Ajatusinspiraatio

Selvennetäänpä hieman ihmisille ajatusinspiraatiota, esimerkein elävästä elämästä. Timo Flink kirjoitti siitä näin: http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/9269566/45525608

>> Ajatusinspiraatio tarkoittaa sitä, että Jumala antaa profeetalle sanoman valitsemallaan tavalla ja profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset sitten tulkitsevat profeetan sanomaa, oikein tai väärin. Sanoma on oikea ja innoitettu, koska jumalallinen inspiraatio toimii kirjoittajassa. >>

Osoitan tämän kohta vääräksi esimerkin avulla. Ajatusinspiraatio on etenkin amerikan humpuukilahkojen tapa selittää hassujen profeettojensa höpinät edes jotenkin siedettävästi aikojen saatossa. Ajatusinspiraatio luo sille hyvät mahdollisuudet, koska se jättää sanoman tulkinnan jonkin hassun "teologin" harteille, joka sitten selittää asiat parhain päin, kuukausipalkkaa vastaan.

Timo Flink on jo kertonut, että hänen jumalansa ei kyennyt keksimään itse hienoja ajatuksia, vaan osoitti Ellenille kirjat, joista voisi lainata hyviä ajatuksia. Jumala ei kyennyt itse keksimään mitään hienoa.

Sitten hänen jumalansa on sellainen, että se ei kykene ilmaisemaan itseään selkesti, vaan antaa vain sanomalle raamit, jonka raamien sisällön kukin voi maalata mieleisekseen. Jumala sanoi Ellenille, että "kukkelis kikkelis kokkelis mukkelis makkelis plits, gugugkikiki jeeeee" ja sitten Ellen kertoi muille, että jumala ei tykkää tanssimisesta. Sitten kun tanssiminen voi olla myös hyvää urheilua, niin selitetään, että se tarkoittikin ravintolassa tanssimista jne jne jne.... Selitystä selitysten perään, on ajatusinspiraatio suomeksi.

Jumala höpisi Ellenille niin käsittämätöntä potaskaa monesta aiheesta, että ne on nykyisin pakko tulkita ajatusinspiraation voimalla uudestaan. Ensin Ellen saa näyn, jonka selitys on 1800-luvulla A. Sitten aikaa menee ja selitys onkin yllättäen 1950-luvulla B, kunnes aikaa lisää ja se selitys on vuonna 2010 C.

Menemme kuvittelliseen maahan, Nahjusvaltoihin 1800-luvun lopulle, jossa on hassu uskonlahko, nimeltään kuudennen päivän Horttokaalot. He odottavat Vihtori Klemettiiniä saapuvaksi hetkellä millä hyvänsä.

Heidän profeettansa, White Lie, saa jatkuvasti näkyjä jumalaltaan, joita seurakunta suu vaahdossa kuuntelee. Taas White Lie sätki pellon pientareella ja näki jumalalta saamassaan näyssä, että peruukit kuumentavat aivoja, aiheuttavat peräpukamia, sekä syöpää ja estävät rukousten etenemisen jumalan luo.

Nyt Horttokaalot syöksyvät vaatekaapeilleen ja tuhoavat ja hävittävät kaikki peruukit, luonnollisesti, koska jumala oli ilmoitttanut peruukit vaarallisiksi.

Sitten menee aikaa ja Horttokaalot tulevat ja menevät, sukupolvi toisensa jälkeen, eivätkä he vieläkään käytä peruukkeja, koska jumala oli näin ilmoittanut. Sitten alkavat rivit rakoilla, sillä mikään tutkimus ei tue peruukkien mainittuja ominaisuuksia. Peruukit eivät kuumenna aivoja, eivät aiheuta peräpukamia, eivät syöpää, eivätkä mitään muutakaan, mitä jumala oli ilmoittanut. Horttokaaloja aletaan pitää profeettansa ansiosta hiukan pölvästeinä, ehkäpä vajaamielisinä.

Horttokaalojen teologit ovat kovilla oman yhteisön paineessa ja sitten tapahtuu odotettu hetki: ajatusinspiraatio astuu mukaan kuvioihin.

Horttokaalon kuukausipalkkasiet teologit keksivät, että olemme tulkinneet sanoman väärin. Jumala selkeästi puhui profeetallemme, White Lielle, 1600-luvun peruukeista, koska ne olivat raskaita ja painavia ja jos niitä käytti istuessa, niin ne aiheuttivat peräpukamia, sekä kuumensivat varmasti päätä, näin voisi ajatella.

Seurakunta hiukan murisee, koska he ymmärtävät, että kukaan heistä ei ole koskaan käyttänyt 1600-luvun peruukkeja, eivät edes ne alkuperäiset Horttokaalot 1800-luvulla. He kysyvät, että miksi ihmeessä jumala antoi heille näyn 1600-luvun peruukkien vaarallisuudesta 1800-luvulla? Miksi jumala ei selkeämmin ilmaissut itseään, jolloin he eivät olisi turhaan tuhonneet hyviä peruukkejaan, koska 1600-luvun peruukit oli hylätty jo samaiselle 1600-luvulle.

Tähän kuukausipalkkaiset teologit eivät keksi vastausta, mutta he sen sijaan keskittyvät syyllistämään seurakuntalaisia siitä, että kuinka he uskaltavat kyseenalaistaa jumalan antamat näyt heidän ihanalle profeetalleen. Tämä tepsii ja asia on pois päiväjärjestyksestä.

Tämä esimerkkinä kuvitteellisesta maasta, kuvitteellisen uskonlahkon saattelemana ehkä valotti teille hiukan ajatusinspiraation käyttämistä kaikenkarvaisten profeettojen ajatusmaailman selvittämisessä.

37

633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatusinspiraatiota käsiteltiin myös Kotimaan blogissa toukokuussa ja tässäpä se, olkaa hyvä:

      http://www.kotimaa24.fi/blogit/uusimmat/article/?id=7678&bid=185

      Ajatusinspiraation harha 4.5.2010 | Manu Ryösö

      Ihmisellä on jatkuva kiusaus nousta Jumalan Sanan yläpuolelle. Teoria ajatusinspiraatiosta on yksi salakavalammista kiusauksista.

      Jo paratiissa käärme houkutteli ihmistä sanomalla: "Onko Jumala todellakin sanonut?" (Ks. 1Moos.3:1)

      Tämä ihmisen ensimmäinen kiusaus pukeutuu muotoon, jossa ihmiselle tarjotaan mahdollisuus kohota Jumalan Sanan yläpuolelle. Ihmistä huokutellaan arvioimaan Jumalan Sanaa. Ihminen haluaa kohota sen yläpuolelle, että Jumalan Sana arvioisi ja määrittäisi ihmistä ja hänen liikkumatilaansa.

      Teoria ajatusinspiraatiosta houkuttelee samantyyppiseen kiusaukseen, mutta hieman kauniimmassa vaatteessa.

      Miten tämä tapahtuu?

      Ensin tarvitaan "teologi", joka kertoo kirkkokansalle, mikä on tietyn raamatunkohdan ajatus. Tämän jälkeen muut tekstin sisältämät viestit tulkitaan kehällisiksi, vanhentuneiksi, keskusajatukseen nähden ristiriitaisiksi tai epäolennaisiksi.

      Tämän jälkeen koko seurakunta voi ryhtyä yhtäjalkaa elämään mieleisellään tavalla, koska kaikki uskovat toteuttavansa olennaista keskusajatusta (ja voivansa hylätä kukin epäolennaisiksi kokemansa sivuajatukset tai ristiriitaisuudet).

      Ajatusinspiraation suurin vaara on siinä, että se johtaa varsin pian mielivaltaisuuteen. Kukin teologi tai saarnaaja voi houkutella laumansa seuraamaan omia lempiajatuksiaan. Hän voi poimia Raamatusta jotakin sellaista, joka sopii hänen omiin päämääriinsä. Itse teksti ei saakaan enää puhua ja puhutella ihmistä. - Tilalle on astunut "teologi", "saarnaaja", "profeetta" tms. ikiomalla "ajatusinspiraatiollaan". - Ihminen nousee taas Jumalan Sanan yläpuolelle. Jokin kuiskaa hänen korvansa vieressä: "Onko Jumala todellakin sanonut?"

      Jumalan Sana on jalkojemme lamppu (Ps.119:105).

      Raamatun Sanan tulee arvioida minua, eikä minun Raamattua. Jumala luo sanallaan uutta elämää. Minä en määrittele Raamattua omine ajatuksineni. - Jumalan ajatukset eivät ole minun ajatuksiani. En voi vangita Raamatun Sanaa vain minun "inspiraationi" kokoiseksi. Raamatun Sana sisältää yhtä aikaa monia ajatuksia, joiden tulee kaikkien saada vaikuttaa minun elämääni. Ei ole olemassa teologia, joka voisi nousta Raamatun Sanan yläpuolelle.

      Oletan, että tämän blogini äärellä mietitään nyt sitä palvonko Raamattua kirjana. - Sitä en tee. Raamattu on toki kokonaan Jumalan Sanaa, mutta se toimii vain välineenä, joka ilmoittaa meille Jumalan tahdon. Raamattua saa tutkia ja tulkita, mutta se on tehtävä nöyrästi. Emme saa nousta Raamatun Sanan yläpuolelle. Voimme vain kertoa niistä asioista, ajatuksista ja viesteistä, joita tuo kirjojen kirja meille välittää. Jos yritämme modernisoida Raamatun viestin jotenkin yhteiskuntakelpoisemmaksi, nousemme helposti Raamatun Sanan yläpuolelle.

      Osa Raamatusta kuvaa kirjoittamisajankohtansa asioita. Näitä asioita ei toki itse tekstissäkään edellytetä normatiivisiksi. Raamattu ei esim. missään kohdassa esittele moniavioisuutta tai orjuutta hyvänä ja meitä ohjaavana elämäntapana. Itseasiassa moniavioisutta kuvaavat kertomukset sisältävät pääsääntöisesti jonkin kyseiseen elämäntapaan liittyvän tragedian kuvauksen. Nämä asiat kuuluivat tiettyyn ajankohtaan, mutta niitä ei silti kuvata hyvinä. Siksi emme ole noihin ilmiöihin sidottuja. - Uusi testamentti sisältää kuitenkin monia moraalisia ja uskon siältöön liittyviä asioita. Nämä on annettu kaikkia kristittyjä ohjaaviksi. Niiden suhteen Raamatun viesti on selvä ja sitova.

      Oletan. että tämän blogini äärellä joku haluaa herätellä myös keskustelua ns. sanainspiraation teoriasta tai fundamentalismista. Oman kantaani näihin hieman jäykkiin ja vanhentuisiin käsitteisiin voi tarkastella jo aiemmin kirjoittamassani blogissa:

      http://www.kotimaa24.fi/blogit/suositelluimmat/article/?id=7534&bid=185

      Sellaista sanomaa tällä kertaa. Ylläoleva juttu on siis tuon linkin takaa, joka on ylempänä ja tekstistä vastaa Manu Ryösö.

      • !!??!!

        satuilla omaa harhaasi ihan niin paljon kuin haluat, mutta luuletko että me sitä uskotaan... PYH!!


      • totuutta puolustaen

        Senhän tunnustavat adventistit itsekkin.
        On vain ryhdytty rakentamaan jotain toriaa muutaman spiritisti-istunnon seurauksena.
        Saatana suunnitteli näille adventismin perustajille "jatkokertomuksen" 22.10.1844 koetun karmean pettymyksen jälkeen. Yhdestä valheesta edettiin toiseen valheeseen.
        Adventtioppi perustuu oletuksille, lainauksille ja tulkinnoille mm. Raamatusta ja Ellen G. Whiten "leikekirjoista".

        Adventismi on täyttä potaskaa ja huuhaata.
        Perustettu spiritisti-istuntojen tapahtumiin ja meedioiden näkyihin.


    • !!???!!

      se täytyy sanoa... keksit koko ajan puuta heinää syytöksiä valheilla pelaten. Ottaako totuus noin kovasti pannuun????

      • Mikäs siinä oli valhetta?

        Sinua taitaa hehkuttaa nyt jokin kovilla kierroksilla? Päästä vain höyryt pihalle, se helpottaa.

        Eikös muuten Ellen Whitella ollut melkein vastaava viesti jumalalta, kuin kuvitteellisella White Lie -henkilölläni? Peruukkeja?

        Muistinko oikein?


    • Ajatusinspiraatio eli systemaattisessa teologiassa nimellä asiainspiraatio (ts. reaali-inspiraatio) tarkoittaa Jumalan Hengen vaikutusta Raamatun kirjojen syntymisessä niin, että kirjoituksen sisältämät tai tarkoittamat asiat ovat inspiroidut. Sama inspiraatio, näin uskon, toimii myös Ellen Whiten kirjoituksissa, vaikka ne eivät olekaan osa Raamattua.

      En kirjoita tätä tähän siksi, että kuvittelisin sinun tekevän mitään muuta kuin ilkkuvan koko ajan. Kirjoitan sen tähän muiden tätä palstaa lukevien tähden. Enkä aio asiasta kanssasi keskustella.

      Timo

      • Minäpäs vastaan vaihteeksi sinun tyylilläsi, niin minua aletaan pitää sen jälkeen sivistyneenä kirjoittajana.

        Minä uskon kaiken mitä sanotaan ja mitä kaverini sanovat. Tästä en ala kanssasi keskustella.

        Näin uskon minä ja minun kaverit uskoo näin myös, enkä keskustele tästäkään enää koskaan kenenkään kanssa.

        En keskustele siitäkään asiasta kanssasi. En edes sano sitä asiaa, mistä en aio kanssasi keskustella.

        Työnnän sormet korviin, enkä keskustele kanssasi. Lisäksi pistän peukalon sinne, mihin aurinko ei paista ja lopetan keskustelun tähän. Piste.

        Ai niin. Eikun en keskustele.


      • " Ajatusinspiraatio eli systemaattisessa teologiassa nimellä asiainspiraatio (ts. reaali-inspiraatio)
        tarkoittaa Jumalan Hengen vaikutusta Raamatun kirjojen syntymisessä " (Timo)

        Näinhän se on - ehdottomasti!

        Voi toki olla että Henki on kirjoittajien sitä huomaamatta ohjannut joka sanan,
        mutta se on merkityksetöntä arvelua, eikä siihen sovi lumoutua, vaikka joku Ivan Panin
        on joskus ehkä onnistunut rakentamaan matemaattisen systeemin Raamatun tekstin päälle.
        ( http://kotisivu.lumonetti.fi/esa08/Raamattu/ivan-panin.html )

        On tuoreempiakin koodeja, mutta oli miten tahansa koodaamisen kanssa - Jumala antaa ajatuksen tai
        ilmestyksen ja se puetaan sanoiksi.

        Kun Paavali sanoo joskus korostaa, että tämän sanon Herran sanana ja taas että tätä ei sano Herra
        vaan minä - ei Herra tarkkoja sanoja anna vaan herkän hengen, niin ettei mene sekaisin omat ja
        Herran tilit. JOS SE OLISI SANAINSPIRAATIO, EMME OLISI KOSKAAN SAANEET LUKEA MITÄÄN PAAVALIN
        OMAA HENK.KOHT. MIELIPIDETTÄ ! Paavalin omat sanat tulee Paavalilta - kun Herra inspiroi asian.

        Niin. Ainakin Paavali siis kirjoitti minkä tärkeäksi koko, vaikka ei saanut Herralta selvää käskyä,
        puhumattakaan jostain automaattitekstistä, sanainspiraatiosta. Sillä sanainspiraatiohan olisi
        automaattista. Jotkut sanovat, minäkin, että Raamattu on luotettava juuri siksi, että se on inhimillinen.

        antti


      • alex-kasi
        bushmanni kirjoitti:

        Minäpäs vastaan vaihteeksi sinun tyylilläsi, niin minua aletaan pitää sen jälkeen sivistyneenä kirjoittajana.

        Minä uskon kaiken mitä sanotaan ja mitä kaverini sanovat. Tästä en ala kanssasi keskustella.

        Näin uskon minä ja minun kaverit uskoo näin myös, enkä keskustele tästäkään enää koskaan kenenkään kanssa.

        En keskustele siitäkään asiasta kanssasi. En edes sano sitä asiaa, mistä en aio kanssasi keskustella.

        Työnnän sormet korviin, enkä keskustele kanssasi. Lisäksi pistän peukalon sinne, mihin aurinko ei paista ja lopetan keskustelun tähän. Piste.

        Ai niin. Eikun en keskustele.

        mihin sinä uskot.
        Minä olen samalla linjalla kuin Timo Flink - on kaksi tapaa toinen on se että Raamatun SANOMA tulee ihmiselle ja hän kertoo siitä muille omin sanoin. Esimerkiksi - minä en usko että on olemassa ikuinen helvetin piina koska Raamattu ei sitä opeta ja kerron siitä omin sanoin. Timo Flink ei hänkään usko että on olemassa helvetin ikuinen piina ja kertoo siitä omin sanoin..

        Sama Raamatun totuus (sanoma) mutta me puhumme siitä omin sanoin..
        Näin koko Raamattu on kirjoitettu - kirjoittajat kertovat tutuuden Jumalasta ja pelastuksesta... omin sanoin.

        alex


      • missä rehti advari?
        bushmanni kirjoitti:

        Minäpäs vastaan vaihteeksi sinun tyylilläsi, niin minua aletaan pitää sen jälkeen sivistyneenä kirjoittajana.

        Minä uskon kaiken mitä sanotaan ja mitä kaverini sanovat. Tästä en ala kanssasi keskustella.

        Näin uskon minä ja minun kaverit uskoo näin myös, enkä keskustele tästäkään enää koskaan kenenkään kanssa.

        En keskustele siitäkään asiasta kanssasi. En edes sano sitä asiaa, mistä en aio kanssasi keskustella.

        Työnnän sormet korviin, enkä keskustele kanssasi. Lisäksi pistän peukalon sinne, mihin aurinko ei paista ja lopetan keskustelun tähän. Piste.

        Ai niin. Eikun en keskustele.

        ---"Enkä aio asiasta kanssasi keskustella."---

        Hän on tuota samaa hokemaa esittänyt useasti aiemminkin.
        Ja kuitenkin hän tulee takaisin ja "keskustelee" ja kinastelee kanssasi samastakin aiheesta.

        Mikähän jakomielitauti näitä adventisteja oikein riivaa?
        Sama tauti ilmeisesti kuin heidän "naisjumalaansa" Ellen G. Whitea.

        Valheitahan nämä adventtikultin edustajat ovat tottuneet esittämään alati, joten se on vain heidän "oppiäitinsä" esimerkin noudattamista.


      • Doc.
        missä rehti advari? kirjoitti:

        ---"Enkä aio asiasta kanssasi keskustella."---

        Hän on tuota samaa hokemaa esittänyt useasti aiemminkin.
        Ja kuitenkin hän tulee takaisin ja "keskustelee" ja kinastelee kanssasi samastakin aiheesta.

        Mikähän jakomielitauti näitä adventisteja oikein riivaa?
        Sama tauti ilmeisesti kuin heidän "naisjumalaansa" Ellen G. Whitea.

        Valheitahan nämä adventtikultin edustajat ovat tottuneet esittämään alati, joten se on vain heidän "oppiäitinsä" esimerkin noudattamista.

        jotka lääkäri sinullle määräsi.

        Koska uskot että ne tulee ottaa tasaisin väliajoin - muuten se musta ja synkkä mieli saa ylivallan ja parjaajahenki vie sinut taas mennessään.


      • f11f
        Doc. kirjoitti:

        jotka lääkäri sinullle määräsi.

        Koska uskot että ne tulee ottaa tasaisin väliajoin - muuten se musta ja synkkä mieli saa ylivallan ja parjaajahenki vie sinut taas mennessään.

        "ota nyt ne pillerit"
        Eikös se Ellen-vainaa kieltänyt kaiken lääkkeen syönnin jumalattomana. Vettä vaan ja soija nakkoja.


      • Doc.
        f11f kirjoitti:

        "ota nyt ne pillerit"
        Eikös se Ellen-vainaa kieltänyt kaiken lääkkeen syönnin jumalattomana. Vettä vaan ja soija nakkoja.

        Ei se ole mikään syy sinulle unohtaa lääkityksesi.


    • Herra siunatkoon kaaleita eli romaaneja ja antakoon meille anteeksi sen, että keskuudessamme joku tuntematon
      rasisti puskajussi puhuu "horttokaalomaisia". Kyllä siinä valkolainen ihonsa pigmentin menettää, kun puskissa piileksii.
      Kaaleetkaan eivät piileksi pusikossa kuin bushmanni, vaikka heillä ei aina ole lähimmäistä auttamassa.

      http://www.youtube.com/watch?v=UFIBx-IhVZA

      Vai että sanainspiraation Jumala antaa eikä ajatusinspiraatiota - katsotaanpa miten on.
      Kuulehan puskamies, ei Jumala sinun mantrojasi kaipaile, ei Hän ole sanainspiroija vaan AJATUSINSPIRAATIOT Hänellä on.
      Kun Jumala sanoo, että "mitä minä ajattelen, se käy toteen", ei hän mantraa ajattele vaan asiaa - on ajatus jostain.
      Kun Jumala sanoo, että Hänen sanansa ei tyhjänä palaja, vaan toteutuu, niin ajatus siinä toteen käy eikä mantra.

      Otetaanpa esimerkki. Kun Jumala antaa apostoleille KATSEOPETUSTA, ei hän tiettyjä sanoja suuhun laita vaan
      ANTAA NÄYNOMAISEN AJATUKSEN, jonka apostolit sitten pukevat sanoiksi. Vaihtoehtoja löytyy sanoille, mutta
      uskontäyteinen ajatus tulee Herralta:

      Apt. 3:4
      Pietari loi katseensa häneen, samoin Johannes, ja Pietari sanoi: "Katso meihin."
      5 Mies katsoi tarkkaavasti odottaen saavansa heiltä jotakin.
      6
      Mutta Pietari sanoi: "Hopeaa ja kultaa minulla ei ole,
      mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan.
      Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimessä: nouse ja kävele."

      Ensin on näky, se sitten puetaan sanoiksi ja usko tarvitaan!


      Vankka käsitykseni on, että Ellen näki oman sielunsa näkyjä ja tulkitsi niitä epäloogisesti.
      Timo on joka tapauksessa käsitykseni mukaan oikeassa, todetessaan, että ensin on näky ja profeetta
      sitten pukee sen sanoiksi. Jumala antaa SANOMAN, niinkuin Ilmestyskirjastakin ilmenee.
      "Lausu nämä sanat", sanoo Jumala siinä tapauksessa, kun on kyse erityisestä sanan välittämisestä.
      Toki on jopa siinä kyse sisällöstä, ei Jumala sillä tavalla tekstikriittinen ole.
      Kun Babyloniassa seinälle ilmaantuivat sanat, jotka suomennamme: punnittu, punnittu, kevyeksi havaittu",
      piti Danielin joka tapauksessa selittää sanojen sisältö, SANOMA.

      " profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin ", totesi Timo aivan oikein.

      Antti

      • sda.manager

        Onko hän Jeesus vai jeesustelija?


      • sda.manager kirjoitti:

        Onko hän Jeesus vai jeesustelija?

        Minun profeettani on tuo kaikkien kristittyjen profeetta, Jeesus. Näen että Hän on profeetta,
        näen niinkuin samarialainen nainen kerran.

        Joh. 4:19 Nainen sanoi hänelle: "Herra, minä näen, että sinä olet profeetta.

        Ja Hän on enemmänkin:
        hän antaa uskon ammennusastiaksi, niin että saan uskon lähteestä juoda
        ja ammentaa toisillekin.

        14 joka juo sitä vettä, jota minä hänelle annan,
        se ei ikinä janoa; vaan se vesi, jonka minä hänelle annan,
        tulee hänessä sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään".

        Mitä EGWhen tulee, niin uskon hänen nähneen oman sielunsa näkyjä enimmäkseen.
        Aivan liian usein käy niin tänäkin päivänä, että joku uskova valtavassa innossaan
        profetoi, vaikka ei ole Herralta saanut. Kovasti tahtoisi auttaa - joissain tapauksissa tuomita -
        ja sitten loihtii omasta sielustaan visioita, otaksuen että Herra yhtyy niihin.
        Ei se niin kauhean paha asia ole, sillä joka tapauksessa Raamattu kehotta arvostelemaan ja
        koettekemaan kaikki profetiat.


    • Katsotaanpa vaihteeksi, mitä apologetiikkawiki sanoo meidän "oikea termi on tärkeä" -kristityn Timon, mielipiteistä. Onneksi häntä tukee nykyään seminaarikristitty Antti, niin adventtikirkon opit ovat tukevalla pohjalla.

      http://www.apologetiikkawiki.fi/Sanainspiraatio-oppi

      Tämä wikin kohta käsittelee inspiraatioita enemmänkin, eikä pelkästään reaali-inspiraatiota, joten lukekaa koko juttu.

      Asiainspiraatio (ts. reaali-inspiraatio) on Hugo Odebergin mukaan lähinnä tällaista:

      "Hugo Odeberg kritisoi tämän teorian esittäjiä tietynlaisesta ylimielisyydestä: ”Tämän järkeilyn tulos on helppo havaita: ne jotka lukevat profeettojen ja apostolien kirjoituksia, luulevat seisovansa ’korkeammalla näköpaikalla’ kuin nämä, ja heillä on sen vuoksi paremmat mahdollisuudet ratkaista, mikä on todella arvokasta.”"

      Enkös ole joskus maininnut, että minusta Timo Flink on sangen ylimielinen omassa "en keskustele teidän kanssanne" keskustelulogiikassaan? No asiainspiraation kannattajia pidetään ylimielisinä, niin sopii pirtaan, jälleen kerran. Adventtikirkko kannattaa yleisesti ylimielisyyttä, niin kovin on tuttua.


      "Tutkijat asettavat itsensä Raamatun tekstin yläpuolelle ja katsovat voivansa itse ratkaista, mikä siinä on aitoa Jumalan ajatusta. He luulevat tarkastelevansa Raamatun tekstiä puolueettomasti, mutta todellisuudessa he vain perustautuvat johonkin uuteen uskontunnustukseen. Odeberg kritisoi reaali-inspiraation ajatusta ja katsoo sen lähemmässä tarkastelussa osoittautuvan ”todellisuudelle vieraaksi teoreettiseksi järkeilyksi”, joka ilmentää varsin pinnallista asian tarkastelua (Odeberg 1971: 10)."

      Onkos Timosta joskus ajateltu, että hän on sellainen teoreettinen järkeilijä ja kaikki me tiedämme, että uskon peruspilari on teoreettinen järkeily, eikös olekin. Alex-kasi varmaan komppaa Timoa tässä asiassa, eli on järkeilyn kannattaja. Tietenkin, jos tykkää teoreettisestä järkeilystä, niin sitä kannattaa käyttää oman höpöprofeetan näkyjen tulkitsemisessa uskonsa koossapitämiseen, jos jumala ei muuten pysy hengissä.


      "Odebergin mielestä reaali-inspiraation teoria osoittautuu tämän valossa ”todellisuudelle vieraaksi mietiskelyksi”. Raamattua ei tule ymmärtää kirjalliseksi esitykseksi, jonka tehtävänä on pelkästään joidenkin ajatusten välittäminen. Raamattu puhuttelee koko ihmistä, ei vain ajattelukykyä. (Odeberg 1971: 11)"

      Minunkin mielestä Timo harrastaa todellisuudella vierasta mietiskelyä ja hän saa siitä vieläpä palkkaa!


      "Reaali-inspiraation käsitteeseen liitetään usein oletus, että historiallis-kriittisen tutkimuksen avulla on mahdollista määrittää, mikä Raamatussa on aitoa Jumalan imoitusta, eli löytää ”kaanon kaanonissa”. Maier (1975: 10-12) kritisoi tätä lähestymistapaa mielivaltaisuudesta."

      Timoko mielivaltainen, pois se! Hän on vain oikeassa, eikä keskustele asiasta.

      Mainittakoon, että Hugo Odoberg on nimekäs teologi, professori ja niin edes päin, joten Timo luultavasti nyt vastaa, että Hugo on 1800-luvulle jämähtänyt muumio ja minä, sekä minun kaverit tiedetään asiat Hugoa paremmin ja en enää keskustele tästä asiasta kenenkään kanssa. Vasemmassa kädessäni minulla on myös konkreettinen todiste siitä, että maapallo on 6000 vuotta vanha, mutta en näytä sitä, koska en keskustele siitäkään asiasta.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Hugo_Odeberg

      Timon ei tarvitse vastata, koska sen vastauksen me tiedämme jo sadoista aiemmista vastauksista:

      En keskustele asiasta enempää.

      • Haukotus

        ZZZZsp zzZZZ sp ZZZZZrrrhhp


      • Jumalanpalveluksessa
        Haukotus kirjoitti:

        ZZZZsp zzZZZ sp ZZZZZrrrhhp

        Adventistien kirkkosaleissakin kuului vaimeata kuorsausta sieltä täältä.
        Useat olivat saarnan aikaan silmät kiinni ja päät nytkähtelivät alas ja välillä ylös.
        Kaikki olivat viimeistään kuitenkin loppuvirteen heränneet.


      • Kuvasimme

      • Puuduttavaa

      • ???? !!!!!

      • Haukotus
        Jumalanpalveluksessa kirjoitti:

        Adventistien kirkkosaleissakin kuului vaimeata kuorsausta sieltä täältä.
        Useat olivat saarnan aikaan silmät kiinni ja päät nytkähtelivät alas ja välillä ylös.
        Kaikki olivat viimeistään kuitenkin loppuvirteen heränneet.

        http://www.youtube.com/watch?v=5lvU-DislkI&translated=1

        se on kuolemattomien kokous.


      • Miehän tuotaeppäilen
        Puuduttavaa kirjoitti:

        tai oikeammin Rowan Atkinson.
        Se ruskea pukuinen henkilö eturivissä.

        Tosin muistutti kyllä paljon adventtikirkon Jumalanpalvelusta.
        En usko, että bushmann käy adventtikirkossa kovinkaan säännöllisesti.

        Monet haluavat olla pelastumisessaankin yhtä omatoimisia kuten Atkinson osoittaa:
        http://www.youtube.com/watch?v=6mpDdSErO8c

        Kyllä hän niin erehdyttävästi käyttäytyi kuin bushmanni yleensä käyttäytyy, ilmeet olivat saman oloiset, niin kuin itse bushmannilla konsanaan!


      • ???? !!!!! kirjoitti:

        http://www.youtube.com/watch?v=9UbqZ_oN5do

        KOLMEN ENKELIN SANOMA Ilm.14:6-12

        6 Ja minä näin lentävän keskitaivaalla erään toisen enkelin,
        jolla oli iankaikkinen evankeliumi julistettavana maan päällä asuvaisille, kaikille kansanheimoille ja sukukunnille ja kielille ja kansoille.
        7 Ja hän sanoi suurella äänellä: "Peljätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia, sillä hänen tuomionsa hetki on tullut, ja kumartakaa häntä, joka on tehnyt taivaan ja maan ja meren ja vetten lähteet".

        8 Ja seurasi vielä toinen enkeli,
        joka sanoi: "Kukistunut, kukistunut on se suuri Babylon, joka haureutensa vihan viinillä on juottanut kaikki kansat".

        9 Ja heitä seurasi vielä kolmas enkeli,
        joka sanoi suurella äänellä: "Jos joku kumartaa petoa ja sen kuvaa
        ja ottaa sen merkin otsaansa tai käteensä,
        10 niin hänkin on juova Jumalan vihan viiniä, joka sekoittamattomana on kaadettu hänen vihansa maljaan, ja häntä pitää tulella ja tulikivellä vaivattaman pyhien enkelien edessä ja Karitsan edessä.
        11 Ja heidän vaivansa savu on nouseva aina ja iankaikkisesti,
        eikä heillä ole lepoa päivällä eikä yöllä, heillä, jotka petoa ja sen kuvaa kumartavat, eikä kenelläkään, joka ottaa sen nimen merkin.
        12 Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt
        ja Jeesuksen uskon.

        Sinun !!??!!, ihannoimasi, mutta minun vihaamani, asia sisältyy kolmannen enkelin sanomaan ...

        " ... häntä pitää tulella ja tulikivellä vaivattaman pyhien enkelien edessä ja Karitsan edessä.
        11 Ja heidän vaivansa savu on nouseva aina ja iankaikkisesti,
        eikä heillä ole lepoa päivällä eikä yöllä, heillä ... "


    • .

      .

    • Niin se vaan on että Jumala ei anna mitään automaattikirjoitusta vaan
      ajatusinspiraation. Sitä sanotaan sanomaksi. Sanojen suhteen on turha
      harrastaa kriittisyyttä vaan mahdollinen kritiikki tulee kohdistaa ASIAAN.

      • Mitäs Antti, seminaarikristitty ja uudestisyntynyt melkein adventisti on mieltä siitä, mitä oikea teologi, arvostettu teologi Hugo Odeberg on mieltä tästä amerikan humpuukilahkojen rakastamasta ajatusinspiraatiosta ts. asiainspiraatiosta, ts. reaali-inspiraatiosta. Nyt emme puhu jonkin hömppälahkon pilipaliteologista, vaan ihan oikeasta sellaisesta.

        Mainittakoon nyt selvennyksenä tämä termihelvetti kaikille, eli ajatusinspiraatio on sama asia kuin systemaattisessa teologiassa esiintyvä asiainspiraatio (ts. reaali-inspiraatio).

        Palautan mieliisi hänen ajatuksensa hieman aiemmasta viestistäni:

        "Hugo Odeberg kritisoi tämän teorian esittäjiä tietynlaisesta ylimielisyydestä: ”Tämän järkeilyn tulos on helppo havaita: ne jotka lukevat profeettojen ja apostolien kirjoituksia, luulevat seisovansa ’korkeammalla näköpaikalla’ kuin nämä, ja heillä on sen vuoksi paremmat mahdollisuudet ratkaista, mikä on todella arvokasta.”"

        "Tutkijat asettavat itsensä Raamatun tekstin yläpuolelle ja katsovat voivansa itse ratkaista, mikä siinä on aitoa Jumalan ajatusta. He luulevat tarkastelevansa Raamatun tekstiä puolueettomasti, mutta todellisuudessa he vain perustautuvat johonkin uuteen uskontunnustukseen. Odeberg kritisoi reaali-inspiraation ajatusta ja katsoo sen lähemmässä tarkastelussa osoittautuvan ”todellisuudelle vieraaksi teoreettiseksi järkeilyksi”, joka ilmentää varsin pinnallista asian tarkastelua (Odeberg 1971: 10)."

        "Odebergin mielestä reaali-inspiraation teoria osoittautuu tämän valossa ”todellisuudelle vieraaksi mietiskelyksi”. Raamattua ei tule ymmärtää kirjalliseksi esitykseksi, jonka tehtävänä on pelkästään joidenkin ajatusten välittäminen. Raamattu puhuttelee koko ihmistä, ei vain ajattelukykyä. (Odeberg 1971: 11)"

        "Reaali-inspiraation käsitteeseen liitetään usein oletus, että historiallis-kriittisen tutkimuksen avulla on mahdollista määrittää, mikä Raamatussa on aitoa Jumalan imoitusta, eli löytää ”kaanon kaanonissa”. Maier (1975: 10-12) kritisoi tätä lähestymistapaa mielivaltaisuudesta."

        Koko viestini on luettavissa täältä: http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/9281232/45530980

        Sellaista taas tällä kertaa. Toivottavasti Antilla olisi jotain keskusteltavaa itse asiasta, eikä taas asian vierestä. Jos Antti haluaa jotain kritisoida, niin voisit esittää perustelujen kera, miksi tai mikä Hugo Odobergin ajatuksissa on väärin tai väärää?


      • Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurhatanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uudeen profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;(((


      • Utulila kirjoitti:

        Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurhatanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uudeen profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;(((

        USA:n lahkoilla on mystinen voima lumota ihminen, mutta se on vain psykologiaa ja hyvää sen tuntemusta. Ei siihen muuta tarvita.

        Pitää muistaa, että adventtikirkko, kuten muutkin USA-lahkot, pitävät erilaisia teatterilavoja käynnissä eri yleisöille ja Anttikin on mennyt tähän retkuun.

        Nämä lahkot puhuvat niitä sanoja, mitä kuulija haluaa kuulla ja kun kala on saatu koukkuun, alkaa hidas käännyttäminen niin, että kohta kuulija kuulee niitä sanoja, joita hänen halutaan kuulevan, eli asia on kääntynyt alun tilanteesta ympäri, päälaelleen.

        Seuraavan linkin takana on hyvä esitys aiheesta, eli Kuinka huijata uskovaisia - uskonto manipuloinnin välineenä:

        http://www.vihrearouva.net/usko/luento1.html

        Sieltä lainausta, mutta lukekaa ihmeessä koko juttu ja miettikää, että koetteko itse samaa.

        Käännytystekniikka

        "Monet lahkot käyttävät tietoisesti psykologiaa hyväkseen käännytystyössä. Käännyttäjiä opetetaan analysoimaan kohteensa ja puhumaan tälle sillä tasolla, mikä hänessä näyttää olevan tärkein."

        "Käännytystyö suoritetaan usein kolmivaiheisena, kuten vaikkapa raudan takominen. Ensiksi ihmistä lämmitetään, hänet pyritään sulattamaan. Kun hän sitten on sopivan hehkuva, häntä on helppo muokata. Hänet taotaan haluttuun muotoon, jonka jälkeen hänet jäähdytetään, karkaistaan. "

        "Kun ihminen on saatu kiinnostumaan, hänet koetetaan saada toimintaan mukaan. Häntä kutsutaan kokouksiin tai pienryhmään. Siellä hänet useinkin koetetaan "rakastaa sisään". Hänen annetaan ymmärtää, kuinka ihana ihminen hän on. Kaikki haluavat olla hänen kanssaan. Kaikki haluavat auttaa häntä hänen ongelmissaan. Hän saa tuntea, kuinka tärkeät hänen asiansa ovat kaikkien mielestä. Hiljalleen hän alkaa sulaa. Hän alkaa ihmetellä. kuinka onkaan voinut olla ilman tätä ryhmää. Täällä hän haluaa olla.

        Suuren rakkauden vaiheen jälkeen kyllä valitettavasti tulee arki, mutta se ei enää tunnu niin pahalta. Aluksi on helppo selittää itselleen, että nyt on kyseessä vain tilapäinen häiriö. Kohta taas on yhtä hyvä olla kuin alussa. Ensirakkauden varassa voi liidellä aika kauan, ja kun se ei enää kanna, on jo niin tottunut lahkoon, ettei enää osaa lähteä pois. "

        "Eräs lahkojen käyttämä tekniikka ihmisen muuttamisessa on toiminta. Käännytettävä pyritään mahdollisimman pian saamaan mukaan käännyttämään toisia. Kun hän vielä on ensirakkauden huumassa, hänen todistuksensa lahkon puolesta on aito. Hän saa huomata, kuinka muutkin innostuvat hänen innostaan. Se vahvistaa hänen uskoaan. Jos taas jotkut naureskelevat ja pilkkaavat, hänelle muistutetaan Raamatun opetuksesta, että uskovia vainotaan ja että Jeesus käski iloitsemaan siitä, että hänen oppilaitaan pilkataan (Matt 5:11-12). Ja tämä taas vahvistaa hänen uskoaan. "

        Ja niin edelleen, mutta lukekaapa itse, kun sen pitäisi onnistua teiltä, kun on tohtoristason henkilöitäkin linjoilla, ainakin joskus.


      • Utulila kirjoitti:

        Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurhatanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uudeen profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;(((

        Tässä ketjussa oli kyse: ajatusinspiraatio vai sanainspiraatio.
        Mutta sinä nyt johdattelit uuteen aiheeseen: anttiko onkin adventisti.
        Ei tämä
        keskustelu mitenkään Elleniin liity eikä adventisteihin, vaan siihen.
        saivatko Uuden Testamentin kirjoittajat sanainspiraation vai ajatusinspiraation. Ja saammeko me ajatusinspiraation vai sanainspiraation.
        Kyse siis oli toisaalta U.T. kirjoittajista ja toisaalta nyt elävästä sukupolvesta. En ota kantaa siinä välillä elävistä sen enempää kuin jo otin.
        Elikkä, välittämättä siitä suuttuvatko adventtisiskot ja veljet vai ei, sanon
        mielipiteenäni Ellen Gouldista, että enimmäkseen hän näki oman sielunsa
        näkyjä. Tästä etten usko Ellenin profeetallisuuteen, olen saanut
        tuttavapiirissäni, ei-adventisteissa siis, teräviä moitteita, mutta niin
        uskon, että Ellen oli ensimmäisiä, jotka väittivät omia sielunkuviaan
        profetioiksi. Nythän sellaista on pilvin pimein - kiihkeästi uskovat
        kristityt eivät erota omaa intoaan Hengen sanomasta.

        Jos tunnustautuisin sanainspiraation edustajaksi, minun täytyisi todeta,
        että toinen näistä valehteli tai erehtyi ja Raamattu osoittautuisi
        epäluotettavaski:

        Luuk. 10:1
        Tämän jälkeen Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä.
        Luuk. 10:17 :
        Ne seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta palasivat iloisina ja sanoivat: "Herra, pahat hengetkin tottelevat meitä, kun käskemme niitä sinun nimessäsi."

        Luuk. 10:1
        Sen jälkeen Herra valitsi seitsemänkymmentä muuta ja lähetti heidät kaksittain edellänsä jokaiseen kaupunkiin ja paikkaan, jonne hän itse aikoi mennä.

        Luuk. 10:17
        Niin ne seitsemänkymmentä palasivat iloiten ja sanoivat:
        "Herra, riivaajatkin ovat meille alamaiset sinun nimesi tähden".

        Juuri tässä käy ilmi Raamatun luotettavuus, että on inhimillisiä
        näkemyksiä, eikä automaattikirjoitusta.

        Jos edustaisin sanainspiraatiota enkä sanomainspiraatiota (ajatusinspiraatio), niin sekoaisin näiden jakeiden kanssa:

        Luuk. 14:26
        "Jos joku tulee minun tyköni eikä vihaa isäänsä ja äitiänsä ja vaimoaan ja lapsiaan ja veljiään ja sisariaan, vieläpä omaa elämäänsäkin, hän ei voi olla minun opetuslapseni.

        Efes. 6.
        1 Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein.
        2 "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" - tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus-
        3 "että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä".

        On aina kyse sanomasta, eikä muutamaan sanaan tai jakeeseen katsomisesta. Sanat voivat eksyttää, mutta KOKO sanoma luettuna
        kaikki ristiriitaisuus poistuu Raamatun tulkinnasta.

        Joh. 14:27
        "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille,
        en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.

        Matt. 5:9
        Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.

        Matt. 10:34
        "Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa.
        En minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.

        Antti


      • Utulila kirjoitti:

        Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurhatanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uudeen profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;(((

        "Antistako adventisti"

        Kysymyksesi olletikin juontuu siitä, että puosustin Timon esittämää
        ajatusinspiraatioasiaa. Mutta jos Timolta kysyttäisiin, niin hänen
        vastauksensa olisi yksiselitteinen: Antti ei kelpaa adventtiseurakuntaan
        opinkäsitystensä vuoksi.

        Jos Raamatun sana olisi sanainspiraatio, eikä sanomainspiraatio - esimerkki sanainspiraation perässä juoksemisesta ..."sana Herralta"
        voisi näyttää näinkin kauhealta:

        1.
        Matt. 27:5
        Ja hän viskasi hopearahat temppeliin, lähti sieltä,
        meni pois ja hirttäytyi.
        2.
        Luuk.10:37
        "Mene ja tee sinä samoin".
        3.
        Joh.13: 27
        "Minkä teet, se tee pian".

        Sanomainspiraation puolesta sanainspiraatiota vastaan!


      • AnttiVKantola kirjoitti:

        "Antistako adventisti"

        Kysymyksesi olletikin juontuu siitä, että puosustin Timon esittämää
        ajatusinspiraatioasiaa. Mutta jos Timolta kysyttäisiin, niin hänen
        vastauksensa olisi yksiselitteinen: Antti ei kelpaa adventtiseurakuntaan
        opinkäsitystensä vuoksi.

        Jos Raamatun sana olisi sanainspiraatio, eikä sanomainspiraatio - esimerkki sanainspiraation perässä juoksemisesta ..."sana Herralta"
        voisi näyttää näinkin kauhealta:

        1.
        Matt. 27:5
        Ja hän viskasi hopearahat temppeliin, lähti sieltä,
        meni pois ja hirttäytyi.
        2.
        Luuk.10:37
        "Mene ja tee sinä samoin".
        3.
        Joh.13: 27
        "Minkä teet, se tee pian".

        Sanomainspiraation puolesta sanainspiraatiota vastaan!

        Ei minulla sitä vastaan ole mitään, että minua adventistiksi sanottaisiin.
        Ihan imarreltu sellaisesta olisin, mutta se on suuri loukkaus adventistia
        kohtaan. Näet haluan olla sellainen kuin adventisti, mutta adventisti ei
        halua olla sellainen kuin minä.

        Mitä tulee alex kasiin, niin hänen edellisestä uhristaan onkin jo pitkä tovi.

        ##: Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurahtanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uuden profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;((( _## (Utulila)

        Lienee totta että ennemmin minut adventtiyhteyteen hyväksyttäisiin kuin
        alex, mutta ei se että minä hyväksyn Timon ja hyväksyn Ellenin tarkoita
        sitä, että kovin paljon heidän erityiskäsityksiään noteeraisin.
        Sanomainspiraatiota eli ajatusinspiraatiota vastaan sanainspiraatio eli
        automaattiviesti - sitä kommentoidessani en ajattele EGWtä lainkaan.
        Miten se liittyy Elleniin? Sillä Ellenhän ei puhunut saamistaan sanoista
        tai profetioista vaan hänelle "näytettiin".
        Ja olen useaan otteeseen täällä todennut, että semmoinen pitää
        arvioida ja minä arvioin, että oman innokkaan sielunsa kuvia näki
        enemmän kuin Herran näyttämiä.

        Sanainspiraatiosta puheenollen - tuo Timon ympäripyöreä lausahdus on sellainen sanahirviö, että
        se olisi varmasti saanut Elleninkin myötätuntoiseen säälivään naurunpurskahdukseen. Luulin että kaikki osaavat jättää sen omaan
        arvoonsa, mutta nytpä minunkin on tuota kommentoitava, kun bushmanni tuohon tarttui ja jotenkin alex-mutkan kautta tulkitsit
        minutkin mokoman lausahduksen puoltajaksi :

        >> Ajatusinspiraatio tarkoittaa sitä, että Jumala antaa profeetalle sanoman valitsemallaan tavalla ja profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin.
        Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset sitten tulkitsevat profeetan sanomaa, oikein tai väärin. Sanoma on oikea ja innoitettu, koska jumalallinen inspiraatio toimii kirjoittajassa. >>

        LUULENPA UTULILA ETTÄ OLEMME YHTÄ MIELTÄ TÄSTÄ ...

        Evankelistat olivat silminnäkijöitä ja kirjoittivat ylös tulkintansa.
        Esimerkiksi Johannes oli paikalla kun Jeesus puolusti sapattina tehtyä
        parantamisihmettä. Hän totesi tekevänsä alati työtä niinkuin Isänsä ja
        näin tahalten osoitti olevansa Jumalan vertainen ja kumosi sapatin
        lakina, niin että sen viettäminen olisi vapaaehtoista ja ihmisen ehdoin
        elikkä sapatti onkin ihmistä varten eikä Jumalaa tai kirkkoa varten.
        Tuo kaikki oli Johanneksen tulkintaa paperilla ja oikeaa tietysti.
        Ajatus tuli Herralta mutta sanat muotoili Johannes kynällään.

        "Minä kirjoitan teille" jne. todetaan Uuden Testamentin kirjeissä.
        Joskus korostetaan että "Minä sanon Herran sanana" ja joskus Paavali
        toteaa, että "tämä on minun mielipiteeni". INSPIRAATIO on Hengeltä.

        V.T. profeetat kirjoittivat "Näin sanoo Herra", kun oli kyse erityisestä
        sanainspiraatiosta. Emme läydä EGWn teksteissä sellaisia aloituksia,
        joten EGW ei ollut sanainspiroitu kaiketi minään hetkenä.
        Yleisesti ottaen V.T. profeetat kirjoittivat sanomainspiraatiota.
        Ajatellaanpa Jes. 53, kuvaus Jeesuksesta uhrikaritsana. Siinä ei ole
        sanat Herralta vaan vapaasti tosin inspiroidun tarkasti saatu kuvaus.
        Jes. 53 KUVAA Jumalaa ja Jeesusta ja meitä.

        antti


      • AnttiVKantola kirjoitti:

        Ei minulla sitä vastaan ole mitään, että minua adventistiksi sanottaisiin.
        Ihan imarreltu sellaisesta olisin, mutta se on suuri loukkaus adventistia
        kohtaan. Näet haluan olla sellainen kuin adventisti, mutta adventisti ei
        halua olla sellainen kuin minä.

        Mitä tulee alex kasiin, niin hänen edellisestä uhristaan onkin jo pitkä tovi.

        ##: Milloin sinusta on tullut adventisti? Ajattelin alexin olevan hurahtanut, mutta tämä olikin yllätys, että vievät sinut ohjelmoitavaksi uuden profeetallisen sanomien kiemuroihin. Seurataan nyt sitten, miten uusi luomus Antti kaikessa loistossaan EGW kirkon helmoista nousee esille. ;((( _## (Utulila)

        Lienee totta että ennemmin minut adventtiyhteyteen hyväksyttäisiin kuin
        alex, mutta ei se että minä hyväksyn Timon ja hyväksyn Ellenin tarkoita
        sitä, että kovin paljon heidän erityiskäsityksiään noteeraisin.
        Sanomainspiraatiota eli ajatusinspiraatiota vastaan sanainspiraatio eli
        automaattiviesti - sitä kommentoidessani en ajattele EGWtä lainkaan.
        Miten se liittyy Elleniin? Sillä Ellenhän ei puhunut saamistaan sanoista
        tai profetioista vaan hänelle "näytettiin".
        Ja olen useaan otteeseen täällä todennut, että semmoinen pitää
        arvioida ja minä arvioin, että oman innokkaan sielunsa kuvia näki
        enemmän kuin Herran näyttämiä.

        Sanainspiraatiosta puheenollen - tuo Timon ympäripyöreä lausahdus on sellainen sanahirviö, että
        se olisi varmasti saanut Elleninkin myötätuntoiseen säälivään naurunpurskahdukseen. Luulin että kaikki osaavat jättää sen omaan
        arvoonsa, mutta nytpä minunkin on tuota kommentoitava, kun bushmanni tuohon tarttui ja jotenkin alex-mutkan kautta tulkitsit
        minutkin mokoman lausahduksen puoltajaksi :

        >> Ajatusinspiraatio tarkoittaa sitä, että Jumala antaa profeetalle sanoman valitsemallaan tavalla ja profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin.
        Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset sitten tulkitsevat profeetan sanomaa, oikein tai väärin. Sanoma on oikea ja innoitettu, koska jumalallinen inspiraatio toimii kirjoittajassa. >>

        LUULENPA UTULILA ETTÄ OLEMME YHTÄ MIELTÄ TÄSTÄ ...

        Evankelistat olivat silminnäkijöitä ja kirjoittivat ylös tulkintansa.
        Esimerkiksi Johannes oli paikalla kun Jeesus puolusti sapattina tehtyä
        parantamisihmettä. Hän totesi tekevänsä alati työtä niinkuin Isänsä ja
        näin tahalten osoitti olevansa Jumalan vertainen ja kumosi sapatin
        lakina, niin että sen viettäminen olisi vapaaehtoista ja ihmisen ehdoin
        elikkä sapatti onkin ihmistä varten eikä Jumalaa tai kirkkoa varten.
        Tuo kaikki oli Johanneksen tulkintaa paperilla ja oikeaa tietysti.
        Ajatus tuli Herralta mutta sanat muotoili Johannes kynällään.

        "Minä kirjoitan teille" jne. todetaan Uuden Testamentin kirjeissä.
        Joskus korostetaan että "Minä sanon Herran sanana" ja joskus Paavali
        toteaa, että "tämä on minun mielipiteeni". INSPIRAATIO on Hengeltä.

        V.T. profeetat kirjoittivat "Näin sanoo Herra", kun oli kyse erityisestä
        sanainspiraatiosta. Emme läydä EGWn teksteissä sellaisia aloituksia,
        joten EGW ei ollut sanainspiroitu kaiketi minään hetkenä.
        Yleisesti ottaen V.T. profeetat kirjoittivat sanomainspiraatiota.
        Ajatellaanpa Jes. 53, kuvaus Jeesuksesta uhrikaritsana. Siinä ei ole
        sanat Herralta vaan vapaasti tosin inspiroidun tarkasti saatu kuvaus.
        Jes. 53 KUVAA Jumalaa ja Jeesusta ja meitä.

        antti

        Kun on alettu minun sanoistani inspiroitumaan ja varsinkin siitä, mit'ä EN
        sano, täsmennän muutamia kohtia.

        "" Yleisesti ottaen V.T. profeetat kirjoittivat sanomainspiraatiota. ""

        Tällä en tarkoita sitä että mieltäisin EGWn uuden liiton profeetaksi,
        sanainspiroiduksi tai sanomainspiroiduksi. Jossain kohden on ehkä
        osunut oikeaan, kuten siinä että englanti valtaa Amerikan. Koko
        maailmanhan englanninkieli on valloittanut.

        "" Sillä Ellenhän ei puhunut saamistaan sanoista
        tai profetioista vaan hänelle "näytettiin" ""

        En tarkoita välttämättä, että JUMALA olisi näyttänyt. Esimerkiksi, kun
        Ellenille näytettiin tämä:
        "pienten, nauhoilla kiinnitettävien myssyjen pitäminen on osoitus saatanallisesta hallinnasta"-1T, s. 188-189.
        Sillä RAAMATTU toteaa päinvastaista mystiikan keskellä eläville.
        Raamattu opettaa, että naisen pään TULEE olla peitettynä vallanalaisuuden merkiksi, eikä tarkoita saatanan valtaa.
        Kukkaan ja sidontaan ei Raamattu puutu lainkaan. Pää on pääasia,
        eikä nauhattomuus. Kyllä myssy pitää sitoa hurrikaanien maassa ja
        hattu vielä enemmän, vaikka jonkun tulkinta sanoisi mitä tahansa.

        >> Ajatusinspiraatio tarkoittaa sitä, että Jumala antaa profeetalle sanoman valitsemallaan tavalla ja profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin.
        Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset sitten tulkitsevat profeetan sanomaa, oikein tai väärin. Sanoma on oikea ja innoitettu, koska jumalallinen inspiraatio toimii kirjoittajassa. >> --Timo--

        Tuo pehmeä ympäripyöreä poliitikkomainen sanonta tiivistettynä
        sanatarkaksi tekstikriittisesti kuuluu näin:
        "Ihminen saa vääntää profeetaksi uskomansa henkilön sanomisia ihan
        millaiseksi lystää, omien tarkoitusperiensä hyväksi, tarkoitus pyhittää
        keinot". Siihen en yhdy. Vaan: sanoma on, ei enempää eikä vähempää,
        kuin sanoista ilmenee.

        Otetaanpa esimerkki Timon ja alex-kasin rakastamasta kolmen enkelin
        sanomasta Ilm.14:6-12, ja sen uudesta inspiraatiosta ...

        Ensimmäinen enkeli muunnetaan sapatiksi, joka täytyy pitää.
        Toinen enkeli muunnetaan sunnuntaiksi, jota ei saa pitää.
        Kolmas enkeli muunnetaan tulijärveksi, jota ei saa olla olemassa.


      • f11f
        AnttiVKantola kirjoitti:

        Kun on alettu minun sanoistani inspiroitumaan ja varsinkin siitä, mit'ä EN
        sano, täsmennän muutamia kohtia.

        "" Yleisesti ottaen V.T. profeetat kirjoittivat sanomainspiraatiota. ""

        Tällä en tarkoita sitä että mieltäisin EGWn uuden liiton profeetaksi,
        sanainspiroiduksi tai sanomainspiroiduksi. Jossain kohden on ehkä
        osunut oikeaan, kuten siinä että englanti valtaa Amerikan. Koko
        maailmanhan englanninkieli on valloittanut.

        "" Sillä Ellenhän ei puhunut saamistaan sanoista
        tai profetioista vaan hänelle "näytettiin" ""

        En tarkoita välttämättä, että JUMALA olisi näyttänyt. Esimerkiksi, kun
        Ellenille näytettiin tämä:
        "pienten, nauhoilla kiinnitettävien myssyjen pitäminen on osoitus saatanallisesta hallinnasta"-1T, s. 188-189.
        Sillä RAAMATTU toteaa päinvastaista mystiikan keskellä eläville.
        Raamattu opettaa, että naisen pään TULEE olla peitettynä vallanalaisuuden merkiksi, eikä tarkoita saatanan valtaa.
        Kukkaan ja sidontaan ei Raamattu puutu lainkaan. Pää on pääasia,
        eikä nauhattomuus. Kyllä myssy pitää sitoa hurrikaanien maassa ja
        hattu vielä enemmän, vaikka jonkun tulkinta sanoisi mitä tahansa.

        >> Ajatusinspiraatio tarkoittaa sitä, että Jumala antaa profeetalle sanoman valitsemallaan tavalla ja profeetta ilmaisee tämän sanoman omin sanoin.
        Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten ihmiset sitten tulkitsevat profeetan sanomaa, oikein tai väärin. Sanoma on oikea ja innoitettu, koska jumalallinen inspiraatio toimii kirjoittajassa. >> --Timo--

        Tuo pehmeä ympäripyöreä poliitikkomainen sanonta tiivistettynä
        sanatarkaksi tekstikriittisesti kuuluu näin:
        "Ihminen saa vääntää profeetaksi uskomansa henkilön sanomisia ihan
        millaiseksi lystää, omien tarkoitusperiensä hyväksi, tarkoitus pyhittää
        keinot". Siihen en yhdy. Vaan: sanoma on, ei enempää eikä vähempää,
        kuin sanoista ilmenee.

        Otetaanpa esimerkki Timon ja alex-kasin rakastamasta kolmen enkelin
        sanomasta Ilm.14:6-12, ja sen uudesta inspiraatiosta ...

        Ensimmäinen enkeli muunnetaan sapatiksi, joka täytyy pitää.
        Toinen enkeli muunnetaan sunnuntaiksi, jota ei saa pitää.
        Kolmas enkeli muunnetaan tulijärveksi, jota ei saa olla olemassa.

        Ihmeellistä ,että Jumala näytti näkyjä Ellenille. Kukaan muu ei havainnut eetterissä mitään ihmeellistä. Ellen G sitten kertoi: Että työ sitä että usko mittee minulle näötettiin! Ja sakki uskoo ja kuuntelee suu auki. Olisko mitenkään mahdollista,että Ellu olisi livauttanut vähän jotain omaa tai toisten pähkälyä Sanan sekaan? Miksi muuten Jumala ei viitsi laittaa viestiään suoraan ihmispoloisille? Pitää olla näitä koomassa olevia meediota.
        Millähän tavalla oikeuslaitoksen jossakin prosessissa suhtauduttaisi tällaisen olennon todistusaarteisiin?


      • f11f kirjoitti:

        Ihmeellistä ,että Jumala näytti näkyjä Ellenille. Kukaan muu ei havainnut eetterissä mitään ihmeellistä. Ellen G sitten kertoi: Että työ sitä että usko mittee minulle näötettiin! Ja sakki uskoo ja kuuntelee suu auki. Olisko mitenkään mahdollista,että Ellu olisi livauttanut vähän jotain omaa tai toisten pähkälyä Sanan sekaan? Miksi muuten Jumala ei viitsi laittaa viestiään suoraan ihmispoloisille? Pitää olla näitä koomassa olevia meediota.
        Millähän tavalla oikeuslaitoksen jossakin prosessissa suhtauduttaisi tällaisen olennon todistusaarteisiin?

        Kun puheesi sisältää pelkkää pilkkaa. Jos minä olisin Jumala, toteaisin sinut
        kaatopaikkakamaksi.


      • f11f kirjoitti:

        Ihmeellistä ,että Jumala näytti näkyjä Ellenille. Kukaan muu ei havainnut eetterissä mitään ihmeellistä. Ellen G sitten kertoi: Että työ sitä että usko mittee minulle näötettiin! Ja sakki uskoo ja kuuntelee suu auki. Olisko mitenkään mahdollista,että Ellu olisi livauttanut vähän jotain omaa tai toisten pähkälyä Sanan sekaan? Miksi muuten Jumala ei viitsi laittaa viestiään suoraan ihmispoloisille? Pitää olla näitä koomassa olevia meediota.
        Millähän tavalla oikeuslaitoksen jossakin prosessissa suhtauduttaisi tällaisen olennon todistusaarteisiin?

        Toisin kuin Antti, minusta sinä näet asioiden ytimeen ja oleellisimmat asiat.

        >> Ihmeellistä ,että Jumala näytti näkyjä Ellenille. Kukaan muu ei havainnut eetterissä mitään ihmeellistä. >>

        Kuka tahansa meistä saisi näkyjä joltain jumalalta, jos joku kumauttaisi päähän niin, että makaisi pari viikkoa koomassa. Se tuntuu huomattavasti helpottavan suhteita yläkertaan, ainakin USA:ssa.

        >> Miksi muuten Jumala ei viitsi laittaa viestiään suoraan ihmispoloisille? >>

        Tai sillä tavalla, että ne viestit on helppo ymmärtää, eikä niitä voi tulkita joka tilanteessa eri tavalla. Mutta amerikan jumalalla tuntuu olevan hyvin vaikeaa ilmaista itseään selkeästi ja ilman virhetulkinnan mahdollisuutta. Eri asia sitten on, että tekeekö sellaisella amerikan jumalalla yhtään mitään, joka ei kykene ilmaisemaan itseään ymmärrettävästi.

        > Millähän tavalla oikeuslaitoksen jossakin prosessissa suhtauduttaisi tällaisen olennon todistusaarteisiin? >

        Suomessa on vankimielisairaaloissa monta tällaista koomameediota, jotka ovat saaneet yläkerrasta viestejä jos jonkinlaisia ja yleensä he pääsevät niiden ansiosta mielentilatutkimuksen kautta vankilaan.

        USA:ssa tilanne on toinen, eli heistä tehdäänkin profeettoja uskonlahkoille.

        Hassua tämä elämän erilaisuus ympäri maapalloa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1663
    2. 44
      1003
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      62
      958
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      929
    5. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      60
      908
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      879
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      840
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      785
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      768
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      752
    Aihe