Lampaan maksamato

max-life

Elämä on ihmeellistä. Yksi kiehtovimmista esimerkeistä on lampaan maksamato, englanniksi the lancet liver fluke. Sen elämänkaari on totisesti erikoisimpia, mitä kuvitella saattaa.

Aikuinen maksamato porautuu isäntäeläimen, yleensä lampaan tai vuohen, maksaan. Siellä se kehittyy ja kasvaa, kunnes munii ja munat kulkeutuvat ulosteiden mukana maahan. Maassa munat odottelevat ulosteen seassa, kunnes etanat syövät ne, sillä uloste on niille maittavaa muonaa.

Etanan ruoansulatuselimistössä munat kehittyvät edelleen pienen pieniksi eliöiksi, jotka kykenevät uimaan tai ainakin kellumaan. Etanassa eliöt kokevat muodonmuutoksen ja niille kehittyy ruumis ja häntä. Etana tuottaa limaa, jota se kulkiessaan pitkin maastoa levittää taakseen. Tässä kehitysvaiheessa maksamato saa etanan tuottamaan paljon limaa. Etana ulostaa loiset sisältään ympäröiden ne limalla, jota se nyt tuottaa loisen käskystä runsaasti.

Maassa jälleen. Maksamato on kehittynyt munasta pieneliöksi. Se odottelee limapallossa seuraavaa isäntää. Lima sisältää feromoneja, joka houkuttaa suuresti muurahaisia ja lisäksi lima on muurahaisten herkkua. Seuraa kenties uskomattomin vaihe maksamadon elämässä. Pienen pienet hännälliset eliöt kulkeutuvat muurahaiseen ja asettuvat sen ruumiiseen. Vain yksi(!) siirtyy muurahaisen aivoihin. Tämä yksi saa aikaan dramaattisen muutoksen muurahaisen käyttäytymisessä.

Muurahainen jatkaa päivällä askareitaan kuten ennenkin, mutta kun lämpötila laskee, aiheuttaa loinen sen aivoissa jotain todella erikoista. Sen sijaan, että muurahainen palaisi kekoonsa, se nouseekin ruohon latvaan ja jää siihen odottamaan. Tarkoitus on, että lammas tai vuohi sen söisi. Mikäli näin ei tapahdu, palaa se normaaliin toimintaansa taas aamulla, kun lämpötila alkaa kohota. Muurahaisesta on tullut zombie, joka ilta illan perään nousee kasvin latvaan, kunnes lammas tai vuohi ilta- tai aamusyönnillään nielee sen. Lampaassa tai vuohessa maksamato kulkeutuu sitten maksaan, kehittyy, munii ja kierros alkaa alusta.

Miten eliö pakottaa etanan tuottamaan limaa? Kuinka pieni loinen saa muurahaisen käytöksen muuttumaan noin dramaattisesti? Kuinka vain yksi loinen osaa mennä aivoihin muiden tyytyessä odottamaan? Kommunikoivatko ne keskenään? Miten tällainen elämänkaari on kehittynyt?

Herää kysymys, onko ihmisen aivoissa vastaavanlainen pieneliö, joka saa isäntänsä perjantai perjantain jälkeen hankkimaan pullon? Pakottaako tuo samainen ilkiö uhrinsa istumaan päivittäin tunnista toiseen näytön ääressä näppäimistöä naputellen? Onko sinulla selittämättömiä ja pakonomaisia toimintoja joita et yksinkertaisesti kykene jättämään tekemättä, vaikka haluaisitkin? Ehkä aivoihisi on pesiytynyt lampaan maksamato...

6

1831

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • pallukka

   epäillyt, että jotain on vialla! Mulla on varmaan sättimato...

  • taisit juksata

   Lampaan maksamato on suhteellisen suuri, lehdenmuotoinen, 2 - 3 cm pitkä ja 1-1,2 cm leveä.

   • max-life

    Totta. Silloin kun se maksassa aikuisena elää. Munimisen jälkeen, kun se elää etanassa ja muurahaisessa, koko jotain aivan muuta.

    Munat (ei siis sukupuolielimet =)) noin 30 mikronia. Tässä mm yksi linkki. Muitakin löytyy kosolti.
    http://bio.winona.msus.edu/bates/Parasitology/dicrocod.htm


  • Yksi pikkuinen matonen

   Mikäkän on se loinen, joka pakottaa minut päivä toisensa jälkeen katsomaan sähköpostia, josko se tuntematon elämäni prinssi olisi kirjoittanut, useimmiten kyllä, mutta mitkähän eliöt ne vatsassani hyörivät ja tosiaan saavat tämän myllerryksen aikaan??? Ja mitä loisia minä tuotankaan jälleen....???

  • Pekky

   ,,,Että pienikin pääsee pitkälle ja mullistaa maailmoja :-D

  • vapailija

   Jos syö huonosti kypsennettyä tai raakaa lampaan/vuohen/sian/naudanlihaa/maksaa, se voi tarttua... Mutta entäs jos syö ruohonkorren päässä roikkuvan muurahaisen?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

   Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
   Kotimaiset julkkisjuorut
   450
   3768
  2. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   539
   3350
  3. Somalisulhanen syö Sara Siepin suosiota

   Ei kelvannut Sara Sieppi enää kummankaan iltapäivälehden juhannustytöksi. muutenkin tykkäysmäärät näyttävät laskeneen ja ilmeisesti myös Saran seuraa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   164
   2827
  4. 65
   1335
  5. Martina kisan kärjessä

   Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   156
   1331
  6. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

   Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
   Kotimaiset julkkisjuorut
   78
   1296
  7. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   56
   1074
  8. Kyllä jään aina miettii

   Miks tää meni näin.. En ymmärrä sua.
   Ikävä
   55
   838
  9. Abortti on kiellettävä Suomessakin

   Feministinen ajatus raskaudesta, ja sen keskeyttämisestä, jota Suomessa usein tarjoillaan ainoana mahdollisena, on kummallinen. Argumentti, jonka muka
   Maailman menoa
   492
   830
  10. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

   Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
   Ikävä
   82
   789
  Aihe