ujoutta vai estyneisyyttä?

nuorimies21v

Hei! Kyselisin tässä otsikon mukaisesti, että mitä eroa on mielestänne ujoudella ja estyneisyydellä. Olen aina kuvitellut itseni ujoksi, mutta käytyäni pitkän aikaa terapiassa (masennusta on ollut) terapeutti sanoi, että olen enemmän estynyt kuin ujo... vähän yllättävä kommentti niin en osannut sanoa tai kysyä sillä hetkellä mitään. Haluaisinkin kuulla teidän näkemyksiänne (terapeutilta kysyn kun seuraavan kerran tapaamme, siihen on jonkin verran aikaa enkä jaksa pyöritellä asiaa mielessäni).
Minua on sanottu muutaman kerran joko herkäksi tai ujoksi; viime aikoina olen tosin käynyt lyhyitä keskusteluja ihan tuntemattomien kanssa (saunassa, salilla) hirveästi kiusaantumatta, eli se ei taida olla ihan ujouteen sopivaa? Toisaalta otan muut huomioon ja osaan mielestäni asettua hyvin muiden asemaan... puhekin menee välillä epäselväksi mutinaksi jos jostain syystä jännittää joskus vieraiden ja myös joidenkin tuttujen kanssa... netistä olen myös lukenut ihmisten kokemuksia ujoudesta ja herkkyydestä ja ne ovat tuntuneet tutuilta. No eiköhän tää selitys nyt jo riitä, ois mukava saada kommentteja :)

5

643

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oman elämänsä vanki

      Aamutohtorilla oli tänään joku (menetin alun ja nimi ei näkynyt ruudussa) puhumassa asiasta. Ujous voi johtaa estyneisyyteen ts. henkilö alkaa karttaa tilanteita, joissa joutuisi keskiöön. Ujot ovat usein sosiaalisesti herkkiä, mutta pelkäävät kritiikkiä. Tohtorin mukaan ujous on vahvasti perinnöllistä, mutta kasvatus ja kasvuympäristö vaikuttaa siihen kasvaako ujous ongelmaksi.

      Perintötekijöillä lienee vaikutusta, mutta omaan ihmisarkuuteeni on vaikuttanut se, että äidilläni oli päivittäin tapana haukkua kylän ihmisiä meille lapsille. En tosin alkanut kokea itseäni paremmaksi kuin muut, koska äiti haukkui myös minut ja tekemiseni. Muut olivat siis huonoja, mutta itse olin vielä huonompi. En koe olevani erityisen ujo, koska kun paine sisälläni kasvaa liian suureksi sanon kyllä mielipiteeni - usein liian myöhään. En kuitenkaan mene koskaan keskustelemaan vieraalle; en halua olla kenellekään vaivaksi. Siskoni on todella ujo. Veljeni puolestaan puhuvat koko ajan itsestään ja ovat aina oikeassa -kaikessa.

      Ujoutta tai ei, koen että ominaisuus on estänyt minua toteuttamasta itseäni. Olisin tarvinnut kenties keskivertoa enemmän tukea, tosin olisin ollut tyytyväinen vähästäkin. Tyttäreni on myös hieman ujo. Hän on hirvittävän lahjakas. Tässä maailmassa pitää osata olla tyrkyllä, muuten menettää mahdollisuutensa, oli kuinka lahjakas hyvänsä. Jokainen meistä tietää, että pomona tai esimiehenä ei ole se kyvykkäin vaan tyrkyin.

      En pidä enää yhteyttä äitiini.

      Kertomastasi jäi se kuva, että terapeuttisi ei ole vielä ymmärtänyt ujoutta, mutta on lukenut aiheesta.

    • oman elämänsä vanki

      http://paivila.vuodatus.net/blog/3276676 -sivuilla aiheesta hyvää luettavaa:

      " Kymmenisen prosenttia lapsista syntyy temperamentiltaan yksiselitteisen estyneiksi. Uudet tilanteet herättävät heissä fysiologisen pelko- tai stressireaktion, joka liittyy autonomisen hermoston reagointiherkkyyteen ja on yleensä mitattavissa esim. sykkeen kiihtymisenä. Tämä näkyy käytöksessä siten, että lapsi katsoo tilanteita ensin sivusta ja saattaa hätääntyä tai ottaa konkreettisestikin askeleita taaksepäin.

      - Vastaavasti on lapsia, jotka lähestyvät uusia asioita yksiselitteisen ei-estyneesti, eivätkä tilanteet herätä heissä stressireaktiota. Useimmat ihmiset sijoittuvat välimaastoon siten, että heistä voidaan havaita molempia ominaisuuksia jonkin verran tai ei oikein kumpaakaan.

      - Ujous ja estyneisyys ovat kaksi eri asiaa, mutta niihin liittyvä reaktio on sinänsä samanlainen. Ujous kohdistuu uusiin ihmisiin, estyneisyys kaikkiin uusiin asioihin."

      Sivuilla annetaan myös kirjavikkejä aiheesta. Liisa Keltinkangas-Järvinen on kirjastohaun perusteella kirjoittanut aiheesta monta teosta.

      • introherkkä

        Tästä tuli mieleen kun luin Susan Cainin kirjassa Hiljaiset - introverttien manifesti, että oli tehty tutkimus jossa oli todettu, että intro- ja ekstroverttiys pystytään havaitsemaan jo vauvana. Tutkimuksessa tutkittiin vauvojen reagointitapaa tai reagoimattomuutta aistiärsykkeisiin ja todettiin, että vauvat, jotka reagoivat aistiärsykkeisiin voimakkaasti (esim. heiluttelemalla raajojaan tai alkamalla itkemään), he ovat kasvaessaankin introvertteja. Kun taas vauvat, jotka eivät paljoakaan reagoi aistiärsykkeisiin, he ovat ekstrovertteja myöhemmässäkin elämässä. Ja muistaakseni introt ja ekstrot jakautui suhteellisen puoliksi koko väestöstä ja osa jäi näiden kahden ääripään välimaastoon. Introverttiys siis näkyy herkkyytenä uusille asioille ja aistiärsykkeille kuten ääni, kuva, jne. Introvertit viihtyy siksi yleisesti ottaen mielummin rauhallisessa, selkeässä ja itsenäisessä työskentely-ympäristössä kun taas ekstroja ei yhtä paljoa häiritse esim. jos tv ja radio on yhtä aikaa päällä ja lisäksi ympärillä on äänekäs puheensorina ja työtä tehdään tiimissä.


    • 17+7

      Ykköseltä tuli äsken joku haastattelu ujoudesta ja estyneisyydestä, se psykologi tai mikälie sanoi, että "maailma ei pyöri sun ympärillä, kukaan ei huomaa jos jännität tai kädet tärisee"
      Itse olen huomannut vähän toisenlaista, mulle on huomautettu, että mun kädet tärisee, mulle on huomautettu tai annettu ymmärtää kolme kertaa, että näytän pelokkaalta. Joka kerta olen ollut yllättynyt kun näin on sanottu. Joka paikassa kysyvät miksi olen niin hiljainen. Monesti kysytään, että oletko ujo.

      • Muistan kun amiksessa pidettiin esitelmää äikän tunnilla. Opettaja moneen kertaan mainitsi että jännittäminen on normaalia, eikä se näy päälle. No mulle se kuitenkin sanoi, että musta selvästi näkyi jännittäminen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe