Asiakas valitsee sairaalan

Liberalistien edusta

Yksityinen terveydenhuolto mahdollistaa kattavamman oikeusturvan

Liberalismissa ihmisillä on oikeus määrätä itsestään ja omasta ruumiistaan. Tätä oikeutta kutsutaan joskus nimillä "fyysinen itsemääräämisoikeus" tai "fyysinen autonomia". Itsemääräämisoikeuteen sisältyy mm oikeus valita hoitomuoto ja oikeus kieltäytyä hoidosta.

"Lääketieteellisen etiikan kulmakivinä on pidettävä potilaan itsemääräämisoikeutta ja vapaaehtoista suostumusta hoitoihin ja toimenpiteisiin." (Hoitotyön koulutusohjelma 2009)

Liberalistit allekirjoittavat yllä olevan hoitotyön opuksen lauseen. Liberalismi korostaa yksilön oikeutta määrätä itsestään ja omasta ruumiistaan, ja myös käytännön tarvetta huolehtia itsestään. Tällä tarkoitetaan toisaalta sitä että kenelläkään ei ole oikeutta pakottaa sinua tekemään joitakin tiettyjä hoitotoimenpiteitä itsellesi, ja toisaalta sitä että on todennäköistä että omaistesi lisäksi kukaan muu ei tule huolehtimaan sinun terveydestäsi kuin sinä itse. Päätös hoidon aloittamisesta on potilaan oma asia. Lääkärit voivat kertoa ihmisille hoitojen ja lääkkeiden turvallisuudesta, ja tautien riskeistä, ja ihmiset voivat käyttää lääketieteellisiä julkaisuja ja lääkärien konsultaatiota apunaan, mutta päätös hoidon aloittamisesta on viimekädessä potilaan oma. Jokainen joutuu itse punnitsemaan kenen antamaan tietoon luottaa ja mahdollisen hoidon hyödyt ja haitat, ja tautiin liittyvät riskit.

Liberalismi kannattaa terveydenhuollon yksityistämistä (yksityiset sairaalat, terveyskeskukset, lääkäriasemat) siksikin että se lisää asiakkaan päätäntävaltaa ja mahdollisuuksia reagoida heikkolaatuiseen hoitoon. Kun terveyskeskukset yksityistetään niiden toimintaa ei enää makseta verorahoista, vaan ihmiset ostavat itse terveyspalvelunsa itse valitsemistaan yksityisistä terveyskeskuksista. Yksityisessä järjestelmässä
kansalaiset ostavat terveyspalvelut yksityisiltä lääkäriasemilta itse. Kunta ei osta terveyspalveluja keneltäkään. Veroja voidaan laskea siltäkin osin. Kun terveyskeskukset yksityisteään ihmisten valinnanvapaus ja oikeudet kohentuvat kun he voivat itse valita lääkäriaseman. Yksityistäminen parantaa potilaan oikeusturvaa, kun hän voi halutessaan vaihtaa lääkäriä tai sairaalaa. Myös verorahojen haaskaaminen TEHY-läisten ylisuuriin palkkoihin loppuu. Nykyisessä sosialistisessa järjestelmässä sairaaloihin ja terveyskeskuksiin ja niiden hallintoon on pesiytynyt kymmeniä tuhansia laiskoja virkailijoita (TEHY, Super) joiden ainoa toive on lypsää vastikkeetonta verorahaa itselleen teemalla "oikeus terveydenhoitoon", vaikka terveydenhoito voitaisiin järjestää täysin ilman TEHY:n rahanlypsäntääkin.

8

726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kansalaispalkka

      http://liberalismi.net/wiki/USA:n_terveydenhuolto

      Hollannissa valtio maksaa yksityisen sairausvakuutuksen, jonka saa ottaa haluamastaan vakuutusyrityksestä. Sen kanssa saa vapaasti mennä valitsemalleen yksityiselle lääkäriyritykselle hoidattamaan itsensä. Yksikkökustannukset ovat huomattavasti halvemmat kuin Suomessa, eikä Hollannissa ole käytännössä leikkausjonoja. Molemmat kokeneet pitävät Hollannin mallia paljon laadukkaampana, ja sieltä saa lääkärin kotikäynnille ja kohtuuajassa päinvastoin kuin Suomessa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että markkinatalous tuottaa sekä parempia että halvempia palveluita.

      • Liberalistien edusta

        John Locke vaati kaikille ihmisille tunnustettavan myötäsyntyiset "luonnonoikeudet":

        "Ihmisyksilö ei saa olla minkään kollektiivin väline jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, vaan jokaisen henkilön koskemattomuuden tulee olla itseisarvo itsessään ja valtiovallan tulee tarpeen tullen puollustaa tätä."

        Liberalismi takaa yksiselitteisesti jokaiselle yksilölle sananvapauden, omistusoikeuden, sopimusvapauden ja ylipäätänsä vapauden pakkovallasta. Joka muuta väittää ei ole liberaali ensinkään. Todellinen liberaali arvostaa vapautta, vaikkei se toisi korkeaa elintasoa, sivistystä ja vaurautta. Vapaus on itseisarvo, sillä se rakentuu kansalais-oikeuksista ja niiden varaan. Toki tiedämme että markkinatalous on myös taloudellisesti menestyksekästä, mutta tehokkuus ei ole ensisijainen syy kannattaa markkinataloutta, vaan ihmisoikeudet (omistus- ja ansaintaoikeus).

        Itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava siitäkin huolimatta että se joissakin tapauksissa saattaa johtaa huonoihin hoitotuloksiin. Nimittäin, on suurempi vääryys rikkoa kansalaisten yleistä itsemääräämisoikeutta, kuin antaa jonkun tehdä itselleen haitallinen hoitopäätös. Kansalaisoikeuksien yksi tarkoitus on suojella kansalaisia myös viranomais-virheiltä.


    • Liberalistien edusta

      Luottamuksemme siihen, että kauppoihin ilmestyy joka päivä ruokaa, ei perustu oletukseen maanviljelijöiden, teurastajien ja leipurien hyväntahtoisuudesta tai epäitsekkyydestä. Uskomme näin tapahtuvan siksi, että he huolehtivat omista eduistaan. Lisäksi Smith esitti, että ihmisten pyrkimyksellä edistää omaa taloudellista etuaan parhaalla mahdollisella tavalla on koko yhteiskunnan kannalta positiivisia seurauksia. (Lähde: Wikipedia Näkymätön käsi)

    • ikkjhjkjhjk
    • jkfdkjdfkjfdkj

      http://markusjansson.blogspot.com/2011/04/kela-korvausten-lopettaminen.html

      Ensin maksat veroissa terveyskeskuksen rakentamisesta, sitten maksat sen ylläpidosta, sitten maksat siellä käynnistä terveyskeskusmaksua (kun lopulta, ehkä viikkojen odottelun jälkeen saat ajan) ja sitten sinun pitää vielä maksaa erikseen veroissasi kaikki ne Kela-korvaukset, jotka "saat" käynnistäsi. Tuo on se meidän "hyvinvointivaltion" ja "ilmaisen terveydenhuollon" todellisuus näet jo tänä päivänä. Yksityisellä terveysasemalla kävijä maksaa tosiasiassa nykyään SEKÄ julkisen terveysaseman kulut (veroissaan) ETTÄ yksityisen terveysaseman kulut (käteisellään).

      Tai entä, jos julkinen terveydenhuolto lakkautettaisiin kokonaan ja korvattaisiin Kelan tai kuntien ottamalla yksityisellä, kollektiivisella sairaskuluvakuutuksella? Tällöin kaikki voisivat käydä missä tahansa yksityisellä lääkäriasemalla hoidattamassa itseään vakuutuksen turvin, kilpailu pitäisi palvelun laadun ja hinnan kohdillaan.

      Kuten huomaatte, vaihtoehtoja on olemassa. Niistä keskusteluun ei vain ole halukkuutta Suomen mediassa, koska media on hampaaton ja kritiikitön. Niiden toteuttamiseksi ei ole tarpeeksi poliittista tahtoa, koska liian monen poliitikon ja byrokraatin työpaikka tai kannatus olisi heti uhattuna.

    • vaihtoehto vatanen

      Hakukoneetkin ovat jo huolissaan suomalaisten enemmistön puolesta:

      HE 60/2010 toimivalta 94§

      Eli entäs jos lähtee oma maa alta?

    • haluan parempaa palv

      http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hoitovirheiden takia kuolee jopa 1 700 suomalaista vuodessa/1135269105706

      Hoitovirheiden takia kuolee jopa 1 700 suomalaista vuodessa
      HS 5.9.2011


      Suomessa sattuu vuosittain 700–1 700 kuolemaan johtavaa hoitovirhettä. Yksi tuhannesta sairaalapotilaasta kuolee hoitovirheen, erehdyksen tai unohduksen takia.

      "Se on järkyttävä luku", sanoo hoitovirhekuolemien määrää arvioinut emeritusprofessori Amos Pasternack.

      Pasternackin arvio kuolemantapauksista perustuu Suomen kaltaisissa maissa tehtyihin tutkimuksiin. Kansallista tutkimusta aiheesta ei ole, eikä hoitovirhekuolemia ole tilastoitu.

      Tieliikenteessä kuolee Suomessa vuodessa alle 300 ja työtapaturmissa 50 henkilöä.





      -

      "Erikoislääkäri ei tunnistanut HIV:tä" ja muut lääkärien hoitovirheet MTV3 22.08.2011


      Yllättävän monella suomalaispotilaalla tuntuu olevan kokemuksia etenkin kunnallis- ja työterveyslääkärien hoitovirheistä. MTV3 verkkouutiset kysyi viikonloppuna lukijoiden kokemuksia heidän saamastaan lääkärihoidosta. Tässä poimintoja vastauksista.

      "Menin nenän tukkoisuuden vuoksi terveyskeskukseen, josta sain lähetteen sairaalaan. Lääkärit totesivat minulla uniapnean ja jouduin nieluleikkaukseen. Nenän tukkoisuus ei helpottanut, jolloin toinen lääkäri totesi uniapnealeikkauksen olleen hyödytön toimenpide, ja määräsi minulle astmalääkityksen. Lääkkeet aiheuttivat sydämen rytmihäiriöitä, ja jouduin lopettamaan ne. Nenäni on tukkoinen edelleen."

      "Kolme vuotta sitten minulla alkoi selittämätön kipu nivusessa. Menin työterveyslääkärille, joka epäili kivun johtuvan siitä, että kissani olisi raapaissut minua. Näin ei kuitenkaan ollut. Kipu alkoi käydä sietämättömäksi, ja loppujen lopuksi en pystynyt edes kävelemään. Tämä johti hyvätuloisen työpaikkani menettämiseen. Kolmen vuoden hoito-, työttömyys- ja masennuskierteen jälkeen sain vihdoin oikean diagnoosin - minulla oli nivustyrä."

      "Tyttärelläni oli ollut jo kolmena päivänä yskä ja kuumetta yli neljäkymmentä astetta. Hän meni työterveyslääkärille, joka määräsi tyttärelleni kahden päivän sairasloman ja tavallisia särkylääkkeitä. Tyttäreni meni tämän jälkeen toiselle lääkärille, joka totesi keuhkokuvien oton jälkeen hänellä keuhkokuumeen."
      "Tiedän tapauksen, jossa erikoislääkäri ja terveyskeskuslääkäri tutkivat potilasta monien oireiden vuoksi. Oireiden perusteella lääkärit antoivat potilaalle diagnoosin, jonka kanssa hän ehti elää vuoden verran. Oireet eivät helpottaneet, ja vuoden jälkeen oikea sairaus varmistui - potilaalla oli HIV. Väärän diagnoosin vuoksi potilas oli jo ehtinyt tartuttaa taudin eteenpäin."

      "Veljeni raskaana oleva avovaimo meni terveyskeskukseen pahan flunssan vuoksi. Lääkäri määräsi veljeni vaimolle antibiootteja, jotka myöhemmän tutkimisen mukaan eivät soveltuneetkaan raskaana olevalle naiselle. Onneksi hän ei ehtinyt aloittaa lääkekuuria."
      "Naapurini söi lääkkeitä sappisairauteensa. Hän meni pitkittyneen yskän vuoksi terveyskeskukseen, jossa lääkäri määräsi hänelle yskänlääkettä. Seuraavana päivänä naapurini sai sappikohtauksen. Sairaalassa huomattiin, ettei yskään määrättyä lääkettä voinut ottaa juuri tämän sappisairauden kohdalla. Lääke oli aiheuttanut sappikohtauksen."

      "Naapurini loukkasi jalkansa ja meni terveyskeskukseen. Hänelle määrättiin kipulääkettä, ja hänet passitettiin töihin ilman sairauslomaa. Parin viikon kuluttua jalka oli entistä kipeämpi. Potilas meni sairaalan päivystyspoliklinikalle näyttämään jalkaansa. Uudessa tutkimuksessa selvisi, että hänen akillesjänteensä oli lähes poikki, oli ollut jo pari viikkoa."

      "Vajaa kymmenvuotiaalla pojallani oli aivoselkäydinnesteen kiertohäiriö, ja takana oli jo useita leikkauksia. Eräänä iltana poikani tila huononi, ja lähdin toimittamaan häntä ensiapuun. Aina ennen hänen tilansa huonontuessa meitä kohdeltiin kiireellisenä, mutta tällä kertaa meidät laitettiin päivystykseen jonottamaan. Poika oli todella tuskissaan. Häneltä ei otettu aivojen TT-kuvaa eikä magneettikuvaa, sillä laite oli rikki. Myöhemmin illalla poikani menehtyi, sillä paine aivoissa oli käynyt liian suureksi. Hänet olisi voitu pelastaa, jos aivokuvat olisi otettu ajoissa."

    • ddeddedeedeed

      http://www.vapaasana.net/blogi/2012/02/sak-vihaa-nuoria

      SAK: potkuja mieluummin nuorille

      Vuonna 2009 SAK halusi tukea varttunutta jäsenistöään vaatimalla lakia "Nuoret ensin -potkujärjestyksestä", niin että nuoret pitäisi irtisanoa ensimmäisinä.[1]

      Vihaako SAK nuoria?

      Ei. SAK pyrkii tietysti houkuttelemaan nuoria mukaan toimintaansa ja polttaa rahaakin tämän eteen. Tämä antaa sille lisää valtaa riistää nuorten rahoja vanhoille aina tilaisuuden tullen. SAK saattaa jopa vaatia nuorille lisää palkkaa saadakseen pidettyä nuoret työttöminä, poissa kilpailemasta iäkkäämpien työpaikoista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      212
      34381
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      256
      22014
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      440
      11119
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      83
      7449
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6665
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      5045
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4097
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      45
      1714
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      34
      1656
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1627
    Aihe