Työttömyysturvasanastoa

tyottomyyskassat

Hei!

Olemme koonneet tähän keskeistä sanastoa työttömyysturvasta.

Terveisin
Teppo työkkäristä, Tiina työttömyyskassasta ja Kirsi Kelasta

28

1654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Mitä tarkoittaa työssäoloehto?

      Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on ollut 34 kalenteriviikkoa palkkatyössä, jossa työaika on kunakin kalenteriviikkona ollut vähintään 18 tuntia. Työn ei tarvitse olla yhdenjaksoista, vaan työssäoloehtoa kerryttäviä viikkoja voi kerätä välittömästi työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumista edeltäneen, 28 kuukauden mittaisen tarkastelujakson aikana. Lisäksi edellytetään, että työstä maksettu palkka on ollut työehtosopimuksen mukainen. Ellei alalla ole työehtosopimusta, palkan on oltava kokoaikatyöstä vuonna 2011 vähintään 1071 euroa kuukaudessa.

      Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on toiminut 48 viime kuukauden ajan vähintään 18 kuukautta yrittäjänä siten, että yritystoiminta on ollut laajuudeltaan olennaista. Laajuudeltaan olennaista yritystoimintaa on aika, jona yrittäjä on eläkevakuuttanut itsensä vähintään 8520 euron vuositulosta. Työssäoloehtoon luetaan vähintään neljä kuukautta kestäneet työskentelyjaksot.

      Työttömyyskassan jäsenyysaikana täyttynyt työssäoloehto on edellytyksenä ansiopäivärahan myöntämiselle. Ne henkilöt, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan, mutta joiden työssäoloehto on täyttynyt, voivat saada Kelasta peruspäivärahaa. Mikäli työssäoloehto ei täyty, voi työtön henkilö hakea Kelasta työmarkkinatukea.

      • Workman A

        Kuinka lasketaan ansiosidonnainen päiväraha jos on ollut esim. 30 viikkoa ennen työsuhteen katkeamista yhtäjaksoisesti työnantajalla A ja sitä ennen 10 viikkoa yhtäjaksoisesti työnantajalla B. Tuleeko laskentajaksoon myös A:lta pitämättömät vuosilomat vaikka lomia ei pidäkään ennen työsuhteen katkeamista vaan ne maksetaan rahana. Eli onko päiväraha viimeisen 34:n viikon keskiansion mukaan laskettava ?


    • tyokkari

      Mitä tarkoittaa ammattitaitosuoja?

      Työnhakijalla on ns. ammattitaitosuojan perusteella oikeus kieltäytyä kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana ammattitaitoaan vastaamattomasta työstä.

      Ammattitaitosuoja syntyy, kun henkilöllä on ammatillinen koulutus ja siihen liittyvä vähintään vuoden työkokemus. Jos ammattikoulutusta ei ole, edellytetään yleensä kahden vuoden työkokemusta.

      Sen jälkeen kun 3 kk on kulunut, työnhakija on velvollinen vastaanottamaan mitä tahansa työtä, jota hän on kykenevä tekemään ja jossa on normaalit työehdot.

      Ammattitaitosuoja voidaan poistaa, jos työnhakijan työssäkäyntialueella ei TE-toimiston arvion mu-kaan ole kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana osoitettavissa hänen ammattitaitonsa huomioon ottaen hänelle sopivaa työtä.

    • tyokkari

      Mitä tarkoittaa karenssi?

      Karenssi tarkoittaa työttömyysetuuden menettämistä määräajaksi, mikäli työttömyys johtuu omasta syystä. Karenssien pituudet vaihtelevat 15 päivästä 90 päivään perusteesta riippuen. Työttömyys-etuuden voi menettää myös toistaiseksi.

    • kela

      Mitä tarkoittaa omavastuuaika?

      Työttömyyskorvauksessa on aina omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta korvausta. Ansiopäivärahan ja peruspäivärahan kohdalla omavastuuaika on seitsemän työtöntä päivää tai seitsemää työtöntä päivää vastaava aika, jolloin henkilö on ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa. Työmarkkinatuen kohdalla omavastuuaika on viisi työtöntä päivää.

      Omavastuuaika alkaa aina alusta, kun 500 päivän enimmäismaksuaika alkaa. Omavastuupäivien ei tarvitse olla peräkkäisiä päiviä, mutta niiden tulee kertyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Omavastuuaikaan ei voida lukea lomakorvauksen jaksotuspäiviä, päiviä karenssiajalta tai aikaa, jolloin henkilön työaika on yli 75 prosenttia alan kokoaikaisen työntekijän työajasta.

    • tyottomyyskassat

      Mitä tarkoittaa eläkeputki?

      Ns. eläkeputkella tarkoitetaan usein lisäpäiväoikeutta, eli ansiopäivärahan tai peruspäivärahan maksamista yli 500 päivältä. Vuonna 1950-1954 syntyneelle voidaan maksaa ansiopäiväraha tai peruspäiväraha aina 65 ikävuoteen saakka, jos hän on täyttänyt 59 vuotta ennen 500 päivän enimmäismäärän täyttymistä. Lisäksi hänen on täytynyt olla eläkettä kerryttävässä työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

      Vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneelle voidaan maksaa työttömyyspäiväraha aina 65 ikävuoteen saakka, jos hän on täyttänyt 60 vuotta ennen 500 päivän enimmäismäärän täyttymistä. Lisäksi hänen on täytynyt olla eläkettä kerryttävässä työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana.

      Jos sinulle maksetaan jo lisäpäiviä, sinulta ei enää nollata 500 päivän enimmäisaikaa eikä ansiopäivärahaasi määritellä uudelleen, vaikka olisit työssä ja työssäoloehtosi täyttyisi uudelleen.

      • tyottomyyskassat

        Lisäpäiväoikeus (eli "eläkeputki") ei koske yrittäjän ansiopäivärahaa saavia.


    • kela

      Mikä on lapsikorotus?

      Työttömyyskorvauksiin maksetaan lapsikorotusta. Lapsikorotus maksetaan alle 18-vuotiaasta huollettavasta lapsesta. Lapsikorotuksen määrä on 4,88 € yhdestä lapsesta, 7,16 € kahdesta lapsesta ja 9,23 € kolmesta tai useammasta lapsesta.

    • tyottomyyskassat

      Mitä 500 päivän ”nollaus” tarkoittaa?

      Työttömyyskassa tai Kela ”nollaa” 500 päivän enimmäisajan aina sen jälkeen, kun olet ollut 28 kuukauden aikana työssä vähintään 34 viikkoa. 34 viikon työssäoloehtoa kartuttaa jokainen vähintään 18 tunnin työviikko, josta on maksettu työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, täytyy palkan olla kokoaikatyöstä vähintään 1 071 €/kk.

      Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan taso määritellään aina uudelleen ja 500 päivän enimmäisaika alkaa alusta sen jälkeen, kun 34 viikon työssäoloehto on täyttynyt, vaikka työttömyyspäiviä olisi vielä 500 päivän laskurissa jäljellä. Päivärahan uudelleen määritys tehdään myös siinä tapauksessa, vaikka työttömyyspäiviä ei olisi maksettu edellisen päivärahan määrityksen jälkeen.

      7 päivän korvaukseton omavastuuaika alkaa alusta päivärahan uudelleenmäärittelyn ja 500 päivän enimmäisajan nollauksen yhteydessä.

      Ansiopäiväraha on vähintään 80 prosenttia aiemmasta, ilman lapsikorotuksia lasketusta ansiopäivärahasta, mikäli 500 päivän enimmäismaksuaika ei ole täyttynyt ennen työssäoloehdon uutta täyttymistä.

      Esimerkki:

      Henkilö A jää työttömäksi ja hänelle myönnetään työttömyyskassasta ansiopäiväraha. 2 kuukauden päästä A menee työhön 9 kuukaudeksi. A:n työssäoloehto täyttyy uudelleen, joten päiväraha määritellään uudelleen työjakson jälkeen ja 500 päivän enimmäisaika alkaa alusta.

      Henkilö B jää työttömäksi ja hänelle myönnetään työttömyyskassasta ansiopäiväraha. 2 kuukauden päästä B menee työhön 7 kuukaudeksi. B:n työssäoloehto ei täyty, joten hänelle maksetaan ansiopäiväraha työjakson jälkeen samansuuruisena kuin ensimmäisen 2 työttömyyskuukauden aikana. 500 päivän enimmäisajasta on kulunut jo maksettu 2 kuukautta eli noin 43 päivää.

    • tyokkari

      Mikä on ryhmälomautus?

      Jos määräaikainen kokoaikainen tai työaikaa lyhentäen toteutettu lomautus koskee vähintään 10 työntekijää, voidaan käyttää ryhmälomautusmenettelyä. Työntekijöiden tai heidän edustajansa on itse varmistuttava, että jokaisen lomautetun nimi on myös TE -toimistolle annettavassa, työnantajan toimittamassa ryhmälomautusilmoituksessa. Työttömyysetuuden maksaja saa tiedon lomau-tuksesta tarkistusilmoituksesta, jonka työnantaja toimittaa suoraan työttömyysetuuden maksajalle.

      Työnantajan lähettämä ryhmälomautusilmoitus voidaan hyväksyä työnhakijaksi ilmoittautumiseksi siinä lueteltujen henkilöiden osalta ilmoituksessa mainituksi ajaksi. Työttömyysetuuden maksaja tutkii tällöin etuuden saamisedellytykset saamansa tarkistusilmoituksen pohjalta ja tarvittaessa pyytää TE -toimistolta hakijasta henkilökohtaista työvoimapoliittista lausuntoa yritystoiminnassa työllistymisestä, opiskelusta ja työmarkkinoilla olon esteistä.

    • tyottomyyskassat

      Mikä on työttömyyskassan vakuutusehto/jäsenyysehto?

      Vakuutusehto tarkoittaa jäsenyysehtoa eli sitä, että sinun täytyy olla työttömyyskassan jäsen vähintään 34 viikkoa ja täyttää tänä aikana työssäoloehto saadaksesi ansiopäivärahaa.

    • kela

      Mitä tarkoittaa tarveharkinta?

      Työmarkkinatukeen vaikuttavat kaikki omat tulosi, puolisosi tulot ja vanhempiesi tulot, jos asutte samassa taloudessa.

      Omat tulot

      Työmarkkinatuessa otetaan huomioon kaikki omat tulosi. Näitä tuloja ovat
      - ansiotulot
      - pääomatulot
      - eräät sosiaalietuudet (esim. kotihoidon tuki)

      Työmarkkinatuesta vähennetään työnhakijan tai hänen puolisonsa saama lasten kotihoidon tuki. Avio- tai avopuolison saamaa kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta, eikä hänellä lapsen hoitamisen tai samanaikaisesti maksettavan äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahan takia ole itsellään oikeutta saada työttömyyskorvausta. Jos molemmat puolisot ovat työttömiä, vähennys tehdään sen puolison työmarkkinatuesta, joka saa lasten kotihoidon tukea.

      Puolison tulot

      Työmarkkinatuessa otetaan huomioon avio- ja avopuolison tulot. Jos aviopuolisot asuvat välien rikkoutumisen vuoksi jatkuvasti erillään eikä heillä ole yhteistä taloutta, heihin ei sovelleta puolisoita koskevia säännöksiä

      Puolison tuloista ei oteta huomioon seuraavia tuloja:
      • lapsilisää
      • lasten kotihoidon tuen hoitorahaa ja hoitolisää
      • asumistukea
      • sotilasavustusta
      • sotilasvammalain mukaista elinkorkoa ja täydennyskorkoa
      • leskeneläkkeen täydennysmäärää
      • toimeentulotukea
      • vian, vamman tai haitan perusteella maksettavia erityisten kustannusten korvauksia

      Vanhempien tulot

      Jos asut vanhempiesi luona, työmarkkinatuestasi vähennetään 50 %. Tukea ei kuitenkaan alenneta, jos vanhempiesi tulot ovat enintään 1 781 e/kk. Jokainen vanhempiesi huollettavana oleva, samassa taloudessa asuva muu lapsi nostaa tulorajaa 106 e/kk.

      Jos vanhempien tulot ylittävät tulorajan, työmarkkinatuestasi vähennetään puolet tulorajan ylittävästä tulosta. Työmarkkinatukea ei kuitenkaan voida evätä kokonaan vanhempien tulojen takia, vaan aina saat vähintään puolet täysimääräisestä työmarkkinatuesta. Jos et hakemuksessasi selvitä vanhempiesi tuloja, sinulle myönnetään automaattisesti 50 % työmarkkinatuesta.

      Tarveharkintaa ei sovelleta

      Tarveharkintaa omien pääoma- ja muiden tulojen tai puolison tulojen perusteella ei sovelleta silloin, kun työmarkkinatukea maksetaan
      • 55 vuotta täyttäneelle, joka on täyttänyt työssäoloehdon, tai
      • 180 ensimmäisen työttömyyspäivän ajalta perus- tai ansiopäivärahan enimmäisajan jatkoksi, tai
      • työllistymistä edistävän palvelun ajalta, tai
      • apurahansaajalle 130 ensimmäisen työttömyyspäivän ajalta silloin, kun henkilö on täyttänyt apurahansaajan vakuutusehdon.

      Näissä tilanteissa omat pääomatulot tai puolison tulot eivät vaikuta työmarkkinatuen määrään.

    • tyokkari

      Työssäkäyntialue

      Henkilön työssäkäyntialue on hänen asuinpaikastaan 80 kilometrin etäisyydelle ulottuva alue.

      Työssäkäyntialueella tarkoitetaan aluetta, jolta työttömän työnhakijan on lähtökohtaisesti oltava valmis ottamaan tarjottu työ vastaan ja osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin.

      Kieltäytymisestä voi olla seurauksena työttömyysetuuden menettäminen. Työssäkäyntialueella on vaikutusta myös työnhakijalle maksettavaan ylläpitokorvaukseen, liikkuvuusavustukseen ja matka-avustukseen.

    • tyokkari

      Mitä tarkoitetaan työllistymistä edistävillä palveluilla?

      Työllistymistä edistäviä palveluja ovat julkisesta työvoimapalvelussa annetussa laissa tarkoitetut:
      1) työvoimapoliittinen aikuiskoulutus
      2) työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu
      3) työkokeilu, työelämävalmennus ja työharjoittelu (työmarkkinatoimenpiteet)
      4) työ- ja koulutuskokeilu
      5) työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen ja työmarkkinatoimenpiteisiin rinnastetut maahanmuut-tajien palvelut
      sekä
      6) kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettu kuntouttava työtoiminta.

    • tyottomyyskassat

      Mitä ovat työttömyyskorvaus / työttömyysetuus / työttömyysturva?

      Työtön työnhakija voi Suomessa saada työttömyyskorvausta kahdesta eri järjestelmästä:

      - joko Kansaneläkelaitokselta peruspäivärahan tai työmarkkinatuen muodossa,
      - tai työttömyyskassasta ansiopäivärahana.

      Työttömyyskorvaus tarkoittaa peruspäivärahaa, työmarkkinatukea ja ansiopäivärahaa. Työttömyyskorvaus, työttömyysetuus ja työttömyysturva ovat synonyymeja.

    • tyottomyyskassat

      Jos sinulla on kysyttävää Tepolta, Tiinalta tai Kirsiltä, aloita uusi keskusteluketju palstan etusivulta. Näin mahdollisimman moni näkee kysymyksesi ja saa vastauksesta hyödyn.

      Olemme pyrkineet vastaamaan Usein kysytyt kysymykset –ketjuihin tulleisiin kysymyksiin uusissa keskusteluketjuissa.

    • muutos 2005

      olen ns. lisäpäivillä ja kohta 60v.Voinko sanoa olevani eläkeputkessa vai työttömyysputkessa?

    • odotan edelleen

      olishan se hyvä jos sais vastauksen kysymyksiin.

    • muutos 2005

      väärinkäsitys, luin lehdestä, et täällä ei vastata henkilökohtaiseen tilanteeseen eli kysyin olenko eläkeputkessa kun olen työtön 60v ja lisäpäivillä.

    • Neuvojenantaja

      Viesti on väärässä kohdassa. Aloita uusi keskustelu niin saat vastauksen kysymykseen.

    • outoa on !!

      Olen työllistämistuella töissä 6kk:tta (6,5 h pvä) sain tietää jälkeenpäin että siltä ajalta ei saa kuin 3kk:tta kertymiä liiton päivärahaan uudestaan. Olen kuulemma korkeimmalla tuella. Mitä tämäkin oikein tarkoittaa? Eikö joka työviikko olekaan enää samanarvoista niinkuin ennenvanhaan???? Liiton päiväraha täyttyi pari viikkoa ennen työllistämistukipaikan saamista.

    • Missä mättää2

      Kuntouttavassa työtoiminnassa teetetään samat työt kuin palkansaajilla
      siis käytetään häikäilemättä hyväksi työttömiä,pääasiassa kunnat ja kaupungit
      tekevät tätä.Pitkäaikainen kuntouttava työtoiminta ei anna asiakkaalle käteen yhtään mitään,yhdessäkään tapauksessa kuntouttavaa ei ole autettu kunnon palkkatyön etsimisessä kun on kannattavampaa pitää työtön itsellään,kuin
      auttaa henkilöä etsimään töitä.Ääritapauksissa kiristetään työtöntä karensseilla,
      tai pilipali kursseilla jotka eivät valmista yhtään mihinkään.
      Summa summarum... Työvoimatoimiston asiakkaat ovat leipä-ja sossun luukulla
      Työvoimatoimistosta ei enää välitetä töitä vaan alentevaa työtoimintaa ja mitäänsanomattomia kursseja.miten käy ihmisen itsetunnon........................

    • putki 011

      Mitä tarkoittaa korotettu ansio osa

    • Eivoitajuta

      Mitä ihmettä tarkoittaa Työttömyysetuushakemusessa "...muulle kuin TE-toimiston kanssa sovitun toiminnan ajalle"? Mikä tuollainen sovittu toiminta ja aika on?

      Onko tarkoitus, ettei kukaan ihminen ymmärrä näitä lomakkeita, kun tuollaisia kapulakielisiä ilmaisuja käytetään?

    • kela

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi!

      TE-toimiston kanssa sovittu toiminta tarkoittaa esimerkiksi työharjoittelua tai työvoimakoulutusta tai omaehtoisia opintoja. Kyseiseen kohtaa ei laiteta rastia, jos et ole missään toimenpiteessä. Hakemuksessa kysytään asiaa sen vuoksi, että toimenpiteiden aikana ei sovelleta tarveharkintaa eikä sen vuoksi esimerkiksi puolison tai vanhempien tuloja tarvitse selvittää.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • Eivoitajuta

      Kiitos vastauksesta!

      Siis tuohon kohtaan TULEE rasti, jos en ole työharjoittelussa/työvoimakoulutuksessa tai tee omaehtoisia opintoja? Eli jos olen työtön työnhakirja, niin siihen tulee rasti?

    • Timppa82

      Mitä pitää tehdä ,kun tulee 500 päivää täyteen työttömyysturvaa. Pitääkö hakemus laittaa aikasemmin jo.

    • gfsdfsd

      Itsellä 500 päivää täynnä. Ekalta 180 päivältä ei tarveharkintaa sovelleta. Ekaa hakemusta tekemässä. Silti puolison tulot tarvii selvitystä. Vai tarviiko? Ainakin verkkopalvelussa niin pyydettiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      74
      1443
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1247
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      117
      1197
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1136
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      994
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      78
      783
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      742
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      735
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe