Hopeatina, mihin tarkoitukseen?

make v

Kattelin tuossa tinoja elektroniikkakaupan nettisivuilla. Stannolilta löytyy sitä perinteistä metalliseosta tina 60 lyijy 40, mutta myös erikoisemman näköistä tina 62 lyijy 36 HOPEA 2.
Miten tuo hopeaa sisältävä eroaa tavallisesta ja missä sitä erityisesti kannattaisi käyttää? Hopea johtaa sähköä erinomaisesti, mutta noin pienellä määrällä ei taida olla vaikutusta?

Hyvinkin voisin ostaa paria erilaista tinaa eri tarkoituksiin jos tietoa olis enemmän. Olen googlettanut, mutten löytänyt tinanvalintaopasta. Myös sellaisia tinoja on, joissa on hitunen kuparia, ja taas olen kysymysmerkkinä. Lyijyttömistä en ole kiinnostunut.

Tässä se hopeatina mitä kattelin: http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=91_419_1455&products_id=13621

21

9117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jdfjhghsdhsgo

      Eikös sillä voi kolvata alumiinia, jos on tarpeeksi tehokas kolvi?

      • kmj867

        Alumiini on juottamisen vihollinen nummero yksi. Siihen mikkään tartu. kelvoton se tinakin, jossa alumiinia epäpuhtautena.


    • T-ope

      Tuo 2 hopeaa on tarkoitettu käsijuottamiseen. Se helpottaa hiukan "kostumista" ja juotos onnistuu helpommin.
      Lyittyömiin joudut siirtymään joskus. Ehdointahdoin en siihe kehoita, mutta kun korjausjuotoksia tehdään on "sekakäyttö" huonoin vaihtoehto. Suosittelen kahden juottimen käyttöä kun ne kärjet kumminkin menevät sekaisin ja silloin juotoksen korroosiokestävyys kärsii heti. Lämpötilat ovat oleelliset ja lyijyllisellä juottelin 25W termostaattikolvilla hyvin onnituneita juotoksia, mutta lyijyttömän kohdalla 80W juotin ei tunnu yhtään hätävarjelun liioittelulta. Lämpötilan tarkan hallinnan vuoksi tehoa saa olla riittävästi. Samoin juottamisen yhteyteen tulee yksipurkki pelkästään kärjenhuoltoon lisää. Lyijytön kärki sovestuu molemmille juotteille, mutta juotostinat "tappelevat".

      • make v

        Joo, käsin juottelen. Eipä taida monella harrastajalla olla muuta menetelmää käytössä. ;)

        Eikös tuo kostuminen ja leviäminen ole paremminkin fluxin kuin metalliseoksen ominaisuuksista kiinni?
        Näin jonkun Stannolin pdf-kuvaston jossa oli jotain vertailua fluxien kesken, ja aktiivisin levisi eniten. Mulla on Multicoren tinaa, 60/40, ja siinä on Crystal 511-fluxi (onkohan se samaa kuin Stannolin "Kristall 511?), hyvin aktiivinen. Se on erittäin helppo juottaa, leviää ja imeytyy kapillaaristi hyvin.

        Miten tuo "sekakäyttö" tinojen kanssa menee? Miksi lyijyllisen ja lyijyttömän sekoittuminen aiheuttaa korroosiota ja mille metalleille? Siinähän vain tinan osuus kasvaa, ja mukana on luultavasti hiukan kuparia lyijyttömästä tinasta. Mitä tulee kolveihin, niin käytössäni on 80-wattinen juotosasema jossa lämpötilan säätö.

        Lyijytön tina on vaikea poistaa, koska se ei sula kunnolla vaikka lämpöä olisi 400 astetta! Ostan vaikka vähän tinaa varastoon jotta ei tarvitse lyijytöntä käyttää. Kilo tai puolitoista riittänee loppuiäksi. :)


      • kmj867

        "Tuo 2 hopeaa on tarkoitettu käsijuottamiseen. Se helpottaa hiukan "kostumista" ja juotos onnistuu helpommin."

        Mulla on sellaista kokemusta jotta tuo stannolin hopea tina on heikommin levittyvä kuin vaikka 60/40 511-fluksilla. Ainakin messinkipinnalla.


    • "Juottelija"

      Kun läpötila pidetään oikein, eli riittävän alhaisena niin melkein itse tykkään enemmän Kristall 400-sarjasta, ei tule puhdistamisen tarvetta niin paljon. Itse teen kaikki lyijylliset 320 asteella- > Fluksi säilyy, kärki pysyy kirkkaana, pädit kestää jne. Vähän pykälää jytkympi kärki jos ei tahdo potku riittä, mieluummin kuin lämpötilan nosto. Kun lämpötila on oikea, niin ei edes saa oikosulkuja aikaiseksi kun fluksi ei höyrysty heti pois. Suosittelen jokaista jolla lämpötila on yli 340 kokeilemaan, yllätytte. Laskekaa lämpö 320 asteeseen ja vaihtakaa uusi kärki, mielellään pykälää liian iso. Suojatkaa kärki aina tinalla kun laitatte telineeseen. Juotettaessa sienen tai teräsvillan kautta juotokselle välittömästi. Periaatteessa noilla lyijyllisen eri seoksilla ei suurtakaan merkitystä ole, eniten vaikuttaa lämpötila. Hyväkään juottaja ei juota 400 asteella lyijyllistä juotosta. Huonostakin juottajasta tulee hyvä kun ymmärtää laskea lämpötilan oikealle tasolle (alle 340). 300 asteellakin pystyy juottamaan kunhan kärjessä on massaa tai juotin on sellainen joka reagoi todella nopeasti lämmöntarpeen muutoksiin.

    • make v

      Jaahas, vanhahko ketju pompsahti ylös. Tosta lämpötilasta sellainen oma havainto, että juotettavien osien koko ja siis lämmönjohtokyky vaikuttaa tarvittaviin lämpötiloihin. Jos juotan jotain pieniä komponentteja piirilevylle, en käytä 400 astetta, mutta jos on vaikka paksumpaa kuparijohtoa tai messinkistä virtakiskoa, niin korkeampaa lämpötilaa tarvii että paikallisesti lämpö nousee sopivaksi riittävän nopeasti. Ja tämä siis Wellerin WS 81 -juotosasemalla ja sen vakiokärjellä LT-B, 2,4mm lyhyt taltta, tuommonen:
      http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=91_435_2276&products_id=15331

      Juottelin aiemmin 40-wattisella jossa ei ollut lämpötilan säätöä (oli hiton kuuma) ja opin sen kanssa aika vikkeläksi, kun pienempiä osia piti juottaa! ;)

      Stannolin mukaan Kristall 511-fluksillista juotosta ei ole pakko pestä, vaikka suositeltavaa se onkin. Tässä välissä ehdin jo ostaa mm. saman merkin tina60 lyijy40 Kristall 505 (Art.-Nr. 810604), jota ei tarvitse pestä. Kuitenkin se on aktiivisempi kuin se 400.

      Pykälää liian ison kärjen käyttäminen lämpötilojen vuoksi ei useinkaan käy, koska se vain on liian iso siihen mitä tekee. Mulla on monia kärkiä ja valkkaan niistä aina sopivimman. Vaikka sen Wellerin lämpösäätö onkin nopea, niin ei sitä voi oikein jäädä odottelemaan juotostapahtuman ollessa kesken. Jos kärjen lämpö ei heti aluksi riitä, en voi jäädä odottelemaan sen lisälämmittämistä (kun lämpöhän ei edes nouse yli säädetyn).

      Jotain pikkuruista voin juottaa alle 350 lämmöllä, mutta jos lämpöä johtuu paikalta pois paljon ja nopeasti, niin tarviin lisää kuumuutta. Silloin lämpö juotettavassa pisteessä nousee riittävän nopeasti ja juotostapahtumasta tulee nopea ja tina leviää hyvin. Lopputuloskin näyttää oikein hyvältä. En kelpuuta itselleni edes arveluttavan näköisiä juotoksia, saati huonoja - niille tulee lähtöpassit saman tien. Kriittinen olen.

      Vielä siihen 400 asteen lämpötilaan, josta aiemmin mainitsin juotoksen POISTON yhteydessä. Lyijytöntä tinaa ei tahdo saada millään pois, vaikka kuumuutta olisi siis enemmänkin. Tina sulaa osittain ja tinaimuri imaisee vain osan kerrallaan. Tinaimusukkakaan ei tunnu toimivan kunnolla. Ero on minusta hyvin selvä verrattuna lyijyllisen tinan poistettavuuteen. Sen kanssa en samanlaiseen ongelmaan ole törmännyt.

      En ole tarkoittanut että aina käyttäisin 400 asteen lämpötilaa, mutta saan kyllä silläkin hyvän juotoksen tehtyä, kun kohde ei ole pieni elektroniikan komponentti, vaan jotain vähän isompaa. Kärkeä puhdistan Wellerin märkään sieneen vähän väliä. Juottelen vain puhtaalla kärjellä.

    • T-ope

      Harrastuspöydän kalustusta tuli hiukan entrattua ja kaikki tarpeellinen ei mahtunut. Juottimena hyvä keskiarvo eli 60W hakko. Potikkasäädöllä, mutta säädetty viisari näyttämään kärkilämpötilaa. Lämpötiloista lyijyllistä viisari 320-360 välillä ja lyijyttömät 350-390 välillä. Yhdellä juottimella selvitään hyvin kun on puhallin vieressä pöydällä.
      Valitettavaa sekäkäyttöä on tullut myös tehtyä kun on kerinnyt tehdä jo homman ja havaitsee käyttäneensä väärää tinaa. Joitakin liittimiä olen tarkoituksella löijännyt ensin kun ne on lyijyttömiä eikä lyijyllinen niihin oikein heti puutu. Liittimet raskaita juotoksia eikä kaapelit oikein tykkää lämmöstä ja käyttöpaikassa on akressiiviset olosuhteet, siksi lyijyllinen.
      Sienistä käytän vielä kuivaa (t-villa) ja märkää suhteessa 80/20 lyijyllisessä ja lyijyttömässä melkein pelkästään kuivaa.
      Tinaimusukka toimii hyvin kun ei paljaallakädellä näpli sukkaa. Joskus näköre geeliä sukanpäähän herättä sukassa "imun". Juotostöissä muutenkin kannattas käyttää käsineitä. Pintaliitospädit lähtee kuivalla juottimenkärjellä rittävän puhtaaksi, mutta läpiladotut ja reijät kaipaavat sukkaa.

    • tt44

      mistä tilata hyvää juotoslankaa suomesta

      • make v

        Mä olen tilannut Vaasan Elektroniikkakeskuksesta, niiden verkkokaupasta. Hyvin on toiminut: tilaukset on toimitettu tosi nopeasti ja yhteydenpito toimii. Ei oo pahaa sanottavaa. Tossa on juotostarvikkeille linkki:
        http://www.vekoy.com/index.php?cPath=91


    • Kokeiltu on.

      Tällä palstalla joku kysyi kerran, miten saa juotettua akkukennojen juotoskorvat toisiinsa kun tina vain jää pallolle ja hylkii. Joku neuvoi ostamaan auton koritinan pohjustus ainetta. Homma toimii niin, että tätä pohjustetta, joka on happoa ja johon on sotkettu tinaa lyijyä ja jotain muuta, levitetään jaotettavalle pinnalle. Nyt ei vielä juoteta, vaan annetaan tälle mönjälle kolvilla lämpöä, mönjä muuttuu hetkessä ihan kirkkaaksi tina pohjaksi, nyt muuttuu vaikeampikin juotettava helpoksi, kokeiltu on ja toimii.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kaivoi hän sitten kymmenen vuotta vanhan viestiketjun ja vastasi alkuperäiseen kysymykseen puutaheinää. Ihan eri ainetta on tuo Tubman- juote, kuin alkuperäisen kysyjän Sn 62 Pb 36 Ag 2 juote.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaivoi hän sitten kymmenen vuotta vanhan viestiketjun ja vastasi alkuperäiseen kysymykseen puutaheinää. Ihan eri ainetta on tuo Tubman- juote, kuin alkuperäisen kysyjän Sn 62 Pb 36 Ag 2 juote.

        Hopeaa nykyään käytetty juotteissa saamaan ne lähes eutektisiksi eli yhdessä lämpötilassa sulaviksi.

        Hopeaa on käytetty myös vähentämään kullan liukenemista juotteeseen kullattujen pintojen juotoskohdissa eli lisäämään jalometallipintaan tehdyn liitoksen luotettavuutta. Näin siis myös silloin kun käytettiin yleisesti tina-lyijysekoituksia juotteina.


    • Anonyymi

      olen jostain kuullut että hopea juotostinassa helpottaisi ruostumattomaan teräkseen tinaamista.

      • Anonyymi

        Teräksen juottaminen tinalla on enemmänkin kiinni käytettävästä juoksuttimesta (flux) kuin juotostinan seosaineista. Jos käsillä ei ole tarkoitukseen soveltuvaa fluksia niin sittten käyttäisin juottimen kärjen puhdistukseen tarkoitettua pientä pyöreää tina-juoksutinseos - purkkia teräslangan pinnan tinaamiseen. Kun pinta on tinattu niin sitten siihen voi juottaa normaalisti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teräksen juottaminen tinalla on enemmänkin kiinni käytettävästä juoksuttimesta (flux) kuin juotostinan seosaineista. Jos käsillä ei ole tarkoitukseen soveltuvaa fluksia niin sittten käyttäisin juottimen kärjen puhdistukseen tarkoitettua pientä pyöreää tina-juoksutinseos - purkkia teräslangan pinnan tinaamiseen. Kun pinta on tinattu niin sitten siihen voi juottaa normaalisti.

        noita flux nesteitä ruostumattomalle teräkselle ei oikein löydy mistään, on muutenkin tosi hankalaa jollain 30w kolvilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        noita flux nesteitä ruostumattomalle teräkselle ei oikein löydy mistään, on muutenkin tosi hankalaa jollain 30w kolvilla.

        Juu ja flux - nesteet teräkselle ovat ikäviä aineita sisältäen sinkkikloridia tms muuta korroosiota aiheuttavaa kloridipitoista ainetta. Piirilevylle lääpittynä niistä kosteutta kerätessään tulee ongelmia ajan myötä vaikka kuinka luulisi saaneensa levyn puhdistettua.

        Isoja kappaleita juotettaessa tarvitaan juotoskirves. Pienitehoisella juottimella ei tule kuin vihaiseksi.


    • Anonyymi

      Kohteisiin joissa juotospinta sijaisee keraamisella alustalla. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi keraamiset piirikortit tai juotosrimat.

    • Anonyymi

      Alumiinin juottaminen mainittiin : Alumiinia juotin vuosia sitten Multicore ALUSOL 45 D :llä tavallisella juottimella . Se räiskyi ja rätisi siihen malliin kun hitsattaissa mutta ilman valokaarta että taisi sitä kuumennettaissa syntyä joku outo kemiallinen reaktio . Tietääkö kukaan että saako sitä tai vastaavaa enää mistään ? Elekroniikkakaupasta sitä ennen tilasin komponenttien mukana , taisi olla joku Elekrofoto oy silloin .

      • Anonyymi

        Kyllä sitä näyttää edelleen saavan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe