Valtiovalta, olutkulttuurin tuhoaja.

Pyhä Yrjänä

Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta valtio sotkenut olutkulttuurin pahasti. Edelleen ihmettelen tätä körttiläis-luterilaista hallintoa ja sen toimia oluen tuhoamiseksi. Suomi EU:n mallioppilaana voisi hyvin toteuttaa Keksi-Eurooppalaista olut- ja viinikulttuuria, mutta ei. Aina löytyy jokin syy miksi yhtä elintarvikeryhmää verotetaan tai säännöstellään oikein raskaalla kädellä. Kun oluesta tehdään politiikan välikappale sillä vesitetään koko juoma. Pitääkö tässäkin peesata ruotsalaisia, jotka vesittivät oma olutkulttuurinsa mellanööliin.

Kantavireväkevyys määräytyy oluttyypin mukaan, jos olut pannaan tyypille ominaisella tavalla sen loppuväkevyys tulee sellaiseksi kun tyyppi edellyttää. Kun oluen panoon sotketaan politiikka poliittisesti päätetään oluen alkoholiprosentti. No, mikäs siinä panimot tuottavat teollisesti 4,5...4,7% litkua. Tässä vedellä ja malkasiirappiin sotketulla pirtulla automatti sekoittaa juuri sitä 4,7% keppanaa, unohtamatta säilöntäaineita.

Nähtävästi saksalaisille pohjoismaisen poliittisen oluen pano on pyhäinhäväistys, siksi mm. Lidlin oluet ovat hieman erilaisia - ei sovi vesi-keppanaan tottuneille. Olen satunnaisilla matkoillani maistellun Lidlin aitoja laagereita ja vehnäoluita ne ovat aivan eri tavaraa mitä täällä myydään. Vero tappaa erikoisoluet, kun Saksasta ja Ranskasta saa kolmen vartiin viinipullon halvemmalla kun Alkosta nelos-olutpullon joku mättää. Onneksi Alkon rataesirippu on siinä määrin murtunut että Tallinnasta tai Travemündesta saa kunnon tavaraa - nekin rahat menevät muualle tällä politiikalla.

2

418

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Brew

   Muuten hauska juttu mutta täynnä asiavirheitä.

   Esinnäkin kotimainenkin olutkulttuuri nostaa päätää hitaasti mutta varmasti - kaikkia pussikaljan ystäviä emme saa käännytettyä hyvä mallasjuoman piiriin bulkkilaagerista.

   Toisekseen naapurimme Ruotsi on meitä paljon edellä, heillä kukoistaa pienpaminoiden kirjo aivan eri tasolla kuin meillä - joukossa on todella hyviä oluita. Toki heillä on myös huonoja esimerkkejä, niistä pitää vain ottaa opiksi eikä toistaa niitä kotimassa.

   Kolmanneksi Saksassa ei ole tapahtunut mitäään hyvää olut kulttuurissa vuosiin, päinvastoin suuret jyräävät pieniä.
   Neljänneksi Brittien lisäksi mm. Tanska ja Yhdysvallat saavat olla ylpeitä suuresta pienpaminoiden määrästä ja innovatiivisesta kehityksestä.

   Kotimainenkin olut on aina ja kaikilla panimoilla käymistuote - eikä todellakaan sisällä pirtua. Se on aivan eri asia miten olut on valmistettu, onko käytetty mallasta vai tärkkelystä vaiko molempia. Tiettyjä lisäaineita saa käyttää mutta ne on toki mainittava, kaikki eivät käytä.

   Itse en katso että peli olisi menetetty, päin vastoin moni on ymmärtänyt laadun korvaavan määrän tässäkin asiassa.

   Kotimaisen alkoholipolitiikan kehittymiseen en usko, kyseessä on pelkkä verojen keruuseen tarkoitettu automaatti jota johti raivoraitis kepulainen jolla ei ole mitään kantaa mihinkään. En näe, että nykyinen hallitus olisi yhtään paremmin ymmärtänyt asian ytimen - toivotaan seuraavalta parempaa otetta koko alkoholipolitiikkaan - ei pelkästään oluen järjettömään verotukseen.

   Vaikka kotimaisten pienpanimoiden oluet ovatkin suuria panimoita kalliimpia - kannattaa niitä ostaa jo maun sekä kulttuurin tukemisen takia. Jos kukaan ei osta - ei kannata tehdä laadukasta olutta.

  • Maistuu mallas mulle

   Komppaan molempia edellisiä.

   Brew:n kanssa olen samaa mieltä siitä että tilanne on Suomessa on parantunut - eikä edes mitenkään vähän. Maassamme on todella hyviä pienpanimoita ja yksi asia mikä unohtuu usein on se, että meillä hyvissä pubeissa on laaja valikoima tuontioluita. Näin ei ole sellaisisissakaan olutmaissa kuin Saksa tai Englanti, niissähän kussakin paikassa on vain pari olutta hanassa.

   Tyhmiä ihmisiä nyt on tietysti turha edes kuvitella sivistävänsä, jos niille kelpaa salkullinen peruskuraa ei mikään järki mene kalloon.

   Se suuri muutos minkä toivoisin on se että täällä sallittaisiin pienpanimoiden myydä suoraan kuluttajille, samoin Alkon olisi luovuttava järjettömästä vaatimuksesta että tuotetta on voitava myydä kaikissa Alkoissa tai sitten sitä ei oteta lainkaan valikoimiin.

   Nuo muutokset kun saisi aikaan!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   93
   3179
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   315
   2696
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   143
   1994
  4. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   417
   1489
  5. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   69
   1473
  6. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1420
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   1037
  8. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   58
   845
  9. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   48
   844
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   143
   821
  Aihe