Japanin talouden taantumisen syyt ja seuraukset.

ToinenTuleminen

Oma mielipiteeni on, että Japanin taloudellinen taantuma oli luonnollinen kuplan puhkeaminen, ja että Japani ei normaalisti alunperinkaan ollut oikeutettu olemaan maailman toiseksi suurin talous.


Japanin väkiluku on nykyään noin 130 miljoonaa, josta ehkä 80 miljoonaa työikäistä. Japanin talouden huippukaudella väkiluku oli suunnilleen 80-100 miljoonaa.


Harvassa maailman maassa(ehkä Kiinaa, Intiaa, Meksikoa ja Nigeriaa lukuunottamatta)on näin paljon ihmisiä! Sinänsä Japanin väkiluku itsessään toimi aikanaan hyvin voimakkaana talouden moottorina.


Japani oli aikanaan hyvin ahne maa, jonka johtajat eivät tyytyneet sen hyvin suureen ja laajaan Aasian imperiumiin, vaan lähtivät vaarallisella ja tuhoontuomitulle Aasian valloitusretkelle. Sen pääkohteena oli Kiina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Sino-Japanese_War


Japanin valloitusretki epäonnistui vastoin kaikkia tuon ajan odotuksia, ottaen huomioon maan teolliset voimavarat ja väkiluvun. Japani kävi sotaa Kiinassa noin 4-vuotta, kunnes Amerikka ja Britnnia lopulta panivat sen kauppasaartoon, joka "johti" Japanin hyökkäykseen Pearl Harbouriin. On mahdollista, että Kiinassa hallitukseen tyytyämättömät tahot(kommunistit)myöskin kutsuivat Japanilaiset avukseen taistelussa hallitusta vastaan, mutta jokatapauksessa Japanin Kiinan valloitus oli tuhoon tuomittu yritys.
Japani liittoutui tänä aikana löysästi Saksan ja Italian kanssa ns "kolmiliittoon" jonka päävetäjä oli Hitlerin Natsi-Saksa(joka myöskin tänä aikana solmi väliaikaisen Molotov-Ribbentrop sopmikuksen Neuvostoliiton kanssa) Japanille nämä "liitot" olivat kuitenkin vain pelkkiä muodollisuuksia, ja Kiinan valloitus itse päätavoite! Muutenkin tämä "liittoutuma" käytännössä hajosi omaan mahdottomuuteensa sangen pian, sitä pitäen pystyssä pääosin Saksan revanssihalut länsivaltoja vastaan.


Noin 20-vuotta Versailesin rauhansopimuksen solmimisen jälkeen neuvottelut länsivaltojen ja Saksan kanssa(ns Munchenin sopimus) katkesivat, ja Hitlerin joukot marssivat Tsekkoslovakiaan ja Puolaan, aikaansaaden ns "toisen maailmansodan" joka käytännössä oli vain ensimmäisen jatke. Mussolinin Fasistinen Italia liittyi käytännössä sotaan vasta Ranskan kaaduttua aikeenaan anastaa eräitä Ranskan alueita ja siirtomaita.

http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II


Tämä liittoutuma hajosi käytännössä varsin nopeasti, tai oikeammin kaatui omaan mahdottomuuteensa. On mahdollista, että Japanin johto toivoi Euroopan kaaoksen ja sekasorron tarjoavan jonkinlaisen "savuverhon" sen Aasian valloutukselle. Käytännössä juuri päinvastainen tapahtui, koska Amerikan johto näki Japanin taloudellisen ärsyttämisen tienä Euroopan sotaan, jonka taustalla hyvin pitkälle oli tämä ns "Pearl Harbour" kohtaus.

http://www.apfn.org/apfn/pearl_harbor.htm

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/fb20100704a1.html


Japani hyvin nopeasti hävisi sodan logistiikan pettäessä ja akseli liittoutuman hajotessa. Saksan yritykset hyökätä Britanniaan epäonnistuivat, ja operaatio Barbarossa vain pahensi tilannetta entisestään! Japanin laivasto ei saavuttanut yhtään merkittävää voittoa länsivalloista, ja sen armeija juuttui pysyvästi Kiinan liejuun kunnes se lopulta sai radiokäskyn Keisarilta antautua.


Kaikesta huolimatta Japanin logistisesti kärsimät tappiot olivat varsin pieniä. Kun ottaa huomioon että Japanissa tällä ajalla asui jo noin 80-miljoonaa ihmistä, olivat tappiot pieniä ottaen huomioon sodan mittakaava siinäkin tapauksessa, että mukaan laskisi sekä Kiinassa kuolleet sotilaat että sodan jälkeen nälkään kuolleet siviilit. Tuolloinkin kuolonuhrien määrä liikkui suunnilleen 2-3 miljoonan välillä, joka yli 80-miljoonasta ihmisestä oli vain peini murto-osa.

11

1027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toinen-Tuleminen

      Japanin tappio avasi oven Amerikkalaismiehitykselle. On epävarmaa, oliko Amerikkalaisilla alunperin tarkoitus muodostaa Japanista jonkinlainen Filipiinien kaltainen alusmaa, mutta tämä ns "kylmä sota" keskeytti pian suunnitelmat, ja joukkojen vetäminen Japanista alkoi jo vuonna 1949, eli vain pari vuotta sodan päätyttyä, kun ne alkoivat siirtyä Koreaan. Vuonna 1952 USA ja Japani solmivat lopullisen rauhansopimuksen maiden välillä.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_San_Francisco


      Amerikkalaismiehitys Japaniin jäi kuitenkin pysyväksi, erityisesti stragedisesti tärkeille Okinawan saarille, samaan aikaan kun Venäläiset puolestaan anastivat Kuriilit pohjoisessa. Kumpikin osapuoli pyrki hyötymään toisesta mahdollisimman paljon, mikä johti lopulta virallisen liittoutuman muodostumiseen tasan 50-vuotta sitten.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Japan_–_United_States_relations


      Tätä ns "liittoutumaa" kuitenkin kokoajan varjostivat voimakkaasti sekä Amerikan että Japanin omat voitontavoittelut. Jotkut ovat sanoneet, että Japanin ja Amerikan suhteiden välisen katastrofin sai alunperin aikaan Amerikkalainen Presidentti "Teddy" Tehodor Rooselvelt, joka halusi rakentaa Amerikasta Eurooppa(Britti) tyylisen suurvallan, ja aloitti käytännössä lavastetun kohtauksen("USS maine")jälkeen sodan Espanjan kanssa. Hän myös solmi Japanin kanssa löysän "suurvaltojen akselin" jossa USA salaa taloudellisesti ja sotilaallisesti tuki Japania Venäjää vastaan, ja jossa Japani tunnusti USA:n oikeuden Espanjan vanhoihin Aasialaisiin siirtomaihin(pääosin Filipiineihin ja Hawajiin) Vastineeksi USA puolestaan tunnusti Japanin ylivallan Koreassa ja Taiwanissa. Koreasta tuli Japanin tärkein stragedinen siirtomaa, josta käsin Japaninen nationalistinen upseersi Kanji Ishiwara vuosikymmeniä myöhemmin käynnisti Mantsurian valloituksensa, joka puolestaan vain pari vuotta myöhemmin johti massiivisiin sotilasoperaatioihin Kiinassa Pekingia vastaan, avaten näin tien totaaliseen sotaan! On sanottu, että ns "alkuperäinen Amerikka-Japani" akseli alunperin teki tämän mahdolliseksi, ja sen takana nimen omaan oli "Teddy" Theodor Rooselvelt, joka hyvin pitkälle toimi omissa nimissään kongressin ohittaen.

      http://hnn.us/articles/121083.html


      Vuosikymmeniä myöhemmin USA miehitti Japanin, mutta miehitys jäi sekä kiistanalaiseksi että varsin lyhyeksi johtuen tapahtumista Kiinassa(Kiinan sisällis-sota, jonka Japanilaismiehitys hyvin pitkälle sai aikaan)sekä niiden leviämiseen Koreaan ja Vietnamiin.

    • ToinenTuleminen

      USA:n ja Japanin välillä muodostui käytännössä varsin skitsofreeinen "avioliitto" joka taustalla pääosin olivat stragediset syyt. Amerikka ja sen "puolustusministeriö" Pentagon halusivat saada pysyvät tukikohdat Japaniin erityisesti USA:n laivastolle ja ilmavoimille. Japani puolestaan halusi saada vapaan pääysn USA:n markkinoille, jotka vielä tähän aikaan olivat maailman suurimmat.


      Tämä ns "avioliitto" solmittiin "kylmän sodan" ollessa kuumimmilaan voimakkaiden ideologisten tuulten pauhatessa. On merkille pantavaa, että kun liitto lopullisesti siunattiin Japanin parlamentissa, syntyi valtavia Amerikkalaisvastaisia mellakoita, jotka käytännössä estivät Amerikkalais Presidentti Eisenhowerin vierailun Japaniin. Hyvin moni tuona aikana kyseenalaisti sopimuksen laillisuuden, koska Japani parlamentin ylähuone kieltäytyi vahvistamasta sopimusta, ja se käytännössä runnottiin läpi "väkisin"


      Sopimus oli siis äärimmäisen epäaparlamentaarinen, ja se solmittiin kuulmetta sen enempää Amerikan kuin Japaninkaan kansan mielipidettä kylmän sodan kuumeiseissa tunnelmissa. Sopimuksen päätavoite oli avata Japanilaiset sotilastukikohdat Amerikkalaisille lentotukialuksille ja ilmavoimille. Sen toisijainen tavoite oli avata Amerikan markkinat Japanilaisille tuotteille, sillä edellytyksellä että Japani ajanmittaan avaisi myöskin omat markkinansa.

      http://news.bbc.co.uk/2/hi/8557346.stm


      Sopimus oli käytännössä Amerikan "puolustusministeriön" (aiempi nimi oli sotaministeriö) lobbaama. Se alkoi ajautua vaikeuksiin, kun Japani aloitti voimakkaat toiminpiteet omien markkinoidensa sulkemisesta Amerikkalaisille tuotteille.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Shōwa_period


      Tästälähin USA-Japani "liittoutuma" alkoi ajautua jatkuvasti uusiin ongelmiin. Amerikan suuret yritykset ja lobbiryhmät ilmaisivat jatkuvasti mielipihansa Japanin protektionistisesta lainsäädännöstä. Kun tämä ns "kylmä sota" alkoi lähennellä loppuaan Amerikassa tähän alettiin kiinnittää jatkuvasti lisää huomiota. Puoliväkisin runnottu "liitto" Japanin kanssa alkoi lopulta hajota.

      http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/10/11/lie_of_the_tiger

    • ToinenTuleminen

      Kun Japanin talous kasvoi jatkuvasti vuosi vuodelta melkein 10% vuodessa, Japanin markkinat alkoivat vaikuttaa Amerikkalaisfirmoille entistä houkuttelevimmilta, mutta Japanin protektionistinen "Keiretsu" politiikka piti ne Japanin ulkopuolella. Monet "Keiretsu" yrityksistä olivat tosiasiassa Japanin sodanaikaisia Zaibatsu yrityksiä, joista merkittävin ehkä nykyään kansainvälisesti dominoida Mitsubishi ryhmä

      http://en.wikipedia.org/wiki/Zaibatsu

      http://en.wikipedia.org/wiki/Keiretsu


      Japani ja Amerikka epäonnistuivat vuosien mittaan saamaan kauppaansa tasapainoon, tämä johtaen voimakkaisiin rangaistustulleihin Japanilaisille tuotteille Amerikkassa, sekä voimakkaaseen painostukseen Japania kohtaan nostaa sen valuutan Yenin arvoa, mikä puolestaan johti ns Plaza valuuttasopimukseen.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Plaza_Accord


      Vuosi vuodelta tämä ns "kylmä sota" kävi Amerikalle yhä kalliimmaksi, ja samaan aikaan kun USA joutui kustantamaan ns "warfare-wellfare state" taloutensa, Japanin talous kukoisti voimakkaalla kysynnällä ja viennillä! USA:n ns "warfare-wellfare state" talous alkoi suunnilleen vuodesta 1965(tai oikeammin kauan jo ennen sitä) ja on jatkunut siitä lähtien tähän päivään asti!

      http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Society


      Rahoittakseen sosiaalisia kokeilujaan USA:n johto vuonna 1971 luopui lopullisesti kultakannasta, ja kansainvälistä rahajärjestelmää ylläpitävästä ns "Bretton Woods" järjestelmästä. Se korvattiin nyt ns "kelluvalla dollarilla" jossa dollarin arvo ei enää ollut sidoksissa kultaan. Tämä käytännössä sali holtittoman velanoton ja rahanpainannan, johtuen USA:n nykyiseen "inflaatiotalouteen"

      http://en.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woods_system


      Samaan aikaan USA:n taluden velkaantumisen kanssa kauppakiistat Japanin kanssa kasvoivat tasaiseen tahtiin. Tänä aikana USA kuitenkin alkoi solmia taloudellisia ja dilpmaattisopimuksia Kiinaan, jotka johtivat maan ns "avautumiseen" länsimaiselle kapitalismille ja investoinneille.

      http://en.wikipedia.org/wiki/1972_Nixon_visit_to_China

    • ToinenTuleminen

      Japanin kuplatalous alkoi entistä enemmän jäädä näiden tapahtumien varjoon. Japanin talous oli voimakkaasti riippuvainen viennistä ulkomaailmaan johtuen mm kroonisesta luonnonvarojen vähyydestä. Sitä kuitenkin varjostivat jatkuvat kauppakiistat USA:n kanssa. Nimen omaan vahvistaakseen vientiään Japanin Yen oli voimakkaasti alirvostettu noin 1% dollarin arvosta. Tämä oli yksi asia, mikä käytännössä sai aikaan Japanin kuplatalouden, nostaen voimakkaasti kiintiestöjen hintoja Japanissa, ja aikaansai monia katkeria ristiriitoja Japanin pää kauppakumppanien kanssa.


      Tälle kaudelle olivat tyypillisiä Neuvostoliiton kasvavat taloudelliset vaikeudet, Kiinan hidas mutta varma avautuminen lännelle sekä ns "Digitaalinen vallankumous" USA:n Californiassa, josta Japani jäi miltei kokonaan paitsi. Oli tapahtumassa voimakas "talouden uusjako" ja koska dollari ei enää ollut sidoksissa kultaan, saattoi USA:n hallitus lainata niitä miltei rajattomasti keskuspankki Fedilta, mikä nosti voimakkaasti inflaatiota, mutta toisaalta sai myös aikaan hyvin rajun ja holtittoman asevarustelun, jossa Neuvostoliitto ei enää kyennyt pysymään mukana, johtaen maan hajoamiseen.


      Neuvostoliiton hajoaminen ei ehkä niinkään ollut syy, vaan pikemminkin vain enne globaalissa taloudesa tapahtuneesta rajusta muutoksesta. Sekä Kiinä että Venäjä luopuivat hiljalleen epäonnistuneesta sosialismista, avaten maansa länsimaiselle pääomalle ja investoineille, kun taas Japani piti omat kulutusmarkkinansa niin kiinni kuin vain mahdollista! Tämä kuitenkin johti kasvaviin riitoihin USA:n kanssa, sekä lopulta myös Japanin taantumiseen teknoligisessa kehityksessä, koska esim Kiinassa avatut uudet tehtaat olivat huomattavasti modernimpeja verrattuna Japanin vanhaan, sodanjälieiseen arkkitehtuuriin.


      Yenin raju nouseminen sai osittain aikaan Japanin ns "kuplatalouden" puhkeamisen, samaan aikaan kun Japanin kiinteistöbuumi taantui hintojen laskiessa. Japanin vanhentuva talousjärjestelmä alkoi entistä enemmän jäädä Californian teknotalouden ja Kiinan halvan työvoiman väliin puristuksiin!

    • ToinenTuleminen

      Rakenteellisesti Japanin taloudesta tuli ns "vanha jättiläinen" Japanin johto epäonnistui ymmärtämään, että sen protektionistinen politiikka johtaisi ajanmittaan kauppasotaan Amerikan kanssa, eikä se myöskään osannut odottaa Neuvostoliiton hajoamista ja Kiinan avautumista länsimaisille investoinneille. Ilman Neuvostoliiton olemassaoloa liitto Japanin kanssa katsottiin entistä enemmän toisarvoiseksi Amerikassa, ja USA:n laivasto oli jo ennen Neuvostoliiton virallista hajoamista kutsuttu Persianlahdelle taistelemaan Irania vastaan ns Iraq-Iran sodan yhteydessä, jossa Amerikan laivasto mm ampui alas Iranilaisen matkujastakoneen, ja Amerikan sotilaallinen läsnäolo tällä öljyrikkaalla alueella muodostui pysyväksi.


      Myöskin Kiinan taloudellinen avautuminen tuli Japanin johdolle melkein täydellisenä yllätyksenä. Näin Japanin menetti monopolinsa Aasian merkittävimpänä teollisena ja kapitalistisena maana. Japanin taloudellinen sodanjälkeinen stragedia oli hyvin pitkään perustunut omien markkinoiden tehokkaaseen suojeluun Amerikkalaista kilpailua vastaan, samaan aikaan kun Japanilaiset yritykset agressiivisesti laajensivat otettaan USA:n markkinoista. Tämä johti kuitenkin kauppasotaan, jonka pitkällä tähtäimellä kumpikin maa hävisi, Kiinan kerätessä uuden talouden hedelmät(he oppivat sekä Japanilaisen massatuotannon että Amerikkalaisen kehittyneen teknologian Kiinan Guangdongista pian muodostaen Aasian talouden uuden keskuksen ja moottorin, samoin kuin sen "teknokaupunki" Dalanista)

    • ToinenTuleminen

      Sekä Japani että USA tekivät pitkän historiansa aikana monia vaarallisia, ja usein melkeinpä korvaamattomia virheitä. USA jo 100-vuotta sitten omalla politiikallaan kannusti Japanilaisen nationalismin ja imperialismin nousua osittain näin lopulta luoden oman "Aasialaisen mörönsä" kuten juuri nyt on käymässä Kiinan suhteen! USA myöskin sodan jälkeen käytännössä väksin tunki itsensä Japaniin, jonne se ei ollut tervetullut. Yritys väkisin sulattaa Japani jonkinlaiseksi Filipiinityyliseksi USA:n siirtomaaksi oli tuomittu epäonnistumaan, ja nostatti Japanissa vain pelkoa, vihaa ja ahdistusta Amerikkaa vastaan, sekä johti voimakkaisiin suojatulleihin Amerikkalaisia tuotteita vastaan. Amerikan sotilaallinen läsnäolo Japanissa ostettiin pitkällä aikavälilla aivan liian suurella ja kestämättömällä hinalla. Yritys tunkea Amerikan noin 50 000 sotilasta pienelle Okinawan saarelle oli tilapäinen temppu, jolla ei saavutettu lopullista tasapainoista suhdetta Amerikan ja Japanin välille.


      Tämän taustalla saattoi olla noin 100-vuotta sitten tapahtunut USA:n Filipiinien miehitys(sekä erittäin raaka, kansanmurhanomainen paikallisen itsenäisyysliikkeen murskaaminen)sekä odotus, että Japania ehkä voitaisiin sodan jälkeen kohdella samalla tavalla, mikä tietenkään ei toteutunut käytännössä. Sekä USA:n että Japanin johto pyrki hyötymään tästä ns "avioliitosta" maiden välillä mahdollisimman paljon, lopulta johtaen sen miltei totaaliseen kaatumiseen.

    • ToinenTuleminen

      USA:lle sotilaallinen läsnäolo Japanissa oli kertakaikkiaan äärimmäisen tärkeää, mutta se toteutettiin epäätyydyttävällä tavalla antaen ymmärtää, että ajanmittaan Japani avaisi markkinansa Amerikkalaisille tuotteille, mikä tosiasiassa ei pitänyt paikkaansa. Japanin pysyvää miehitystä perusteltiin ontolla "liittoutumalla" joka tosiasiassa oli yksipuolinen miehitys tyylliin Suomi-Neuvostoliitto YYA.


      Kun tämä ns "kylmä sota" Aasiassa loppui Kiinan ja USA:n väliseen "suureen yhteisymmärykseen" Japanin rooli Aasiassa merkittävästi pieneni. Samaan aikaan alkoivat myös Neuvostoliiton maataloustuotannon taloudelliset vaikeudet sekä USA:n Californiassa ns "digitaalinen vallankumous" joka hyvin pitkälle jäi Amerikkalaisessa mediassa Detroitin taloudellisen ahdingon varjoon. Japanin talous rakentui liikaa viennille Amerikkaan ja "taloudelliseen sodankäyntiin" jonka tarkoituksena oli näyttää Japanin taloudellinen mahti "suurelle ja kömpelölle" USA:lle. Seurauksena olivat katkerat riidat, kun kumpikin osapuoli pyrki sabotoimaan toisensa taloutta mahdollisimman paljon tajuamatta sen todellisia, pitkäaikaisia seurauksia.

    • ToinenTuleminen

      USA:n olisi pitänyt ajanmittaan vähentä sotilaallista "jalanjälkeeän" Japanissa varsinkin Neuvostoliiton hajottua. Ilman USA:n pysyvää sotilaallista läsnoloa maassa Japanin johto ei voisi käyttää Amerikkalaisten joukkojen olemassaoloa keppihevosena Amerikkalaisvastaiselle vihalle, ja samalla Japani oltaisiin voitu asettaa voimakkaiden kauppatullien alle, pakottaen se joko avautumaan pysyvästi, tai sitten kääntymään Kiinaan päin, mikä hyvin pitkälle olisi tapahtunut jokatapauksessa. Amerikkalaisfirmojen tyly torjuminen Japanissa johti vain ns "Kiina ryntäykseen" ja sen nykyään aikaansaamiin taloudellisiin ongelmiin USA:n ja Kiinan välillä.


      Japani olisi tarvinnut RAJUA muutosta "kuplatalouden" puhjettua noin 20-vuotta sitten. Yksi suuri ongelma oli, että Japanin taloudellinen malli rakentui liikaa Meji restauraation aikaiselle teolliselle laajenemiselle, ja Toyotan ja Mitsubishin kaltaiset teolliset jätit saivat aivan liian suuren rooliin maan talouspolitiikassa. Japanin "malli" rakentui aivan liikaa jonkinlaiselle oudolle "taloudelliselle sodankäynnille" ja Amerikan markkinoiden valtaukselle, samaan aikaan kun Japani piti omia markkinoitaan tiukasti suljettuina ja valuuttaansa Yenia poikkeuksellisen alhaalla. Tämä pitkällä tähtäimellä oli takuuvarma resepti massiiviselle KATASTROFILLE! Yhdysvallat ei tulisi ikinä sallimaan "taloudellista sodankäyntiä" itseään vastaan edes liittolaismaalta, ja VARSINKAAN ei Japanilta, johtuen kulttuuris-historiallisista syistä!

    • ToinenTuleminen

      Malli oli vaarallinen, ellei peräti itsetuhoinen! Ehkä sen taustalla olivat Japanin ja Amerikan ns "vanhat miehet" jotka näennäisestä maiden välisestä liittoutumasta huolimatta muistivat sodan hieman liianki hyvin. Japanin ja USA:n välinen "liitto" runnottiin myöskin läpi kuulematta kylliksi Japanin Parlamenttia ja USA:n kongressia(Amerikan perustajaisät nimen omaan VAROITTIVAT muodostamatta pysyviä liittoutumia Amerikan omien rajojen ulkopuolella!)


      Lyhyesti sanoen;yksi HELVETILLISEN iso katastrofi, josta Kiina on keräämässä hedelmät itselleen. Ja viimeisen 30-vuoden ajan USA ja Kiina tuntuvat nyt toistavan vanhat virheet vaaralisen tuhoihin seurauksin Amerikalle ja Aasialle!

      • ei hyvää päivää

        Ihan rehellisesti eurooppalaisena en hirveästi määkisi japanin ongelmista. Sori vaan. Eurooppa itse on melko kekitasoinen esim teknologian kehityksessä- Japani ja USA ovat todellisa mahteja. Väestön ikäänyntyminen on huomattavasti suurempi ongelma kun täällä halutaan myöntää.

        Kuplatalous on voima johon skandinavian romaniaa korkeampi elintason on pitkälit perustunut vaikkei sille oikein löydy perusteita. Samoin suojeltuihin EU markkinoihin. Nyt on sitten tehty vapaa kauppasopimuksia esim koran kanssa. Työvoima pulainen japani ei hirveästi voi vetää koti markkonoita eteenpäin joten vienit riippuvuus kasvaa. Kotimarkkina yrtykset eivät investoi uuteen teknonlogiaan ja siksi tuottavuuss laahaa. 70% tuotannosta ja ikääntyvä västö aika ikävä yhtälö. Sama ongelma italialla ja saksa koko eu talouden ongelmien lähden palkan poljentoineen. Eu on lisäksi monelta osin nettovelkaisia maita täynnätanskahan on todettu täysin läpimädäksi taloudeksi eikä ruotsissa, suomesta puhumattakaan ole hurraamista). Japanin valtio on edelleen nettovelaton vaikka bruttovelat ovat mielttömät. Eli ihan eri tason valtioista kyse. Jenkit itse pyörittävät imperiumiaan härskisti ja huorina siinä ovat japani eurooppa ihan samallatavalla.

        Kaikkein pahinta paskaa lienee se että tuotano teknologia olisi alusta alkaen vanhan aikaista. Länteen on kopioitu yhtä sun toisa sieltä. Ja jostain syystä konepajat ovat saaneet ulkomaisia tilauksia vaikka jeni on älyttömän vahva. Samoin koko 2000-luvun alku oli vahvaa ict aikaa japanissa ubiikki yhteiskunnan rakentamisineen. USa ja Japani, nyttemmin etelä kora ovat ehdottomia teknolgian vetureita. Tiesitkö muuten että suurin osa USA:n innovaatioista tulee kiinalaisilta siirtolaisilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3161
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1610
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1462
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1369
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1324
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1236
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe