Lampaan maksamato

max-life

Elämä on ihmeellistä. Yksi kiehtovimmista esimerkeistä on lampaan maksamato, englanniksi the lancet liver fluke. Sen elämänkaari on totisesti erikoisimpia, mitä kuvitella saattaa.

Aikuinen maksamato porautuu isäntäeläimen, yleensä lampaan tai vuohen, maksaan. Siellä se kehittyy ja kasvaa, kunnes munii ja munat kulkeutuvat ulosteiden mukana maahan. Maassa munat odottelevat ulosteen seassa, kunnes etanat syövät ne, sillä uloste on niille maittavaa muonaa.

Etanan ruoansulatuselimistössä munat kehittyvät edelleen pienen pieniksi eliöiksi, jotka kykenevät uimaan tai ainakin kellumaan. Etanassa eliöt kokevat muodonmuutoksen ja niille kehittyy ruumis ja häntä. Etana tuottaa limaa, jota se kulkiessaan pitkin maastoa levittää taakseen. Tässä kehitysvaiheessa maksamato saa etanan tuottamaan paljon limaa. Etana ulostaa loiset sisältään ympäröiden ne limalla, jota se nyt tuottaa loisen käskystä runsaasti.

Maassa jälleen. Maksamato on kehittynyt munasta pieneliöksi. Se odottelee limapallossa seuraavaa isäntää. Lima sisältää feromoneja, joka houkuttaa suuresti muurahaisia ja lisäksi lima on muurahaisten herkkua. Seuraa kenties uskomattomin vaihe maksamadon elämässä. Pienen pienet hännälliset eliöt kulkeutuvat muurahaiseen ja asettuvat sen ruumiiseen. Vain yksi(!) siirtyy muurahaisen aivoihin. Tämä yksi saa aikaan dramaattisen muutoksen muurahaisen käyttäytymisessä.

Muurahainen jatkaa päivällä askareitaan kuten ennenkin, mutta kun lämpötila laskee, aiheuttaa loinen sen aivoissa jotain todella erikoista. Sen sijaan, että muurahainen palaisi kekoonsa, se nouseekin ruohon latvaan ja jää siihen odottamaan. Tarkoitus on, että lammas tai vuohi sen söisi. Mikäli näin ei tapahdu, palaa se normaaliin toimintaansa taas aamulla, kun lämpötila alkaa kohota. Muurahaisesta on tullut zombie, joka ilta illan perään nousee kasvin latvaan, kunnes lammas tai vuohi ilta- tai aamusyönnillään nielee sen. Lampaassa tai vuohessa maksamato kulkeutuu sitten maksaan, kehittyy, munii ja kierros alkaa alusta.

Miten eliö pakottaa etanan tuottamaan limaa? Kuinka pieni loinen saa muurahaisen käytöksen muuttumaan noin dramaattisesti? Kuinka vain yksi loinen osaa mennä aivoihin muiden tyytyessä odottamaan? Kommunikoivatko ne keskenään? Miten tällainen elämänkaari on kehittynyt?

Herää kysymys, onko ihmisen aivoissa vastaavanlainen pieneliö, joka saa isäntänsä perjantai perjantain jälkeen hankkimaan pullon? Pakottaako tuo samainen ilkiö uhrinsa istumaan päivittäin tunnista toiseen näytön ääressä näppäimistöä naputellen? Onko sinulla selittämättömiä ja pakonomaisia toimintoja joita et yksinkertaisesti kykene jättämään tekemättä, vaikka haluaisitkin? Ehkä aivoihisi on pesiytynyt lampaan maksamato...

6

1817

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • pallukka

   epäillyt, että jotain on vialla! Mulla on varmaan sättimato...

  • taisit juksata

   Lampaan maksamato on suhteellisen suuri, lehdenmuotoinen, 2 - 3 cm pitkä ja 1-1,2 cm leveä.

   • max-life

    Totta. Silloin kun se maksassa aikuisena elää. Munimisen jälkeen, kun se elää etanassa ja muurahaisessa, koko jotain aivan muuta.

    Munat (ei siis sukupuolielimet =)) noin 30 mikronia. Tässä mm yksi linkki. Muitakin löytyy kosolti.
    http://bio.winona.msus.edu/bates/Parasitology/dicrocod.htm


  • Yksi pikkuinen matonen

   Mikäkän on se loinen, joka pakottaa minut päivä toisensa jälkeen katsomaan sähköpostia, josko se tuntematon elämäni prinssi olisi kirjoittanut, useimmiten kyllä, mutta mitkähän eliöt ne vatsassani hyörivät ja tosiaan saavat tämän myllerryksen aikaan??? Ja mitä loisia minä tuotankaan jälleen....???

  • Pekky

   ,,,Että pienikin pääsee pitkälle ja mullistaa maailmoja :-D

  • vapailija

   Jos syö huonosti kypsennettyä tai raakaa lampaan/vuohen/sian/naudanlihaa/maksaa, se voi tarttua... Mutta entäs jos syö ruohonkorren päässä roikkuvan muurahaisen?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   32
   3834
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   77
   3541
  3. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   25
   3346
  4. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   200
   2518
  5. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   49
   2349
  6. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   315
   2268
  7. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   134
   1479
  8. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   69
   1141
  9. Martina taitaa olla Hangossa

   Mitäköhän siellä tapahtuu…
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   1123
  10. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   64
   1078
  Aihe