Haluaisin yksinkertaistettua tietoa Antiikin jumalista

Kiitos tiedoista.

On niin paljon sivustoja eri puolella nettiä, jossa kerrotaan modernista antiikin Kreikan jumalten ja jumalattarien palvonnasta, ja niiden selaamisessa menee kyllä pitkä aika, joten haluaisin kysyä pari asiaa tässä, jos saisin näihin tiedon vähän nopeammin:

- Kuinka jumalia/jumalattaria palvotaan: yksi kerrallaan vai palvotaanko niistä jokaista vai muutamia/yhtä suosikkia?

ja

- Onko mitään valmiiksi kirjoitettuja rukouksia jumalille? Erityisesti olen yrittänyt etsiä Bacchukselle osoitettuja rukouksia netistä, muttei ole löytynyt mitään.

6

532

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 11+10

      No sen mitä minä nyt satun tietämään antiikin Kreikan Jumalten palvonnasta, niin sanoisin että yksi kerrallaan aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi, jos haluat oikeutta sinua väärin kohdelleelle, pyydä apua esimerkiksi Dikeltä - oikeuden ja moraalin jumalattarelta. Saahan sitä toki myös pidättäytyä vain siinä yhdessä, jonka itse kokee kaikkein läheisimmäksi.

      En muista lukeneeni että kreikkalaiset koskaan olisivat palvoneet montaa kerralla - saattaisi mennä aika vaikeaksi. Sen sijaan heillä oli omat juhlapäivänsä jonkin jumalan kunniaksi sekä monia lahkoja, jotka keskittyivät milloin minkäkin jumaluuden palvontaan.

      Rukouksista sen verran, että yhtä hyvin itsetehdyt käyvät - väittäisin että toimivat jopa paremmin sillä ne tulevat suoraan sisimmästä.

      • ap.

        Kiitoksia vastauksesta!


    • ap.

      että mikä on se nimitys jolla antiikin jumalien palvojaa (tai muunlaista kunnioitusta osoittavaa) kutsutaan? Hellenisti on sana jonka löysin, mutta se tarkoittaa kreikkalaista. Ja wikipedia sanoo näin:

      hellenisti

      1. A Hellenist (specialist in the study of Greek culture or history).
      2. A Hellenist (person who adopted the Greek culture during the Hellenistic period).

      • nimee

        Helleenien pantheon oli heidän oma uskomusjärjestelmänsä eikä sille ollut mitään erityistä nimeä. Yleisesti puhuttiin vain jumalista ja temppeleistä. Meidän aikanamme puhutaan kreikkalaisesta mytologiasta, mutta omana aikanaan helleenit eivät tietenkään kutsuneet omaa uskontoaan mytologiaksi. Joillain lahkoilla saattoi olla jokin oma nimityksensä kuten eleusiin mysteerikultilla, tosin Eleusis kin tulee paikan nimestä.


      • nimee kirjoitti:

        Helleenien pantheon oli heidän oma uskomusjärjestelmänsä eikä sille ollut mitään erityistä nimeä. Yleisesti puhuttiin vain jumalista ja temppeleistä. Meidän aikanamme puhutaan kreikkalaisesta mytologiasta, mutta omana aikanaan helleenit eivät tietenkään kutsuneet omaa uskontoaan mytologiaksi. Joillain lahkoilla saattoi olla jokin oma nimityksensä kuten eleusiin mysteerikultilla, tosin Eleusis kin tulee paikan nimestä.

        Muinaiskreikkalaisilla ei myöskään ollut mitään nykyisen kirkko-organisaation kaltaista järjestelmää, eikä virallisia oppeja. Temppelit pappeineen olivat itsenäisiä yksiköitä. Heillä ei ollut Raamatun tai Koraanin kaltaista virallista kertomus- ja sääntökokoelmaa.


    • Soturilemminki

      En oikein usko vanhojen juttujen uudelleen lämmittelyyn, ne ei koskaan toimi. Ihailen kyllä itsekin antiikin Kreikkaa ja Hellaan kulttuuria jumalineen päivineen. Hellas oli eurooppalaisen kulttuurin kehto. Kun akaialaiset ja joonialaiset saapuivat pohjoisesta Attikaan ja Peloponnesokselle, he olivat valkoista rotua olevia europideja. Juuri he loivat korkeakulttuurin. Sekaantuessaan aikain saatossa tummempiin doorilaisiin taantui kulttuuri. Lopullinen sekaannus tapahtui Alexander Suuren armeijan tuliaisinaan tuomien persialaisvaimojen myötä.

      Mutta tuo Dionysos/Bacchus on mielenkiintoinen aihe johon aina palaan. Sille voisi kenties löytyä sopiva sovellus maidän pohjoisiin oloihimme. Tämä aihe on kiinnostava, ja olen sitä usein miettinyt itsekin.

      Kertoisitko lisää omista mietteistäsi !?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe