aiv-rehua hevoselle

pipapupana

mun polle oli syksyn kuivalla heinällä, ja laihtui hirveesti talvea vasten ja yski kuivasta heinästä.. no sitten tallille tuotiin aiv rehua ja kysyin että voisinko kkokeilla hepalleni sitä kun olin kuullut että entinen omistaja oli syöttänyt myöskin tätä aiv:ta. (ei tämä kai yhtä happamaa ole kuitenkaan kuin nautojen aiv-rehu? )

ekaa kertaa kun annoin yöksi hevonen innostui hirvittävästi. korvat höröllään ja oli niin rehun perään.. nyt oon antanuy pää asiassa vain aiv:ta koko talven ja lihonut huomattavasti mitä oli syksyllä ja yskäkin on poissa ja hevonen näyttää voivan hyvin heti siirryttyämme rehuun ! hevoseni on selvästi teräsvatsainen, ei ole aiv tehnyt vielä haittaa vatsalle. en kyllä tarkkaan muista, oliko alkutalvesta vielä hetken aikaa laihtunut, sitten ruvennut lihomaan terveesti :)

Tiedän kyllä että AIV-rehu on tarkoitettu pelkästään nautojen ruokintaan. Mutta omalle hevoselleni tämä rehu teki vain pelkästään hyvää, kovemman tekoinen maha. :)

2

2731

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Agrologi AMK

      Siis ihan uteliaisuuttani kysyn: Mitä hevosesi syö?

      AIV:llä säilötystä rehusta ei ole mitään haittaa hevoselle. Hevosen mahalaukun mahahapot ovat paljon happamampia kuin happaminkaan säilörehu. Yleensä säilörehujen ongelmaksi tulee niiden aikaisesta korjuu ajankohdasta johtuva korkea valkuais- ja matala kuitupitoisuus. Toki hevonen on totutettava säilörehuun hitaasti ihan niinkuin mihin tahansa uuteen rehuun.

      Aika monilla hevosen omistajalla tuntuu olevan käsitteet näissä rehuasioissa sekaisin.

      Siispä lyhyt oppimäärä.

      Säilörehu: Nuorena kaadettu heinä viedään heti kaatamisen jälkeen siiloon tai aumaan. Johon se poljetaan tiiviiksi ja peitetään ilmatiiviisti. Rehuun kosteus on 50-70%. Rehuun lisätään lähes aina AIV-happoa (näitä happoseoksia on useita erillaisia). Joskus voidaan säilöä myös ilman happoa tai maitohappobakterin avulla. Siilossa rehu käy, siten että sen ph laskee ja rehuun muododtuu maitohappoa (siitä rehun hapan makea haju). Jos siiloa ei onnistu sulkemaan ilmatiivisti muodostuu rehuun voihappoa ja rehu voi homehtua, silloin rehu on pilaantunutta. Rehu on käytettävä muutaman päivän sisällä siilosta ottamisen jälkeen (säistä riippuen).

      Esikuivattu säilörehu: Nuorehkona kaadetun heinän annetaan kuivua pellolla ennen säilöntää 6-24h, siten että sen kosteus on 30-50%. Heinä säilötään pyöröpaaliin (yleisempi) tai siiloon hapon, maitohappobakteerin tai ilman säilöntäainetta. Oikein säilötty paali säilyy avattuna 7-10pv talvella, 4-7pv kesällä. siilorehu kuten yllä.

      Esikuivattu säilöheinä: Heinä kaadetaan vasta myöhemmin kesällä (kuten kuivaheinä). Säilötään aina pyörö tai kanttipaaleihin, muuten kuten yllä. Kosteus yleensä 25-40% maitohappobakteerilla tai ilman säilöntäainetta, mutta paras laatu saadaan hapolla. Tätä annetaan yleensä hevosille ja useimmat hevosihmiset kutsuvat tätä virhellisesti säilörehuksi tai AIV:ksi.

    • aloittajaaloittajaa

      ohoh.. kyseessä taitaapi olla esikuivattu säilörehu. Tätä ollaan ainakin kutsuttu AIV:ksi täällä.

      Hevonen ei ole yskinyt koko talvena rehun ansiosta. Mä oon ainakin hyvin tyytyväinen tähän rehuun. Ei ole ollut ongelmia massussakaan heinän takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      429
      1906
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      198
      1593
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1441
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      179
      1423
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1066
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      1050
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      976
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      120
      968
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      948
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      906
    Aihe