Etanoli-vesi -liuoksen kiehumispiste

nimimerkki10

Jos on 50% viinaa ja sitä kuumentaa niin alkaako kiehuminen etanolin kiehumispisteessä, veden kiehumispisteessä vai siitä puolesta välistä lämpötiloja?

Entä missä lämpötilassa alkaa etanoli höyrystyä pois liuoksesta jos sen lämpötila poikkeaa tuosta kiehumispisteestä?

Kukaan saunaseurueesta ei osannut vastata, mutta konsensus oli tuon puolen välin lämpötilan puolesta.

Punaviinikastiketta tehdessä siitä aina höyrystyy aika teräviä käryjä ennen kuin se näyttää kiehuvan.

P.S. Kopioitu tuolta kemian keskustelusta. Josko täällä saisi enemmän vastauksia :)

9

4088

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Katso aihe

      Pontikan keitto ==> "Kirkastus"

    • bhnjmk,luiopå

      Etanolin höyrystymislämpötilassa etanoli "kiehuu", vaikka sitä ei ehkä poreiluna huomaa, koska vesi on vielä reilusti kiehumispisteen alapuolella. Tähänhän tislaus juuri perustuu.

    • sjuz

      Ei ole mitään etanolin höyrystymislämpötilaa, sitä höyrystyy kaikissa lämpötiloissa, kuumassa nopeammin. Kiehumispiste on olemassa niin etanolille kuin sen seoksillekin, ja se saavutetaan kun etanolin ja muiden komponenttien yhteenlaskettu höyrynpaine nousee yli ympäristön ilmanpaineen. 50-tilavuusprosenttisella seoksella se on vajaat 80 astetta eli määräävänä osapuolena on alkoholi, kiehumispiste n. 78 astetta.

    • martta0

      Etanolin kiehumispiste on noin 78C. Veden 100C. Normaalipaineessa. Etanolin ja veden liuos on semmonen, että kun lämpötila nousee 78C alkaa etanoli kiehua, eikä se välitä siitä mitä naapurimolekyyleille kuuluu. Siis etanoli kiehuu heti kun T > 78C. Ja vastaus kysymykseen eli jos sulla on 50% seos viinaa ja vettä, niin viina alkaa höyrystyä pois 78C lämpötilassa...

    • Anonyymi

      78,37 on tarkka

    • Anonyymi

      Joku näköjään nostaa vanhoja keskusteluita.

      Etanolin ja veden seoksen käyttäytyminen tislauksessa on ollut aika suuren mielenkiinnon kohteena pitkään. Tislauksen etenemisestä on tehty käyrästöjä, joita löytyy hakusanalla

      distillation curve graph ethanol

      esimerkiksi tämä:

      https://homedistiller.org/wiki/index.php/Distillation_Theory

      Käyrästöstä näkee, että 50% etanolia sisältävä seos kiehuu lämpötilassa noin 83 astetta. Tuossa lämpötilassa tislaamalla laitteiston jäähdyttimestä aluksi tippuu ulos nestettä, jossa alkoholia noin 81% ja vettä 19%. Alkoholin hyörystyessä vettä tislausastiassa olevan seoksen kiehumispiste nousee ja tislauksen tuloksena olevan nesteen alkoholipitoisuus vastaavasti laskee. Kun seos on enää 40% alkoholia niin kiehumislämpötila on jo 84 astetta ja tisleen alkoholipitoisuus "enää" vaivaiset 78.5%.

      Todellinen tislauksen hyötysuhde riippuu paljon tislauslaitteen rakenteesta mutta tuo on siis "teoreettinen maksimi" mikä on saavutettavissa.

      Käyrästöstä näkee sen, että noin 96% alkoholipitoisuudessa tisleen alkoholipitoisuus on sama kuin tislattavan seoksen pitoisuus eli tuota paremmaksi ei ilmanpaineessa vesi-alkoholi - seosta tislaamalla päästä.

      Kiehumispisteen alapuolella seoksesta hitaasti höyrystyy sekä alkoholia että vettä niiden höyrynpaineiden mukaisella nopeudella.

    • Anonyymi

      Jos keittäisi kossua 90'c ja haihduttaisi alkoholin pois saisiko kossun vivahteista vettä. Kossuvesi.

      • Anonyymi

        Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.

        Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.

        Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kossua pidempään keittämällä siitä lähtee alkoholia ja vettä pois siten, että päädytään jonnekin 10% alapuolelle. Kun alkoholia on enää 7% niin höyrystä puolet on vettä. Jossakin 2...3 alkoholi% paikkeilla suurin osa höyrystä on jo vettä joten litkun tilavuus pienenee nopeasti.

        Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia. Sokeri kun kaikki jää kattilassa olevaan nesteeseen.

        Alkoholiton Koskenkorva. Niille jotka pitävät mausta.

        -- Lopputulos olisi vahvaa pahanmakuista sokerilientä jossa seassa noin ykkösoluen vahvuudelta alkoholia.

        Vain harva tietää, että Kossuun lisätään jälkikäteen 3 g sokeria per litra. Limsassa sokeria on noin 30 kertaa enemmän eli noin 100 g/l. Ei siis voi puhua varsinaisesta sokeriliemestä.

        Muulta osin maku tai paha maku on kysymysmerkki, onko siis Kossussa ns. häntiä mukana. Ei pitäisi olla, Kossuhan tislataan kuparikolonneissa ja laimennetaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      114
      2561
    2. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      84
      2221
    3. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      63
      1742
    4. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      56
      1737
    5. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      164
      1661
    6. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      158
      1536
    7. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1516
    8. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      118
      1280
    9. Paraneeko ilmapiiri nyt?

      Paraneeko kunnallispolitiikan ilmapiiri nyt kun persuilla meni vaalit päin pers3ttä ja änkyräpersut tipahtivat vilttiket
      Hyrynsalmi
      28
      1219
    10. Kepun hegemonia jatkumassa vankkana Puolangalla

      Tuuliviirien vallankumous jäi pahasti piippuun!
      Puolanka
      26
      1216
    Aihe