Takaisin Suomeen

Reissu Reino

Kun palailen takaisin Suomeen ulkomailla työskentelyn jälkeen, mitä pitää ottaa huomioon? Varmaankin työtodistukset, E301, entä muuta? Tuleeko karenssia/työssäoloehtoa ja kuinka paljon? (yli 3v ulkomailla, verot yms maksettu työskentelymaahan). Kuinka nopeasti pääsee jälleen Suomen sosiaalituen piiriin, kela kortti jne? Milloin saa ensimmäiset työttömyyskorvaukset/asumistuet?

Kumpi helpompi, jäädä ulkomaille etsimään uutta työtä vai palata takaisin Suomeen taistelemaan virastojen kanssa?

7

216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi. Kun palaat Suomeen, sinulla on hyvä työtodistusten lisäksi olla E301 -lomake (tai U1-lomake) ulkomaan työskentelystä. Työ- ja elinkeinotoimistoon kannattaa ilmoittautua heti Suomeen palattua, mikäli työsuhdetta ei ole tiedossa heti.

      Työttömyysetuuden käsittelyaika on Kelassa 2-4 viikkoa. Asumistuen käsittelyaika on 3-4 viikkoa.

      Suomeen muutettua tulee hakea kuulumista Suomen sosiaaliturvan piiriin. Hakemuksen voit täyttää asiointipalvelussa oheisen linkin kautta:

      http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/160104104919IL?OpenDocument

      Myös Kelan työttömyysetuuden ja asumistuen voi hakea saman asiointipalvelun kautta.

      Lisää Suomeen muutosta voit kysyä palvelunumerostamme 020 692 207.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • Reissu Reino

      Kiitos vastauksesta. Jostain joskus lueskelin että olisi 4kk työssäoloehto ennen kuin alkaisi taas työttömyyskorvauksia saamaan.

    • tyottomyyskassat

      Hei ja kiitos kysymyksestäsi myös työttömyyskassan puolesta,

      jos haet työttömyyskassasta työttömyyskorvauksia, sinun tulee täyttää työssäoloehto. Myös toisessa EU/ETA-maassa tehdyn työn voi lukea työssäoloehtoon, jos sinulla on kyseisen maan toimivaltaisen viranomaisen antama E301-lomake tai U1-lomake, joka todistaa työskentely- ja vakuutuskaudet kyseisessä maassa. Paluutilanteessa on aina ilmoittauduttava työ- ja elinkeinotoimistoon ja haettava Suomen työttömyyskassan jäsenyyttä välittömästi, vaikka olisi työtön.

      Jos palaa Suomeen yli vuoden kuluttua ulkomaille lähtemisestä, voidaan työssäolo toisessa valtiossa lukea työssäoloehtoon E301- ta U1-lomakkeella kuitenkin vasta sen jälkeen, kun on työskennellyt Suomessa välittömästi ennen työttömyyttä vähintään neljä viikkoa. Ansiosidonnaisen päivärahan perusteena oleva palkka kuitenkin määritellään silloin tästä Suomessa tehdystä vähintään neljän viikon työstä. Jos palaa vuoden sisällä lähtemisestä toisesta EU/ETA-maasta oltuaan siellä vakuutetussa työssä, kassa voi maksaa päivärahaa ilman neljän viikon työskentelyedellytystä sen jälkeen, kun uudelleen on välittömästi hakenut suomalaisen kassan jäsenyyttä ja jos päivärahaan on muutoin oikeus. Myös Pohjoismaisen sopimuksen mukainen paluumuuttaja, joka palaa viiden vuoden kuluessa Suomeen, voi saada työttömyyspäivärahaa ilman neljän viikon työssäoloa. Lähetettyjä työntekijöitä, muissa kuin EU/ETA-maissa työskennelleitä ja rajatyöntekijöitä koskevat omat säädöksensä.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

    • Reissu Reino

      En hae työttömyyskassasta työttömyyskorvauksia. Eli sitten vaan suoraan työvoimatoimistoon ilmoittautumaan kun palailee Suomeen ja jokusen viikon kuluttua alkaa tulemaan työttömyyskorvausta.

    • Kotosuomeen

      Miten on siinä tapauksessa, jos on asunut ulkoimalla yli vuoden, mutta työskennellyt kuitenkin alle vuoden? Lisäksi luin, että jos työntekijä irtisanoutuu työstään ilman hyväksyttävää syytä, joutuu 90 päivän karenssiin ennen kuin on oikeus saada työttömyyskassan ansiosidonnaista. Miten tätä sovelletaan, jos irtisanoudun vapaaehtoisesti vakituisesta työstäni ulkomailla palatakseni Suomeen, onko se hyväksyttävä syy?

    • tyokkari

      Hei nimimerkki Kotosuomeen!

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Työssäoloehdon täyttymisen osalta ole yhteydessä omaan työttömyyskassaasi.

      Työstä eroamiselle ei ole pätevä syy yksistään se, että työpaikka sijaitsee ulkomailla, ellei eroamiselle ole esitetty muuta hyväksyttävänä pidettävää syytä.

      Mikäli eroat työstä omasta pyynnöstä ilman työttömyysturvalain mukaista pätevää syytä, seurauksena voi olla työttömyysetuuden menettäminen määräajaksi tai toistaiseksi. Katso karenssista alla olevasta linkistä:

      http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/01_tyottomyysturva/01_edellytykset/01_karenssi/index.jsp

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • tyottomyyskassat

      Hei

      Työttömyysetuuden maksamiseen vaikuttaa se, onko henkilö lähtenyt "työnhakumatkalle päivärahalla" vai mennyt töihin omia aikojaan. Jos henkilö on mennyt töihin omia aikojaan ja työ on kestänyt alle vuoden mutta oleskelu yli vuoden, niin pääsääntöisesti katsotaan työn mukaan, että vuosi ei ole ylittynyt. Oleellista tietenkin tässä tilanteessa, että jäsenmaksut on työttömyyskassaan maksettu oleskeluajalta. Tämä on kuitenkin vain yleisohje, ja oma tilanne kannattaa tarkistaa soittamalla omaan työttömyyskassaan tai siihen työttömyyskassaan, johon mahdollisesti aikoo liittyä ja selvittää asia yksityiskohtaisemmin.

      Ystävällisin terveisin
      Tiina työttömyyskassasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1295
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1145
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      53
      840
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      741
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      659
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      646
    Aihe