Hyvinkään vanha kartta

NXS

Hyvinkään historiasta kiinostuneille: Kansallisarkiston palvelusta löytyy vanha kartta Hyvinkäästä 1870 -luvulta. Kartta voi zooomailla. Alla suora linkki.

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=1163554

Tuohon aikaan ei täällä ollut paljon muuta kuin Hyvinkäänkylä ja aseman lähiympäristö. Puolimatka lienee saanut nimensä siitä, että se on puolessa välissä kuljettaessa Hyvinkäänkylän ja aseman väliä.

12

4596

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salailuneuvos

      asutusta 1550 luvulla.Asemanseudulle sitä tuli 1860 luvulla rautatien rakentamisen aikaan.Puolimatkan nimi juontaa kaestikievarista Helsingin ja Hämeenlinnan puolivälissä.Kartasta huomaa kuinka Hyvinkäänkatu on ainoana katuna näkyvissä ja Uudenmaankadusta ei ole tietoakaan.Noin äkkiseltään muistitiedosta.

      • NXS

        Tuosta Helsingin ja Hämeenlinnan välisestä tiestä näkyy Hyvinkään ja Janakkalan välinen osuus vuoden 1653 kartassa. Tie kulkee Hikiän ja Turkhaudan kautta ja tien linjaus noudattelee varmaan pääosin nykyistä tietä. Kartassa näkyy myös Wanda -niminen paikka Arolanmmen itäpuolella. Siitä lienee saanut nimensä Vantaa-joki ja sitä kautta myös Vantaan kaupunki. Linkki osaan kartasta: http://www.elisanet.fi/jha/kuvat/hame_1653.jpg

        Koko kartta löytyy: http://www.vanhakartta.fi/historialliset-kartat/laeaenin-ja-kihlakunnankartat/@@mapview?handle=hdl_123456789_22223 En toisin saanut sitä näkymään sitä suoraan tuolta vaan piti ensin tallentaa paikallislevylle ja avata sitten kuvan käsittelyohjelmassa.

        Laitoin tuon Kansallisarkiston kartan Google Earthiin päällekäin nykyaikaisen ilmakuvan kanssa. Siitä voi helposti liukukytkimellä muuttaa vanhan kartan läpinäkyvyyttä ja siten tarkastella miten maisema on muuttunut 1870-luvulta nykypäivään. Vanha kartta ei täysin istu yksiin uudenaikaisen ilmakuvan kanssa. Yritin asettaa aseman seudun tarkimmin samalle kohdalle. Kauemmas mentäessä sijaintierot kasvavat. Linkki: http://www.elisanet.fi/jha/senaatin_kartasto_hyvinkaa.kmz


    • karttaa lukeva

      Kiitos linkistä! Yritin hahmottaa Paavolaa, mutta eihän täällä paljon mitään ole niihin aikoihin ollut. :) Yllätti, että Jussilan tila on noin "ylhäällä", jos se sitten on sama Jussila mistä Jussilankatu on saanut nimensä.

      • Salailuneuvos

        hämää hiukan.Wälenojan tila näkyy olevan nykyisistä ja vierellä Perttula.Vaiveronkatu mutkittelee vanhalla reitillä,jota oikaistiin 1960 luvulla viimeksi.Paavolan alue on siinä missä lukee Waivaro.Tilan rakennuksia oli jäljellä ainakin-90 luvulla.Lääninrajaahan siirrettiin kun Hausjärvestä liitettiin siivu Hyvinkään kuntaan 1900 luvun alussa.


    • Historia tutuksi

      karttoja ja muutakin löytyi noilta sivuilta.

    • Anonyymi

      Minä vuonna ilmestyi ensimmäinen kokonaan numeerisesti valmistettu kartta Hyvinkäästä?

      • Anonyymi

        Löytyy viimeisimmästä Hyvinkään historiaa koskevasta kirjasta v. 2017. Kuinka muuten sait nostettua ketjus ylös esteistä huolimatta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Löytyy viimeisimmästä Hyvinkään historiaa koskevasta kirjasta v. 2017. Kuinka muuten sait nostettua ketjus ylös esteistä huolimatta?

        Olisikin aika outoa jos näin mielenkiintoista ketjua ei voisi nostaa esile! Kiitos siitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisikin aika outoa jos näin mielenkiintoista ketjua ei voisi nostaa esile! Kiitos siitä.

        Jokin aika sitten suomi 24 laittoi eston sivun 30 jälkeen oleville ketjuille. Moni hyvä ketju on estossa nostaa ylös kun siihen voisi lisätä päivittyneen tiedon. Joillakin palstoilla asia on kirosana keskustelijoille.


    • Anonyymi

      Nyt kaikkia kiinnostava Kytäjä ei näy tuossa kartassa. Karttahan on melko uusi, koska rautatiet ovat siinä jo mukana.

    • Anonyymi

      Joissain vanhoissa 1900 luvun kartoissa näkyy tielinja Hivinkäänkylästä Nummenkärjen läpi Kytäjänkadulle. Aihe kiinnosti kun väitettiin ettei vanhaa tielinjaa ole ollut ja liittyy uuteen tiesuunnitelmaan Sairaalakadun yhteydestä Kytäjänkatuun ja kolmostien suuntaan. Joistan kohdin tie kulki vielä 1960 luvulla hangonradan yli tasoristeyksenä. Faktantarkistus suoritettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe