaksi viikkoa ja ei mennyt miksikään.

      Pikahiivoissa on kaiken maailman ravinteet ja säilöntäaineet samassa

      Mutta ainahan se kannattaa yrittää pullottaa ajoissa ja pitää kylmässä.
      Mut esim näin viikon käy. Ja viikon on paikallaan (EI OLE PILALLA).

      Toki jos sinne liemeesi pääsee jotain sinne sopimatonta voi se olla nopeastikin juomakelvotonta.

      Itsellä ollut joskus kylmä kaapissa useamman viikon pulloissa eikä ole pahaksi mennyt. Muovi pullo ei ole hyvä säilöntään (pitkäaikaiseen). Mutta kyllä siinäkin useamman viikon voi pitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2552
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      306
      2199
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      24
      1930
    4. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      24
      1635
    5. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      47
      1586
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1509
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      44
      1386
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1369
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1315
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      36
      1096
    Aihe