Miten lasken sijoitusasunnon tuoton? Miten pääomaverotus menee?

Tiedonjanoaja.

Asunto maksoi aikanaan 135 000€, johon otin lainaa 95 000€. Vuokratuotto on 790€/kk. Hoitovastike on 194€/kk ja tämän päälle menee rahoitusvastike 50€/kk (rahoitusosuus laskettu asunnonhintaan ja se on kooltaan 2000€).

Korkojen osuus vuodessa on 2130€. Kyseessä on ensiasunto ja itse asun toisessa asunnossa vuokralla. Olen asunut tuossa ko. sijoitusasunnossa itse heti sen oston jälkeen 4kk joten asunto on ollut omassa käytössäni ja siten vältin aikanaan varainsiirtoveron maksamisen.

Laskenko asunnon tuoton näin:
790€x12= 9480€
194€x12=2328€

9480€-2328€-2130€=5022€ x 0,28=1406,16€(pääomaveron osuus vuodessa)
eli tuotto veroineen on 5022€-1406,16€=3615,84€

Menikö oikein? Koska tuo pääomaveron osuus pitää maksaa valtiolle? Olen ostanut asuntoon myös 400€ maksaneen jääkaapin ja näyttänyt asuntoa vuokralaisille siten, että bensakuluja on tullut n. 200€/vuosi. Miten nämä vähennetään tuosta verosta, suoraanko eli siten että veron osuudeksi jäisi noin 800€ enää tapauksesani? Laskin tuottoprosentiksi noin 3,8%, olenko oikeilla jäljillä?

Saan vuodessa noin 1000€ pääomatuloja osinkoina pörssiyhtiöistä. Jos teen myyntitappiota vaikkapa 250€ osakkeiden myynnillä, niin saanko vähentää tuon summan vuokratuottona saamastani tuloista myös? Miten se tapahtuu? Vai vähentääkö verottaja automaattisesti esim osakkeiden myyntitappion vuokratuottojen verotuksessani? Onko verottaja niin viisas vai pitääkö asiasta pitää mekkalaa itse?
Saanko jotain hyötyjä siitä, että tuo vuokrattu asunto on ensiasuntoni, esim verovähennysoikeuden osalta?

4

1425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vuokrainkvisiittori

      Tuottoprosentinhan voi laskea sillä tavalla, mikä parhaiten miellyttää - tai realistisesti. Verottajaa varten tuotto lasketaan yksinkertaisesti vuokra - vastike - verot - jotkut kulut. Rahoitusvastikkeen saat vähentää heti, jos taloyhtiö kirjaa sen tuotoksi. Jos se rahastoidaan, se otetaan huomioon vasta luovutusvoiton verotuksessa ostohinnan lisäyksenä. Kysy isännöitsijältä, kuinka asia on.

      Äskeinen kaava ottaa kuitenkin huomioon vain välittömät kassavirrat. Asunnon todelliseen tuottoon vaikuttavat pitkällä aikavälillä myös remonttikustannukset, jotka yleensä otetaan huomioon tekemällä jokin laskennallinen vähennys tuotoista, talon kunnosta riippuen esim. 1 - 2 euroa neliölle kuukaudessa.

      Kilometrikorvaukset ja pikkukorjaukset vähennetään vuokratulosta, ei verosta. Saat siis niistä verottajalta 28 % takaisin. Isompien remonttien verokohtelu vaihtelee.

      Luovutustappioita voi vähentää vain luovutusvoitoista viiden vuoden aikana. Vuokra- tai osinkotulosta niitä ei voi vähentää. Jos tappiot alkavat vanhentua, kannattaa vaikka myydä jotain voitollisia osakkeita sopivalla summalla. Asunnon myyntivoitto on verovapaa, jos olet asunut siinä yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Ainakin toistaiseksi on samantekevää, onko asunto ennen sitä tai sen jälkeen ollut vuokralla.

      Ensiasunnon etujen pätevyydestä sijoitusasunnossa en tiedä, enkä myöskään tunne vuokratulon ennakonpidätysmenettelyjä.

      • Vuokrainkvisiittori

        Ensimmäisessä kappaleessa tuli pikku virhe. Tuottoa laskettaessa vähennetään verot, mutta verottajalle ilmoitettaessa ei tietenkään.

        On se kumma, kun nämä näkee vasta kun on lähettänyt viestin...


      • Lue vero.fi sivuilta
        Vuokrainkvisiittori kirjoitti:

        Ensimmäisessä kappaleessa tuli pikku virhe. Tuottoa laskettaessa vähennetään verot, mutta verottajalle ilmoitettaessa ei tietenkään.

        On se kumma, kun nämä näkee vasta kun on lähettänyt viestin...

        Onko asuntosi ensimmäistä vuotta vuokralla? Ennakonpidätysprosenttisi on jo käytössä maaliskuun alusta. Jollet ole verottajalle ilmoittanut vuokratuloja, maksat ne sitten ensi vuonna, kun tämän vuoden veroilmoitus on tehty ja tarkastettu. Eli vuodenvaihteessa jälkiverona maksat 29% (vai 28%ko se nyt onkaan)määrästä vuokratulo-yhtiövastike-korot-kulut. Matkakuluja saat vähentää, mutta käyttämällä yleisen kulkuneuvon taksoja. Jollet halua maksaa jälkiveroja, käy verotoimistossa tai netin kautta tekemässä muutos ennekonpidätysprosenttiin. Jääkaapin vähentäminen vähän riippuu hankinta-ajasta ja jääkaapin tyypistä verrattuna vanhaan.


    • -Reiska

      Sinun pitää itse hakea verotoimistosta tai tulostaa lomake 7 jolla ilmoitat vuokratulot ja vuokraukseen kohdistuvat menot.Kannatta pitää tarkka kirjanpito kaikista menoista ja matkat kannattaa vähentää vuokratulosta kilometri kuluna 0.24e km vuokra on kumminkin senkokoinen että jääkaapin voinee vähentää vuosikorjauskuluna.Verottaja lähettää ennakkoveroliput automaattisesti jos edellisenä vuotena on ollut vuokratuloja,ne voi pyytää myös ensimmäisenä vuotena verotoimistosta tai säästää verorahat pankkiin ja maksaa jälkiverona.Tuotto on hieman luku sinänsä se riippuu siitä että onko asunto jatkuvasti käytössä vai jääkö väliin kuukausia milloin ei ole asukasta,joskus käy nimittäin että asukas onnistuu kuukauden viimeisenpäivän iltana irtisanomaan kämpän kun olet kömpimässä juuri vällyjen väliin ja et ehdi ilmotella kämppää enää sillä kuukaudella kellekkään ja uudella asukkaalla on taas kuukauden irtisanomisaika entisestä kämpästä joten kämppä odottaa kuukauden tyhjillään uutta asukasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe