Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Viisastumisen alkuna tosiasioitten tunnustaminen

Vaikka en Nokian sisäpiireissä, saunassakaan, ole ollut tilaisuudessa asioita paikan päällä kärpäsenä katossa kuulostelemaan, niin uskallanpa kuitenkin perätä vanhaa sanontaa, jota muistaakseni on käyttänyt ainakin Juho Kusti Paasikivi: "Viisaus alkaa tosiasioitten tunnustamisesta.".

Nokiaan sovellettuna tuo paasikiveläinen tokaisu tarkoittaa ikävienkin asioitten nostamista firman neuvottelu- ja työhuoneitten pöydille käänneltäviksi ja tarkasteltaviksi ja opiksi otettaviksi. Virheitähän firmassa on ilman muuta tehty monenmoisista syistä johtuen. Väärä asenne olisi ilmoittaa, että ei menneitä kannata tonkia, vaan on katsottava tulevaisuuteen. Kyllä menneitä pitää käännellä ja verheratkaisuista on otettava opiksi, jos semmoiseen oppimiseen on ylipäätään asennetta ja kykyä.

Tuo brittien lanseeraama saunomiskohu on sekin aiheellista ottaa vakavasti. Vaikka suomalaisjohtajien saunominen ei nyt ihan pahimpien virheratkaisujen tekopaikka olisikaan, niin jotain syyn tynkää saattaa löytyä lauteiltakin. Kun Nokian koko johto koostui suomalaisista, niin silloin saunakokousten pitäminen oli "luonnollista". Kun johtoportaaseen alkoi tulla mukaan ulkomaalaisia, niin silloin olisi suomalaisjohtajien pitänyt ymmärtää, että osittaisestakin saunajohtamisesta piti luopua. Tehtiinkö niin? Ellei tehty eli ei luovuttu, tehtiin virhe.

Saunomiskohua paisuttelematta lienee kuitenkin paikallaan pitää sitä oireellisena Nokian yleistä sisäistä ilmapiiriä heijastelevana luonnehdintana. Muutakin kiinnostavaa on ollut julkisuudessa. Kun Esko Aho hahmotti Elopin olemusta uutena johtajana, niin Aho kuvasi hänen olevan työnarkomaani tai jotain sen kaltaista. Se oli erittäin kiinnostava luonnehdinta. Pitäisikö kommentista päätellä, että Elop on toisenlainen kuin Nokian muut eli vanhat johtajajat, jotka siis eivät olisi työnarkomaaneja? Niinkö? Kun Kallasvuo siirtyi siviiliin, hän totesi julkisuudessa, että nyt jää enemmän aikaa golfaamiseen ja purjehtimiseen. Siitä heräsi kysymys, miten paljon puikoissa ollessaan Kallasvuo hoiteli puikkoja ja miten paljon hänen aikaansa kului golfaamiseen ja purjehtimiseen sekä ehkä saunomiseenkin?

Nähtävästi on niin, että Elop on jo käynnistänyt Nokian yleisen sisäisen ilmapiirin perusteellisen tuuletuksen. Siinä raikastamisessa taitavat saada kyytiä myös monet suomalaiskansalliset piirteet ja pinttymät, jos niistä on haittaa firman virvaviivaistamiselle ja juohevalle toimivuudelle.

1

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • W.Leiriniekka

      Tuon aloituksen kirjoittamisen jälkeen ei tarvinnut kovin pitkään odotella, kun kävi juuri se, mitä olin ounastellut aikaisempien aikojen muistelemisten osalta. Televisiossa Jorma Ollila kehoitti jättämään menneet penkomatta ja sen sijaan suuntaamaan mielenkiinnon tulevaan. Niinpä niin. Totta kai tulevaan pitää suuntautua. Sehän on selvä juttu se. Ehkä silti kuitenkin olisi menneitäkin tarkasteltava sillä silmällä, että jos sieltä aikaisemmasta löytyisi jotain opiksi otettavaa. Samoja virheitä ei ainakaan pitäisi tehdä toistuvasti.

      Pari seikkaa tulee tässä mieleen edes erityisemmin haeskelematta. Kun tuo Ollilan persoona oli tuossa jo mainittuna, niin yksi muutos näkyy ainakin tapahtuneen uuden ylipääjohtajan myötä. Elop on todennut, että Nokia on ja pysyy Suomessa. Ja piste. Tässä yhteydessä muistamme takavuosilta liiankin hyvin Ollilan toistuneet vihjaukset Nokian siirtymisestä ulkomaille, elleivät Suomen poliitikot tekisi tiettyjä hänen edellyttämiään asioita.

      Menneisyyden ilmiöistä Nokian historiassa lienee kohtalokkaimmasta päästä firman byrokratisoituminen vai mitenkä sitä asiaa oikein osaisi luonnehtia. Päätöksenteko muuttui hitaaksi ja jähmeäksi. Luovuuden kääntyilytila kävi sitä ahtaammaksi mitä pitemmälle menestyksen ja suurentumisen vuosia siunautui. Liekö pärjääminen jo ajateltu ikään kuin luonnonlaiksi ja itsestäänselvyydeksi. Uskovaiset käyttäisivät kenties siunauksellisen predestinaation termiä. Nyt voimme todeta, että todellisuus oli toisenlainen. Ehkä senkin ilmiön syvällinen tarkastelu olisi paikallaan, jos haluttaisiin menneisyyttä penkoa ja sitä kautta löytää opiksi otettavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe