Vihdoin aika antaa periksi, ja ehdin kirjoitella myös palstalle =) Lukekaan jos kiinnostaa.
Suomen historiasta löytyy useita suurmiehiä monelta eri yhteiskuntaelämän saralta. Historiasta on nostettu esiin tärkeitä vaikuttajia niin kulttuurin, tieteen, politiikan kuin armeijankin riveistä. On kuitenkin suomalaisia, joiden saavutukset ovat jääneet liian pienen yleisön tietoon. Eräs liian vähälle huomiolle jäänyt mies on Georg August Wallin. Hän on saanut arvostusta muualla tiedemaailmassa, joten nyt olisi meidän suomalaistenkin herättävä.
Georg August (Yrjö Aukusti) Wallin syntyi vuonna 1811 ahvenanmaalaisen kihlakunnankirjurin pojaksi. Vain paria vuotta aiemmin Suomi oli liitetty autonomiseksi osaksi Venäjän keisarikuntaa. Opiskeluaikanaan Wallin aiheutti paljon hankaluuksia. Villistä luonteestaan huolimatta Wallinia voidaan pitää lahjakkaana oppilaana, joka loisti etenkin kielitieteissä. Häntä pidettiin myös seurallisena, reippaana ja musiikillisesti taitavana. Wallin kiinnostuikin lopulta kielitieteistä ja lähti opiskelemaan ensin itämaisia ja klassisia kieliä Helsingin
yliopistoon ja tämän jälkeen arabian ja persian kieltä Pietarin tiedeakatemiaan. Huomattavaa on se, miten hän kieltä opiskeli. Wallin ei nimittäin tyytynyt opiskelemaan arabiaa kielitieteellis-teoreettisesti, vaan keskittyi lähinnä puhekieleen.
Kipinä syttyy
Pietarin tiedeakatemiassa opiskellessaan G.A. Wallin tapasi egyptiläisen professori al-Tantawin, josta tuli hänen sydänystävänsä. al-Tantawin kertomukset kotimaastaan sytyttivät palavan halun Wallinin sisällä lähteä itse kokemaan ja elämään arabialaista kulttuuria. Suomen tiedemaailmassa oli tapahtunut muutoksia emämaan vaihtuessa Ruotsista Venäjään vuonna 1809. Yliopisto oli siirtynyt Turun palon jälkeen Helsinkiin, ja saanut enemmän rahoitusta uudelta isännältään. Niinpä tutkimusmatkojakin silmällä pitäen jaettiin stipendejä, joita myös Wallin haki. Kyseinen apuraha jaettiin viiden vuoden välein ja yleisesti pidettiin yllätyksenä sitä tosiasiaa, että se myönnettiin juuri Wallinille. Vuonna 1841 Wallin kuitenkin sai kahden vuoden apurahan tutkimusmatkaansa varten. Matkan alku tosin viivästyi vielä parilla vuodella. Wallin nimittäin halusi opiskella vielä lääkärintointa, jotta hän voisi esiintyä lääkärinä arabimaissa.
Suomalaisesta arabiksi
Wallin pääsi matkaan vasta heinäkuun lopulla vuonna 1843, jolloin hän astui laivaan Pietarissa. Matka oli tuohon aikaan todella raskas ja aikaa vievä. Egyptiin, Alexandriaan, Wallin saapui paria viikkoa ennen joulua, eli matka oli kestänyt lähes viisi kuukautta. Kairon kaupunki oli Wallinin keskuspaikkana koko tutkimusmatkan ajan. Aluksi hän esiintyi Egyptissä kristittynä matkaajana, mutta helmikuussa 1844 hän muuntautui muslimiksi. Wallinilla oli musta parta, hän pukeutui kuten muslimi, ja mikä tärkeintä, kykeni puhumaan arabian kieltä syntyperäisen arabin tavoin. Wallin joutui luonnollisesti muuttamaan myös nimensä. Suomalaisesta tiedemiehestä Georg August Wallinista, tuli Keskiaasialainen lääkäri, Wali. Wallinille kuitenkin selvisi pikaisesti, että hänen valitsemansa nimi oli sovelias vain pyhimyksille ja niinpä hän otti itselleen uuden nimen, Abd al-Wali (Jumalan palvelija). Wallin oppi nopeasti käytöstavat, ja kykeni ilmeisen vaivatta elämään peitetarinassaan arabien keskuudessa.
Eläminen muslimina
Kairosta käsin G.A.Wallin teki yhteensä neljä pitkää tutkimusmatkaa vuosina 1844-1849. Yhden matkoistaan Wallin suoritti Egyptissä ja kolme Lähi-idän aavikoilla. Kahden vuoden apuraha oli täysin riittämätön, ja Wallin oli pakotettu anomaan lisää rahaa. Helsingistä käsin hän sai 1000 hopearuplaa ystäviensä keräämänä, joilla hän selvisi jonkin aikaa. Keväällä 1847 Wallin sai huomattavan suuren Aleksanterin matkastipendin, joka turvasi hänen toimeentulonsa viimeiset kaksi vuotta. Lääkärintoimesta Wallin sai lisäansioita, ja myös elintärkeitä kontakteja paikalliseen väestöön. Wallinilla oli tiettävästi paljon ystäviä, jotka olivat täysin tietämättömiä miehen todellisesta taustasta. Nämä ystävät olivat elintärkeitä siinä mielessä, että he toimivat Wallinin suojana, kun huhuja hänen kristinuskostaan ilmaantui. Ystävät puolustivat Wallinia ja pitivät häntä kunnon muslimina. Wallinin oli oltava varovainen, ja hän tekikin muistiinpanonsa ruotsiksi, mutta arabialaisella kirjoituksella!
Seikkailija vailla vertaa
Wallinin matkat ympäri Egyptiä ja Arabiaa olivat todellakin seikkailuja vailla vertaa. Matkoilla Wallin kohtasi mm. beduiini-rosvoja ja tarjottiinpa hänelle myös avioliittoa kolmeen eri otteeseen. Nuorin vaimokokelaista oli 15-vuotiasta tyttö, jota kuvailtiin ”yhdeksi Arabian siroimmista gaselleista”. Toki matkat olivat myös hyvin raskaita pitkän vaeltelun ja kuuman ilmaston myötä. Vaarallisin matkoista oli eittämättä aavikkoretki islamin pyhiin paikkoihin, eli Medinaan ja Mekkaan. Vaaralliseksi tämän tekivät tiukat kiellot vierasuskoisten pääsystä kyseisiin kaupunkeihin. Wallin liikkuikin aina ryhmässä ja pyrki välttämään liikaa huomiota. Kaikki meni matkalla kuitenkin hyvin, ja näin Wallin oli oikeutettu käyttämään haddj’n, pyhiinvaeltajan, arvonimeä islamilaisessa maailmassa. Wallin vieraili myös Jerusalemissa ja näin hänestä tuli eräs harvoista, ellei jopa ainoa eurooppalainen, joka oli vieraillut kaikissa kolmessa islaminuskoisten pyhässä kaupungissa. Wallinin matkoista on säilynyt hänen muistiinpanojaan, joissa hän kuvaa varsin elävästi matkojaan. Wallinin päiväkirjat julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen vuosina 1864-66.
Aavikkomatkat
Wallin teki vielä Suomessa ollessaan tarkkoja matkasuunnitelmia, joiden mukaan hänen oli tarkoitus liikkua Arabian niemimaalla. Jo Kairossa Wallin huomasi kuitenkin, että hänen suunnitelmansa eivät olleet realistisia. Ensimmäisen varsinaisen tutkimusmatkansa hän suoritti Niiliä seuraillen aina toiselle kataraktille asti. Tämän jälkeen Wallin koki olevansa valmis matkustamaan aavikolle, mikä olikin hänen matkojensa varsinainen tarkoitus. Wallin halusi matkoillaan etupäässä paneutua muslimien arkielämän sisältöön ja tietenkin arabian kieleen. Tässä hän poikkesi aikansa muista tutkimusmatkailijoista, jotka suhtautuivat alentuvasti paikallisiin asukkaisiin ja tekivät tutkimuksiaan kolonisaatiopolitiikkaa silmällä pitäen. Wallinin ensimmäinen aavikkomatka kesti huhtikuusta 1845 maaliskuuhun 1846, jolloin hän palasi takaisin Kairoon. Ensimmäinen matka onnistui hyvin, sillä jo tuolloin Wallin vieraili Mekassa ja Medinassa. Rahapula kuitenkin pakotti Wallinin palaamaan takaisin aiottua aikaisemmin. Rahoituksen järjestyttyä suomalaisten ystävien toimesta Wallin pääsi lähtemään toiselle aavikkomatkalleen joulukuussa 1846. Tämän toisen matkansa aikana Wallin vieraili muun muassa Hebronissa ja Jerusalemissa, jossa hän vieraili
kaikilla Raamatun pyhillä paikoilla. Toiselta matkaltaan Wallin palasi Kairoon kesäkuussa 1847. Kolmannen ja viimeisen matkansa aavikoille Wallin aloitti joulukuussa 1847. Matka vei hänet Bagdadiin ja Persiaan, jonka näkmistä Wallin oli kovasti odottanut. Tällä matkalla Wallinin mielessä kuitenkin syntyi lopullinen päätös palata takaisin Suomeen mahdollisimman nopeasti. Euroopan hullun vuoden tapahtumat vuonna 1848 tulivat Wallininkin tietoon ja hän koki erkautuneensa liikaa eurooppalaisesta elämäntyylistä. Kairoon Wallin ehti siltikin vasta kesäkuussa 1849.
Kohti Suomea
G.A. Wallinin tutkimusmatka arabimaihin venähti siis aiotusta kahdesta vuodesta yli viiteen vuoteen. Vuoden 1849 elokuussa Wallin muuttui takaisin suomalaiseksi kristityksi, ja aloitti kotimatkansa Alexandrian satamasta kohti Suomea. Suomeen Wallin saapui kuitenkin vasta kesäkuun puolessa välissä vuonna 1850, sillä hän oli viettänyt talven Lontoossa. Välittömästi Suomeen tultuaan Wallin aloitti kirjoittaa professorin väitöskirjaa voidakseen hakea itämaisten kielten professuuria Helsingin yliopistosta. Wallinin ansiot tutkimusta tekevänä tiedemiehenä olivat vähäiset, ja hänet nimitettiinkin virkaan lähinnä muiden tieteellisten saavutusten myötä, joita hän oli saavuttanut tutkimusmatkallaan. Tammikuussa 1851 G.A. Wallin nimitettiin itämaisten kielten professoriksi 38-vuotiaana. Valitettavasti hän ei ehtinyt hoitaa virkaansa kuin vajaat kaksi vuotta. Wallin kuoli äkillisesti matkojensa aiheuttamiin rasituksiin lokakuussa 1852. Suuri suomalainen tutkimusmatkailija oli poissa.
Unohdettu suomalainen
Georg August Wallinin tutkimusmatkat ovat tunnettuja myös Suomen ulkopuolella. Wallinin ansioina voidaan pitää sitä suurta tietomäärää, jonka hän toimitti eurooppalaisille arabikulttuurista. Hän eli arabina arabien keskuudessa, ja kävi paikoissa joissa kukaan länsimaalainen ei ennen ollut käynyt. Wallin laittoi jopa henkensä uhan alle, sillä paljastuminen olisi saattanut olla erittäin kohtalokasta. Wallin ei jättänyt jälkeensä valtavaa teoreettista tutkimustöiden sarjaa, vaan hän oli nimenomaan tutkimusmatkailija vailla vertaa. Sibeliuksesta tehtiin jo elokuva, Mannerheim-elokuva on tekeillä… Millainen seikkailuelokuva Georg August Wallinista saataisiinkaan aikaan!?
Unohdettu suomalainen
16
1540
Vastaukset
- Nikke
Kyllä muistelen miehestä lukeneeni kauan sitten. Teos oli kylläkin jokin Pietarin, ja suomalaisten kanssakäymiseen liittyvä kirja.
Voipa olla osaksi niinkin, että koska hän menestyi nimenomaan Venäjällä ja sai arvovaltaista tukea siellä, ei se välttämättä ilahduttanut suomalaisia, ja oli siksi vaiettu persoona. Oikea seikkailija todellakin. - arska
lukeneeni, että Wallin eli naimattomana elämänsä. Ja että hän koki useita nais-seikkailuita eläessään arabien parissa islam-uskoisena lääkärinä paikallisten fatimojen yrittäessä naittaa hänelle tyttäriään. Ja hän olisi ihastunut erään kerran niin pahasti sulttaanin tyttäreen, että aikoi karata tämän kanssa ennen kun tuli järkiinsä. En aivan ole samaa mieltä, että Wallin olisi unohdettu. Käsittääkseni hän oli eräs arvostetuimpia orientalisteja 1800-luvulla.
- JackWhite
Olen kohteliaasti eri mieltä. Mielestäni Wallin loistaa täysin poissaolollaan koulujen opetuksesta. Hän edelleen ulkomailla huom. tunnetumpi kuin kotimaassaan. Toki historiaa lähemmin tuntevat hänet tuntee, kyseinen kirjoitus onkin lähinnä sanomalehtikirjoitukseksi tehty.
Osasyy tähän on jo elinaikanaan saama vähäinen huomio Suomessa, mikä puolestaan johtui siitä, että Wallin ei tutkinut suomen kansan alkuperiä. - Epäilijä
JackWhite kirjoitti:
Olen kohteliaasti eri mieltä. Mielestäni Wallin loistaa täysin poissaolollaan koulujen opetuksesta. Hän edelleen ulkomailla huom. tunnetumpi kuin kotimaassaan. Toki historiaa lähemmin tuntevat hänet tuntee, kyseinen kirjoitus onkin lähinnä sanomalehtikirjoitukseksi tehty.
Osasyy tähän on jo elinaikanaan saama vähäinen huomio Suomessa, mikä puolestaan johtui siitä, että Wallin ei tutkinut suomen kansan alkuperiä....mielenkiintoisen tuntuinen hahmo, vaikka hänestä vasta nyt ensimmäisen kerran kuulinkin.
- arska
JackWhite kirjoitti:
Olen kohteliaasti eri mieltä. Mielestäni Wallin loistaa täysin poissaolollaan koulujen opetuksesta. Hän edelleen ulkomailla huom. tunnetumpi kuin kotimaassaan. Toki historiaa lähemmin tuntevat hänet tuntee, kyseinen kirjoitus onkin lähinnä sanomalehtikirjoitukseksi tehty.
Osasyy tähän on jo elinaikanaan saama vähäinen huomio Suomessa, mikä puolestaan johtui siitä, että Wallin ei tutkinut suomen kansan alkuperiä.edelleen kuulleeni ensimmäisen kerran Wallinista 60-luvulla koulun historiantunneilla. Ihan uteliaisuudesta testasin äsken mitä hakuja google antaa ja lävähtikin n.40 hakusanaa. Täytyypä tutustua tarkemmin arvon herra Walliniin.
- Epäilijä
arska kirjoitti:
edelleen kuulleeni ensimmäisen kerran Wallinista 60-luvulla koulun historiantunneilla. Ihan uteliaisuudesta testasin äsken mitä hakuja google antaa ja lävähtikin n.40 hakusanaa. Täytyypä tutustua tarkemmin arvon herra Walliniin.
...omalta kouluajaltani (1976-85) että koskaan olisi puhuttu tästä Wallinista.
Ja kuitenkin olin mielestäni historiantunneilla melko aktiivinen... - arska
Epäilijä kirjoitti:
...omalta kouluajaltani (1976-85) että koskaan olisi puhuttu tästä Wallinista.
Ja kuitenkin olin mielestäni historiantunneilla melko aktiivinen...aikaa jo 40-vuotta kun olin koulun historian tunneilla mutta muistelen, että Wallinia käsiteltiin muun arabia-historiaan liittyvän ohessa. Ykstyiskohdat olen unohtanut, ehkä jack on oikeassa, että hän oli eräs historian vaikuttajia joka on ansaitsemattomasti jäänyt unohduksiin jälkipolvilta. Täysin tuntematon ei sentään. Joskus myöhempinä vuosina kun olen lukenut historiaan liittyviä kirjoja on Wallin tullut vastaan. Aktiivinen olin minäkin historian oppitunneilla. Varmaan sen vuoksi, että e.m ainetta opetti ihminen joka osasi innostaa oppilaitaan.
- Petter Forsskål
Aivan. Wallin myös lukeutui ensimmäisiin eurooppalaisiin, jotka kävivät muuten ei-muslimeilta suljetussa Mekassa.
Unohtaa ei pidä myöskään Petter Forsskålia, joka 1700-luvun keskivaiheilla tutki tanskalaisessa retkikunnassa Egyptin ja Jemenin kasvistoa. Aiheesta on hyvä kirja: Fritjof Hansen: Onnellinen Arabia. Siinä kirjassa jos missä on aihetta elokuvaksi, kuusihenkinen retkikunta kun oli harvinaisen riitainen, ja yksi retkikunnan tiedemiehistä harkitsi kavereidensa tappamista matkan aikana... - Wallin seikkailija
Petter Forsskål kirjoitti:
Aivan. Wallin myös lukeutui ensimmäisiin eurooppalaisiin, jotka kävivät muuten ei-muslimeilta suljetussa Mekassa.
Unohtaa ei pidä myöskään Petter Forsskålia, joka 1700-luvun keskivaiheilla tutki tanskalaisessa retkikunnassa Egyptin ja Jemenin kasvistoa. Aiheesta on hyvä kirja: Fritjof Hansen: Onnellinen Arabia. Siinä kirjassa jos missä on aihetta elokuvaksi, kuusihenkinen retkikunta kun oli harvinaisen riitainen, ja yksi retkikunnan tiedemiehistä harkitsi kavereidensa tappamista matkan aikana...Petter Forsskål oli täysiverinen tiedemies, kuten Fritiof Hansenin "Onnellinen Arabia" hyvin kertoo. Sen sijaan Wallinin Lähi-idän seikkailut olivat aika paljon sellaista itsensä hauskuuttamista, että Helsingin yliopisto kieltäytyi jatkamasta hänen apurahaansa ulkomaanoleskeluun.
- arska
kirjoituksen Wallinista:
Wallin Arabian öissä
MARKETTA OLLIKAINEN
Lähi-idän matkaaja ja arabisti Georg August Wallin (1811-1852) ei koskaan mennyt naimisiin, vaikka häntä yrittivät naittaa sekä hänen arabialaiset ystävänsä että suku ja tuttavat kotimaassa. Se ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etteikö Wallinilla olisi ollut silmää naiskauneudelle. Hänen seikkailunsa Kairossa olivat kuin kohtauksia Tuhannen ja yhden yön tarinoista - siis niistä oikeista, elämää sykkivistä ja alunperinkin Kairoon sijoittuvista "Arabian öistä".
Wallinin naisseikkailut eivät olleet mikään salaisuus, vaikka niistä ei häveliäisyyssyistä ole aiemmin kovin paljon kerrottukaan. Ne on luettavissa hänen kirjeistään ja päiväkirjoistaan, joita hän lähetti ystävälleen ja opettajalleen Gabriel Geitlinille luettavaksi ja sopivin osin julkaistavaksi. Tosin intiimeistä asioista kertoessaan Wallin käänsi kielen ruotsista englanniksi ja arabiaksi, arvattavasti siksi, etteivät ne joutuisi lasten tai asiaan vihkiytymättömien tietoon.
Egyptissä, jonne hän oli tullut vuoden 1843 lopulla, Wallin pukeutui paikallisten muslimien asuun ja tekeytyi islaminuskoiseksi CAbd al-Wa-llîksi. Päiväkirjamerkintöjensä mukaan hän tutustui varsin perusteellisesti myös paikallisten prostituoitujen elämään. Ilmeisesti hän katsoi näiden tarjoamat palvelut mainioksi tavaksi parannella arabiankielen taitojaan. Kadulla tapaamastaan "hyvin nuoresta tytöstä" hän kirjoitti. "Kisailumme lisäksi saan häneltä aina hyvän oppitunnin kielen suhteen."
Wallin vietti Kairossa runsaan vuoden ennen lähtöään beduiinien pariin Arabian aavikoille. Vaikka Wallin ei selvästikään ollut "yhden naisen mies", hän tuolloin ihastui Fatima-nimiseen prostituoituun. 7.3.1845 hän kirjoitti: "Nuori tyttöni vietti yön luonani, ja vaikka jo pitkään olen pitänyt omalta kohdaltani mahdottomana sitä, että pitäisin ja rakastaisin jotakuta tyttöä, minun on tunnustettava, että tämä tyttö miellytti minua." Pari päivää myöhemmin hän tapasi kaksi "the most prostitute and abject girls", jotka hän seuraavana päivänä toivotti helvettiin. Wallinin päiväkirjoja tutkinut Kaj Öhrnberg huomauttaa, että tämän naisseikkailuista puhuttaessa on hyvä pitää mielessä tuon ajan paikalliset tavat ja käyttäytymisnormit. Egyptiläisten keskuudessa naimatonta ja naisetonta miestä pidettiin sopimattomana ja jopa osoituksena moraalisesta epäilyttävyydestä, ja siksi miehellä piti olla ainakin orjatar, jos ei vaimoa. Wallin ilmeisestikin mukautui nopeasti paikallisiin oloihin. Hän jopa maksoi huvinsa väärennetyllä rahalla, jota tuolloin oli runsaasti Kairossa liikkeellä.
Ajan kuvasta kertoo myös Wallinin päiväkirjamerkintä, jossa korttelin miesväen tarpeista huolehtiva vanhempi naishenkilö tarjoaa CAbd al-Wa-lîlle nuorta tyttöä paljastaen tämän rinnat keskellä katua osoittaakseen niiden kiinteyden. "Oli kuin olisin ollut ostamassa hevosta markkinoilta ja tarkastellut sen hampaita iän arvioimiseksi. Lopulta pääsimme sopimukseen hinnasta ja otin hevoseni mukanani asuntooni, jossa vietimme erittäin miellyttävän yön."
Öhrnbergin mukaan Wallinin suhde naisiin - hunnutettuihin ja hunnuttomiin - oli ristiriitainen. Oman kulttuurinsa naisiin hän suhtautui jopa vihamielisesti. Toisaalta hän saattoi ylistää naiskauneutta haltioituneesti: "Ylistetty olkoon Herra, joka ei ole sulkenut kauneutta mihinkään tarkasti määriteltäviin rajoihin."
Heh. Osattiinpa sitä ennenkin. Nykyään tuonkaltaista "thaimaan matkailua" katsotaan hyvin karsaasti. - Epäilijä
...jonkinasteista arvostusta ihan kansainvälisestikin kun hänet melko monilla ulkolaisillakin sivustoilla mainitaan.
Melko lailla aikaansa edellä elänyt kaveri... - Epäilijä
...siis aivan ehdottomasti elokuvan arvoinen kaveri.
- Wallin-fani
G.A. Wallin ei ole millään muotoa unohdettu henkilö. Hietaniemen hautausmaan vanhan osan opastetuilla kierroksilla oppaan yksi tärkeimpiä esiteltyjä paikkoja on juuri Wallinin omaperäinen hautakivi, jossa tekstikin (Abd al-Wali) on kirjoitettu arabiaksi.
Wallinin päiväkirjoja on viime vuosina suomennettu ahkeraan. Arabian kieltä ja kulttuuria tutkinut FL Kaj Öhrnberg on kirjoittanut Wallinista ahkerasti.
Helsingistä, Kalliosta, löytyy Wallininkatu.
Unohtaa ei pidä toistakaan, hieman aikaisempaa suomalaissyntyistä Lähi-idän tutkijaa, Petter Forsskålia (1741-1763), joka kuoli Jemenin vuorilla malariaan kesken tutkimusmatkansa. Helsingissä Kumpulan kartanolla paljastettiin 1999 hänen muistolaattansa. Forsskål oli syntyisin Helsingistä, ja hän oli arabian kielen taitaja, sekä botanistina myös Carl von Linnén lahjakkaimpia oppilaita..- Overtravel
Wallinin nimi tulee aina silloin tällöin esiin. W:n matkakertomus oli ainakin kymmenkunta vuotta sitten melkein joka kirjastossa. Ja 80-luvulla Kosti Kotiranta juonsi pohjoismaisia tutkimusmatkailijoita koskevan sarjan, yksi jakso kertoi Wallinista.
Wallin oli ruotsinkielinen ahvenanmaalainen, luultavasti olisi kansallisuutta kysyttäessä vastannut "ruotsalainen". - Ålänning
Overtravel kirjoitti:
Wallinin nimi tulee aina silloin tällöin esiin. W:n matkakertomus oli ainakin kymmenkunta vuotta sitten melkein joka kirjastossa. Ja 80-luvulla Kosti Kotiranta juonsi pohjoismaisia tutkimusmatkailijoita koskevan sarjan, yksi jakso kertoi Wallinista.
Wallin oli ruotsinkielinen ahvenanmaalainen, luultavasti olisi kansallisuutta kysyttäessä vastannut "ruotsalainen".Petter Forsskål 1700-luvulla olisi voinut vastata olevansa ruotsalainen, vaikka hän oli Helsingissä syntynyt. Silloin olimme yhden saman Ruotsin valtakunnan alaisia. Ruotsalainen tutkimusmatkailijoista kertova kokoomateos "Svenska upptäckare" laskee hänet ruotsalaiseksi. Silti tämäkin on epävarmaa, koska Petterin kirkkoherra-isäkin JOhan Forsskål oli suomalaista syntyperää, ja toimi vielä Tukholmaan muutettuaan juuri suomalaisen seurakunnan kirkkoherrana. Hänen suomenkielen taidostaan ei ole dokumenttia, mutta papit Suomessa tavallisesti osasivat ainakin auttavasti seurakuntansa molempia kieliä.
Wallin puolestaan olisi varmasti sanonut olevansa suomalainen, tai venäläinen, tai Venäjän alamainen, mutta ei missään tapauksessa ruotsalainen. Arabimaissa liikkuessaan hän esitteli itsensä persialaisena ja Persiassa hän yritti käydä arabista.
- rose
Hei Jake !
Hyvä, että kirjoitit Wallinista, sillä minä en tästä hepusta ole koskaan aikaisemmin lukenut tai kuullut mitään. Hänestä pitäisi kirjoittaa kirja (sinä voisit sen tehdä, kun on sana hallussa) tai tehdä se elokuva, mutta ei Rennyn tekemänä.
Jaksellaan
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä403057- 802801
- 1842428
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?362155- 181476
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?231403Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411396- 101274
- 131269
- 221241