Vihkimisoikeuksista

Esakalevin

Kannatan virallisen vihkimisen siirtämistä julkisen vallan maistraattiin kaikkien vihkiparien kohdalla. Se on nyt hyvä ratkaisu ja vaihtoehto nykyiselle tilanteella.

Silti kaikkien vihkimisten ei tarvitsisi tapahtua fyysisesti maistatin tiloissa, koska virkamiehet (usein naisiakin) voivat nykysäännön mukaan tietyllä taksalla liikkua ja tulla häähuoneeseen, joita kyllä löytyy juhlavia kartanoista työväentaloihin... Ei siis tarvitse rakentaa virallisia avioliittopalatseja, vaikka maistraattien tilojakin voisi kohentaa tämän pohjalta, vaan pitänee vain ehkä palkata joku vihkijä lisää, ja samalla sivutuoteena juhlatilojen vuokraajien bisnekset paranevat ja kansantalous kehittyy...

Nykyinen laki, jolla vihkimisiä ulkoistetaan vain uskonnollisille poppoille, on uskonnottomia syrjivä laki! Uskonnottomien järjestöt vaativat pari vutta sitten lakia uudistettaessa vihkimisoikeuden mahdollistamista myös siviilijärjestöille, kuten Vapaa-ajatelijain liiton yhdistyksille, mutta lupaa ei annettu. Vain uskonnollisille se on siis mahdollista, mikä on ihan väärin. Tästä vääryydestä on varmaan hyvä muistuttaa tässä yhdeydessä.

Jos vihkimisoikeuksia halutaan antaa jatkosakin muille kuin maistraatille, oikeudet tulee antaa vain niille yhdistyksille ja tahoille, jotka ovat valmiita kaikkiin vihkimisiin. Vapaa-ajattelijain vihkijät ovat käsittääkseni valmiita vihkimään niin uskovia kuin uskonnottomiakin, niin hetero- ja homoparejakin.

Mutta nykytilanteessa paras ratkaisu, realistisesti saatava muutos, voisi olla, että juridinen vihkiminen keskittyisi maistraattien vastuulle, ja mahdolliset uskonnolliset siunailut (tai sussiunailut) jäisivät uskonnollisille poppoille itselleen – ev.lut. kirkko mukaan lukien. On tarpeetonta, että yhteiskunta ulkoistaa vihkimistä uskonnollisille lafkoille ja se on myös nyt sikäli epäreilua, että uskonnottomien järjestöt eivät saaneet vihkimisoikeutta, vaikka ne sitä hakivat.

Mainittakoon samalla, että uskonnottomien yhdistyksillä ei ole käytössä ja tarjolla mitään ”omia" hääjuhlaseremonioita, vaan asia on niin, että uskonnottomien yhdistysten perustama Pro-Seremoniat Oy tarjoaa juhlapuhuja- ja -esiintyjäpalveluja (häihin, nimiäisiin, hautajaisiin), mutta jokainen vihkipari rakentaa ihan OMANLAISENSA hääjuhlan. Ei siis ole mitään vapaa-ajattelijain tai ateistien juhlakaavaa, vaan on vapaa valinta, mikä hyvin sopiikin häihin.

Toki Pro-Seremonioilta saa juhliin myös hyviä vinkkejä myös häihin. Ja jos puhutaan toisentyyppisistä tilaisuuksista, niin varsinkin hautajaisten osalta myös tarjolla selvää perustoimintamallia niin että surevien omaisten ei tarvitse välttämättä olla kovin aktiivisia ja innovatiivisia.

4

596

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä näin

      Vihkimisoikeudet ovat jo nyt julkisyhteisöllä eli kirkoilla ja maistraateilla, näin pitääkin olla, koska vihkimiseen liittyy paljon lakisääteisyyttä kuten esteettömyykisen tutkinta.

      Samoin mainitsit maistraattien tilojen kohentamisen, joka myös kasvattaa kuluja. (= lisää veroja)

      Pappi tulee ilman eri laskutusta myös kirkon ulkopuolelle vihkimään, myös viikonloppuna.
      Jos tuon tekisi valtion virkamies taikka yksityinen firma, niin varmaan laskuttaisivat vihkiparia viikonloppulisineen.

      Monet vielä haluaa kirkollisen vihkimisen, jolloin koituu tupla työ, jos täytyy käydä maistraatissa vihkiytymässä juridisesti ja kirkossa saamassa "kirkon siunauksen" ja kirkko häät. Nyt pappi hoitaa samalla kertaa kummatkin. Tuplatyö ja tuplakustannukset

      Kirkossa vihkimisen voi nyt saada täysin ilmaiseksi kirkkoon kuuluva. Kirkossa siunauksen avioliitolle voi saada vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon.

      Jos avioliittolaki muuttuu niin, että samaa sukupuolta olevat voisivat avioitua, niin kirkossa on pappelja, jotka ilman omantunnon kolkutusta voivat vihkiä.

      • Atte Ateisti

        "mainitsit maistraattien tilojen kohentamisen, joka myös kasvattaa kuluja. (= lisää veroja)"

        Kirkossa suoritettava vikiminen mielletään "ilmaiseksi", mutta eihän se sitä ole. Kirkkovihkimys on mahdollista vain jos edes toinen puolisoista on maksanut kirkollisveroa minimissään vuoden verran. Kirkko on myös tämän valtiolle kuuluvan rekisteröintitehtävänsä takia ollut oikeutettu osuuteen yhteisöverosta. Luopuuko kirkko nyt yhteisövero-oikeudestaan, jäi Huoviselta ja Kallikselta sanomatta.


    • Kössönöm

      "Kannatan virallisen vihkimisen siirtämistä julkisen vallan maistraattiin kaikkien vihkiparien kohdalla."

      - Juuri näin. Ei siinä ole mitään järkeä, että uskonnollinen yhdistys tai valtionkirkko voi vihkiä, koska niillä ei ole mitään oikeutta myöskään osallistua mahdolliseen avioeron täytäntöönpanoon.

    • InsinööriJaatinen

      Koskahan meidän perhe saa lopulta oikeuden mennä naimisiin? Viitisen vuotta sitten tapasimme vaimon kanssa Raunon, ja vaimolla alkoivat heti hormonit hyrrätä ja lopulta tunteet alkoivat roihuamaan. Minullekin Raunosta tuli läheinen ystävä, kalakaveri ja luotettu kumppani. Mitään homostelua meillä ei ollut eikä tulekaan olemaan, me olllaan kumpikin sen verta miehisiä. Mutta kyllähän se hyvältä tuntuu nähdä kahden rakkaan ihmisen nauttivan toisistaan. Lopulta ostimme itsellemme yhdessä paritalon, meidän nimissämme toinen asunto, Raunolla toinen.

      Tässä ollaan ja eletään, eikä mitään aikomuksia ole kenelläkään lähteä tästä lätkimään. Haluttaisiin kyllä tosissamme virallistaa tämä meidän perhe-elämämme, kirkossa mieluiten, kun se tapoihin tässä maassa kuuluu. Ihan irstaalta meistä näyttää, kun ihmiset mukasitoutuvat toisiinsa ja sitten parin vuoden päästä ollaan jo liittoa purkamassa. Paremmin me sitä avioliitto-oikeutta osaisimme käyttää kuin monet! Ja käytännössäkin sitä tarvittaisiin. Meillä on pieni perheyritys, jossa kaikilla kolmella on omat osuutensa. Olemme sopineet, että jos minä tästä lähden ensimmäisenä, Rauno virallistaa liiton vaimoni kanssa. Mutta mitä jos Rauno kuoleekin ensimmäisenä? Onhan Rauno tietysti testamentannut kaiken meille, mutta perintöverot ovat lain mukaan korkeammat.

      Neljän kuukauden päästä meidän perheelle on syntymässä ensimmäinen lapsi. Biologisesta isästä emme tiedä, onko se Rauno vai minä. Eikä se kumpaakaan kiinnostakaan, sillä tämä lapsi on meidän kaikkien rakkauden hedelmä. Virallisesti minusta tulee nyt isä, mutta oikeasti kaikilla tulevilla lapsillamme tulee olemaan kaksi isää ja yksi äiti. Vielä kun saataisiin se paperillekin asti, jossei muuten, niin ainakin niiden perintöverojen takia: joskushan se tämä yritys lähtee meidän käsistämme jälkeläisillemme.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2859
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      403
      2752
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2220
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      78
      1924
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      70
      1893
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1803
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1794
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1738
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1542
    Aihe