Jos on 50% viinaa ja sitä kuumentaa niin alkaako kiehuminen etanolin kiehumispisteessä, veden kiehumispisteessä vai siitä puolesta välistä lämpötiloja?
Entä missä lämpötilassa alkaa etanoli höyrystyä pois liuoksesta jos sen lämpötila poikkeaa tuosta kiehumispisteestä?
Kukaan saunaseurueesta ei osannut vastata, mutta konsensus oli tuon puolen välin lämpötilan puolesta.
Punaviinikastiketta tehdessä siitä aina höyrystyy aika teräviä käryjä ennen kuin se näyttää kiehuvan.
P.S. Kopioitu tuolta kemian keskustelusta. Josko täällä saisi enemmän vastauksia :)
Etanoli-vesi -liuoksen kiehumispiste
9
3706
Vastaukset
- Katso aihe
Pontikan keitto ==> "Kirkastus"
- bhnjmk,luiopå
Etanolin höyrystymislämpötilassa etanoli "kiehuu", vaikka sitä ei ehkä poreiluna huomaa, koska vesi on vielä reilusti kiehumispisteen alapuolella. Tähänhän tislaus juuri perustuu.
- sjuz
Ei ole mitään etanolin höyrystymislämpötilaa, sitä höyrystyy kaikissa lämpötiloissa, kuumassa nopeammin. Kiehumispiste on olemassa niin etanolille kuin sen seoksillekin, ja se saavutetaan kun etanolin ja muiden komponenttien yhteenlaskettu höyrynpaine nousee yli ympäristön ilmanpaineen. 50-tilavuusprosenttisella seoksella se on vajaat 80 astetta eli määräävänä osapuolena on alkoholi, kiehumispiste n. 78 astetta.
- martta0
Etanolin kiehumispiste on noin 78C. Veden 100C. Normaalipaineessa. Etanolin ja veden liuos on semmonen, että kun lämpötila nousee 78C alkaa etanoli kiehua, eikä se välitä siitä mitä naapurimolekyyleille kuuluu. Siis etanoli kiehuu heti kun T > 78C. Ja vastaus kysymykseen eli jos sulla on 50% seos viinaa ja vettä, niin viina alkaa höyrystyä pois 78C lämpötilassa...
- Anonyymi
78,37 on tarkka
- Anonyymi
Joku näköjään nostaa vanhoja keskusteluita.
Etanolin ja veden seoksen käyttäytyminen tislauksessa on ollut aika suuren mielenkiinnon kohteena pitkään. Tislauksen etenemisestä on tehty käyrästöjä, joita löytyy hakusanalla
distillation curve graph ethanol
esimerkiksi tämä:
https://homedistiller.org/wiki/index.php/Distillation_Theory
Käyrästöstä näkee, että 50% etanolia sisältävä seos kiehuu lämpötilassa noin 83 astetta. Tuossa lämpötilassa tislaamalla laitteiston jäähdyttimestä aluksi tippuu ulos nestettä, jossa alkoholia noin 81% ja vettä 19%. Alkoholin hyörystyessä vettä tislausastiassa olevan seoksen kiehumispiste nousee ja tislauksen tuloksena olevan nesteen alkoholipitoisuus vastaavasti laskee. Kun seos on enää 40% alkoholia niin kiehumislämpötila on jo 84 astetta ja tisleen alkoholipitoisuus "enää" vaivaiset 78.5%.
Todellinen tislauksen hyötysuhde riippuu paljon tislauslaitteen rakenteesta mutta tuo on siis "teoreettinen maksimi" mikä on saavutettavissa.
Käyrästöstä näkee sen, että noin 96% alkoholipitoisuudessa tisleen alkoholipitoisuus on sama kuin tislattavan seoksen pitoisuus eli tuota paremmaksi ei ilmanpaineessa vesi-alkoholi - seosta tislaamalla päästä.
Kiehumispisteen alapuolella seoksesta hitaasti höyrystyy sekä alkoholia että vettä niiden höyrynpaineiden mukaisella nopeudella. - Anonyymi
Jos keittäisi kossua 90'c ja haihduttaisi alkoholin pois saisiko kossun vivahteista vettä. Kossuvesi.
- Anonyymi
Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.
Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.
Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.
Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.
Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta.-- Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia.
Vain harva tietää, että Kossuun lisätään jälkikäteen 3 g sokeria per litra. Limsassa sokeria on noin 30 kertaa enemmän eli noin 100 g/l. Ei siis voi puhua varsinaisesta sokeriliemestä.
Muulta osin maku tai paha maku on kysymysmerkki, onko siis Kossussa ns. häntiä mukana. Ei pitäisi olla, Kossuhan tislataan kuparikolonneissa ja laimennetaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 974812
Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen
"Yleisessä tiedossa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki1704425Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?864207Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1162678Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell1372658- 442197
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian282097Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei2261880- 881759
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91747