Imeytyskenttä tukossa?

puusuutari

Kysymyksessä on ns. rintamamiestalo hämeessä haja-asutusalueella, ja sinne on joskus -90 -luvulla rakennettu uusi imeytyskenttä jätevesille. Sakokaivot on varmaan alkuperäiset ja ne on aika pienet, eli täyttyy vedestä parissa viikossa. Nyt ei tänä talvena vesi ole imeytynyt kenttään, eli kenttä tukossa? Putkistot on auki ja ne on kaivontyhjentäjä pessyt.
Kenttä täytyy varmaan kaivaa auki ja rakentaa uudestaan, mutta tässä sivusta seuraavana askarruttaa se, että miten jätevesien maaimeytys on ennen hoidettu? Onko jätevedet ohjattu suoraan maaperään, salaojiin tai avo-ojiin? Kuinka kauan on tehty näitä "nykyaikaisia" imeytyskenttäratkaisuja, joissa salaojasantaa, suodatinkangasta ja putkia kahdessa kerroksessa...? Useampikin kaivinkonekuski on sanonut, ettei nämä koskaan kunnolla toimi?! No miksi näitä sitten tehdään?? Eikö imeytys- ja suodatuskenttä ole vähän eri asia? Vai tarvitaanko imeytyskentässäkin suodatusominaisuutta?

Eikö maaperäimeytys toimisi kivikaivolla? Kunnan viemäri tulee joskus, eli ratkaisu olisi väliaikainen.

4

5864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valamettilainen

      Yleensä kenttä ei toimi koska se on rakennettu vääristä materiaaleista.
      Kannattaa tehdä suodatuksella niin että levittää koko kentän ympärille rakennusmuovin, ettei ympäröivä savi sinne pääse ja pohjalle salaojakerros ja -putki.

      Kannatta myös tarkastalle valmistajia joilla on imeytysmoduuleita, niitä on ainakin jonkin verran tutkittu ja todettu olevan pitkäikäisempiä. Mieluiten mahdollisimman harvaan rakennettuja moduuleita, niin ei mene niin helpolla tukkoon, vaikka puhdistusteho olisikin 1% huonompi....

    • Nääs...

      Imeytys ja suodatus on muutoin sama asia, mutta imeytyksessä on vain purkuputket joista vedet pääsee suodatus kerrokseen ja häviää siitä maahan. Suodatus kentässä on edellisten lisäksisuodatus kerroksen alla kokooja putket joilla vedet johdetaan kentästä eteen päin esim. avo ojaan. Imeytys on toimava ratkaisu paikoissa joissa vesi ei jää seisomaan. Vaikkapa rinteen syrjä. Suodatusta taas on käytettävä vaikkapa tiukalla savimaalla jonne vesi ei imeydy. Tällöin kokooja putkilla johdetaan vedet jonnekin missä on laskua. Kenttiä on etenkin ennen tehty paljon erilaisia hiekkoja tai salaoja soraa käyttäen. Sellaiset kentät tukkeutuvat paljon helpommin kuin sepelistä tehdyt. Esim. 8-16 tai 16-32 sepeli on sen verran karkeaa ettei tukkeudu läheskään niin helposti.

    • puusuutari

      Tuo kenttä sepelistä tehtynä kuullostaa järkevältä, mutta antaako jätevesimääräykset luvan sellaista tehdä? Ja tuleeko silloin sepeli purku ja kokoojaputkien väliin, vaiko vain kokoojaputkien alle, jos ei käytä valmiita suodatusmoduuleita? Ja kuinka paksu sepelikerros olisi riittävä?

      Entä sitten jos tontti on pieni ja kenttä on tontin matalimmalla kohdalla. Syntyykö siitä jotain haittaa? Ja jos kenttä on tehty salaojasannasta / hiekasta, niin onko mahdollista, että se pääsisi jäätymään talvella jossain olosuhteissa? Esim. vähäluminen pakkastalvi ja isäntäväki Teneriffalla kaksi viikkoa?

      Entä nämä mökkipakettien sakovesisäiliöt ja saunapallot yms. jotka jää helposti routarajan yläpuolelle, niin pitäisikö tyhjentää talveksi, ettei jäädy halki? Vai jäätyykö ne käyttämättömänä?

    • kato ketä äänestät.

      Edelleen keljumaiset vesiasetukset, älä äänestä Paulan porukkaa vaaleissa.
      Nyt tulvan aikaan jätevesilaitoksilla menee pas...vedet suoraa ohi jokeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4499
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe