Olen keski-iän alussa oleva vaikeasti liikuntavammainen nainen ja olen alannut miettimään kovasti, missä olisi hyvä ja ihanteellinen paikka asua. Kysyisin teiltä vähän tietoa, mielipiteitä, kokemuksia….
Onko se
a) Palvelutalo/asumispalveluyksikkö
b) ’’normaali’’ vammaiselle soveltuva asunto kotipalvelu
c) -’’- henkilökohtaiset avustajat
d) jokin muu?
Itse asun vaihtoehdossa a … eikä oikein tunnu kovin hyvältä, kun talon avustajilla on jatkuva kiire, välillä pitkät odotusajat, ovat väsyneitä ja hermostuneita, muutama on tosi ärsyttäviä, töykeitä ja aiheuttavat mielipahaa avustettaville. Suihkuun ei pääse kun kerran tai kaksi kertaa viikossa, yöllä käännetään kerran (sängyssä)… Kunpa pystyisin itse tekemään kaiken, mutta kun en pysty ja surettaa olla näin riippuvainen toisten ihmisten avuista selviytymään päivästä toiseen. Asiallisesti ja kauniisti apua kun pyytää, niin saakin välillä paskamaisen kohtelun. Hmm, mitähän tässä nyt tekisi?
Paras asumismuoto?
3
725
Vastaukset
vaihtoehtojen b ja c kannalle
- omassa kämpässä
Totta kai on parempi asua omassa (omistus/vuokra), ja vaatia henkilökohtainen avustaja, johon on nykyisin subjektiivinen oikeus. Se tarkoittaa, että siihen on oikeus riippumatta siitä, onko kunnalla omasta mielestään hyvä rahatilanne vai ei.
Mutta avuntarpeesta sitten riippuu, miten tuo toteutuu. Ei mistään saa avustustunteja niin paljon, että voisi olla henkilökohtainen avustaja mukana 24 tuntia vuorokaudessa. En tiedä tuntien ylärajaa.
Moni vaikeasti vammainen asuu siten omassa kämpässä, että on joku läheinen omaishoitajana. Se vaatii kuitenkin omaiselta suurta uhrautumista, koska omaishoitaja tekee lähes 24h/7d-työtä pienellä korvauksella ja ilman juuri lomia. Käytännössä nämä ovatkin tapauksia, joissa vanhempi hoitaa lastaan tai aviopuoliso puolisoaan siksi, että haluaa pitää tämän kotona, pois laitoksesta.
Lähtisin selvittämään tuota asiaa arvioimalla avun tarpeen (tunteja per päivä, missä tarvitsee apua) ja olemalla sitten yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen. Ja totta kai pitää olla lääkärinlausunnot vammasta, avun tarpeesta jne.- puolijalka
B, c tai d. Omistus asuntoon voi hakea muutoksia esim. tukitankoja, kynnysten poistoja, nosturin, oviaukon levennyksiä jne.
Ja kuten yllä jo sanottiin lääkärinlausunto ja fysio/toimintaterapeutinlausunto tarvitaan että asia lähtee eteenpäin.
Ensi vuonna henkilökohtaisen avustajan vähimmäistunti määrä nousee nykyisestä kymmenestä kolmeenkymmeneen/kk. Omaishoitajan ja henkilökohtaisen avustajan yhtäaikainen työllistäminen ei liene mahdottomuus.
Ota yhteyttä kuntasi vammaispalvelutyöntekijään kun sinulla on lausunnot, kunnan työntekijät eivät välttämättä tiedä mitä hankalauuksia sinulla on, helpompi asioida kun tarpeet on paperilla.
Yksi vaihtoehtohan on ottaa puheeksi ilkeä käytös, mutta ymmärrän että siinä tulee riskiksi ilkeilijän kosto.
Toivon että löydät toimivan ratkaisun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225604- 324940
- 292834
- 342384
- 372078
- 152038
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191657- 121621
- 261582
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons291509