Onko Suomi luokkayhteiskunta?

*

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/177594.shtml

"Viimeiset parikymmentä vuotta toisteltu hokema siitä, että me suomalaiset olisimme yhtä suurta keskiluokkaa ei pidä paikkaansa. Suomessa työväenluokkien osuus on itse asiassa suurempi kuin perinteisenä luokkayhteiskuntana pidetyssä Britanniassa"

Jos on, niin ketkäs ovat yläluokkaa, ketkä taas "paarialuokkaa"?

http://is2.snstatic.fi/iltasanomat/iDoc/1493160-400_vartti_leipäjono.jpg

http://cartinafinland.fi/kuvapankki/imagebank/image/7/7190/Pohjois-Esplanadi.jpg

15

2062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaatisi varmaan taas määritteltyä, ennen kuin siitä yhdessä voidaan järkevästi puhua. Mutta annetaan määrittelyn kasvaa tässä muun jutustelun sivussa.

      Luokkayhteiskunta tarkoittaa mun mielestä sitä, että vanhempien ja suvun status ja varallisuus determinoivat jälkikasvun tulevaisuuden: "alaluokan" jälkeläisistä tulee alaluokan jäseniä jne. Sosiaalinen liikkuvuus on pientä ja luokkien väliset tulo-, varallisuus- ja koulutuserot ovat suuret.
      Luokkaerot eivät tietenkään koskaan ole kadonneet, mutta Suomessa päästiin aika hyvään liikkuvuuteen ja tasa-arvo ja demokratia olivat riittävän vahvoja takaamaan todellisia liikkeitä luokkien välillä.
      Viimeiset 20 vuotta politiikkana on ollut taas suuntautunut niin, että luokkaerot ovat kasvamaan päin. On tullut myös uusia tekijöitä "luokkarintamalle", kuten suurijoukko maahanmuuttajia, jotka sekoittavat vanhaa perinteistä yläluokka-alaluokka -kuviota.

      Lain edellyttämä tasa-arvo on edelleen olemassa, samoin demokratia, mutta yhteiskuntaa on viety lainsäädännöllä ja myös tulkinnalla suuntaan joka vahvistaa luokkaeroja.

      Ilmeisesti ihmiset kuitenkin pitävät tästä kehityksestä, koska tätä politiikkaa harjoittavat puolueet ovat jatkuvasti suosion huipulla.

    • ...

      yläluokkaa ovat ne, keiden ei tarvitse tehdä töitä elääkseen. Korot raksuttaa.

      • Jos tuo on yläluokan määritelmä, niin sehän on niin pieni joukko ihmisiä, että oikeastaan luokkajako voidaankin julistaa päättyneeksi.


      • ...
        Ratikkakuski kirjoitti:

        Jos tuo on yläluokan määritelmä, niin sehän on niin pieni joukko ihmisiä, että oikeastaan luokkajako voidaankin julistaa päättyneeksi.

        Suomessa on jo jonkin verran ihmisiä, jotka tekevät töitä huvikseen/harrastuksekseen tai eivät tee ollenkaan. Ainakaan heidän ei tarvitsisi niitä elääkseen tehdä.

        Pari viimeistä vuosikymmentä ovat olleet tehokkaita em. luokan muodostamisessa.

        Sitä paitsi murto-osa se on promillekin.


      • ... kirjoitti:

        Suomessa on jo jonkin verran ihmisiä, jotka tekevät töitä huvikseen/harrastuksekseen tai eivät tee ollenkaan. Ainakaan heidän ei tarvitsisi niitä elääkseen tehdä.

        Pari viimeistä vuosikymmentä ovat olleet tehokkaita em. luokan muodostamisessa.

        Sitä paitsi murto-osa se on promillekin.

        Mutta minusta koroillaeläjät ovat niin pieni ryhmä, ettei sillä ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Jonkun muun mielestä ne on koko kansakuntaa riivaava yhteiskunnan syöpä, joka uhkaa laajentua, joten se pitää pikimmiten eliminoida.

        Minusta, jos puhutaan yhteiskuntaluokasta, siihen pitäisi kuulua vähintään kymmenes väestöstä, eli Suomessa reilut puoli miljoonaa.


      • Unohdettu ääni
        Ratikkakuski kirjoitti:

        Jos tuo on yläluokan määritelmä, niin sehän on niin pieni joukko ihmisiä, että oikeastaan luokkajako voidaankin julistaa päättyneeksi.

        Tuo on mielestäni kohtuullisen hyvä yläluokan määritelmä. Yläluokka onkin aina jokaisessa yhteiskunnassa ollut reilusti alle prosentin väestöstä. Vaihtoehtoisesti voidaan puhua eliitistä tai hallitsevasta luokasta. Yläluokan määritteleminen on kuitenkin kaikkein helpointa.

        Suhteellisen helppoa on vielä erottaa toisistaan ylempi ja alempi keskiluokka (ylempää keskiluokkaa ovat hyvätuloiset koulutetut, alempaa keskiluokkaa keski- ja pienituloiset koulutetut), mutta nykyisin alemman keskiluokan ja työväenluokan raja on häilyvä. Alempi keskiluokka on edelleen koulutetumpaa kuin työväki, mutta tuloeroja tai elintasoeroja ei enää voi havaita samalla tavalla kuin ennen. Tehdastyöläisen elintaso on nykyään monin paikoin parempi kuin esimerkiksi opettajan.

        Myös alaluokka on helppo määritellä. Siihen kuuluvat tulonsiirroista riippuvaiset ja yhteiskunnasta syrjäytyneet tai syrjäytetyt, riippuen siitä kummalta kannalta asiaa haluaa katsoa.

        Terveisin,

        Unohdetun alemman keskiluokan ääni


      • Anonyymi

        Voi juma..kun raksuttaskin:,)pörssit laskee..kaikki laskee


    • Suomihan-on-marxistinen

      Suomi ei todellakaan ole luokkayhteiskunta. Sanon tämän katseltuani Brittien touhuja muutaman vuoden. Täällä on ihmisiä joilla ei ole mitään toivoa päästä yliopistoon. Vähävaraiset käyvät tasoltaan alhaista peruskoulua, kun taas keskiluokkaiset ja sitä varakkaammat hyviä ja jopa loistavia yksityiskouluja. Yliopistossani on 'Työväenluokan yhdistys'.

      Suomessa kaikki käyvät samoja kouluja. Oma äitini on vähävarainen taustaltaan mutta hoiti hyvin asiansa ja sai hyvän työn. Sitten taas tunnen ihmisiä, joiden perheet ovat kohtalaisen hyvätuloisia ja jotka menevät ammattikorkeaan yms. Niin että Suomessa kun on asenne opettajilla kohdallaan niin lapsista voi tulla ihan mitä pamppuja tahansa.

      Olen silti tyytyväinen että tätä keskustelua käydään, koska en usko, että meistä kukaan haluaa vahingossakaan lipsahtaa samaan tilanteeseen kuin Britit. Siis täällä poliitikot ovat kaikki rikkaita - kuulostaako järkevältä?

      • GodSaveTheQueen

        Britanniassa ei sentään tapaa suomalaisia juntteja jotka kilpailee kellä on haisevimman kaatopaikan firman lippis päässä.

        Hienosti pukeutuneita ja kohteliaita ihmisiä jotka eivät loukkaa huonolla käytöksellä, elleivät sitä tahallisesti ihmiselle tarkoita. Köyhätkin puhuttelevat herraksi/rouvaksi/neidiksi ja tekevät hyvää asiakaspalvelua sillä uhalla, että joutuvat kodittomiksi kadulle.

        Juntteja ja hampuuseja katsotaan kieroon kadulla ja lakikin estää kadulla turhan vetelehtimisen vangitsemisen uhalla (loitering). Myös yhteisöä häiritsevä käytös on lailla kielletty (anti-social behaviour act).

        Britannia on paratiisi älykkäälle yrittelijäälle herrasmiehelle/ladylle).


    • muovimatto

      Olen syntynyt 1940-luvulla ja silloin oli mielestäni luokkayhteiskunta ja sitä kesti peruskoulun tuloon asti. Sen jälkeen jokaisella oli mahdollisuus kouluttautua vaikka kuinka pitkälle.

      • sporttirunoilija

        Totta. Aikanaan jos hyvä urheilija kuuului TULliin oli kansainvälisiin kisoihin pääsy lähes mahdotonta, mikäli ei siirtynyt SVULliin.


    • dsklfjkdfkjjdskl

      Suomi on demokraattinen tasavalta. Tämä ei ole luokkayhteiskunta. Luokka/kastiyhteiskunta on pikemminkin takapajuisten kehitysmaiden asioita.
      Minä en ainakaan rupea mitään "herroja" pokkuroimaan sen enempää kuin ketään muutakaan!

    • Anonyymi

      Ei semmosta tänne.Mitä tuo meinaa kukaan kohta tee mitään.Ei kannata monesta syystä.Jos Suomi on luokksyht.kunta niin millaises asunnos asut,millä ajat??hitto se status mikä on.Phyi..saman näköinen olet akateemisesti työttömänä.Suomal.pukeutuukin halvasti.Toppatakki,villatakin,joggarit..huppari niistä näkee luokkayht.kunnan se on 0.Alin.Puku ei kaikille sovi.Rumakin se on.Eläkää muuttaja kaupungeista omaan elämään kannattaa.

    • Anonyymi

      Olen katsellut ympärilleni.Keinottelijat menestyy.Siirtää sivuun,veronkierron yms rehottaa,pimeää kauppaa

    • Anonyymi

      Kyllä on luokkayhteiskunta.

      Aseman luokkyhteiskunnassa määrää se että teetkö töitä elääksesi vai elätkö toisten tekemästä työstä vai jopa pelkästään (taloudellisesta) vallasta ja asemasta.

      Alemman luokan riistäminen on tapa olla ylempää luokkaa. Tämä riistäminen voidaan tehdä sopimuspohjaisesti (riisto tapahtuu epäsuhtana sopimuksen hyödyssä. Duunari tekee työtä palkasta, mutta omistaja ottaa duunarin työstä osuuden näkemättä itse mitään todellista vaivaa tuohon osuuteen) tai sitten aseman puolesta.

      Kolmas yhteiskuntaluokka (työttömät etc.) ovat ikäänkuin "rangaistusluokka" jonka olemassaolo paimentaa alaluokkaa kohti huonoja sopimuksia että he eivät joudu rangaistusluokkaa. Sekä kolmatta yhteiskuntaluokkaa että alaluokkaa riistetään - kolmannelta yhteiskuntaluokalta riistetään vapaus ja kyky kantaa itseään, ja alaluokalta puolestaan viedän heidän työnsä tuottama arvo enimmäkseen pois heiltä itseltään.

      Valtaa pitävä luokka puolestaan killuu kytköksissä näihin mutta silti erillisenä. Valtaluokan ominaisuus on se että heillä on kyky destabilisoida systeemiä halutessaan ja siksi heille muodostuu mahdollisuus toimia jonkinlaisessa vapaudessa. Tämä kuitenkin tekee heistä valtaa pitävän luokan eikä ylä/alaluokkaa vaan he tarvitsevat tätä status quoa ollakseen olemassa. Siksi alaluokan/kolmannen yhteiskuntaluokan ongelma ei tule ikinä ratkotuksi.

      Alamme olla pisteessä jossa suomessakin on satojatuhansia ihmisiä, lähinnä nuoria miehiä - joille yhteisöstä ei ole mitään hyötyä ja jotka eivät enää nauti minkäänlaisesta sosiaalisesta koheesiosta (josta eivät enää nauti kukaan muukaan).

      Jos yhteiskunta muuttuu heille lopullisesti hyödyttömäksi mitäs luulette että tapahtuu?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5917
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3744
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2033
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1239
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe