näyttelyyn harjoittelu

hoffi

Miten harjoittelette näyttelyyn ja kuinka paljon ennen näyttelyitä aloitatte treenaan? Onko teillä joku tietty sana jota käytätte kun juoksee vierellä esim. seuraa? entäs onko hampaita katsottaessa hyvä opettaa joku käsky vai vaan toivoa että näyttää hampaat nätisti kun täytyy..? ajattelin pentuni kanssa ruveta harjoittelemaan näyttelyyn mutta en oikein tiedä niistä mitään joten kaikki neuvot ovat tervetulleita :)
Kiitos jo etukäteen vastauksista!! :)

6

5870

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysy kasvattajalta

      toiset eivät hälinästä paljoa välitä, toiset taas välittävät ja silloin sitä on treenattava enemmän. Riippuu ihan koirastasi kannattaako sille opettaa käskyjä, ja jos, niin millaisia ja miten. Kannattaa miettiä koirasi luonnetta ja sille sopivia koulutustapoja. Älä usko mitä joku erirotuisen omistaja sanoo, kaikki koirat ovat yksilöitä.

      Kasvttajalta saisit ne parhat neuvot, jos kysyisit. Hän tuntee rotusi, miten se pitääe sittää, miten pentusi suvusta tulevat yl viihtyvät hälinässä, yms.

    • Suomi-rodun edustaja

      Jos asut Tampereen lähistöllä, niin ks. www.tamsk.com siellä on näyttelykoulutuksia joka viikko ja hyvät opet.

      Itsellä vilkas ja itsepäinen koira ja siitä on saanut näyttelykelpoisen harjoittelemalla usein. Hampaat katsotaan "Hampaat"-käskyllä ja hyvin meni viime näyttelyssäkin. "Seuraa"-käskyä ei kannata sanoa, kun pitäisi alkaa juoksemaan. Kyllä se koira sieltä ilman käskyjäkin tulee perässä (tai menee edellä). Otan katsekontaktin koiraan ja alan juoksemaan, siitä se lähtee. Itse käytän "Hop"-huudahdusta, jos kaipaan lisää vauhtia. Onneksi koira juoksee hienolla askeleella, vaikka juoksisikin laiskasti. Seisotan koiraa "Seiso"-käskyllä (jonka opetin ensin niin, että opetin istumaan, maahan ja sitten vasta seisomaan; vaihtelevissa sarjoissa pyysin koiraa istumaan, maahan ja seisomaan, jolloin oppi jokaisen käskyn ihan oikeasti). Vie koiraa erilaisiin hälinöihin (turvallisesti) ja näin se tottuu näyttelyjen älämölöön. Totuta myös toisiin koiriin, mutta älä anna näyttelyissä leikkiä toisten koirien kanssa. Koira oppii pian ne kuviot ja lukemaan sinua ja tietää kyllä sitten mitä pitää tehdä milloinkin.

      Juoksu/kävelyvauhti vaihtelee kehän koon ja osanottajien määrän mukaan. Vain harjoittelemalla selviää oikea tahti.

      Meidän koiran jalkoja ei onneksi tarvitse asetella, joten riittää, että pysäyttää koiran hyvään asentoon. Älä potki koiraa tai tallo sen varpaita! Älä myöskään runno koiran kuonoa, jotta se pitäisi päätään hyvin. On todella ikävän näköistä joidenkin ihmisten toiminta, jotka ottavat nämä näyttelyt vähän liian vakavasti. Pidä mieli iloisena ja pitäkää hauskaa, silloin kaikki onnistuu herkemmin. Palkitse!

      Mielestäni tärkeimmät opit: opettele tunnistamaan ja korjaamaan peitsaaminen ja pidä aina silmällä, että missä tuomari on, jotta esität koiraa juuri silloin kun pitää, etkä seiso koiran ja tuomarin välissä.

    • Ridolis

      Itse olen minun 10kk lapparipentu Ridon kanssa harjoitellut mätsäreissä näyttelytouhuja, eli mitä enemmän käyt leikkimielisissä match show-kilpailuissa, sitä paremmin se siedättyy muista koirista (jos koirallasi on esim. tapana räyhätä muille koirille tms) ja oppii näyttelytavoille (eli miten ollaan ja kuljetaan muiden ihmisten ja koirien kanssa samassa "tilassa").

      Itse en juoksemistilanteissa mätsäreissä pyydä koiraa seuraamaan, vaan sanon yleensä "juostaan", jolloin koira ravaa vieressäni/hieman taaempana ilman kontaktinottoa minuun. Se on myös oppinut, että näyttelyjuoksemisessa ei laukata eikä kävellä, vaan ravataan lujaa. Kun opetat koiraa siis ravaamaan vieressäsi, älä ota katsekontaktia yhtään, sillä koira ei saisi juostessa katsoa silmiin, sillä koiran katsominen sinuun saa koiran juoksemisen näyttämään "tönköltä" eikä se juokse niinkuin kuuluisi oikeasti.
      Eli, kun harjoittelet, lähde ensin vaikka hitaaseen juoksuun niin, että koira ravaa/hölkkää vierelläsi. Jos koira lähtee laukkaamaan, alkaa hyppimään tai vetämään, pysähdyt kuin seinään paikoillesi ja jatkat taas juoksemista, kun koira rauhoittuu. Ja taas uudelleen. Sitten, kun koira on juossut vähänmatkaa hyvin, voit kehua sitä nopeasti ja antaa namin (älä kehu juoksemistilanteessa, ettei kehuskelusi saa sitä kääntämään katsetta sinuun ja silloin se juoksee "väärin"). Ja kun hölkkääminen onnistuu, voit jo juosta nopeammassa tahdissa, ja taas kun koira juoksee ravaten, anna nami sille ja jatkatte vaikka vielä matkaa. Yleensä koirat oppivat nopeasti juoksemaan hyvin vierellä ilman laukkaamista tms, kunhan vain muistat palkita sitä oikeinsuoritetun juoksemisen jälkeen. Näin olen itse siis Ridon opettanut juoksemaan katse suoraan eteenpäin, ja pentuni onkin saanut paljon kehuja tuomareilta, kun se juoksee niin hyvin katse eteenpäin hyvässä vauhdissa.
      Koira on myös hyvä opettaa seisomaan paikoillaan, sillä arvostelutilanteissa koiran on seisottava, eikä se saa istua tai maata. Tietenkin välillä, jos esim. toinen koira juoksee juuri parhaillaan ja tuomari seuraa silmä herkeämättä sitä, voi koira istua ja levätä, mutta muuten on koiran seisottava. Ridon kanssa seisomisopetus kesti kauan, sillä se aina sekoitti "Seiso"-käskyn "Istu"-käskyyn, eikä se pahemmin oppinut Seiso-sanaa. Nykyään kuitenkin sanon sille pitkillä vokaaleilla "Seeeeeeeeeiiiisoooo", ja sen se erottaa peremmin kuin "Seiso"n. Ja jos koira ei osaa seistä, voit mennä kyykilteen/polvilteen maahan koiran tasolle, otat hellästi koiran mahan alta kiinni (siis niin, ettei koira pääse istumaan, vaan seisoo koska tuntee kätesi sen mahan alla) ja pidät namia koiran kuonon yläpuolella niin, että koira katsoo suoraan eteenpäin (ja tietysti se katsoo namikättäsi). Ja samalla sanot vaikkapa tuon "Seiso"-sanan. Jos koira yrittää kävellä namia kohden ja ottaa sen, siirrä kätesi pois sen ulottumattomiin, ja uudelleen laitat namin sen nenän eteen, kun se pysähtyy. Ja hetken aikaa pidät koiraa seisotusasennossa, kunnes annat namin sille, ja taas uudelleen laitat namin sen kuonon eteen. Ridon kanssa ollaan treenattu tällaista, ja pikkuhiljaa se on ymmärtänyt, mitä "Seeeeeeeeeiiiisoooo"-tilanteessa tehdään. Ja enää ei minun tarvitse pitää sen mahasta kiinni, nykyään pidän sen hännästä kiinni ja laitan sen koiran selän päälle, sillä muuten koira roikottaa häntäänsä (ja lappareilla suositellaan hännänpitoa selän päällä, vaikkei hännän roikottaminen ole mikään virhe).

      • Ridolis

        Ei mahtunut kaikki asiani samaan viestiin.

        Hampaiden näyttämistä kannattaa opettaa, koska jos pentua ei opeta siihen, se voi näyttelyiden tarkastustilanteissa hämmästyä ihmeellisestä toimenpiteestä eikä tuomari saa katsottua hampaita. Olempa kuullut myös eräästä tuttuni afgaanipennusta, joka puri tuomaria pahasti käteen, kun tuomari yritti katsoa sen hampaita, koska afgaanipennun omistaja ei ollut koskaan opettanut pentua hampaidenkatsomiseen. Ja tästä tuli tietty hylky näyttelyissä. Eli hampaidentarkastus on itseasiassa pakollista opettaa, aivan sama asia kun opetat koirasi kynsienleikkuuseen tai turkin harjaamiseen!
        Kun opetat pentuasi hampaiden tutkimiseen, ota pennun kuonosta varovasti kiinni, ja nosta ylähuulta ylöspäin niin, että näet sen ylähampaat, ja sano samalla vaikkapa "hampaat". Ja kun pentu on nätisti paikoillaan, kehu sitä paljon ja anna namia. Jos taas pentu riuhtoo päätänsä hirveästi, voit antaa namin jo siinä vaiheessa, kun tarraudut hetkeksi sen kuonosta. Ja siitä edespäin taas otat vielä enemmän kuonosta kiinni, annat namin, ja seuraavalla kerralla kosket huuliin jne. Ja kun pentu pysyy hyvin paikoillaan, voit pidentää hampaidentutkimisaikaa, eli tutkit rauhallisesti sen ylä- ja alahampaat ja etuhampaat ja sen jälkeen annat vasta namin. Jos näyttelyissä koirasi arastelee tuomaria ja hampaidentutkimisessa koira kääntää päätään, houkuttele se namilla seisomaan paikoillaan (laitat käden, jossa on namia, sen kuonon eteen, mutta niin, ettei se saa otettua sitä sinulta) ja kehu sitä, kun se antaa tuomarin tutkia hampaat. Ja sano taas "hampaat" kun tuomari tutkii sen hampaita. Jos pentu hirveästi ravistelee päätään vieläkin, voit ottaa hellästi sen poskikarvoista kiinni niin, ettei se saa liikutettua päätään (ja jos sillä ei ole poskikarvoja, ota kaulapannasta tai alaleuasta kiinni tms). Ennen näyttelyyn menoa tosin sinun kannattaa harjoitella hampaidentutkimista vaikkapa kaverisi kanssa, jota koira ei välttämättä tunne, sillä pentu saa siitäkin kokemusta, kun tuntematon tutkii sen hampaita. Näin ei tule yllätyksiä näyttelyissä, jos koira ei annakaan tuomarin koskea siihen jne.

        Ja sinun on hyvä opettaa pentu myös kaikenlaiseen käsittelyyn, mm. selän, mahan ja jalkojen hiplaamiseen, hännän näpräykseen sekä uroksilla palleihin koskemiseen. Näitäkin voit opettaa koirallesi koiralle tuntemattoman kaverisi avustuksella. Jotkut koirat arastelevat myös isoja miehiä ja epämääräisesti elehtiviä ihmisiä, joten kannattaa hommata myös avuksi sellaisia ihmisiä (ainakin meidän Rido ensimmäisissä mätsäreissään yritti liueta paikaltaan, kun naistuomari hiippaili epämääräisesti meitä kohti tutkimaan koiraani, vaikka normaalisti Rido ei pelkää ketään ihmistä. Silloin koiralle tuli kuset housuun, mutta pidin vain reilusti koirasta kiinni ja pidin namia sen naaman edessä jotta se seisoisi kiltisti paikoillaan). Ja jos koiraa pelottaa oudot ihmiset, anna heille nameja, joiden avulla pentusi tajuaa, että oudoilta ihmisiltähän saa herkkuja!

        Ja jos koirallasi on tapana esim. räyhätä muille koirille tms, yritä näyttelypaikoilla saada sinusta kiinnostavampi kuin muista koirista (esim. näyttele koiralle nameja ja puhele sille kaikkea kivaa, piipitytä vinkulelua tai esittele jotain muuta koirasi mielestä kivaa lelua), niin pikkuhiljaa pentusi rauhoittuu muiden koirien seurassa. Tietenkään itse kehätilanteessa et voi koiran kanssa ryhtyä leikkimään, mutta kehän ulkopuolella voit harjoitella leikkimistä sun muuta pennun kanssa. Ja jos koira ei sinuun keskity muiden koirien seurassa, mene jonnekin hieman syrjempään muiden koirien ja ihmisten keskuudesta, ja koita siellä saada koiraasi kontakti. Ridolla ei ole ollut koskaan ongelmia muiden koirien seurassa näyttelyissä, se on aina ollut hiljaa ja vahtinut minua herkeämättä, josko saisi vaikkapa nameja. Tietenkin se seurailee myös muita koiria, mutta muuten se on kuin ihmisenmieli. Eli nameilla ja leluilla kun lahjot pentua paljon, se on sitten enemmän sinun seurassasi kuin muiden koirien.

        Ja suosittelen ensin menemään mätsäreihin, sillä virallisissa näyttelyissä voi tulla "noloja tilanteita", jos pentusi ei käyttäydykään hyvin. Koska mätsärithän ovat epävirallisia näyttelyitä, eikä mikään tulos, joita koira mätsäreistä saa, jää ylös mihinkään tietokantaan, se ei haittaa vaikka koirasi käyttäytyisikin kuin hullu. Mätsit ovat vain muihin koiriin sosiaalistamista ja ennenkaikkea hauskaa ajanvietettä!


    • Näyttelyistäkiinnostunut

      Asun Valkeakoskella ja haluaisin siskoni koiraa viedä näyttelyihin mutta pitäisi eka täällä jossain johonkin harjoituksiin mennä mutten tiedä minne? Match show olisi varmaan hyvä mennä sinne eka mutta en tiedä onko täällä sellaista? Olen kyllä nuori ja en nyt tiedä että onko niissä ikärajaa? Jos on niin mikä?

    • ishlaben

      Katso kennel liiton sivulta näyttely osio, siellä kerrotaan myös juniorhandler hommasti sekä iästä. Mutta mielestä vaikka olisit juniorhanler ikäluokkaa saat silti esittää koirasi rotukehissä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11041
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3093
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      213
      2945
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1739
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1736
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      50
      1630
    9. 85
      1628
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1627
    Aihe