Yrittäjän työttömyys

Olen toiminut yksityisenä perhepäivähoitajana syyskuusta 2010 lähtien. Nyt näyttää siltä, että kesä (touko-, kesä-, heinäkuu) menee ilman lapsia. Onko minun mahdollista saada työttömyyskorvausta tuolta ajalta? Onko olemassa jotain ennakkopäätöstä tms? Kun soitin alueeni työvoimatoimistoon sanottiin vain, että tulet ilmoittautumaan -> haastattelu -> lautakunnan tms. päätös. Ei ottanut kantaa rahalliseen tukeen. Kuitenkin se olisi aika olennainen tieto ja vaikuttaa suuresti elämääni, että joudunko olemaan nollatuloilla kesän yli vai saanko työttömyyskorvausta edes jonkin verran..

8

338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

      Vastaan kysymykseesi työttömyyskassan osalta. Mikäli olet työttömyyskassan jäsen ja olet täyttänyt jäsenyys- ja työssäoloehdon (lisätietoa näistä: http://www.tyj.fi/default.asp?id=24) ja työ- ja elinkeinotoimisto lisäksi antaa sinulle esteettömän työvoimapoliittisen lausunnon siitä, että et ole päätoiminen yrittäjä, voit hakea työttömyyskorvausta omasta työttömyyskassastasi. Jos työ- ja elinkeinotoimisto katsoo sinut päätoimiseksi yrittäjäksi, et voi saada työttömyyspäivärahaa kassasta. Sivutoiminen yrittäjä voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, mutta yritystoiminnasta saatu tulo vaikuttaa vähentävästi kassan maksamaan korvaukseen.

      Tämä koskee palkansaajakassan jäsentä. Jos olet yrittäjien työttömyyskassan jäsen, sinun kannattaa ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaasi ja selvittää tilannettasi siellä tarkemmin. Eri kassojen yhteystiedot löydät täältä: http://www.tyj.fi/default.asp?id=0&docid=1836.

      Ystävällisin terveisin,

      Tiina työttömyyskassasta

    • kela

      Hei!

      Kiitos kysymyksestäsi!

      Vastaan kysymykseesi myös Kelan osalta. Mikäli Työ- ja elinkeintoimisto (TE-toimisto) toteaa ettei sinulla ole esteitä työttömyysetuuden hakemiselle, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

      Peruspäivärahaan olet oikeutettu jos täytät työssäoloehdon. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, jos olet toiminut yrittäjän vähintään 18kk työttömyyttä edeltäneen 4 vuoden aikana ja yritystoimintasi on ollut rittävän laajaa eli yrittäjän YEL-vakuutuksen tulo on ollut koko ajan vähintään 710 € kuukaudessa.

      Jos työssäoloehto ei täyty, voit hakea työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on tarveharkintainen eli puolison tulot ja omat pääomatulot vaikuttavat tukeesi. Voit arvioida työttömyysetuuden määrää linkistä löytyvällä laskurilla

      http://asiointi.kela.fi/tilaskenta_app/TILaskentaApplication

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • apila.11

      Kiitos vastauksistanne. Edelleen jää auki se, että olenko oikeutettu hakemaan työttömyysetuutta? Eli mitkä ovat ne esteet, jotka voivat evätä tuen saannin? Onko sillä merkitystä, että taukoa olisi vain kolme kuukautta? Mikä on yrittäjän karenssiaika? Ja pitääkö yritys haudata lopullisesti jotta tukea saisi?

      Olen ehtinyt toimia yrittäjänä tällä hetkellä vasta 7 kk, joten ainakaan yrittäjän työssäoloehto ei täyty. Voiko tällaisessa tapauksessa huomioida myös ns. palkkatyössä olemisen aika, jotta työssäoloehto täyttyisi?

      • tyottomyyskassat

        Hei nimimerkki apila11

        Yrittäjän jäädessä työttömäksi TE -toimisto tutkii yrittäjyyden päättymisen tai keskeytymisen. Yrittäjä voi saada päivärahaa, jos hän todisteellisesti lopettaa yritystoimintansa tai on keskeyttänyt sen yli 4 kuukauden ajaksi. Odotusajasta päättää aina paikallinen TE-toimisto eikä työttömyyskassa.

        TE -toimisto lähettää asiasta lausunnon siihen kassaan, jossa olet jäsenenä. Jos et kuulu kassaan, lähetetään lausunto Kelaan. Lausunto sitoo maksajaa. Maksajan on katsottava työttömyyden alkavan TE-toimiston esteettömän lausunnon alusta lukien. Päivärahan maksaminen alkaa aikaisintaan 7 omavastuupäivän jälkeen.

        Mikäli yrittäjän työssäoloehto ei ole sinun osalta täyttynyt voi sinulla olla oikeus jälkisuojapäivärahaan eli palkkatyöllä hankittuun päivärahaoikeuteen. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä omaan työttömyyskassaasi tai Kelaan.

        Eri kassojen yhteystiedot löydät täältä:
        http://www.tyj.fi/default.asp?id=0&docid=1836

        ystävällisin terveisin

        Tiina työttömyyskassasta


    • popkj

      Jos työskentelet yritysmuotoisesti, niin ainut konsti on saada heti työttömyysturvaa, on lopettaa yritys.

      Yrittäjän keskeytysaika on 4 kk, minä aikana ei saa työttömyysturvaa.

      '''Olen ehtinyt toimia yrittäjänä tällä hetkellä vasta 7 kk, joten ainakaan yrittäjän työssäoloehto ei täyty. Voiko tällaisessa tapauksessa huomioida myös ns. palkkatyössä olemisen aika, jotta työssäoloehto täyttyisi? '''

      Joo, raja kulkee 18 kk:ssa, mutta yrittäjyys estää päivärahan.

      Lukaisepa tuo viestiketju:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/3898879

      Lainkohta keskeyttämisen osalta:

      Päätoimisesti yritystoiminnassa 4 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitetulla tavalla työllistyneen henkilön katsotaan edelleen työllistyvän siinä siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta todistettavasti on lopetettu tai se on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.

    • tyokkari

      Hei!
      Kiitos kysymyksestäsi.

      Selvitä työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimisto) yritystoimintasi tilanne. TE-toimisto lähettää työvoimapoliittisen lausunnon työttömyysetuuden maksajalle oikeudesta työttömyysetuuteen sen jälkeen, kun olet antanut selvityksen yritystoimintasi tilasta. Työvoimapoliittinen lausunto voidaan antaa myös ilman työnhakijan kirjallista selvitystä, mikäli työnhakija ei anna selvitystään TE-toimistolle annettuun määräaikaan mennessä.

      Jos Sinun katsotaan työttömyysturvalain mukaan työllistyvän päätoimisesti yritystoiminnassa, et ole oikeutettu työttömyysetuuteen.

      Katso myös kysymysten Olenko yrittäjä työttömyysturvalain mukaan? ja Olenko sivutoiminen yrittäjä? vastaukset :

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • lannistumaton2

      Onko toiminimi? Sen lopettaminen ja uudelleen aloittaminen helppoa(sama kaavake), jos ei verotettavaa yritysomaisuutta. Karenssi eli omavastuupäivät 3-arkipäivää. Tehnyt jo kolme kertaa kun ollut pitempiä taukoja esim.n3kk. En tiedä miksi eivät kerro suoraan tätä mahdollisuutta.

    • apila.11

      Toiminimi nimenomaan. Kiitos vinkistä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      60
      888
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe