Bhutan on sallimassa kristillisen toiminnan maassa

ihmisoikeus

Ensimmäistä kertaa maan historiassa Bhutanin buddhalainen hallitus näyttäisi nyt olevan valmis antamaan paljon odotetun tunnustuksen ja siihen liittyvät oikeudet maan pienelle kristittyjen vähemmistölle, joka on pääosin elänyt maan alla. Uskonnollisista asioista päättävä toimielin keskustelee seuraavassa kokouksessaan joulukuun lopulla siitä kuinka kristillinen organisaatio voitaisiin rekisteröidä, kertoo toimiston sihteeri Dorji Tshering. Tähän saakka vain buddhalaiset ja hindulaiset järjestöt ovat voineet saada virallisen rekisteröinnin. Tämän seurauksena ainoastaan niiden jäsenillä on ollut oikeus julkisesti harjoittaa uskontoaan ja niiden yhteisöillä oikeus rakentaa tarvitsemiaan rakennuksia.

Bhutanin perustuslain mukaan buddhalaisuus on kansakunnan hengellinen perintö, mutta sen mukaan hänen korkeutensa [kuningas] on myös kaikkien uskontojen suojelija. Aiempi kuningas Jigme Singye Wangchuck teki suuria poliittisia uudistuksia lähes vuosisadan täydellisen monarkian jälkeen. Maassa pidettiin ensimmäiset vaalit 2008 ja siitä lähtien hallitus on asteittain jakanut demokraattisia oikeuksia kansalaisilleen. Nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan hallitus tulee todennäköisesti rekisteröimään yhden ainoan kristillisen organisaation, jonka odotetaan edustavan kaikkia maan kristittyjä – mikä tietenkin vaatisi kristittyjen yhteyttä. Myös maan hinduja (22 % bhutanilaisista) edustaa yksi virallinen taho.

Kun Tsheringiltä kysyttiin mitkä ovat kristinuskon sallimisen seuraukset maassa, hän sanoi että ”kääntymisten tulee olla vapaaehtoisia, sillä Bhutanilla ei ole varaa sosiaalisiin ristiriitoihin joita [pakotettu käännyttäminen] aiheuttaisi. Perustuslaki kuitenkin toteaa, ettei ketään saisi pakottaa uskomaan mihinkään uskontoon, joten tulemme pitämään huolen siitä, ettei ketään pakoteta kääntymään.” Hallituksen myönteisyyden takana lienee ainakin osittain heidän uskontolakien mukaiset mahdollisuutensa valvoa rekisteröityä yhteisöä, nimetön lähde kertoo. Tästä syystä uusi lakiehdotus herättää ristiriitaisia tunteita kristittyjen parissa, joita arvioiden mukaan on noin 6 000. Kun kristillinen järjestö saadaan rekisteröidyksi saattaa kristillisillä instituutioilla jälleen olla mahdollisuus toimia maassa, sillä hallituksella on kova tahto saada nuoria bhutanilaisia koulutettua.

http://ihmisoikeus.blogspot.com/2010/11/bhutan-on-sallimassa-kristillisen.html

0

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

        Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
        Ikävä
        72
        3063
      2. Nyt se sit loppuu

        Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
        Ikävä
        55
        2725
      3. Kuoleman pelko katosi

        Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
        Hindulaisuus
        432
        2335
      4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

        tähän alas ⬇️⬇️⬇️
        Ikävä
        79
        2188
      5. Jos sitä keittelis teetä

        Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
        Ikävä
        95
        2006
      6. Myötähäpeä kun näkee sut,

        tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
        Ikävä
        57
        1939
      7. Huomenta ........

        Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
        Ikävä
        12
        1586
      8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

        Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
        Kuhmo
        17
        1537
      9. Ei mun tunteet

        ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
        Ikävä
        30
        1380
      10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

        Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
        Ikävä
        30
        1351
      Aihe