Etanoli-vesi -liuoksen kiehumispiste

nimimerkki10

Jos on 50% viinaa ja sitä kuumentaa niin alkaako kiehuminen etanolin kiehumispisteessä, veden kiehumispisteessä vai siitä puolesta välistä lämpötiloja?

Entä missä lämpötilassa alkaa etanoli höyrystyä pois liuoksesta jos sen lämpötila poikkeaa tuosta kiehumispisteestä?

Kukaan saunaseurueesta ei osannut vastata, mutta konsensus oli tuon puolen välin lämpötilan puolesta.

Punaviinikastiketta tehdessä siitä aina höyrystyy aika teräviä käryjä ennen kuin se näyttää kiehuvan.

P.S. Kopioitu tuolta kemian keskustelusta. Josko täällä saisi enemmän vastauksia :)

9

4257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katso aihe

      Pontikan keitto ==> "Kirkastus"

    • bhnjmk,luiopå

      Etanolin höyrystymislämpötilassa etanoli "kiehuu", vaikka sitä ei ehkä poreiluna huomaa, koska vesi on vielä reilusti kiehumispisteen alapuolella. Tähänhän tislaus juuri perustuu.

    • sjuz

      Ei ole mitään etanolin höyrystymislämpötilaa, sitä höyrystyy kaikissa lämpötiloissa, kuumassa nopeammin. Kiehumispiste on olemassa niin etanolille kuin sen seoksillekin, ja se saavutetaan kun etanolin ja muiden komponenttien yhteenlaskettu höyrynpaine nousee yli ympäristön ilmanpaineen. 50-tilavuusprosenttisella seoksella se on vajaat 80 astetta eli määräävänä osapuolena on alkoholi, kiehumispiste n. 78 astetta.

    • martta0

      Etanolin kiehumispiste on noin 78C. Veden 100C. Normaalipaineessa. Etanolin ja veden liuos on semmonen, että kun lämpötila nousee 78C alkaa etanoli kiehua, eikä se välitä siitä mitä naapurimolekyyleille kuuluu. Siis etanoli kiehuu heti kun T > 78C. Ja vastaus kysymykseen eli jos sulla on 50% seos viinaa ja vettä, niin viina alkaa höyrystyä pois 78C lämpötilassa...

    • Anonyymi

      78,37 on tarkka

    • Anonyymi

      Joku näköjään nostaa vanhoja keskusteluita.

      Etanolin ja veden seoksen käyttäytyminen tislauksessa on ollut aika suuren mielenkiinnon kohteena pitkään. Tislauksen etenemisestä on tehty käyrästöjä, joita löytyy hakusanalla

      distillation curve graph ethanol

      esimerkiksi tämä:

      https://homedistiller.org/wiki/index.php/Distillation_Theory

      Käyrästöstä näkee, että 50% etanolia sisältävä seos kiehuu lämpötilassa noin 83 astetta. Tuossa lämpötilassa tislaamalla laitteiston jäähdyttimestä aluksi tippuu ulos nestettä, jossa alkoholia noin 81% ja vettä 19%. Alkoholin hyörystyessä vettä tislausastiassa olevan seoksen kiehumispiste nousee ja tislauksen tuloksena olevan nesteen alkoholipitoisuus vastaavasti laskee. Kun seos on enää 40% alkoholia niin kiehumislämpötila on jo 84 astetta ja tisleen alkoholipitoisuus "enää" vaivaiset 78.5%.

      Todellinen tislauksen hyötysuhde riippuu paljon tislauslaitteen rakenteesta mutta tuo on siis "teoreettinen maksimi" mikä on saavutettavissa.

      Käyrästöstä näkee sen, että noin 96% alkoholipitoisuudessa tisleen alkoholipitoisuus on sama kuin tislattavan seoksen pitoisuus eli tuota paremmaksi ei ilmanpaineessa vesi-alkoholi - seosta tislaamalla päästä.

      Kiehumispisteen alapuolella seoksesta hitaasti höyrystyy sekä alkoholia että vettä niiden höyrynpaineiden mukaisella nopeudella.

    • Anonyymi

      Jos keittäisi kossua 90'c ja haihduttaisi alkoholin pois saisiko kossun vivahteista vettä. Kossuvesi.

      • Anonyymi

        Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.

        Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.

        Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.

        Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.

        Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta.

        -- Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia.

        Vain harva tietää, että Kossuun lisätään jälkikäteen 3 g sokeria per litra. Limsassa sokeria on noin 30 kertaa enemmän eli noin 100 g/l. Ei siis voi puhua varsinaisesta sokeriliemestä.

        Muulta osin maku tai paha maku on kysymysmerkki, onko siis Kossussa ns. häntiä mukana. Ei pitäisi olla, Kossuhan tislataan kuparikolonneissa ja laimennetaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      53
      2474
    2. Hyvä että lähdit siitä

      Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
      Ikävä
      31
      2204
    3. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

      Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
      Maailman menoa
      84
      1772
    4. Taisin tehdä virheen

      Kaipaan sua enemmän kuin kuvittelin. Luulin, että helpottuisin, mutta olinkin täysin väärässä. Vieläkö vastaisit minulle
      Ikävä
      22
      1736
    5. Olisitko mies valmis?

      Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
      Ikävä
      307
      1604
    6. Mitä haluat sanoa kaivatullesi?

      Onko ikävä? Milloin näitte viimeksi?
      Ikävä
      150
      1414
    7. Nyt tuntuu siltä, että on pakko päästä puhumaan kanssasi

      Tuntuu että sekoan tämän kaiken takia. Miehelle
      Ikävä
      23
      1282
    8. Nainen, mulla olisi sulle pari vinkkiä

      Kerro vain ongelmasi niin annan siihen vinkin. :/
      Ikävä
      70
      1207
    9. vieläkin sanoa voin...

      💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
      Ikävä
      23
      1038
    10. Kronikat..

      Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
      Imatra
      11
      1033
    Aihe