Kirjallisuuden opiskelu Helsingin yliopistossa

mikamikamika

Hei, osaisiko joku kertoa millaista on kotimaisen kirjallisuuden opiskelu Helsingin yliopistossa? Käsitelläänkö siinä pelkästään kotimaista kirjallisuutta, vai puhutaanko myös muiden maiden kirjallisuudesta?

Ja onko teillä tietoa siitä, miten hyvin äidinkielen opettajat työllistyvät, ja paljonko palkka suurin piirtein on?

Ja sitten kysyisin vielä sen, että tiedättekö mitkä ovat vuoden 2011 pääsykoekirjat? (jos sen nyt edes vielä tietää...)

Toivottavasti joku viitsii vastata :)

5

1585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • an englishman

      En osaa vastata spefisti juuri Helsingin osalta, mutta noin yleisesti jonkin verran kirjallisuutta sivuaineena lukeneena osaan sentään jotain sanoa. Kirjallisuuden opiskelu on kirjallisuuden ja kirjallisuusteorian (ja kulttuuriteorian) ja kirjallisuushistorian opiskelua. Suomen/kotimainen kirjallisuus painottaa tietysti nimensä mukaisesti kotimaista kirjallisuutta. Yleinen kirjallisuus/yleinen kirjallisuustiede tai mikä nyt onkaan oppiaineen nimi on sitten sisällöiltään heterogeenisempi. Mutta samat kirjallisuustieteelliset käsiteapparaatit kyllä saa kumpaa tahansa opiskelemalla. Hirveästi on kirjatenttejä, joihin luetaan paaaljon monenmoista kirjallisuutta. Sitten on erinäisiä teoriakursseja sun muita, joita voi suorittaa kirjatentteinä, esseinä, esseinä ja luentoina, luentoina ja kirjatentteinä jne. Lisäksi on seminaareja, eli pienemmissä ryhmissä tapahtuvaa opiskelua. Opinnoissa saattaa olla myös esimerkiksi lukupiirejä, joissa luetaan, keskustellaan ja analysoidaan kirjallisuutta.

      Äikän opettajien työllistymisestä en tiedä mitään. Opettajan palkka taasen riippuu ihan oppilaitoksesta, paikkakunnasta, ikälisistä ynnä muusta ynnä muusta. Kait kuukausipalkka jonnekin 3 000 euron tienoille aika yleisesti asettuu. En nyt jaksa kaivella mitään palkkatietoja.

    • jfirjf

      Jyväskylän yliopistossa ei karsinoida kotimaista ja yleistä kirjallisuutta mitenkään, vaan niitä voi suorittaa ristiin. Opinnot tapahtuvat usein itse valiten, joko luento tentti tai esee, pelkkä essee tai kirjatentti. Opella sivuaineena tietenkin kasvatustiede, ja Jyväskylässä opettajalinja onkin erikseen. Tule Jyväskylään, niin ei tarvitse pohtia kotimaisen ja yleisen välillä.

      • mikamikamika

        Sorry, Jyväskylään en ole tulossa mistään hinnasta :D


    • luentolehtiö

      Helsingissä kotimaisen kirjallisuuden oppiaine keskittyy kyllä harvinaisen selkeästi suomalaiseen - pääosin suomenkieliseen - kaunokirjallisuuteen. Jos haluaa laajempaa perspektiiviä, mikään ei ole helpompaa kuin ottaa sivuaineeksi edellä mainittu yleinen kirjallisuustiede.

      Käsitykseni mukaan molemmat aineet ovat yhä ns. vapaan sivuaineoikeuden piirissä, eli niitä voi opiskella ilman tasokoetta ja kiintiöpaikkoja.

      Opiskelen itse samassa talossa yleisen puolella, mutta lyhyen sivuaineen olen kotimaisestakin tehnyt - kokemukseni mukaan helpot 25 opintopistettä.

      Äidinkielen opettajan pitää opiskella kirjallisuusaineen lisäksi 60 opintopistettä suomen kieltä, jonkin verran "sitä toista kirjallisuusainetta" eli yleistä tai kotimaista ja päälle vielä opettajan pedagogiset opinnot, taitavat olla 60 op. Vastaavasti omaa pääainetta/sivuaineita ei opiskella näistä johtuen kai ihan yhtä laajasti.

      Äikänmaikkoja taidetaan tällä hetkellä kouluttaa hiukan yli tarpeen, mutta tilanne ei ole yhtä huono kuin historianopettajilla. Sijaisuuksien etsimisellä moni ura käynnistyy. Vaikeaa on löytää vakituinen virka isoista kaupungeista, maalla voi lykästää paremmin. Jos vakituisen viran saa kaikkien määräaikaisuuksien jälkeen, palkka on kyllä kohtuullinen. Lonkalta heittäisin, että n. 3500, joka tosin voi lopulta kokemus- ja vastuulisien myötä nousta lähelle 5000 euroa.


      Näiden osoitteiden päivittymistä kannattaa seurata:

      http://www.helsinki.fi/sup/kotimainenkirjallisuus/index.html

      http://www.helsinki.fi/hum/opiskelijavalinnat/paavalinta/valintakokeet.htm
      [lajiteltu oppiaineittain, samasta löytyy yleinen kirjallisuustiede]

      • mikamikamika

        Ok, kiitos tosi paljon avusta ja tiedoista! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe