Toteutuuko uskonnonvapaus?

herpert

Vaikka meillä on suhteessa hyvä uskonnovapaus, niin se ei välttämättä ole mielestäni aivan huippuluokkaa.
Henkilö saa päättää kirkkoihin ym. kuulumisestaan täysin itsenäisesti vasta täysi-ikäisenä, tätä ennen hän on huoltajiensa enemmän tai vähemmän (yksilöistä riippuen tietenkin) manipuloitavissa. Fundamentalistinen perhe saattaa jopa rankaista tekopyhyydestä tai 'uskon heikkoudesta'.
Lapsi on täysin vanhempiensa manipuloitavissa koko herkimmän ikänsä, eikä tähän mikään laki sano mitään vastaan tällä hetkellä. Tämän seurauksena lapsi myöhemmin vahvistusilluusiona tunnetun toiminnan kautta näkee vain uskoaan vahvistavat asiat, eikä välttämättä pysty enää ajattelemaan omilla aivoillaan. Tätä tapahtuu varsinkin jos lapsi on kasvanut ääriuskonnollisessa sosiaalisessa ympäristössä esm. lahkot, lestadiolaiset jne. Lapset saatetaan pakottaa kristilliseen kouluun ja saa vanhemmiltaan ja muilta hänen silmissään auktoriteettia omaavilta henkilöiltä suullisesti jatkuvaa uskonnollista aivopesua. Itselläni on ainakin jonkin verran kokemusta edeltävistä.
Kysynkin siis otsikossa mainittua asiaa: Toteutuuko uskonnonvapaus mielestänne tarpeeksi tai miten sitä voisi parantaa?
Omasta mielestäni toimiva järjestely voisi olla, että henkilö voisi liittyä kirkkoon ~15-16 - vuotiaana, tätä ennen hän ei kuuluisi mihinkään uskontokuntaan tai olisi merkittynä ns. 'toistaiseksi neutraaliksi' tjsp. Tämän jälkeen ei tarvitsisi holhoojan lupaa. Tämä ei varmistaisi, mutta ainakin parantaisi yksilön vapautta uskomuksistaan ja muista ajatuksistaan.

4

279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huolestunut 10.02.

      Usein kiinnitetään huomiota uskovaisiin vanhempiin ja evätään oikeus kasvattaa lapsia saman henkisiksi.
      Kuitenkin vanhemmilla on oikeus omaan maailman katsomuksellisuuteensa.

      Otan toiseksi esimerkiksi ateisti perheen ja Islamilais perheen. Kumpainenkin perhe kasvattaa lapsiaan oman näkemyksensä mukaisiksi. Eikö heiltä pitäisi kieltää ennakoiva kasvatus??????

      • Kirjuri 10.02-11.

        Jerusalem, jerusalem kuinka oletkaan tullut sinä pieneksi, että minukin täytyy kirjoittaa sinun nimesi pienten joukkoon?
        Sinä tapat kaikki ne, jotka sinun nimeäsi kunnioittavat. Kaikki entisajan Profeetat sinä tapoit epäuskollasi ja niin sinä teet nytkin. Minä lähetin sinun luoksesi Kirjurin ja käskin hänen kirjoittaa tämänkin Eeppoksen, teille tuleville polville Minä varustin oivan aarteen ja saanko uskon teille varustukseksi tulevalle ajalle?

        En koskaan anna teille anteeksi, te minun lukijani, jotka niin hartaasti minua pilkkasitte. Wikileaksista katselin teidän mielipipiteitänne. Oli laitettu sinne 8 vessan pönttöä ja joissakin oli ruskeat reunat ja toisissa oli vähemmänki. Oli kirjoitettu sinne: ” Katsokaa Jeesusta mistä pöntöstä hän tulee”? Niin hävyttömästi he ajattelivat minusta! Mitä tuollaisesta riettaudesta puuttuukaan? Suomi24 kirjoituksissa oli mitä saastaisempia kirjoituksia minusta.

        Miksi minä en saisi sanoa teille rumasti, kun te sanotte minulle rumasti. Minun mieleni tekisi sanoa teille pahasti, sillä mitä vielä enemmän minun olisi pitänyt tehdä teidän puolestanne? Eikö ristin tuskainen tie teille riittänyt, jonka minä kannoin teidän syntivelkanne puolesta Ja vielä minun kaksi poikaanikin tapettiin ja ristin pitkälle puulle naulattiin, molemmin puolin taivaan ” Taltharassa”.
        Niin perkeleellinen on ihmis mieli, valtiaan kieli.

        Mitä minulla on tekemistä teidän kanssanne, tekin uskon kansa? Kuinka valjenneet ovatkaan teidän muurinne? Kuinka sortuneet ovatkaan teidän porttinne? Minä halusin koota teidät siipieni alle, niin kuin kana emo kokoaa lapsensa siipiensä suojaan. Mutta te ette ole tahtoneet! Te halusitte kulkea valtoiminanne, oman mielenne kirjoituksissa. Kaikki te poikkesitte omien oppienne seuraan.
        Kunpa sinä tietäisit Jerusalem mikä sinun rauhaasi sopii, sinä rauhan kaupunki, sota ulottuu sieluunne asti, ei tervettä paikkaa. Ei perhettä, josta sota ei olisi veroaan vienyt.

        Ei minullakaan ole tervettä paikkaa! Minun kansani on epälukuisina päivinä hyljännyt minut, Elämän lähteen. Minun viholliseni piirittivät minut, kuin äkäiset sonnit lihotetut kaikki.
        Minun sieluani he vainosivat tappaakseen, sillä heidän valtansa hekuma nousi minua vastaan, niin monilukuisina, minut he panivat ristille 624 vuodeksi, uudelleen taivaan ” Taltharassa”, enkä minä mitään voinut. Minä olin vangittuna, eikä kukaan käynyt minua katsomassa. Kallio luolassa minä olin rautavitjoilla vitjoitettu. Pienessä vankisellissä minä olin, jossa oli puinen laveri vain ja laski ämpäri, täysi. Rotat söivät minun varpaitani verille, jyrsivät nukkuessani. Olin liian heikoksi tullut, en pysttynyt nousemaan. Joka päivä tuli Jahvahi ja tökki mustalla kepillä ja sanoi: ” Etkös perkele ole vielä kuollut”? Eräänä aikana, kun olin heikoksi tullut, minä käännyin vasemmalle kyljelleni ja kuolin pois.

        Kuitenkin minä elän aina vaan. Mikä kirous sekin aina vaan? En minä ole voinut tulla teidän tykönne näyissä, enkä muutenkaan se oli minulta kielletty kaikkiaan. Kuinka paljon minun pitäisi kirjoittaakkaan? Kaikista kidutuksista, kauhuista, tuskista pauhuista. Miksi he minua vihasivat, vanhaa Jeesusta? Minä olen halunnut heille vaan hyvää kaikkina aikoina, mutta he eivät tahtoneet, vanhat valtiaat!

        Minä olen kirjurin kynä teille, synnin teille eksyneille, jos teidän henkenne on minun kanssani, niin minun Herrani Henkikin on teidän kanssanne. Olen ohjattu ohjelma itsekin, Kirjuri vaan päällä maan.


    • Humanistisesti

      Perutuslain 11 § on muuten otsikoitu "uskonnon ja omantunnon vapaus". Pykälässä taataan mm. "oikeus ilmaista vakaumus", mikä ei tarkoita vain sananvapautta, vaan oikeutta elää vapaasti haluamallaan tavalla ja ilman painostusta myös osallistumatta mihinkään uskonnon harjoittamisiin esim. koulun, armeijan tai päivähoidon taholta.

      • Humanistisesti

        on sananvapaudesta eri pykälänsä. Uskonnottoman vakaumuksen ilmaisun oikeutta ei ole otettu riittävästi huomioon erityislainsäädännössä. Se ilmaisu voi olla myös non-verbaalista, elämäntavallista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      452
      3304
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      417
      2975
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2819
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2182
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2010
    6. 176
      1390
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1216
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      79
      1190
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1040
    Aihe