Esikoisteos kustantamolle-miten ulkomaille? Huijaako BOD?

Aamunaukaus

Eli, esikoisteokseni olisi kohtapuoliin valmis tarjottavaksi jollekin kustantamolle, tai sitten omakustanteena BOD:in kautta, ei ole niin väliä kunhan sen vain ulos saisi ja mielellään suht nopealla aikataululla, jos se ikinä mahdollista onkaan. Mutta mitäs sitten pitää tehdä jos haluaakin kirjaansa julkaistavan muillakin kielillä? Kuka hoitaa kääntämiset ja markkinoinnin ulkomailla jos oletetaan että kirjani menisi läpi jollain kustantamolla??
Saako heille itse ehdottaa että mitenkäs olis jos lähdettäsi Ameriikan markkinoille?

Sivuan vielä tuota BOD:ia, kun sielläkin tarjotaan tätä palvelua, heillä omat kääntäjänsä ja sitten he vielä markkinoivat kirjaa USA:ssa, kanadassa ja UK:ssa ja sen saisi vielä amazoniinkin myyntiin. Mielestäni tämä kuulostaa liian hyvältä palvelulta ollakseen totta ilman mitään sudenkuoppia. Vai?
Olen kuullut kaiken hyvän ja huonon BOD:in palveluista enkä enää tiedä onko siihen luottamista vai ei.

9

596

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Hiontavaiheessa

   Enpä tiedä huijaako BOD, mutta jos julkaiset omakustanteen, sinun pitää ymmärtää faktat. Ja fakta on se, että omakustannetta ei noteerata missään: sitä ei arvostella lehdissä, se ei ole mukana kilpailuissa, sen myynti jää omalle vastuullesi ja myös kustannuksista vastaat itse.

   Itsekin harkitsin omakustannetta, mutta esilukijani saivat minut toisiin ajatuksiin: "kirjoitat tämän pari kolme kertaa uudelleen, niin sen voi joku oikea kustantajakin julkaista".

   Omakustanne on ihan ok silloin, jos haluaa jakaa hengentuotttaan lähipiirille oikean kirjan muodossa. Jos minä en saa kirjalleni "oikeaa kustantajaa" niin julkaisen sen netissä ja halukkaat voivat tilata sen paperiversiona omakustannushintaan. Omakustanteen status on niin huono, että ei sen julkaisemiseen kannata rahojaan tuhlata.

   • scarabaeus

    Mielestäni ei pitäisi unohtaa kirjailija Juha Vuorisen mallia. Hänhän on omakustantanut ilmeisesti kaikki omansa ainakin alkuun ja sitten saanut myös levikkiä kustantamoiden toimesta.

    Ja myöskin täällä Helsingissä olen aistinut liikkuessani erilaisissa "piireissä", että omakustantaminen ei ole mitenkään aliarvostettua, päinvastoin.

    Nykyisin kustantaminen ei niin suuresti euroja kuluta, että jos silläkeinoin saa oman tuotteensa siivilleen ja pääsee nauttimaan työnsä tuloksista... onhan se
    elämys ja kokemus !
    ... kirjoittaa tässä scarabaeus jolla jonkin verran kokemusta jo onkin...


  • Aamunaukaus

   Sinulla on hyvä pointti tuossa omakustanne mielipiteessä, olenkin epäillyt sen toimivuutta pidemmällä tähtäimellä.
   Mutta, mietin nyt sitä että jos kirjan saa läpi kustantamolla, vaikka kirja myisikin hyvin, jääkö siitä oikeasti yhtään mitään käteen? Noin niinkuin elääkö sillä? Edes vähän aikaa?

   • Anonyymi

    Julkaisuja saa nopeasti, mutta pitkässä juoksussa huono ja työläs vaihtoehto. Vaikea markkinoitava. Liian moni vielä hyljeksii omakustanteita.


  • Hiontavaiheessa

   Suomessa on ihan muutama kirjailija kerrallaan, jotka elävät kirjojensa myynnillä. Sitten on laaja joukko kirjailijoita, jotka elävät apurahoilla. Eli on syytä hankkia/pitää kunnon leipäpuu. Sitten JOS kirja julkaistaan JA sitä myydään paljonTAIi se saa muuten kovasti arvostusta palkintojen tms. muodossa, voi hakea apurahoja ja arvioida sitten, voisiko jättää sen leipäpuunsa.

  • Aamunaukaus

   Entäs sitten tuosta ulkomailla julkaisusta? Millä perustein kirjoja aletaan kääntämään ja julkaisemaan myös muualla? Vaikka edes ruotsissa...
   Voiko sellaista ehdottaa itse kustantajalle vai onko se heidän päätöksensä?
   En olekaan aiemmin tutustunut tuohon apuraha juttuun...mihin ne apurahat on oikeastaan tarkoitettu? Ja millä perustein niitä myönnetään ja mistä?

  • 18+14

   Jos julkaiset kirjasi omakustanteena, kukaan kustantamo ei enää ota sitä. Lisäksi sinulla on omakustantajan maine, joka ei ole hyvä. Vuorisen kirjat ovat täyttä paskaa, mutta Vuorinen on terävä tyyppi, ja elää kirjoillaan, koska tietää paskan myyvän.
   Suomalaisen kirjan tulee olla myyvä, jotta se käännetään. Itse et juurikaan voi vaikuttaa siihen, paitsi jos kirjoitat todella hyvin.
   Yleisesti ottaen ulkomailla arvostetaan iloisuutta ja optimismia, ei suomalaiskansallista synkistelyä. Esimerkkinä Arto Paasilinna, häntä on myyty paljon ulkomaille.
   Apurahoja voit etsiä vaikka netistä, mutta ensin sinulla tulee olla jonkin kustantamon julkaisema kirja, että olisit kirjailijanalku.

   • Anonyymi

    Ei tuo iloinen ja optimistinen kirjallisuus ole mikään kriteeri millekään ulkomaan myynnille. Sofi Oksanen, Max Seeck jne. eivät ole kovin iloisia ja optimustisia


  • C.Line

   Agentuurit hoitavat ulkomaille suuntautuvaa toimintaa, mutta sinulla on oltava tallikustantamo. Niiden suhteet voivat hieman auttaa, mutta omakustantajaa ei auta kukaan.

   Vuorisella oli LIKE kustantajana ja WSOY, mutta taisi ottaa kaiken Diktatuurin toimintaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   187
   12054
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   176
   2559
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   255
   1570
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   71
   1130
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   950
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   882
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   41
   784
  8. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   29
   749
  9. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   739
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   699
  Aihe