HEVOSIHMISET AUTTAKAA!

aquaxx

Joo en tarvi tähä mitää tyylii 2 v ratsastaneilta kommentteja?
OONKO VALMIS VUONIKSEEN? Oon 12 v ja ratsinu 3 ja risat. Mull on ollu 2 hoitsuu ja pärjään mielestäni todella hyvin. en epäröi nyttenkään, ja vaikka vastaisitte ni iha sama.

22

937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iloisin terveisin: 1

      hei! en ole nyt niin hevos ihminen mutta vastaan tähän. Musta sää voisit ottaa oman hevosen! jos oot ratsastanut 3 vuotta ja oot saanut 2 hoitoheppaa. Joten vaataan kyllä!

    • Ihaaaaaaaaaaa

      ikäsi puolesta olet ihan liian nuori hevosen omistajaksi. Varsinkin, jos vanhempasi ei ole 100 % mukana projektissa. Omaan talliin ja 12-vuotiaan vastuulle en koskaan myisi hevosta. Hevosen pitäminen on raakaa työtä ja se on sitä varsinkin, kun sataa räntää ja on 25 astetta pakasta.

      • @@@@

        olen hankkimassa omaa hevosta siskoni ja äitini yhteiseksi
        mutta omalle vastuulle ei ikinä kannata hankkia hevosta jos tietää että se on vaativaa juttua sillä minun kaverillani on hevonen jota kerran hoisin viikonloppuna ja se ei ollut niin helppoa kuin kuvittelin.


      • yumppe

        valitettavasti tiiän liian monia sellaisia jotka 12 vuotiaana unelmoivat omasta hevosesta, olivat 24 h vuorokaudessa tallilla ja eivät koskaan ajatelleet lopettavansa ratsastusta. vaikka sinusta nyt tuntuisi että olet täysin valmis hevoseen ja et ikinä kyllästyisi siihen -olet siinä iässä että kohta sinua alkaa kiinnostamaan myös paljon muut asiat eikä hevosen hoitoa/liikuttamista yms. saa laiminlyödä.
        vaikka ajatus tuntuu tyhmältä, sinun kannattaa odottaa vielä muutama vuosi. itsekin olisin 10 vuotiaana halunnut oman hevosen ja ajattelin etten ikinä tule kyllästymään -toisin kävi. olin noin vuoden ajan siinä 13-14 vuoden paikkeilla sillä mielellä että EIH pitää mennä tallille. nyt olen kuitenkin mennyt niiden vaiheiden ohi ja olen ostamassa hevosta -äitini on 100% mukana.
        pahoittelen jos kuulosti töykeältä, mutta ajattelen asiaa sekä sinun että hevosen kannalta :)

        hyvää kannattaa aina odottaa ! (:


      • terve6

        mulla ollu hevonen 8vuotiaasta et ooppa ihan hiljaa :D


    • @penni@

      minusta iällä ei ole niinkään väliä vaan ratsastus taidolla.olen itse hankkimassa hevosta ja sitä on tosi hankala löytää sillä etsisin
      sh-ruunaa ikä saisi olla 9-16 v ei entinen ex ravuri hinta 0-2800e
      olen itse 12 ja siskoni on 14
      jos tiedät jonkun hyvän osotteen niin kerro ihmeessä.
      mutta mielestäni sinä olisit valmis hankkimaan oman hevosen jos olet hyvä ratsastamaan mutta muista jos hankit hevosen niin sen ei ole pakko olla se heti ensimmäinen mikä sattuu kohdalle olen itse ratsastanut
      4-5 vuotta.
      ps.kannattaa hankkia ruuna koska orit ja tammat ovat itsepäisiä.

      • Tuplasti ikää

        Mielestäni kommenttisis "ps.kannattaa hankkia ruuna koska orit ja tammat ovat itsepäisiä." viestii pelottavan hyvin siitä, ettet kovinkaan paljon tiedä hevosista. Et siis taida olla ihan vielä valmis sellaisen hankkimiseen!


      • Mieti tarkkaa!

        Sillä ratsastustaidolla ja kuinka kauan oot ratsastanu, ei ole niinkään suuri merkitys! Ja varsinkin jos on käyny vaan ratsastuskoulussa missä hevosetki on laitettu valmiiks, muuta ku hyppää satulaan ja antaa mennä...

        KOKEMUS, Sillä on suurempi merkitys. Kauanko oot käsitellyt hevosia! Käsittelytaitoja oppii käsittelemällä hevosia jonku kokeneemman kanssa! Jos vanhemmat eivät ole käsitelleet hevosia niin ongelmia on ootettavissa, vaikka ostaisit kuinka kiltin söpön hevosen, niin siitä voi muuttua vaikka minkälainen hirviö jos et tiedä hevosenkäsittelyn perusteita! Joku ihan yksinkertainenki juttu vaikuttaa, miten sen teet, esim. miten annat ruuan tai talutat jne.

        Jos on joku kokeneempi mukana hommassa niin siitä vaan, mutta muistakaa että hevosen omistaminen ei ole aina ruusuilla tanssimista! Siihen liittyy paljon muuta tekemistä, ratsastaminen on vaan hyvin pieni osa sitä!


    • Kokemusta on!

      Et ole valmis!
      Olet liian nuori, elleivät vanhempasi ole mukana täysillä ja tiedä hevosista jotain. Olenhan minäkin 12, mutta öitini on myös ratsastaja ja meillä on oma talli ja äiti käy siellä ihan yhtä paljon kuin minäkin. Ja 3 vuotta on silti liian vähän, vaikka vanhempasi olisivatkin talleilla mukanasi.

    • Minusta olet(:
      Osta vaan kiltti perhepollevuonis,
      niin hyvin sujuu! Mutta
      ennen omaa ponia,harkitse
      tilapäisesti vuokra/ylläpitoponia.
      Ei se tarvittee olla sulla kauaa (parisen kk)
      niin että saat ensimakua omasta ponista!

    • NII KERTA

      Ite olin ratsastanu 2vuotta kun sain oman hevosen ja mun kolme tuttua on ratsastanu yli 10 vuotta eivätkä oo mitää moittinu. Mun pikku sisko sai hevosen 8v vaikka oli ratsastanu vaan 2vuotta ja sisko hoitaa sitä ku ois 7vuotta hevosten kans elelly.Ja jotku on ratsastanu esim 6vuotta mut ei oo välttämättä vieläkää valmiita ottamaan hevosta.niiku jotku vaa oppii nopemmiin ja niin pois päin.

    • emsux

      Mieli muuttuu etenkin ton ikäsillä tosi usein. Nyt haluat vuonista, kun sitten saat sen niin muutaman vuoden päästä sulla ei ookkaan enään aikaa sille ja hevosinnostus on hiipunut.

      Kun olet vasta 12v ja ratsastanut lähes 3 vuotta, niin silti pitäisi oppia vielä lisää, etenkin ruokinta, sairaudet ja muuta hevosista. Ja olet kumminkin vielä nuori ja kun vuonikset ovat todella voimakkaita, vaikka eivät olekkaan kovin korkeita, niin se säikähtäessään vetäsee sut kumoon tosi nopeeta. Itselläni on vuonis vuokraponina ja sillä on tapana välillä jyrätä ja karkailla, etenkin kesällä. Ja kyllä sekin välillä meinaa muakin vetää perässään..

      Ja jos sun vanhemmat on ihan tietämättömiä hevosista, niin en suosittele vielä omaa heppaa. Mitä jos oot vaikka reissussa, niin kuka sitten huolehtii sun hepasta? Kuka sitä liikuttaa? Ei sun vanhemmat varmastikkaan halua sun heppaa omaks taakakseen.

      Että mieti tosi tarkkaan onko rahaa, entä mitäs koulu, kaverit ja muu vapaa-aika? Meneekö sun aikas joka päivä vaan sun hevoseen vai haluakko sää vapaatakin..
      Mun vuokraponin omistajakin kulutti ennen kaikki päivänsä vaan tallilla ja näki kavereitaan tosi harvoin, omistaja on siis lukiossa. Mutta nykyään kun mä meen niin sillä on viikossa 3-4 päivää, jollon sen ei ees tarvi aatella koko ponia, koska sillon mä huolehdin siitä. Nykyään sillä on omakin elämä, eikä sen elämä pyöri vaan hepan ympärillä. Että mieti tosi tarkkaan!

    • esimerkki

      Itsekkin olin 12 vuotias kun sain oman ponin. Ratsastin harrastetallilla noin 2 vuotta. Sitten kun oma poni tuli ajattelin et joo hyvin menee, mutta sitten en osannukkaan. Olin käynyt kerran jo leirillä, mutta ratsastuskoululla ei yleensä ole hankalia hevosia (on jossain paikoissa). Ja kun oma ponini rupesi kiukkuilemaan kun yritti johtajaksi. Siitä ei tullut mitään. Käytin valmennuttamassa. Muuttu heti, mutta kiukkuili hieman. Nyt on harrastetallilla, mutta vielä oma on. Sitä koulutetaan siellä sillä tuli huomattua että peruskoulutus oli huono, vaikka entinen omistaja kehui paljon.

      Tein virheen, olisi pitänyt odottaa vielä pari vuotta. Mutta olen oppinut nyt paljon lisää. Tunnen ponini paremmin ja jatkan eteenpäin.

    • jaksa vielä odottaa

      Mikäli vanhempasi eivät ole perillä hevosten hoidosta ja eivät osallistu hevosen hoitoon, niin minusta sinun tulisi kasvaa vielä muutama vuosi. Esimerkiksi 16 vuoden iässä oman hevosen laittaminen olisi senkin vuoksi järkevämpää, että moni lähtee opiskelemaan ja siinä iässä kiinnostus hevosiin monesti väistyy tai hiipuu.

    • Tähti-Tupsukka

      Itse olen myös 12v ja meillä on suokki ja eestinheppa. Suokki ex ravuri ja eestinheppa otettu virosta pelkän videon perusteella. Hyvät hepat on. No mennäään asiaan. Meillä minä hoidan talli työt ja äiti vie hepat aamulla tarhaan. Äiti ratsastaa ja auttelee aina välillä. Että sinun kohdallasi asia on vähän puolin ja puolin.

    • vuonis?

      että vuonikset eivät ole mitään "ensiheppa" ainesta. Ovat sen verran itseppäisiä... ja suosittelen, että käyt vain tallilla, ja sitten kun kokemusta on kertynyt, hankit hoitsun. :) elä ihmeessä omaa hommaa.. tulee kalliiksi.. (: kokemusta on. :)

    • minäää

      olen ratsastanu 6 vuotta mulla on oma heppa mutta en olis saanu sitä muuten mutku se on papan tallilla ja tietty mulle ilmasta ja pappa on mukana ja molemmat siskot ratsastanu ikäsä toinen siskoista 18 ja toine 25 ja nekin mukana

    • bybybybybyhbyybyb

      hehe sain 14v. hepan. ettittiin kauan niitä RUUNIA SUOMENHEVOSIA no nyt on tallissa kolome tammaa;) että silleen ja ykskään ei ole suokki, osta semmonen mikä tuntuu kun ratsastat selässä että"tämä on se jonka selkään haluan kavuta uudestaan" näin minä ostin vuoniksen ja myöhemmin varsan:D mutta ikäs puolesta ota ylläpitoon hetkeksi, niin tiedät mitä se on se lannan luonti ja hevosellle ratsastaminen kaatosatteessa:) tunnen muutaman joka on saanu 10-13 vuotiaana hevosen ja se on semmoista ollut etteivät yksin pärjää:)

    • Vuonis, ei lapsille

      En suosittele vuonista ekaksi ratsuksi. Ei ole mikään helppo rotu. Olen ratsastanut 11 vuotta, mutta osa vuoniksista eivät edelleekään ole mitään helppoja ratsuja. Tosin.. nekin ovat yksilöitä ja kaikki erilaisia. Mutta yleensä vuonikset ovat itsepäisiä ponikokoisia monitoimihevosia. Jotka vaativat kokeneen ratsastajan. 3 vuotta ratsastanut ei todellakaan ole kokenut ! mutta,,, ihan miten vaan. Älä sitten valita jos heppa ei toimikkaan sinulla. :D ei pahalla..

    • Kasvattava 28v

      En ikinä myisi omaa hevostani sinulle näillä perusteilla!

    • muutamajuttu

      Kannattaa tosiaan ottaa ensin joku kiltti, vanha poni ylläpitoon vaikka puolen vuoden sopimuksella - mielellään talviaikaan, kesät kun ovat se paras vuodenaika olla hevosenomistaja... :) Siitä saat sopivasti esimakua, että millaista se on oikeasti olla vastuussa vaativan, elävän olennon hyvinvoinnista. Silloin sinä (ja vanhempasi!) myös saavat realistisen käsityksen hevosen aiheuttamista kustannuksista.

      Ensimmäistä hevosta ei varsinkaan tuon ikäisenä missään nimessä kannata kotitalliin ottaa, ja tuskin vastuullinen ihminen sitä teille kotiin myisikään. Hevonen pitäisi viedä tallille, jossa on muita hevosia ja kokeneita hevosenomistajia, sekä mielellään koulutettuja ammattilaisia auttamassa. Vaikka nyt ehkä tuntuu että osaat kaiken vaadittavan, voi esimerkiksi ruokinnan, lääkinnän ja terveydenhoidon saralla mennä myöhemmin sormi suuhun. Silloin on lähellä oltava pitkän linjan asiansa osaava hevosihminen.

      12-vuotias on aivan liian nuori kantamaan päävastuun hevosesta. Tilanne on ookoo, mikäli äidilläsi on takana useamman vuoden kokemus hevosten hoidosta, ratsastamisesta, ruokinnasta, lääkinnästä, terveydenhoidosta, käyttäytymisestä sekä tietoa ja taitoa liittyen esimerkiksi tallin ja tarhojen vaatimuksiin sekä erilaisiin viranomaisasioihin ja sopimuksiin. Äidin tulee myös olla se, joka hevosen kanssa touhuaa useimmiten.

      Ovatko hevosen kustannukset selvät vanhemmillesi? Itse en myisi hevosta ihmiselle, joka on siinä asiassa riippuvainen vanhemmistaan, mutta jotkut saattavat myydäkin. Siihen on edellytyksenä se, että vanhemmat ovat todella perillä siitä faktasta, että hevosen pito maksaa - ja paljon. Oman tallin mahdollisuus on jo yliviivattu, joten kustannuksiksi tulisivat ainakin tallivuokra, rehukulut, varusteet, ratsastustunnit säännöllisesti, valmennukset silloin tällöin, kengitykset, raspaukset, ell-kulut, mahdollisesti lääkekustannukset jne. jne. Yhteensä vanhempiesi pitäisi olla varautuneita pulittamaan n. 700 eurosta ylöspäin kuukaudessa, mikäli hevonen on terve.

      Ja sitten se sinun ikäsi. Totta kai olet nyt sitä mieltä, että tulet aina ja ikuisesti rakastamaan hevosia. Ihmisen kehitykseen liittyvä tosiasia kuitenkin on, että vuoden-kahden päästä kuvioihin tulevat kaverit, bileet, pojat ja kaupungilla hengailu, eivätkä ne hevoset sitten välttämättä enää kiinnostakaan niin paljon. Koulu muuttuu paljon vaativammaksi erityisesti 8- ja 9-luokilla, ja jatkokoulutusta pitäisi miettiä ja sen eteen tehdä töitä. Todennäköisesti myös otat vanhempiesi kanssa yhteen useammin ja/tai rajummin, minkä seuraukset eivät olisi hevosen kannalta kovin upeat.

      Mielestäni olisi fiksua harkita ja odottaa vielä ainakin pari vuotta, mutta mikäli päätät kuitenkin sen hevosen nyt hankkia, pidä mielessä nämä asiat.

    • hsggf

      Jos vanhempasi ovat mukana ja osaavat hevosista myös sen, että se on eläin ja sillä voi ratsastaa koosta riippuen, olet valmis.
      P.S. Mun vanhemmat on ratsastanut 9 vuotta ennen kuin synnyin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1254
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1082
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      867
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      751
    Aihe