Ujo = ylpeä

minnevi

Kuka tämän on keksinyt ja mihin tämä perustuu?

Mitä ujous on? Sitä että toivoisi saavansa toisten hyväksyntää ja on epävarma siitä saako sitä vai hyljeksintää hyväksynnän sijasta.

Entäs jos on hiljainen ja epäsosiaalinen, mutta sinut näiden ominaisuuksiensa kanssa, onko silloin ylpeä? Vai onko tällaisen ihmisen velvollisuus olla epävarma? Toisaalta epävarmuuskin voi ilmetä hiljaisuutena ja epäsosiaalisuutena...

5

649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dudenamedex

      Ujoutta ei voi suoraan rinnastaa ylpeyteen. Ujon ihmisen käytös voi kuitenkin vaikuttaa ylpeältä....

    • 5+7

      Tämä perustuu varmaan ekstroverttiseen näkemykseen siitä miltä introvertit heidän näkökulmastaan ulospäin vaikuttavat.

      Introvertit usein leimataan ujoiksi ja jotkut varmasti sitä ovatkin, mutta introverttiys ei välttämättä tarkoita että on myös ujo. Mielestäni ero piilee siinä kuinka hyvin tiedostaa ja hyväksyy oman introverttiytensä, pystyykö kunnioittamaan ominaisuuksiaan, vertaako itseään ekstrovertteihin, onko sosiaalisten tilanteiden pelko ja kokeeko häpeää introverttisten piirteittensä vuoksi.

      Ylpeys ei liity asiaan mitenkään. Tietenkin terve itseluottamus on jokaisella hyvä olla, mutta sitä ei tarvitse sekoittaa ylpeyteen.

      Introvertti on henkilö, joka saa energiansa (ns. lataa akkunsa) yksinolosta ja omasta itsestään kun taas ekstrovertti on henkilö joka saa voimansa seurustelusta muiden ihmisten kanssa eli sosiaalisesta kanssakäymisestä. Se taas ei kerro henkilön sosiaalisista taidoista mitään, että onko hän intro vai ekstro.

      Introvertti vetäytyy omiin oloihinsa lataamaan akkujaan, mutta sosiaalisissa tilanteissa saattaa silti olla muut huomioon ottava ja omata sosiaalisia taitoja. Vaikka ekstrovertti viihtyy enemmän sosiaalisissa tilanteissa, ei se silti tarkoita sitä, että hän osaisi esimerkiksi ottaa muut huomioon, kuunnella muita, jne.

      Käsitän siis, että ujoudella usein tarkoitetaan introverttiyttä eikä se ole mitenkään negatiivinen asia. Ujous voidaan myös liittää sosiaalisten tilanteiden pelkoon, mikä on taas eri asia kuin introverttiys. Monelta introvertiltä saattaa vain puuttua itseluottamusta ja siksi kokea ujoutensa negatiivisena ominaisuutena, vaikka siinä piilee myös paljon voimavaroja ja hiljaista viisautta. Kaikkia ihmisiä ei vain ole tarkoitettu ulospäinsuuntautuviksi, kovaäänisiksi tai bilehileiksi.

    • Niin tietysti

      Onneksi en tätä tiedostanut nuorena. Se olisi ollut ranteiden aukaisun paikka, jos näin olisi käynyt. Ujo ja estynyt kontaktin luomiseen tulkitaan ylpeäksi ja leuhkaksi. Siinä kyllä menee ihminen täysin lukkoon kun tuollainen tullaan päin naamaa sanomaan. Onneksi on jo sen verran kertynyt ikää, että ei enää hetkauta.

    • 20+3

      Itse olen ainakin huomannut sellaista, että jos olet ryhmässä ja et saa sieltä kavereita niin muut alkavat hiljalleen kääntymään sua vastaan ja aloittavat haukkumisen ym.
      Itse sitä miettii, että mitä on tehnyt ansaitakseen haukut, tulkitseeko muut hiljaisuuteni ja sen että en helposti saa kavereita ylpeydeksi ja siksi haukkuvat?
      Itse ainakin noudatan mottoa "kohtele muita miten haluaisit itseäsi kohdeltavan", en ikimaailmassa haukkuisi tai tiuskisi muille, mutta jostain syystä niin tehdään minulle, reilua.. Ekstrovertit ei ollenkaan ymmärrä introverttejä.

    • ...

      Samaa ihmettelen minäkin.
      Kyllähän sen erottaa heti, että onko henkilö ujo vai ylpeä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe