Kiljun kirkastamisesta! Nyt jokainen vastaa!

VASTAUKSIKIIIIITOS

Olen lukenut monilta sivuilta, miten kilju kirkastetaan, mutta siellä ei kerrota selkeästi. Ikää riittää 18 v.

Elikkä voisko joku kertoa SELKEÄSTI, miten se oikein tapahtuu? En ymmärrä!

Sen jälkeen kun kilju lopettaa käymisen ja sen laittaa jonnekin parvekkeelle, onko se riittävä toimenpide? Siis, ettei maha menisi sekaisin? Onko kirkastaminen sitä, että kiljusta suodatetaan hiiva pois?

Entäs kiljun keittäminen? Väheneekö alkoholipitoisuus? Se tappaisi ainakin hiivan.

Onko vakavaa, jos kaikkea hiivaa ei onnistu saamaan juomasta pois ja sitä joutuu vatsaaan?

VASTATKAA!!

28

17630

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdvbfngjmh,nhj

      Varsinkin tuohon kirkastamiseen ja keittämiseen tarvitse neuvoja !

      • aaaaaaaaaaaaaaaaaali

        Kiitos vain tästäkin


      • astiasta.toiseen

        Juutubessa on - Kiljun lappoamista.


    • <faniph¨å<k,a<gf

      odotat kun kilju on käynyt ja annat sen sitten olla paikoillaan suunnilleen 7 päivää. Sen jälkeen lappoat sen vaikka toiseen pönttöön (älä kuitenkaan ravistele tai heiluttele pönttöä liikaa, jotta pohja sakka pysyisi kurissa kiltisti pöntön pohjalla), tai sitten moneen pienempään (that´s your problem). Ja se kiljun kauneushan on katsojan silmässä, eli tämän saman messun toistamalla kerta toisensa jälkeen tulee myös kerta toisensa jälkeen kirkkaampaa soppaa.
      Sitten kun tuohon sinun keittämis vimmaan päästiin!! Itsehän en henkilökohtaisesti kiljua keittäisi. Saman asian ajaa kun nakkaset ne kiljendarit pakastimeen. alkoholi ei jäädy, mutta se kaikki paska jäätyy...
      Ja usko tai älä! Jotkut kahelit kun vetelee kiljunsa täysin kirkastamattomana, tai jopa kesken käyntiprosessin! Sitä en suosittele kellekkään. tulee ihan kunnon juntta rapsa ja paskatauti sellasesta!

      ps.siihen kirkastus vaiheeseen on kyllä keksitty kirkasteitakin, mutta niistä en ala mitään pätemään, kun en moisista mitään tiedä.

      • suodata.läpi

        Kahvinsuodatin paperin läpi voi kokeilla suodattaa. Aika kikkailua ja hidasta.....


      • opi.jo

        Tässä sitä nyt valmistetaan ! Juutube - Kilju käy iloisesti.


    • mehumaijja =)

      höpöhöpö helpommalla pääset kun nakkaat viikon käyneen mäskin (hiiva, sokeri, vesi) mehumaijjaan ja levy kolmoselle/kakkoselle =) letkusta alkaa valua hiivatonta, melkein sivumautonta nestettä jossa saattaa hyvällä tuurilla olla tarpeeksi prosentteja. (ei ole laitonta omistaa mehumaija, tosin sillä alkoholin tislaaminen on). ja kaikki kiljun maut lähtee kun pistää sinne maijaan myös niitä marjoja tai vaikka omenoita.
      ja mehumaijan hankkiminen on paljon helpompaa kun oikean pontikkapannun, melkein joka supermarketissa ainakin syksyllä myynnissä n.25e\kpl ja kirpparilta 5-10e

      • Ikää on tarpeeksi

        Kilju kirkastuu parhaiten kun kaattaa sen vessanpyttyy ja räkäisee perään. Kukaan tervejärkinen ei juo moista sotkua. Sivuvaikutukset ovat kaikkien tiedossa.


      • Kiljuntekijä

        Eivät ne sivuvaikutukset ainakaan sinun tiedossa ole, koska et ole koskaan kiljua maistanutkaan.


      • VESILUKKO.oltava

        Sama asia kun kiljun teko.. Juutube - Kotiviinin valmistus.


    • timpu1

      Varmaan tulee vähän myöhässä, mutta käymisen jälkeen anna seistä viikko, joko viileässä tai lämpimässä, että hiiva laskeutuu pohjalle. Sitten lapoat siitä kilju pöntöstä esim. letkun pätkällä, niin että kilju pönttö on ylempänä ja toinen (tyhjäpönttö) on alempana. Reipas imaisu, ja kiljun pitäisi tulla letkusta toiseen pönttöön. Tämän kun toistaa monesti saa varmasti kirkasta kiljua. Itse olen suosinut omaa reseptiäni: Pohjalle noin 5cm marjoja yms. 25 litraa vettä 4-5kg sokeria, ja pikahiiva ja ravinnepussi.

      • Anonyymi

        ai käymisen jälkeen anna seistä viikko?! ei mulla ainakaan seiso noin kauan edes naisen kanssa.


    • Urkkipurkki

      SAATANAN TUNARIT! Käyttäkää viinin valmistusaineita!

      • kuorestasiaa

        Yksi perinteinen tapa kirkastaa liemi kuin liemi on käyttää kananmunan kuoria eli pestyt kuoret murskataan ja sekoitetaan nesteeseen, annetaan olla jonkin aikaa ja suodatetaan pois.

        Ennenmuinoin kuoria käytettiin pannukahvin kirkastamiseen ja myös viiniteollisuus käyttää niitä vieläkin - jostain syystä kuoren kalsium ja huokoisuus ottaa epäpuhtaudet itseensä kirkastaen nesteen.

        Jätä toki pohjalle kertynyt sakka rauhaan äläkä pyri ottamaan kaikkea astiasta.


      • hulluseon

        Kun kilju on käynyt kaadat sen toiseen astiaan jättäen hiivasakat pänikkään.Pese pänikkä.Sitten kaadat takaisin puolet kiljusta jolloin sinulla on kahdessa astiassa saman verran kiljua.Sitten sauvasekoittimella sekoittelet molempia astioita että kilju oikeen "vaahtoaa" jonka jälkeen lisäät toisen puolikkaan toiseen ja jätät rauhassa kirkastumaan.Sauvasekoitus nopeuttaa huomattavasti kirkastusta.Kirkastuttuaan kiljun voi taas KAATAA toiseen astiaan varoen kuitenkin pohjasakan sekoittamista kirkkaaseen.Viikko käymiseen ja n.yli/ali 3-vkoa kirkastus ja hyvää tulee.


    • Ammutaanhan.hevosiakin

      Hiivahan kuolee jatkuvassa yli 30 c lämmössä. Laita sauna lämpiämään ja kiljupönttö lauteille. Kun kilju on kuumentunut tarpeeksi, hiiva on kuollut ja käyminen loppunut. Sitten vain odottelet pari pvää ja kilju kirkastuu.

      • Anonyymi

        Hiiva kuolee 50 lämpötilassa ja vastaavasti aktivoituu noin 35 (tuorehiiva) tai 42 (kuivahiiva) asteessa.

        Tosin itse teen pitsataikinan kylmään veteen käyttäen kuivahiivaa jauhoihin sekoitettuina ja alustuksen jälkeen laitan taikinan kulhossa jääkaappiin 5-6 tunniksi ja hyvin kohoaa.

        Toinen alustus, levitys alustalle, kohotus huoneenlämmössä noin 30 minsaa, täytteet, uuniin 225 astetta alatasolle 15-18 minsaa ja hyvä tulee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hiiva kuolee 50 lämpötilassa ja vastaavasti aktivoituu noin 35 (tuorehiiva) tai 42 (kuivahiiva) asteessa.

        Tosin itse teen pitsataikinan kylmään veteen käyttäen kuivahiivaa jauhoihin sekoitettuina ja alustuksen jälkeen laitan taikinan kulhossa jääkaappiin 5-6 tunniksi ja hyvin kohoaa.

        Toinen alustus, levitys alustalle, kohotus huoneenlämmössä noin 30 minsaa, täytteet, uuniin 225 astetta alatasolle 15-18 minsaa ja hyvä tulee.

        Viinihiivalle ohje on enintään 30 astetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Viinihiivalle ohje on enintään 30 astetta.

        Kyse kiljusta, joten leivinhiivaa on varmaan käytetty.


    • kokeilemaan.Vaan

      Näin se oikeasti menee : Kilju kanisteri tai pullot kylmään, ei pakkaseen. Anna niiden olla täysin koskematta noin 3 päivää. Kun tarkasti katselet, kanisteria/pulloja niin näet että kiljuastian pohjalle on vajonnut hiivamössöä. No, nyt laitat sitten ohuen letkun (noin 1cm halkaisija,saa rautakaupasta) Kilju astiaan mutta ET AIVAN POHJAAN missä sitä mössöä on. No, niin sit imeet sitä letkua niin että kiljua alkaa tulemaan letusta, Tämän KIRKKAAMMAN kiljun lasket sitten puhtaaseen astiaan. Siihen astiaan josta imit kiljun pois jää noin 1 - 2 cm hiivamössöä. Toinen konsti on vaan varovasti, siis hyvin hitaasti ja varovasti kaataa kijua toiseen astiaan ja jättää se hiivamössö siihen astiaan josta kaadoit.. Ja makeutusainetta voi siis laittaa kiljuun. Kokeile ensin tuopilliseen kiljua. Älä heti laita isoon kannuun, jos sitä menee liikaa tai et pidäkään siitä.

    • TohtoriVastaisku

      Kirkastamisesta ja haittamakujen poistosta kuten hiivajäämistä pääsee nykyään jo aika hyvin eroon hiilellä ja eri tyyppisillä kirkasteilla ja suodattimilla. Katso vaikka alcotec tuotteet, tuloksena varsin mauton jopa 20 % alkoholi jonka voi maustaa sitten miten haluaa.

      • Anonyymi

        Kiljun mukanahan tulee etanolin lisäksi metanoli ,joka on myrkkyä. Alkoholin eli etanolin mukana se on vaaratonta. Myrkystä ,joka ilm on pahan olon syy,ei pääse muuten eroon kuin tislaamalla. Tislauksessa n. 10 litran satsissa on noin kahvikupillinen alussa ,joka pitää heittää pois.En kehoita ketään erottelemaan myrkkyjä pois tislaamalla,mutta venäjällä se on laillista puuhaa ja vanjat sanoo että se on kotona tislattu kilju vähemmän myrkkyä kuin kaupasta ostettu.


    • Anonyymi

      Montakin ketjua kirkastamisesta vaikka viinipakkauksissa mukana kaikki aineet ja ohjeet, helppoa kuin mikä. Käymisen pysäyttäminen parempi tehdä ennen kuin menee liian kuivaksi, paljon paremi maku, hiiva kuolee hyvin. Lapota voi jo ennen kirkastusaineiden laittoa ja kirkastamisen jälkeen uudestaan kun pullottaa.

      Joskus olen kokeillut kuumentaa pysäyttämisaineiden sijaan, mutta vaarana lähteä käymään uudestaan jos säilyttää pitkään. Kerran tosin tuli tosi hyvää omista marjoista, kuin kuohuviiniä, muovipullot ei räjähdä. Tänään uusi satsi pysäytykseen ja parin pöivän päästä pullotus. 10-12% paras ja sopivan makea omaan makuun, ei ehdi hapantua eikä närästä kuten kuivat viinit.

      • Anonyymi

        Pysäyttämisen jälkeen 2pv kuluttua myös lappoaminen ennen kirkastusaineita. Ei mitään kiljuja kannata juoda.


    • Anonyymi

      Kannattas ostaa käymisen pysäytys aine ja stten lisätä kirkastusainetta (molempia myydään samoissa paikoissa missä kotiviinin valmistusaineita) ja niissä ohjeet mukana.
      Sitten TÄRKEIN vaihe kirkastuksessa: Laita se kiljusammio niin korkealle että sieltä on helppo lapota se kirkastununut viini toiseen astiaa joka siis on alempana. Ja sitä ylempää pönttöä EI SAA sitten yhtää liikutella koko prosessin aikana ettei pohjalle tippunut hiivamössä yms uudelleen sekoitu kiljuhun

    • Anonyymi

      Voikos kiljusta vaan kahvifiltterillä hiivat poistaa?

    • Anonyymi

      No oottako ajatelleet että miten sitä kotikaljaa juodaan ilman kirkastamisia. Kerron teille helpoimman olut, siideri ja viinireseptin.

      5-10 litran muovikanisteri jossa tiivis korkki
      keitä "vierre" esim 5litran kattilassa johon siis keität sokerin mukaan
      ota 1-2dl valmista vierrettä kattilasta ja anna jäähtyä lasissa ja käynnistä tässä mieluusti powerhiiva kun se on sopivan lämpöstä. Tehohiiva käyttää juomat hetkessä.
      Lisää kaikki ainekset kanisteriin ja täytä kylmällä hanavedellä tai muulla puhtaalla vedellä.

      Anna käydä kanisterissa kunnes kanisteri alkaa pullistelemaan. Löysää korkkia sen verran että paineet sihisee hiljalleen pois, sulje korkki kokonaan kun kanisteri ei pullota tai se ei enää sihise. Tyhjennä painetta aika-ajoin. Juoma on valmista yleensä 4-7 vrk. Sekoita kanisteri kevyesti ja pullota.

      Suosittelen pullottamaan 1l patenttikorkkipulloon ja nakkaamaan 2tl sokeria pullon pohjalle jotta happoja tulee jälkikäymisessä (noin 7vrk). Yleensä ensimmäiset juomat voidaan maistaa jo 1-2vrk kuluessa koska happoja on kertynyt ja hiiva on laskeutunut pullon pohjalle. Olen tehnyt näin olutta ja maistanut ensimmäisiä pulloja lyhyen jälkikäymisen aikana. Paras tulos tietenkin tulee ajan kanssa jolloin juomat kirkastuu. Siideristä ja viinistä tulee kellarissa todella kirkasta ajan kanssa.

    • Anonyymi

      Haluan vielä lisätä että mihinkään kotipolttoiseen en ole lisännyt käymisen estoja ja varsinaisena käymisen pysäyttäjänä toimii kylmäsäilytys ja sokerin hiipuminen.

      Mitä tulee makuun niin kyllä olut on juotavaa ja hapokasta viikon käymisen ja parin vrk jälkikäymisen jälkeenkin ihan normaali hiivoilla. Sitä voisi verrata kotikaljaan joka vain menee päähän. Tehohiivalla saadaan käyminen nopeutettua puolella ja maku on kutakuinkin sama oli hiiva mikä hyvänsä.

      Mitä tulee kotipolttoisen vaikutuksiin niin tollaisesta puolen litran pullosta tulee aivan erilainen humalatila kuin vastaavasta kaupan tuotoksesta. Tuntuu ettei kaupan oluet nouse samalla tavalla päähän kuin kotioluet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      66
      3163
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      548
      3004
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2225
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1982
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1815
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      305
      1795
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1572
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      101
      1295
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1208
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1185
    Aihe