Isä vai Äiti oikeassa?

käsi kehtoa keinutta

Tilanne:
2-vuotias lapsi on päivän ollut itkuinen ja iltapäivällä kuumemittari näytti 38.6¤
Kotona ei ollut särky/kuumelääkettä joten apteekista haettiin Pamol F 125mg (banaaninmakuinen dispergoituva). Annostusohje on 1-3 kertaa päivässä 15mg ja vuorokausi annostus siis max 45mg. Klo. 16.00 annamme yhden tabletin. 19.00 lapsi käy yöpuulle ja olen antamassa toisen annoksen. Äiti sanoo että saa antaa vasta 6 tunnin kuluttua aikaisintaan.
Lapsi heräilee kuumeisena klo.21 ja äiti antaa hänelle lääkkeen klo. 22.00 jolloin on tullut 6 tuntia väliä.

Äiti ja isä väittelevät myöhemmin tuosta äidin jostain neuvolasta saamasta 6 tunnin lääkevälistä. Isän argumentti on että alussa kiinnitetän huomiota vuorokausi annostukseen ja nukkumiseen. Oikea tilanteeseen sopinut aloitusrytmi olisi näin ollut heti klo 16.00 15mg, nukkumaan mentäessä klo 19.00 15mg ja seuraavana päivänä sitten 6 tunnin välein. Annostus maksimi on 45mg vuorokaudessa, sillä ei ole merkitystä missä väleissä se annetaan. Isälle on aina lääkärit neuvoneet että jos esim. kipu/kuumelääkitys aloitetaan illalla ja ollaan sitten 3-4 tunnin kuluttua menossa nukkumaan voidaan uusi lääke ottaa "unimyssyksi".

Mitäs mieltä palstalaiset on? Kumpi oli oikeassa, isä vai äiti? Kumpikaan ei ole lääkäri tai apteekkari vaan perustavat näkemyksensä omiin kokemuksiin.

Kiitos kaikenlaisista kommenteistä:)

4

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • melkein ammatilainen

      Yleensä ottaen suositellaan, että lääkettä jota voi ottaa kolme kertaa vuorokaudessa otettaisiin vähintään 6h välillä ja missään tapauksessa ei tupla-annoksina. Joten näin äidin neuvolasta saama ohje on perusperiaatteena oikea.

      Toisaalta panadol on eritäin hyvin siedetty kipulääke (kuten myös burana aikuisille) ja sen lievästä yksitäisestä yliannostuksesta ei ole raportoitu vaarallisia sivuvaikutuksia. Lisäksi sairaan lapsen "itkettäminen" ja odotuttaminen ei ole kovinkaan kivaa kenellekkään, joten ei ole kovinkaan suuri synti antaa toista annosta jo hiukan lyhyemmällä välillä.

      Jos olisin itse joutunut neuvomaan tuossa tilanteessa olevaa perhettä niin olisin neuvonut antamaan toisen annoksen lääkettä klo 21, kun lapsi herää selvästi kipeänä. Klo 19 lapsi ei vielä lisälääkitystä tekstistä päätellen tarvinnut ja silloi kaksi läkeannosta olisi tullut aika lyhyellä välilä toisaalta tuo tunnin valvotuttaminen, jotta 6h väli tulisi täyteen tuntuu enemmän lapsen kiusaamiselta, kuin terveen järjen käytöltä.

      • käsi kehtoa keinutta

        klo. 19.00 kun lapsi oli menossa nukkumaan hänellä oli vielä kuumetta 38 ja hän vaikutti kuin olisi "epämukava" olo.


    • Saafra

      Kannattaa hankkia ibuprofeiinia tai Pronaxenia (reseptillä) noihin tilanteisiin toiseksi lääkkeeksi. Panadolin kanssa saa ottaa noista jompaa kumpaa, mutta Pronaxenia ja ibuprofeiinia ei saa ottaa saman päivän aikana. Panadolia ei kannata yliannostella. Sairasta lasta ei kannata kiusata myöskään joten vastaisen varalle apteekkiin.

      • 12ab

        Ibuprofeiinia ei kannata kovin innokkaasti antaa. Lääkettähän aikuistenkin tulisi käyttää vain tarvittaessa viimeaikaisen tutkimusten perusteella. Eihän lapsi nyt niin kauhean sairas ollut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1852
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1377
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1228
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      63
      1112
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      974
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      959
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe