Miksi Somaleita ei arvosteta?

mersuva

Mistä johtuu Somaleita kohtaan vallitseva kriittisyys Suomessa? Sama ilmapiiri tuntuu olevan Kanadassa jossa Somaleita wikipedian mukaan lähes 200.000 epävirallisten arvioiden mukaan.
- muuttoaalto maahan alkoi 1990-alkupuolella eli samoihin aikoihin kun Suomeen.

Kanadassa etniseltä taustaltaan paljon eri kansallisuuksia, pelkästään aasialaisia reilusti yli miljoona mutta heitä kohtaan ei samanlaista kriittisyyttä. Aasialaisia tosin ollut Kanadassa jo 100 vuotta sitten.

Voiko kriittisyys Somaleita kohtaan johtua siitä että kantaväestö ei ole vielä sisäistänyt Somaleita osaksi Suomen väestörakennetta ? Vaaditaanko tähän muutama sukupolvi aikaa "sulattamaan" muutosta?

Asiallisia mielipiteitä asiasta, kiitos.

115

3013

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • strjrsdykj

      - liuhun näköisiä
      - haisevat makealle paskalle
      - ani harva on töissä
      - sosiaaliturvan huijaaminen esim "yksinhuoltajuudella".
      - ylimielisiä ja röyhkeitä

      Loput syyt johtuvat yleisestä pakolaisen paapomisesta asunto ja kaikki mitä sinne tarvitaan hoituu sosiaaliturvalla, tarveharkinta toimii todella hyvin. Rikollisia ei palauteta.

      Selkiskö????

    • dreamingleader

      Minulle selkisi :D
      tai selkiintyi jo viimeksi kun kävin (vielä silloin työttömänä) kysymässä apua vuokraan sossulta ja sitä en saanut ja kuitenkin huivipää (joka tuskin koskaan ollutkaan työelämässä) lähti rahapäätösten ja muiden (sossu kustantaa) lappujen kanssa upouudelle mersulleen.. pyh ja pah

    • iuui 900

      Kriittistä

      Miten nimimerkki Mersuva suhtautuu sitten Tanskaan ja Tanskalaisiin. Tanskassa maksetaan 15 000 e jokaiselle somalille joka häipyy takaisin sinne mistä ovat tulleet.

      Miksi Tanskalaiset eivät ole sisäistäneet että kohta he voisivat olla somaleita ko kansa

    • Tuolla hyvä

      kirjoitus . joka sivuaa aihetta, sekä myös rasismia.

      http://innapatrakova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71671-lapset-vammaiset-ja-maahanmuuttajat

      "Eurooppalaiset ajattelevat naiivisesti, että jokaisessa kulttuurissa työntekö on hyvä asia. Kukaan päättäjistä ei näe vaivaa tutustua muiden maiden kulttuureihin ennen kuin tilanteesta tulee ongelmallinen. Esimerkiksi monissa maissa se, että onnistuu elämään toisten kustannuksella on kunnia-asia ja merkitsee älykkyyttä. Suomalaisessa yhteikunnassa se on hävettävää. "

      "Ajatelkaa, jos äiti antaisi enemmän aikaa ja leluja ottolapsille kuin omille. Omat lapset rupeisivat varmasti kiukuttelemaan. Tämä epänormaali huomionjako asettaa maahanmuuttajat melko vaikeaan tilanteeseen. Siita, eikä ihon väristä meitä vihataan täällä. Rasistiksi kutsumisen pelko ahdistaa suomalaisia.

      Olen miettinnyt, että on ihmisiä, jotka hyötyvät tästä tilanteesta taloudellisesti. Olen opinnut, että jokaisen ilmiön takana aina on raha, eikä maahanmuutajien vauvan asemaan asettaminen tai turha hössöttäminen ole poikkeus."

    • .......
      • wsxbnnn

    • -mutta

      Biologian tunnilla puhuttiin innokkaasti linnuista.
      - Ville, millä linnulla on munia, jotka ovat vihertäviä ja joissa on ruskeita täpliä? opettaja kysyi.
      - Räkättirastaalla.
      - Oikein. No, millaisia munia on kuovilla?
      - Vaaleanruskealla pohjalla tummanruskeita läiskiä.
      - Oikein. Milläs sitten on tummanruskeat munat?
      - Neekerillä.

    • Syitä on monia

      Minulla on ollut ilo tavata työmaalleni tullut työtä tekevä somali. Sopeutunut fiksu 30vee mies joka on kova ja innokas tekemään tavallista 2-vuorotyötä. Hän osti juuri asunnon ja maksaa sitä kuin minäkin aikanaan. Pankkilainalla ja töitä tehden.
      Hän työskentelee, puhuu suomea, elää, asuu, toimii ja on kuin suomalainen. Hän on naimisissa suomalaisen nätin akateemisen naisen kanssa.
      Hänenlaisiaan ME tulemme hyväksymään työtä tekemään.

      ME emme hyväksy henkilöitä jotka ovat hänen vastakohtiaan; sopeutumattomia, työhaluttomia, somalimaan tavoin eläviä, rasistisia, rikollisia, vaateliaita , jne henkilöitä.

      ------------------------------

      Se, mitä minä olen somaleita tavannut, nähnyt, kuullut ja kokenut, olen päätellyt heidän viettävän maassamme aikas makeaa elämää. Heillä tuntuu menevän TODELLA HYVIN.
      Tämä on minun 20 vuotis-kokemuksiini perustuva looginen päätelmä. En voi olla paljoakaan väärässä.

      ------------------------------

      Somalit ovat "mustalaisten" tiellä. Ottaa muutama sata vuotta aikaa ja ehkä ei sittenkään heitä hyväksytä suomalaisiksi? Mustalaisia sentään pidetään suomalaisina mutta somalit ovat eri juttu.
      Somalit pitäytyvät vain omissa porukoissaan. Suomalaisiin ei juurikaan ole kosketusta eikä kanssakäymistä.
      -------------------------------
      Suomalainen vertailee itseään somaleihin. Varrataan asuntoja ja jokapäiväistä touhua; työttömilläkin somaleilla tuntuu menevän hyvin. Paremmin kuin jopa töissä olevilla suomalaisilla. Ansiosidonnaiselta pudonnut suomalainen työtön perhe on työttömän somaliperheen alapuolella rahatilanteessa, eduissa sun muissa.

      --------------------------------------

      -Somaleista Suomessa on 20vuoden kokemus. Siinä ajassa he ovat näyttäneet sen, mitä he oikeasti ovat.

      -Somaleissa on monenmoista väkeä. Heimoja on muutamia jotka eivät tule toistensa kanssa toimeen.
      -Muuten kaikki ovat hyvin sosiaalisia ja vieraanvaraisia.
      -Somalit ovat hyvin ylpeitä; he eivät katso kuuluvansa Afrikan mustaan väestöön, vaan arabeihin. Loukkaat heitä jos näin luulet.
      -Yleensä heillä on lapsia julmettu määrä. 18 on normaali vielä.

      -Kaikilla suomalaisilla on heistä jonkinlainen käsitys, joka perustuu näkemisiin, kokemisiin, lukemisiin jne.

      -Miksi sitten ollaan kriittisiä?
      Johtuuko kriittisyys heimojen kahakoista? Tuskin.
      Johtuuko kriittisyys sosiaalisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Ei, koska harva suomalainen on siihen asteeseen päässyt.


      Johtuuko kriittisyys seur.seikoista:

      Rikollisuus. Se on oma luku ja sitä ei kukaan hyväksy. Ei edes somalit. Valitettavasti näitä rikollisia on runsaasti ja he ovat osaltaan pilanneet maanmiestensä maineen. Kun maine on mennyt on sitä vaikea enään korjata.

      Somaleita ei juuri näy TYÖelämässä. Tämä on yksi SUURI kriittinen asia. Kukaan ei pidä ulkomaalaisesta, joka elää suomal. sos.eduilla tekemättä työtä. Kyllä heitä töissäkin on, tietysti.

      Maahantulon tapa "maahanmuutto" aiheuttaa kritiikkiä:
      Se suomalainen, joka tietää mikä on ANKKURILAPSI, ei pidä tästä tavasta "muuttaa" perheineen Suomeen. Se on Suomen hyväksikäyttöä. Somaleilla tämä tapa on yleinen.

      Suomalaiselle. on liikaa se tapa millä Suomeen tullaan; kun valtionraja ylitetään, sanotaan -anon turvapaikkaa- ja kaikki onkin sitten järjestetty siitä eteenpäin. Päiväraha sos. etuineen alkaa heti juosta.
      Tai tullaan meritse / lentoteitse paperitta.

      Toinen SUURI asia kriittisyyteen on sopeutumattomuus. Tämä tulee monessa asiassa läpi. Tämä yhdistettynä työtä tekemättömyyteen on liikaa suomalaiselle tunnollisuudelle. Meitä käytetään hyväksi.

      Sopeutumattomuutta on piittaamattomuus yhteiskuntamme säännöistä ja tavoista.
      Suuri virhe oli ryhtyä vaatimaan etuisuuksia ja kieltämään meiltä asioita jotka täällä ovat itsestäänselvyyksiä.

      Rasismi suomalaisia kohtaan on hyvin havaittavissa ja se tulee nostamaan päätään somalimäärän kasvaessa.

      Moniavioisuus yksinhuoltajavaimoineen panee hampaat narskumaan.
      Lapsimäärää kritisoidaan. Liika on liikaa hyvinvointivaltiossakin, eikä isoja asuntoja löydy.

      Uskonto on suuri tekijä. Sen varjolla voi vaatia erioikeuksia tavalliseen suomalaiseen elämäntapaan.

      Naisten asema risoo suomalaisia. Silpomiset, alaikäisten pakkonainnit. Samoin huivipakko ja pukeutuminen somalimaan tavoin.

      Yhteiskunnan liika paijaus; joka elämän alueelle ulottuva avustus. Ilmaiset vastikkeetomat asunnot menevät heille ohi suomalaisten. Kiitos siitä menee kuntiin sijoittamisille.

      Kaikki on heille tavoitettavissa ilman käsirahaa. Suomalainen ei sellaisiin etuisuuksiin yllä.

      Suomalainen joka on tietoinen Euroopan kaupunkien ongelmapesistä,maahanmuuttajalähiöistä. Pelottaa ajatus niiden tulosta Suomeen. Oikeasti niitä on Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
      Mitä ne ovat 10 vuoden kuluttua? Työttömien ongelmalähiöitä? Valkoiset jotka voivat, ovat muuttaneet muualle.

      • Tilastot kertovat

        että viime vuonna yksintulleita alaikäisiä oli turvapaikanhakijoista tammi–elokuussa 195. Se on yli puolet vähemmän kuin tammi–elokuussa 2009, jolloin alaikäisiä hakijoita oli 419.

        Tänä vuoden huhtikuussa Suomeen tuli neljä alaikäistä turvapaikanhakijaa. Lätinä ankkurilapsista voidaan varmaan lopettaa tähän. Kaiken kaikkiaan turvapaikanhakijoita tuli koko Suomeen huhtikuussa noin 170. Puheet pakolaistulvastakin voidaan siis lopettaa, sillä ne ovat hölynpölyä.

        Myös niin sanottujen Dublin-hittien (aikaisemmin jostain toisesta EU-maasta turvapaikkaa hakeneiden) määrä on vähentynyt. Turvapaikanhakijoita on kaiken kaikkiaankin tullut tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, ja viime vuonna vähemmän kuin edellisvuonna. Euroopasta ei sitten viime syksyn ole tainnut tulla ainuttakaan turvapaikanhakijaa, joten romanienkin suhteen voi kai jo laittaa jäitä hattuun.

        Pakolaiskiintiö on ollut 750 niin kauan kuin muistan. Pakolaistulva on valitettava tosiasia, mutta (niin kuin kaikki uutisia seuraavat tietävät) jossain muualla kuin Suomessa.


      • Tilastot kertovat..
        Tilastot kertovat kirjoitti:

        että viime vuonna yksintulleita alaikäisiä oli turvapaikanhakijoista tammi–elokuussa 195. Se on yli puolet vähemmän kuin tammi–elokuussa 2009, jolloin alaikäisiä hakijoita oli 419.

        Tänä vuoden huhtikuussa Suomeen tuli neljä alaikäistä turvapaikanhakijaa. Lätinä ankkurilapsista voidaan varmaan lopettaa tähän. Kaiken kaikkiaan turvapaikanhakijoita tuli koko Suomeen huhtikuussa noin 170. Puheet pakolaistulvastakin voidaan siis lopettaa, sillä ne ovat hölynpölyä.

        Myös niin sanottujen Dublin-hittien (aikaisemmin jostain toisesta EU-maasta turvapaikkaa hakeneiden) määrä on vähentynyt. Turvapaikanhakijoita on kaiken kaikkiaankin tullut tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, ja viime vuonna vähemmän kuin edellisvuonna. Euroopasta ei sitten viime syksyn ole tainnut tulla ainuttakaan turvapaikanhakijaa, joten romanienkin suhteen voi kai jo laittaa jäitä hattuun.

        Pakolaiskiintiö on ollut 750 niin kauan kuin muistan. Pakolaistulva on valitettava tosiasia, mutta (niin kuin kaikki uutisia seuraavat tietävät) jossain muualla kuin Suomessa.

        lisää:

        Huhtikuussa vireillä noin 5 800 hakemusta

        Somalialaisten perhesideperusteisten oleskelulupahakemusten käsittely on ruuhkautunut ja käsittely kestää pidempään kuin perhesidehakemusten kohdalla keskimäärin.

        Huhtikuun 2011 alussa

        vireillä on noin 5 800 somalialaisten perhesidehakemusta
        Addis Abeban edustustossa, jossa suurin osa somalialaisista hakijoista haastatellaan, ovat vuorossa loppuvuodesta 2009 hakemuksensa jättäneet.
        käsittelyn alkamista odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille huhtikuussa 2010
        ratkaisua odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille pääsääntöisesti keväällä 2009.

        Syynä ruuhkaan on somalialaisten perhesidehakemusten nopea lisääntyminen.


        Lätinä ankkurilapsista voidaan varmaan aloittaa tästä.


      • lisäksi
        Tilastot kertovat.. kirjoitti:

        lisää:

        Huhtikuussa vireillä noin 5 800 hakemusta

        Somalialaisten perhesideperusteisten oleskelulupahakemusten käsittely on ruuhkautunut ja käsittely kestää pidempään kuin perhesidehakemusten kohdalla keskimäärin.

        Huhtikuun 2011 alussa

        vireillä on noin 5 800 somalialaisten perhesidehakemusta
        Addis Abeban edustustossa, jossa suurin osa somalialaisista hakijoista haastatellaan, ovat vuorossa loppuvuodesta 2009 hakemuksensa jättäneet.
        käsittelyn alkamista odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille huhtikuussa 2010
        ratkaisua odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille pääsääntöisesti keväällä 2009.

        Syynä ruuhkaan on somalialaisten perhesidehakemusten nopea lisääntyminen.


        Lätinä ankkurilapsista voidaan varmaan aloittaa tästä.

        on muun maalaisilla vireillä 4000 perhesidehakemusta, eli tulossa on pelkästään tällä perusteella kymmeniä tuhansia uusia elättejä.

        http://www.migri.fi/netcomm/content.asp?article=3960


      • - mutta
        lisäksi kirjoitti:

        on muun maalaisilla vireillä 4000 perhesidehakemusta, eli tulossa on pelkästään tällä perusteella kymmeniä tuhansia uusia elättejä.

        http://www.migri.fi/netcomm/content.asp?article=3960

        niin kuin hyvin tiedetään, ei se että jotain haetaan, takaa sitä että se myös saadaan. Näitä perheenyhdistäömistapauksiahan tuli paljon vähemmän kuin hysteerisimmät maahanmuuttokriitikot pelkäsivät.


      • ja vähemmän
        - mutta kirjoitti:

        niin kuin hyvin tiedetään, ei se että jotain haetaan, takaa sitä että se myös saadaan. Näitä perheenyhdistäömistapauksiahan tuli paljon vähemmän kuin hysteerisimmät maahanmuuttokriitikot pelkäsivät.

        mitä hysteerisimmät hyysärit toivoivat.


      • - mutta
        ja vähemmän kirjoitti:

        mitä hysteerisimmät hyysärit toivoivat.

        kukaan ei ole löytänyt vielä ensimmäistäkään hysteeristä hyysäriä mistään. Ainakin tällä pasltalla kaikki hysteerikot ovat niitä, jotka kutsuvat itseään maahanmuuttokriittisiksi realisteiksi, niin huvitttavaa kuin se onkin.


      • Viitsitkö kertoa
        - mutta kirjoitti:

        kukaan ei ole löytänyt vielä ensimmäistäkään hysteeristä hyysäriä mistään. Ainakin tällä pasltalla kaikki hysteerikot ovat niitä, jotka kutsuvat itseään maahanmuuttokriittisiksi realisteiksi, niin huvitttavaa kuin se onkin.

        oletko aina ollut noin taukki?


      • - mutta
        Viitsitkö kertoa kirjoitti:

        oletko aina ollut noin taukki?

        nyt olet kyllä erehtynyt henkilöstä. En ole Jussi Halla-aho.


      • väität siis,
        - mutta kirjoitti:

        nyt olet kyllä erehtynyt henkilöstä. En ole Jussi Halla-aho.

        että H-A on kirjoittanut tuon että kukaan ei ole löytänyt yhtään hysteeristä hyysäriä mistään?

        Taidat olla vielä enemmän sekaisin kuin yleisesti on tiedossa.


      • - mutta
        väität siis, kirjoitti:

        että H-A on kirjoittanut tuon että kukaan ei ole löytänyt yhtään hysteeristä hyysäriä mistään?

        Taidat olla vielä enemmän sekaisin kuin yleisesti on tiedossa.

        jos haluat tietää, mitä väitän, niin kysy ellei se muuten ole käynyt selväksi. Ei kannata arvailla, paitsi jos kysyy Halla-aholta joka ei vastaa kuin että joo joo heihei mulla on kiire.

        Minä väitin että kukaan ei ole löytänyt yhtään hysteeristä hyysäriä mistään. Sehän on ihan totta, eikä sitä ainakaan täällä ole kukaan kumonnut.

        Väitin lisäksi että Halla-aho on taukki. Sitä mieltä olen aina ollut, eikä Halla-aho ole ainakaan toistaiseksi julkisilla esiintymisillään antanut minulle aihetta käsitykseni tarkistamiseen.


      • Anonyymi

        Tuossa mainitsit jotta somput pitää itseään arabeina, arabit ei tuosta innostu kyllä, tosin heillä on yhteys arabeihin orajakaupan ajalta jollain orjia myös naitiin ja näin syntyin sekaantunutta väkeä, heidän jälkeläisensä on eroaa kyllä mutta taitavat olla aika pieni osa väestöstä. Väkivaltaisuus on kultuurissa ja tuo ylpeys lienee samaa lajia kuin romaanien ylenmyyskäsite sinänsä. Joko sanoinkin noita afrikan romaaneiksi, käytös tosiaa melko ryöhkeää ansioihin nähden mm. tämä "syö paskaa ja kuole pois miekkonen ja sosiaalitukia huijaavat prinsessat.


      • Anonyymi

        Jos on 18 kälkeläistä, pitäisi itse elättää heidät.


    • Eipä juuri lisättävä

      -paitsi hyyssäreillä....
      Mielenkiintoista lukea eijaksapälvästin "vastine"

      -muttaneiti voi pitää pierunsa, ihan omanaan.

      • eijaksakrjautua.

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.


      • miksainajauhatpaskaa
        eijaksakrjautua. kirjoitti:

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.

        Ei ne ensimmäiset somalit mitään pakolaisia Afrikasta olleet, vaan Moskovassa opiskelleita prinssejä, jotka laitettiin Suomeen menevään junaan,

        Sitten ne frakki päällä hyppäsivät junasta asemalla ja odottivat palvelijoita laukkuja kantamaan.


      • BB
        eijaksakrjautua. kirjoitti:

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.

        "Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin"
        Olisiko Suomen aika laittaa somalian asiat kuntoon? :-)


      • ihan ensimmäiseksi
        eijaksakrjautua. kirjoitti:

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.

        haluan kiittää sinua siitä, että vaivauduit kirjoittamaan pitkän ja hyvin perustellun repliikin, jossa joka sana oli totta


      • eijaksakirjautua.
        BB kirjoitti:

        "Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin"
        Olisiko Suomen aika laittaa somalian asiat kuntoon? :-)

        Ei ole Suomen asia lähteä järjestämään 9 miljoonan asukkaan sekasortoista maata.


      • eijaksakirjautua.
        miksainajauhatpaskaa kirjoitti:

        Ei ne ensimmäiset somalit mitään pakolaisia Afrikasta olleet, vaan Moskovassa opiskelleita prinssejä, jotka laitettiin Suomeen menevään junaan,

        Sitten ne frakki päällä hyppäsivät junasta asemalla ja odottivat palvelijoita laukkuja kantamaan.

        Prinssejä?

        Somaliassa alkoi sisällissota ja Venäjällä opiskelevista ei enää maksettu mitään (Ei Somalia eikä Venäjä enää heidän tukemansa diktaattorin kaaduttua ja Neuvostoliiton kulkiessa kaaoksen tietä). Opiskelijat pyrkivät länteen. Somaliaan ei ollut menemistä. Suomi sijaitsi silloinkin Venäjän naapurissa ja tänne he sieltä tulivat.

        Ei heillä Venäjällä mitään palvelijoita ollut. Tavallisia kehitysmaan ulkomaille lähettämiä opiskelijoita.

        Eikö teillä ole "maahanmuuttokritiikillenne" mitään faktapohjaa, kun jatkuvasti joudutte sepittelemään mitä käsittämättömämpiä satuja fobioidennne tueksi?


      • - mutta
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Ei ole Suomen asia lähteä järjestämään 9 miljoonan asukkaan sekasortoista maata.

        ei ole myöskään rahdata niitä lentokoneella tänne elätettäviksi.


      • eijaksakirjautua.
        - mutta kirjoitti:

        ei ole myöskään rahdata niitä lentokoneella tänne elätettäviksi.

        Ei tänne ketään rahdata. Suomeenkin on tullut maailmalta pakolaisia. Siitä on kyse.


      • Siitä on kyse
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Ei tänne ketään rahdata. Suomeenkin on tullut maailmalta pakolaisia. Siitä on kyse.

        Iilimadot tunkeutuvat loisimaan maahamme.


      • vai ei rahdata
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Ei tänne ketään rahdata. Suomeenkin on tullut maailmalta pakolaisia. Siitä on kyse.

        "Pakolaisille on Suomessa erikoislaatuinen etu, kertoo Aamulehti printtiversiossaan. Afrikasta Suomeen tulevien lennot korvataan, mikä aiheuttaa kustannuksia valtiolle.

        - Arvioimme, että sen kokonaiskustannus on noin tuhat euroa per hakija, Maahanmuuttoviraston hallintoyksikköä johtava Kaarina Koskinen sanoo AL:lle."

        http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99166-al-erikoinen-etu-suomi-maksoi-600-pakolaiselle-1000-euron-lennon

        Miksi eijaksatyyppi viitsii valehdella, kun kuitenkin tietää jäävänsä siitä kiinni?


      • faktaa on
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Prinssejä?

        Somaliassa alkoi sisällissota ja Venäjällä opiskelevista ei enää maksettu mitään (Ei Somalia eikä Venäjä enää heidän tukemansa diktaattorin kaaduttua ja Neuvostoliiton kulkiessa kaaoksen tietä). Opiskelijat pyrkivät länteen. Somaliaan ei ollut menemistä. Suomi sijaitsi silloinkin Venäjän naapurissa ja tänne he sieltä tulivat.

        Ei heillä Venäjällä mitään palvelijoita ollut. Tavallisia kehitysmaan ulkomaille lähettämiä opiskelijoita.

        Eikö teillä ole "maahanmuuttokritiikillenne" mitään faktapohjaa, kun jatkuvasti joudutte sepittelemään mitä käsittämättömämpiä satuja fobioidennne tueksi?

        koska olen itse ollut todistamassa tapahtumaa ja nähnyt puvut ja kultakorut.

        http://farm1.static.flickr.com/25/48612777_3f62096fa7_b.jpg


      • eijaksakirjautua.
        vai ei rahdata kirjoitti:

        "Pakolaisille on Suomessa erikoislaatuinen etu, kertoo Aamulehti printtiversiossaan. Afrikasta Suomeen tulevien lennot korvataan, mikä aiheuttaa kustannuksia valtiolle.

        - Arvioimme, että sen kokonaiskustannus on noin tuhat euroa per hakija, Maahanmuuttoviraston hallintoyksikköä johtava Kaarina Koskinen sanoo AL:lle."

        http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99166-al-erikoinen-etu-suomi-maksoi-600-pakolaiselle-1000-euron-lennon

        Miksi eijaksatyyppi viitsii valehdella, kun kuitenkin tietää jäävänsä siitä kiinni?

        Kyse ei ole mistään pakolaisten rahtaamisesta, vaan perheiden yhdistämisestä. Käytäntöä on tiukennettu ja perheiden yhdistämiset ovat näin jo vähentyneet. Tämä tiukempi linjaus on ollut mielestäni oikein. On saatava selkeät linjaukset ja toimintatavat, joilla järjestelmän porsaanreiät pystytään tukkimaan menemättä täysin epähumaaniuteen.

        Somalipakolaiset ovat pääsääntöisesti selvästi kaikkien kansainvälisten määritelmien mukaan pakolaisia. Ne pakolaiset, jotka Suomeen tulevat, on Suomen hoidettava. Joissain tapauksissa on järkevää yhdistää perheitä.


      • ainameneeväärin
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Kyse ei ole mistään pakolaisten rahtaamisesta, vaan perheiden yhdistämisestä. Käytäntöä on tiukennettu ja perheiden yhdistämiset ovat näin jo vähentyneet. Tämä tiukempi linjaus on ollut mielestäni oikein. On saatava selkeät linjaukset ja toimintatavat, joilla järjestelmän porsaanreiät pystytään tukkimaan menemättä täysin epähumaaniuteen.

        Somalipakolaiset ovat pääsääntöisesti selvästi kaikkien kansainvälisten määritelmien mukaan pakolaisia. Ne pakolaiset, jotka Suomeen tulevat, on Suomen hoidettava. Joissain tapauksissa on järkevää yhdistää perheitä.

        "Somalipakolaiset ovat pääsääntöisesti selvästi kaikkien kansainvälisten määritelmien mukaan pakolaisia."

        Monet maat eivät enää ota Somaliasta pakolaisia, vaan ovat ryhtyneet palauttamaan niitä. Jopa Mogadishu on todettu turvalliseksi paikaksi palautuksille.

        Sota ei edelleenkään oikeuta pakolaisuuteen.


      • eijaksakirjautua.

      • No, voi v---u
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Kyse ei ole mistään pakolaisten rahtaamisesta, vaan perheiden yhdistämisestä. Käytäntöä on tiukennettu ja perheiden yhdistämiset ovat näin jo vähentyneet. Tämä tiukempi linjaus on ollut mielestäni oikein. On saatava selkeät linjaukset ja toimintatavat, joilla järjestelmän porsaanreiät pystytään tukkimaan menemättä täysin epähumaaniuteen.

        Somalipakolaiset ovat pääsääntöisesti selvästi kaikkien kansainvälisten määritelmien mukaan pakolaisia. Ne pakolaiset, jotka Suomeen tulevat, on Suomen hoidettava. Joissain tapauksissa on järkevää yhdistää perheitä.

        ota sinä kotiisi niitä somppuja ja yhdistä perheitäsi miten haluat ja varallisuutesi kestää.
        -mutta pidä ne poissa terrorisoimasta ihmisiä.


      • eijaksakirjautua.
        ainameneeväärin kirjoitti:

        "Somalipakolaiset ovat pääsääntöisesti selvästi kaikkien kansainvälisten määritelmien mukaan pakolaisia."

        Monet maat eivät enää ota Somaliasta pakolaisia, vaan ovat ryhtyneet palauttamaan niitä. Jopa Mogadishu on todettu turvalliseksi paikaksi palautuksille.

        Sota ei edelleenkään oikeuta pakolaisuuteen.

        Tarkoitatko, että Somalia katsotaan sellaiseksi maaksi, josta tulevat eivät voi olla pakolaisia? Minä kirjoitan somalipakolaisista. Ymmärrän kyllä, että Somaliassa on myös sellaisia, henkilöitä, joita ei voi pitää pakolaisina, vaikka he maasta poistuisivatkin. Esimerkiksi jonkin vallassa olevan sortoa ja väkivaltaa harjoittavan ryhmittymän johtajia ei voi pitää pakolaisina, vaikka tällaista asemaa hakisivatkin.

        Tällä hetkellä Somaliassa on sekasortoinen sisällissota, jossa kulloisetkin paikallisesti valtaapitävät ryhmät vainoavat muita esimerkiksi rodun, uskonnon, kansalaisuuden, sosiaalisen aseman tai poliittisen mielipiteen johdosta. Nämä vainotut täyttävät selvästi pakolaisuuden määritelmän.

        Määrittelyn ja sopimusten tulkinnan tekee tietenkin jokainen maa itse. Suomi tulkitsi aikanaan, etteivät Neuvostoliitosta tulleet olleet pakolaisia. Tulkinta oli selvästi ulkopoliittisen tilanteemme aiheuttama tietoinen väärä tulkinta. Nykymaailmassa meidän ei tule ryhtyä tulkitsemaan sopimuksiamme tietoisesti tai itseämme pettäen väärin pelkästään äänekkään vähemmistön takia. Jos halua ja voimaa löytyy niin toki Suomi voi itsenäisenä valtiona ilmoittaa, ettei se enää noudata sopimuksia pakolaisuudesta ja irtisanoutua niistä. Näin eduskunta ja kansa voisivat päättää tietoisesti asiasta. Säälittävintä on pelleily, jossa sopimuksia ei noudateta, mutta kanttia ei ole sanoa, että irtaudumme niistä.

        Maailmasta löytyy hyvin paljon erilaisia valtioita, jotka eivät noudata kansainvälisiä sääntöjä, mutta eivät uskalla irtautua kuitenkaan niistä. Toivon, ettei Suomi lähde tuollaisten valtoiden joukkoon, vaan noudattaa perinteistä suoraselkäistä linjaansa ja seisoo sanojensa takana.


      • eijaksakirjautua.
        No, voi v---u kirjoitti:

        ota sinä kotiisi niitä somppuja ja yhdistä perheitäsi miten haluat ja varallisuutesi kestää.
        -mutta pidä ne poissa terrorisoimasta ihmisiä.

        Suomi on yhteiskunta eikä anarkia. Toimimme yhdessä ja teemme lait yhdessä. Jos asioista on erimielisyyksiä, äänestämme ja teemme enemmistön päätöksen mukaan. Vähemmistö ei määritä sääntöjämmme, vaikka se olisi miten kovasti möykkäävä.

        Suomi valtiona määrittää, otammeko pakolaisia vai emme. Yksilöt eivät tee näitä päätöksiä.

        Meillä on lait, joita kaikkien on noudatettava. Tämä koskee tietenkin myös jokaista pakolaista. Lakeja rikkoneet ihmiset, oli sitten somali tai suomalainen, on asetettava vastuuseen teoistaan. Jos kansalaisia tai pakolaisia tässä maassa terrorisoidaan, on järjestysvallan asia estää tällainen. Minusta järjestysvallan resurssit on varmistettava, jotta se pystyy hoitamaan nämä tehtävänsä.


      • suomessa syntynyt
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Suomi on yhteiskunta eikä anarkia. Toimimme yhdessä ja teemme lait yhdessä. Jos asioista on erimielisyyksiä, äänestämme ja teemme enemmistön päätöksen mukaan. Vähemmistö ei määritä sääntöjämmme, vaikka se olisi miten kovasti möykkäävä.

        Suomi valtiona määrittää, otammeko pakolaisia vai emme. Yksilöt eivät tee näitä päätöksiä.

        Meillä on lait, joita kaikkien on noudatettava. Tämä koskee tietenkin myös jokaista pakolaista. Lakeja rikkoneet ihmiset, oli sitten somali tai suomalainen, on asetettava vastuuseen teoistaan. Jos kansalaisia tai pakolaisia tässä maassa terrorisoidaan, on järjestysvallan asia estää tällainen. Minusta järjestysvallan resurssit on varmistettava, jotta se pystyy hoitamaan nämä tehtävänsä.

        Ei virkavalta pysty tekemään mitään ainakaan meidän tapauksessa jossa somali hermostui ja teki ilkivaltaa meidän huoneiston oveen potkimalla kun ei ilmeisesti saanut huonolla suomenkielen taidollaan muuten asiaansa esille joten tuli ja potki ovemme hajalle ja kävi melkein kimppuuni jollen olis paiskannut ovea kiinni olis voinu tapahtua se pahin siellä kun oli somalilla joku apuväline kädessään tämä on tätä lähiön ihanuutta, että suomalainen joutuu pelkäämään somalia joka ei pysty kontrolloimaan käyttäytymistään juu ja poliisitkin kävi eikä mahtanut mitään meillä ovi rikki ja meni koko päivä miettiessä mitä kirjoitan talon isännöitsijälle. Ei mulla ole oikein muuta lisättävää tähän suomalainen alistuu ja somalia paijataan ja suojellaan, mutta herää kysymys kuinka täällä voi enää elää normaalia elämää???


      • eijaksakirjautua.
        suomessa syntynyt kirjoitti:

        Ei virkavalta pysty tekemään mitään ainakaan meidän tapauksessa jossa somali hermostui ja teki ilkivaltaa meidän huoneiston oveen potkimalla kun ei ilmeisesti saanut huonolla suomenkielen taidollaan muuten asiaansa esille joten tuli ja potki ovemme hajalle ja kävi melkein kimppuuni jollen olis paiskannut ovea kiinni olis voinu tapahtua se pahin siellä kun oli somalilla joku apuväline kädessään tämä on tätä lähiön ihanuutta, että suomalainen joutuu pelkäämään somalia joka ei pysty kontrolloimaan käyttäytymistään juu ja poliisitkin kävi eikä mahtanut mitään meillä ovi rikki ja meni koko päivä miettiessä mitä kirjoitan talon isännöitsijälle. Ei mulla ole oikein muuta lisättävää tähän suomalainen alistuu ja somalia paijataan ja suojellaan, mutta herää kysymys kuinka täällä voi enää elää normaalia elämää???

        Ei ketään rikollista tule paijata. Olen tästä kanssasi samaa mieltä. Rikollisuutta on ja rikolliset saavat toimia turhan helposti.

        Kaikkea pahuutta ei maailamsta koskaan saa pois, mutta ei ihmisten tulisi kotonaan pelätä. Varmasti tarvittaiiin liää resursseja mormaaliin järjestyksen valvontaan. Itse en ole kokenut väkivaltaa Suomessa ulkomailta muuttaneiden taholta, mutta suomalaisten kyllä. Eipä siinä kait uhrin kannalta mitään eroa ole kuka sitä väkivaltaa tekee. Aina se on yhtä väärin.

        Kenenkään ei tule alistua väkivaltaan oli sitten minkä värinen tahansa tai oliko väkivaltainen henkilö jotain muuta kansallisuutta kuin sinä itse. Väkivallan tuomittavuus ei ole eikä se saa olla mikään etninen kysymys. Olemme Suomessa muuta Länsi-Euroopaa väkivaltaisempia. Liekö tuo syynä, että sallimme liian pitkälle väkivaltaista käytöstä ympärllämme?

        Joka tapauksessa, olen sitä mieltä, että väkivaltarikoksista annetaan Suomessa turhan lieviä rangaistuksia. Ehdollisilla tuomiolla annamme väärää signaalia siitä, mitä pidämme oikeana ja vääränä.


      • vastaus on Ei
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Prinssejä?

        Somaliassa alkoi sisällissota ja Venäjällä opiskelevista ei enää maksettu mitään (Ei Somalia eikä Venäjä enää heidän tukemansa diktaattorin kaaduttua ja Neuvostoliiton kulkiessa kaaoksen tietä). Opiskelijat pyrkivät länteen. Somaliaan ei ollut menemistä. Suomi sijaitsi silloinkin Venäjän naapurissa ja tänne he sieltä tulivat.

        Ei heillä Venäjällä mitään palvelijoita ollut. Tavallisia kehitysmaan ulkomaille lähettämiä opiskelijoita.

        Eikö teillä ole "maahanmuuttokritiikillenne" mitään faktapohjaa, kun jatkuvasti joudutte sepittelemään mitä käsittämättömämpiä satuja fobioidennne tueksi?

        mutta sehän ei ole mikään uutinen


      • finn.
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Ei ketään rikollista tule paijata. Olen tästä kanssasi samaa mieltä. Rikollisuutta on ja rikolliset saavat toimia turhan helposti.

        Kaikkea pahuutta ei maailamsta koskaan saa pois, mutta ei ihmisten tulisi kotonaan pelätä. Varmasti tarvittaiiin liää resursseja mormaaliin järjestyksen valvontaan. Itse en ole kokenut väkivaltaa Suomessa ulkomailta muuttaneiden taholta, mutta suomalaisten kyllä. Eipä siinä kait uhrin kannalta mitään eroa ole kuka sitä väkivaltaa tekee. Aina se on yhtä väärin.

        Kenenkään ei tule alistua väkivaltaan oli sitten minkä värinen tahansa tai oliko väkivaltainen henkilö jotain muuta kansallisuutta kuin sinä itse. Väkivallan tuomittavuus ei ole eikä se saa olla mikään etninen kysymys. Olemme Suomessa muuta Länsi-Euroopaa väkivaltaisempia. Liekö tuo syynä, että sallimme liian pitkälle väkivaltaista käytöstä ympärllämme?

        Joka tapauksessa, olen sitä mieltä, että väkivaltarikoksista annetaan Suomessa turhan lieviä rangaistuksia. Ehdollisilla tuomiolla annamme väärää signaalia siitä, mitä pidämme oikeana ja vääränä.

        olkoot joo mitä väriä hyvänsä niin kaikilla pitäsi olla samat sääännöt ja lait mua ei kiinnosta mikään muu, kun että saan olla rauhassa kotonani ja liikkua rauhassa pelkäämättä. Eli tiukka laki myös maahanmuuttajille ei paijaus auta se pahentaa asiaa


      • Suurpää sen paljasti
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        No, missä sitä faktaa on?

        "HS:n mielipidesivulla julkaistiin 8. 12. nimimerkin Tapausta seurannut kirjoitus somaliturvapaikanhakijoiden varallisuudesta. Kirjoituksessa viitattiin allekirjoittaneen mielipiteisiin, minkä vuoksi haluan vastata seuraavaa.

        YK:n pakolaissopimuksen mukaan pakolaisia ovat ihmiset, jotka ovat joutuneet vainotuksi mm. rodun, uskonnon tai poliittisen mielipiteen takia. Varallisuudesta ei sopimuksessa puhuta mitään. Pakolainen ei siis välttämättä ole köyhä. Usein on pikemminkin päin vastoin: hyvin koulutetulla, vaikutusvaltaisella henkilöllä on suuremmat mahdollisuudet joutua poliittisesti vainotuksi. On totta, että monet Suomeen saapuneista kuuluvat maassaan keskimääräistä paremmin toimeen tuleviin."

        HS - Mielipide - 14.12.1990


      • eijaksakirjautua.
        Suurpää sen paljasti kirjoitti:

        "HS:n mielipidesivulla julkaistiin 8. 12. nimimerkin Tapausta seurannut kirjoitus somaliturvapaikanhakijoiden varallisuudesta. Kirjoituksessa viitattiin allekirjoittaneen mielipiteisiin, minkä vuoksi haluan vastata seuraavaa.

        YK:n pakolaissopimuksen mukaan pakolaisia ovat ihmiset, jotka ovat joutuneet vainotuksi mm. rodun, uskonnon tai poliittisen mielipiteen takia. Varallisuudesta ei sopimuksessa puhuta mitään. Pakolainen ei siis välttämättä ole köyhä. Usein on pikemminkin päin vastoin: hyvin koulutetulla, vaikutusvaltaisella henkilöllä on suuremmat mahdollisuudet joutua poliittisesti vainotuksi. On totta, että monet Suomeen saapuneista kuuluvat maassaan keskimääräistä paremmin toimeen tuleviin."

        HS - Mielipide - 14.12.1990

        Niin?

        On aivan selvä, etteivät Somalian kaikkein köyhimmät millään pääse Eurooppaan saakka, Suomesta puhumattakaan. Nämä pakolaiset kuolevat naapurimaiden viheliäisissä pakolaisleireissä.


      • niinhän se taitaa
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Niin?

        On aivan selvä, etteivät Somalian kaikkein köyhimmät millään pääse Eurooppaan saakka, Suomesta puhumattakaan. Nämä pakolaiset kuolevat naapurimaiden viheliäisissä pakolaisleireissä.

        olla, että tänne asti pääsevät vain pahimmat rosvot ja hyväksikäyttäjät.


      • eijaksakirjautua.
        niinhän se taitaa kirjoitti:

        olla, että tänne asti pääsevät vain pahimmat rosvot ja hyväksikäyttäjät.

        Itse en näkisi maailmaa noin kommunisminpunaisten silmälasien läpi. Ei jokainen ihminen, jolla on muita enemmän varallisuutta, ole rosvo tai hyväksikäyttäjä.


      • kyllä se
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        Itse en näkisi maailmaa noin kommunisminpunaisten silmälasien läpi. Ei jokainen ihminen, jolla on muita enemmän varallisuutta, ole rosvo tai hyväksikäyttäjä.

        Somalian kaltaisessa yhteiskunnassa juuri on niin.

        Juurihan olet itse toitottanut, miten sekasortoisessa tilassa maa on ja piruparat ryöstelevät ohikulkevia laivoja.


      • eijaksakirjautua.
        kyllä se kirjoitti:

        Somalian kaltaisessa yhteiskunnassa juuri on niin.

        Juurihan olet itse toitottanut, miten sekasortoisessa tilassa maa on ja piruparat ryöstelevät ohikulkevia laivoja.

        No, sinähän sen tiedät.

        En kyllä oikein ymmärrä, miten nuo pakolaiset, jotka ovat tulleet maahan parikymmentä vuotta ennen merirosvousta Somalian rannikolla, ovat olleet siihen osallisina?

        On typerää ja täydellisen epä-älyllistä väittää, että jokainen somali, joka ei ole naapurimaiden viheliäisissä pakolaisleireissä tai elä Somaliassa, vaan on onnistunut matkustamaan Eurooppaan, olisi roisto ja hyväksikäyttäjä.


      • ei kai nyt jokainen
        eijaksakirjautua. kirjoitti:

        No, sinähän sen tiedät.

        En kyllä oikein ymmärrä, miten nuo pakolaiset, jotka ovat tulleet maahan parikymmentä vuotta ennen merirosvousta Somalian rannikolla, ovat olleet siihen osallisina?

        On typerää ja täydellisen epä-älyllistä väittää, että jokainen somali, joka ei ole naapurimaiden viheliäisissä pakolaisleireissä tai elä Somaliassa, vaan on onnistunut matkustamaan Eurooppaan, olisi roisto ja hyväksikäyttäjä.

        ole roisto. Mukana on myös paljon onnenonkijoita, ehkä joku ihan oikeakin pakolainen.


      • 23
        eijaksakrjautua. kirjoitti:

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.

        Suomeen Moskovasta tulleet 1990-luvun somalit olivat tasan tarkkaan sotilasopissa. Mitään taiteilijoita ja opiskelijoita he eivät olleet.Sukset vaan menivät ristiin ja heidät pantiin Hesan junaan.
        Somalien kaaos jatkuu. Siitä kirkuen riemuitsivat suomessa sos.turvin asuvat somaliakat katsoessaan kunnan asunnossaan teeveetä.
        Itse asiassa koko Afrikka on hallitsemattoman kaaoksen vallassa. Mistä se sitten johtuukaan? Olisiko syynä sivistymättömyys, ahneus, kateus, klaanit ja yleensäkin se, ettei asioita oikein osata.

        Tuosta työllistymisestä voin sanoa kokemuksella sen, että kyllä jotain vikaa tässä ulkomaisessa työvoimassa on. Hyvinäkään vuosina ei työ oikein maittanut. Syynä siihen eivät ole ennakkoluulot vaan kokemus heistä.

        Tosin heillä jokapäiväisessä elämässä täällä suomessa näyttää pyyhkivän järjestään paremmin kuin vastaavassa asemassa olevilla suomalaisilla.

        Tässä ei säästäminen menoissa ja ryyppäämättömyys ratkaise asiaa heidän edukseen. Säästäväisyys, NOalcohol-linja ja vaatteiden ompelu/korjaus / kierr.keskus / kirpputorilinja on monella suomalaisella hankintapaikkoina. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat köyhän suomalaisen tavarataloja.

        Somalit hankkivat esim.sohvansa ulkomaanmatkoillaan kuten olemme saaneet heiltä kuulla. Suomalainen hankkii sellaiset kirppikseltä kun ei ole varaa matkustella edes naapurikuntaan.
        On siinä suuri ero elämällä.


      • finn.
        No, voi v---u kirjoitti:

        ota sinä kotiisi niitä somppuja ja yhdistä perheitäsi miten haluat ja varallisuutesi kestää.
        -mutta pidä ne poissa terrorisoimasta ihmisiä.

        niinpä puhut asiaa


      • Anonyymi
        eijaksakrjautua. kirjoitti:

        Sinulla ei kysymyksiin ollut lisättävää. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin voinut olla vastata niihin, mutta eihän se olisi niin mukavaa kuin vastakeskustelijoiden ääliömäinen herjaaminen. Älä välitä, en minä tietenkään oikeasti odottanut, että sinulla olisi tästäkään mitään asiallista sanottavaa.

        Miksi Suomessa on kriittisyyttä Somaleja kohtaan? Ei minulla ole mitään tyhjentävää vastausta, esitän omia näkemyksiäni.

        Somalia luhistui ja pakolaisuus sieltä alkoi Suomen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maamme talous oli sitten sotavuosien pahimmassa tilanteessa. Työttömyys kasvoi aivan sille rajoille, jolla maa voisi selvitä. Keskelle konkursseja ja talouden romahdusta ja jättiläistyöttömyyttä tuli kokonaisuuden kannalta sinänsä merkityksetön määrä tummaihoisia kieltä taitamattomia pakolaisia Afrikasta. Työllistymismahdollisuudet olivat kellä tahansa silloin todella heikot, mutta somaleilla niitä ei ollut lainkaan.

        Mielipideilmasto oli siis todella huono, koska pakolaiset eivät nyt työllistyneetkään kuten aiemmat, tosin pienemmät ryhmät, chileläiset ja vietnamilaiset. He jäivät sosiaalitukien varaan elämään, kuten silloin sadat tuhannet työttömätkin. Talouden kohentuessa hitaasti 1990-luvun puolivälistä ensimmäisinä töitä eivät saaneet pakolaiset vaan suomalaiset, eikä heistäkään ne, jotka olivat iäkkäämpiä tai laman alusta työttömänä olleet. Monet jäivät silloin lopullisesti työelämästä, osa heistä ei ole vieläkään eläkeiaässä, mutta työssä eivät ole olleet käytännössä sitten 1990-luvun alun.

        Somalien työnsaanti oli siis äärettömän epätodennäköistä koko a990-luvun. Tästä seurasi kaksi asiaa. Ensinnä suomalaiset alkoivat yhä enemmän mieltää somalit pelkästään sosiaalituilla eläviksi ja toiseksi, somalit eivät päässeet sellaiseen asemaan yhteiskunnassamme, jossa integroitumista tapahtuisi kunnolla, eli työelämään. heille todennäköisesti syntyi myös käsitys Suomesta, joka ei päästä heitä yhteiskunnan täysvaltaisiksi jäseniksi, mutta pitää heitä kuitenkin toimeentulotuilla hengissä ja yhteiskuntamme alimmalla portaalla. Osalle, veikkaan, syntyi samankaltainen sosiaaliturvakulttuuri kuin muillakin pitkäaikaistyöttömillä perheillä.

        Somalit olivat ensimmäiset Afrikasta maahamme muuttaneet ihmiset yksittäisiä opiskelijoita, taiteilijoita tai maahamme naimisiin tulleita lukuunottamatta. Rasismi, jolla aiemmin ei ollut muuta kohdetta Suomessa kuin mustalaiset sai uuden oikean, kunnollisen, rasistisen kohteen, somalit. (Romanit lähes unohdettiin ja he kokivatkin monien tutkimusten mukaan rasismin selvää vähenemistä.)

        Vielä yhtenä lisänä negatiiviseen suhtautumiseen oli heidän uskontonsa. Islam oli aiemmin vain eksoottinen idän uskonto, mutta viimeistään kymmenen vuotta sitten se muuttui läntisen, kristillisen, maailman mielessä synkäksi terrorismiuskonnoksi. Nyt somalien asemaa heikensi vielä heidän uskontonsakin. He muuttuivat potentiaalisiksi terroristeiksi kaiken muun entisen lisäksi.

        Somalien tilanteen surullisena lisämausteena on Somalian jo lähes käsittämättömän kauan jatkunut totaalinen kaaos. Somalien entinen kotimaa on muuttunut ja muuttuu yhä kauemmas mitenkään järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Historiasta ei löydy lähiajoilta mitään samankaltaista katastrofia, jossa jokin maa ajautuu näin pitkäksi aikaa kokonaan ryöstelevien joukkojen mielivallan ja terrorin kohteeksi. Maa ei ole muulle maailmalle niin tärkeä, että siitä välitettäisiin, joten muu maailma antaa sekasorron jatkua. Meille riittää, että estetään piruparkoja ryöstelemästä ohikulkevia laivoja.

        Semmoinen kansa niin
        kuin maa


      • Anonyymi
        suomessa syntynyt kirjoitti:

        Ei virkavalta pysty tekemään mitään ainakaan meidän tapauksessa jossa somali hermostui ja teki ilkivaltaa meidän huoneiston oveen potkimalla kun ei ilmeisesti saanut huonolla suomenkielen taidollaan muuten asiaansa esille joten tuli ja potki ovemme hajalle ja kävi melkein kimppuuni jollen olis paiskannut ovea kiinni olis voinu tapahtua se pahin siellä kun oli somalilla joku apuväline kädessään tämä on tätä lähiön ihanuutta, että suomalainen joutuu pelkäämään somalia joka ei pysty kontrolloimaan käyttäytymistään juu ja poliisitkin kävi eikä mahtanut mitään meillä ovi rikki ja meni koko päivä miettiessä mitä kirjoitan talon isännöitsijälle. Ei mulla ole oikein muuta lisättävää tähän suomalainen alistuu ja somalia paijataan ja suojellaan, mutta herää kysymys kuinka täällä voi enää elää normaalia elämää???

        Tiedän tosiaan vastaavia tapauksia ja suositan jos elämä on kolhinut niin pahoin jotta joutuu asumaan lajin keskellä, hankkimaan jotain turvakseen kettinkikoru jolla voi puolustautua tai pieni spraylakka purkki, ihanteellista tietysti jos voi saada taskuaseen luvat, taitaa olla valkoiselle miehelle melko vaikeaa kyllä. Itsepuolustus on aina paras turva kunhan välineet on kohdallaan ja pysyy lain rajoissa. huom somalijengiläisillä ainakin ruotsissa on myös aseet jopa konetuliaseita...jotta olkaa varovaisia siellä ghetossa...


    • PERSUVA

      TÄSSÄ SYY RAUTALANGASTA VÄÄNNETTYNÄ:

      - EIVÄT OLE KIITOLLISIA ANNETUSTA AVUSTA, PITÄVÄT VALTION KASSAA OMANA RAHA-AUTOMAATTINAAN

      -KÄYTTÄVÄT VIERAANVARAISUUTTAMME TÖRKEÄSTI HYVÄKSEEN

      -KIITTÄMÄTTÖMIÄ ANNETUSTA AVUSTA JOKA ALKOI JO 1990-ALUSSA
      => MISSÄ ON KIITOS? MISSÄ OVAT VASTAPALVELUKSET???

      -SUURIMMALLA OSALLA EI AIKOMUSTAKAAN INTEGOITUA YHTEISKUNTAAMME VAAN HALUAVAT YHTEISKUNNAN INTEGROITUVAN HEIHIN.

      ****KAIKELLA ON RAJANSA. VAALITULOSTEN MUKAAN TAISI JUURI TULLA VASTAAN TÄÄLLÄ HELSINGISSÄ****. Mitäpä tähän muuta lisäämään..

      • - mutta

        juuri Helsingissä somaleja on erityisen paljon, ja juuri siellä persut menestyivät huonommin kuin muualla. Miettikääpä sitä.


      • mistä vaaleista
        - mutta kirjoitti:

        juuri Helsingissä somaleja on erityisen paljon, ja juuri siellä persut menestyivät huonommin kuin muualla. Miettikääpä sitä.

        puhut?

        Viime eduskuntavaaleissa pelkästään Halla-Aho sai yli 15 000 ääntä, mikä riitti toiseen sijaan Helsingissä.

        Mieti sitä, jos pystyt.


      • -mutta. Mieti tätä
        - mutta kirjoitti:

        juuri Helsingissä somaleja on erityisen paljon, ja juuri siellä persut menestyivät huonommin kuin muualla. Miettikääpä sitä.

        Hesan seutu on perinteisesti varakkaiden ihmisten seutua. He asuvat aivan omilla kalliilla alueillaan joissa kaikki on hyvin heille. Senverta niitä duunareitakin täytyy olla että varakkaat voivat verrata heitä itseenä ja todeta ja esittää näin omaa paremmuuttaan. Näin he pitävät yllä itsetuntoaan.

        Yksityiset vuokrafirmat saattavat asuttaa mamuilla vuokrafirman asuntoja kovahintaisille alueilla. Maksajana kiskurivuokrille on veronmaksajat. Suomalaista työtöntä näihin ei huolitakaan asumaan....
        Jos duunaripoppoota ja mamuja alkaa alueelle ilmestymään kiusallisen paljon, häipyvät varakkaat muualle. Näinhän on jo monessa lähiössä käynyt; valkoinen lähtee jos voi, mamu tulee tilalle.

        Perussuomalaiset menestyivät Hesan alueilla joissa on maahanmuuttajia. Tästä syystä kannatusta löytyi henk.koht. kokemusten siivittäminä. Halu mamupolitiikan muutokseen on suuri.


    • - mutta

      sinä taidat arvostaa somaleja todella paljon, kun kirjoitat somalin isolla, toisin kuin muut suomalaiset

    • asiatietoa, ole hyvä

      Kansalaisuuden mukaan tarkasteltuna korkein työttömyysaste (50–60 prosenttia) on Afganistanin, Irakin, Somalian ja Sudanin kansalaisilla, joista valtaosalla on pakolaistausta. Edes vulgaarisarasvuolainen menestyksen matkasaarnaaja tuskin kehtaisi väittää, että somalit ovat työttömiä omasta tahdostaan.

      Maahanmuuttajien työllistyminen Suomessa parani tasaisesti koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan, ja tehtyjen selvitysten perusteella myös pakolaistaustaisten maahanmuuttajien asema työmarkkinoilla paranee ajan myötä samalle tasolle kuin muidenkin siirtolaisten.

      Heikkoon työllistymiseen on monia syitä. Turvapaikanhakijat saapuvat maahan ilman suomen tai ruotsin kielen taitoa, joka on usein edellytys työpaikan saamiselle. Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat pitkät, jopa 1–2 vuotta. Jatkuvan oleskeluluvan puute voi vaikeuttaa turvapaikanhakijan työpaikan saantia. Myös työnantajien ennakkoluulot vaikuttavat työllistymiseen.

      • Tässä syy

        miksi somalit eivät viitsi tehdä töitä:


        Esimerkiksi monissa maissa se, että onnistuu elämään toisten kustannuksella on kunnia-asia ja merkitsee älykkyyttä. Suomalaisessa yhteikunnassa se on hävettävää. "


      • - mutta
        Tässä syy kirjoitti:

        miksi somalit eivät viitsi tehdä töitä:


        Esimerkiksi monissa maissa se, että onnistuu elämään toisten kustannuksella on kunnia-asia ja merkitsee älykkyyttä. Suomalaisessa yhteikunnassa se on hävettävää. "

        jos tuo on tieto, sillä täytyy olla lähde. Kaivapa esiin.


      • Lähde : koraani
        - mutta kirjoitti:

        jos tuo on tieto, sillä täytyy olla lähde. Kaivapa esiin.

        Valehteleminen, tees­kentely ja petollisuus vääräuskoisia kohtaan ovat erottamaton osa islamin oppia. Koraanin (8:30) mu­kaan Allah “punoo par­haat juonet”,


      • - mutta
        Lähde : koraani kirjoitti:

        Valehteleminen, tees­kentely ja petollisuus vääräuskoisia kohtaan ovat erottamaton osa islamin oppia. Koraanin (8:30) mu­kaan Allah “punoo par­haat juonet”,

        eihän tuossa puhuttu somaleista mitään


      • enpä tuota
        - mutta kirjoitti:

        eihän tuossa puhuttu somaleista mitään

        tiennytkään, että somalit eivät ole islamisuskoisia.


      • somalit on kaaos

        haista paska vittu ne haluu täällä mitään tehdä sosiaali tukia nostavat ja lapsia ne tekee että saavat toimeen tulon ei muuta kun suomeen vaan elämään veronmaksajien kustannuksella täällä on hyvä elää menkööt sinne saatana omaan maahansa riehumaan ja tappamaan


      • - mutta
        enpä tuota kirjoitti:

        tiennytkään, että somalit eivät ole islamisuskoisia.

        vieläkään et näyttänyt missä kohtaa Koraania lukee: "monissa maissa se, että onnistuu elämään toisten kustannuksella on kunnia-asia ja merkitsee älykkyyttä"


      • kysele
        - mutta kirjoitti:

        vieläkään et näyttänyt missä kohtaa Koraania lukee: "monissa maissa se, että onnistuu elämään toisten kustannuksella on kunnia-asia ja merkitsee älykkyyttä"

        musukamuiltasi.


      • -mutta
        kysele kirjoitti:

        musukamuiltasi.

        ne eivät vastaa, mölisevät vain, rassatessaan pakariani.
        Aaah jippiiajee.


      • Aaah jippiiajee
        -mutta kirjoitti:

        ne eivät vastaa, mölisevät vain, rassatessaan pakariani.
        Aaah jippiiajee.

        "Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse." Paavo Haavikko


    • Onko mahdollista

      että ne ovat ihan itse syyllisiä siihen, ettei kukaan niitä arvosta, paitsi turvapaikkabisneksestä miljoonia keräävät huijarit.

      • vastaus on EI!

        mutta kaipa sinä sen itsekin tiedät, kunhan louskutat nokkaasi samaan tahtiin kuin muutkin "Mestarin" perässä paarustavat hanhet


    • somput katse peiliin

      Somalit vs. Vietnamin venepakolaiset.

      Kyllä ero on kulttuurissa ja uskonnossa. Vietnamilaisille on kunnia-asia elättää itsensä, siksi varmaan kaikki töissä, eivät valita työajoista. Olen huomannut saman asian asuessani USA:ssa. Ovat realistisia tullessaan uuteen maahan, heitä näkyy pesuloissa, ravintoloissa jne. ja kun tarpeeksi rahaa niin lapset laitetaan yliopistoon.

      Somalit eivät koe häpeää siitä että eivät töissä tai siitä että elävät avustuksilla, jo koraanissa sanotaan että kunnia-asia huijata vääräuskoisia. Samoin kaikki vasteettomana saatu aineellinen hyöty on allahin lahja. Muistakaa että somalit ovat hyvin äärimuslimeja, näin ei ajattele esim ent.neuvostoliiton alueelta tulleet muslimit tai kosovolaiset suomessa.

      Heidän asenne somaleita kohtaan on kuvottava.

      kyllä syy Somaleiden huonoon maineeseen suomessa on täysin heidän omaa syytään. Suomalaiset ovat ehkä sisäänpäin kääntyneitä mutta luonteeltaan vieraanvaraisia, mutta kun tätä käytetään hyväkseen niin on ymmärrettävää että kansa raivostuu.

      Hei, missä on Somalialainen ravintola suomessa? luulisi että 30.000 joukossa olisi edes yksi joka laittanut ravintolan pystyyn...

    • suomi suomalaiasille

      näin se menee , oikea islam,inuskoinen ei edes kuse ojaan jonka pohjalla on somali.
      islamin usko edellyttää kiitollisuutta ja vastalahjaa lahjanantajalle , esim. sossun tuki ,ajokortit , nahkasohvat ym.

    • toisaalta.

      ihmisen ulostekkin voidaan hyödyntää lannoitteena mutta nämä ?

    • mutta nämä?

      maahanmuuttokriitikot? julkaisevat sitä blogeissaan. Ilmankos sivistyneet ihmiset nyrpistävät Halla-aholle nenää.

    • Sivistynyt ihminen

      En minä nyrpistä Halla-Aholle nenää, vaan olen samaa mieltä hänen kanssaan monesta asiasta.

      • - mutta

        sittenhän sinä ole yhtä asenteellinen ja naiivi kuin MESTARISI


    • ole'

      Asennetta pitää olla ja joskus myös asenteellisuutta, mutta naiiviuden jätän sinulle, koska olet siinä MESTARI.

      • - mutta

        en minä Halla-aholle naiiviudessa pärjää


    • tiedän mistä puhun

      ylimielisiä paskoja kaikki lähiöt täynnä väkivalta lisääntyy allah allah ei ne kunniota kristittyjä tippaakaa väkivaltaa väkivaltaa on täynnä lähiöt vielä kysytkin miksi niitä ei kunnioiteta saatana niitä paijataan vaikka ne tekis mitä näin se vaan on. Kun ne saa vaan vallan niillä on tappaminen mielessä aina mitä tekee poliisi ei yhtään mitään paijataan ja katsotaan läpi sormien tätä olen kokenut ja tätä mieltä olen varsinkin somaleista kamalia ihmisiä ei voi muuta sanoa

    • Taxikuski

      Kerronpa omasta viimeöisestä kohtaamisestani kahden nuorehkon somalimiehen kanssa.

      Olin siis töissä taksikuskina. Tämä tapahtui noin kello 4.30 yöllä Myyrmäen aseman taksitolpalla Vantaalla.

      Saavuin taksitolpalle. Edessä oli toinen taksi, johon kaksi somalimiestä yritti väkisin tunkea mukaan, vaikka siellä selvästi oli jo asiakkaat kyydissä. Pienen tovin jälkeen somalit päästivät kyseisen taksin lähtemään ja siirtyivät minun luokseni. Kysyin heiltä miksi heitä ei otettu kyytiin, sanoivat että edessä olleen taksin asiakkaat oli kuulemma menossa väärään suuntaan. No avasin oven ja päästin heidät kyytiin. Halusivat Haagan juna-asemalle.

      Kun päästiin liikkeelle, somalit alkoivat selittämään kuinka suomalaiset ovat rasisteja, eivät luota somaleihin ja kuvittelevat heidän aina vain huijaavan suomalaisia. Kuuntelin kiltisti myötäillen.

      Puolessavälissä matkaa alkoi kuulua jotain sen suuntaista ettei kyytiläisillä olekaan rahaa mukana, sanoivat että soittavat kaverilleen perillä joka tulee maksamaan. Tähän "kaveriin" viitattiin välillä myös "tyttöystävänä" ja samalla yritettiin jo suostutella ajamaan kyyti velaksi. "Mina maksan huomena 20 euroa luotathan? Ymmärrätkö poika?" Sanoi myös että antaa henkkarit pantiksi.

      Sanoin etten suostu mihinkään velkajärjestelyihin. Kun olimme perillä, kyytiläiset säntäsivät avaamaan ovea. Mutta, minun taksissanihan ovi aukeaa vain taikanapista :) Sanoin että pääsevät ulos kun maksavat / soittavat maksavalle ihmiselle minkä lupasivat tehdä. Pyysin myös niitä henkkareita. Somali ei suostunut soittamaan (vaikka kännykkä oli) eikä antamaan henkkareita (sanoi ettei ole edes lompakkoa).

      Sitten toinen somaleista hermostui, nousi seisomaan (tilataksi) ja alkoi uhkailemaan väkivallalla ja teki uhkaavan eleenkin. Tähän vastasin uhkaamalla kutsua poliisin, ja olin jo vähällä painaa hätänappia. Pienen sanaharkan jälkeen toiselta somaleista löytyikin yllättäen Visa Electron.

      Uhkaileva somali jatkoi vielä uhkauksiaan. Kuitenkin maksun saatuani tarjosin hänelle kättä ja sanoin "kiitos". Tähän hän vastasi sylkäisemällä kasvoilleni.

      5 vuoden taksiurani aikana olen ollut avomielinen ja ottanut kaikki ihmiset kyytiin etnisestä taustasta ja kunnosta riippumatta.

      Nyt kuitenkin somalimiehet ovat ostaneet itsensä ulos minun asiakaskunnasta mitä tulee tolppakyyteihin, sen verran p*skan maku jäi suuhun. Tilauksethan täytyy aina ajaa, mutta tolpalta tulen tästä lähtien pakenemaan äkkiä jos näen somalimiehiä asiakasjonossa.

      Ai niin, ne harvat muut kerrat mitä olen somalimiehiä ajanut en muista kertaakaan mikä olisi ollut ongelmaton. Maksuhaluttomuutta esiintynyt käytännössä joka kerta, hinnasta on pitänyt vääntää kättä, ja yhden kerran somaliasiakkaani intoutuivat varastelemaan Shellin huoltoasemalta kaikenlaista pientä kivaa...hävittyään ensin 20 euroa pelikoneeseen. Että silleen.

      • ­¢­

        siinäpä hyvä txt Moverille luettavaksi.


      • Castomer

        Paskaporukkaa, eräs tarjoilija sanoi että ravintolassakaan ei mielellään haluta Somali asikkaita.


    • liikaa loiskrimejä

      Saitko taxikuski niiden (toisen) krimi-somppujen nimen muistiin Visa-electron-kortista? Vaikka tosin kaikkihan ne on jotain Mohammeddeja.

      Hoidit hyvin homman. Minä kierrän aika kaukaa somput, jos niitä on kaksi tai enemmän porukassa. Hyyssäreille kiitos, kun kotiseudullani minun pitää varoa kulkiessani kuin josakin takapajuisessa paimentolaismaassa, missä ei ole mitään lakeja. Eikä ihmishenki minkään arvoinen, varsinkaan länsimaalaisen.

      • Taxikuski

        Electronilla maksanut oli se rauhallisempi kaveri, tosin taisivat olla veljeksiä mitä puheista päättelin. En ottanut nimeä ylös. Tosin mitä hyötyä olisi nostaa älämölöä, kun mitään todisteita uhkailusta ei kuitenkaan ole. Ja jos hätänappia olisi tullut painettua ja poliiseja tarvinnut odotella, niin pahimmassa tapauksessa joku olisi saanut fyysisiä vammoja ja olisin saanut jonkun rasismisyytteen, ja parhaimmassakin tapauksessa rakkaat asiakkaani olisivat saaneet ehkä jotain ehdollista. Että ei kiinnosta, heh, näin on parempi :) ja sainhan sentään rahat kuitenkin, se tavallaan pelasti tilanteen, koska muuten olisin takuuvarmasti kutsunut poliisit.


      • Somput ja Electron
        Taxikuski kirjoitti:

        Electronilla maksanut oli se rauhallisempi kaveri, tosin taisivat olla veljeksiä mitä puheista päättelin. En ottanut nimeä ylös. Tosin mitä hyötyä olisi nostaa älämölöä, kun mitään todisteita uhkailusta ei kuitenkaan ole. Ja jos hätänappia olisi tullut painettua ja poliiseja tarvinnut odotella, niin pahimmassa tapauksessa joku olisi saanut fyysisiä vammoja ja olisin saanut jonkun rasismisyytteen, ja parhaimmassakin tapauksessa rakkaat asiakkaani olisivat saaneet ehkä jotain ehdollista. Että ei kiinnosta, heh, näin on parempi :) ja sainhan sentään rahat kuitenkin, se tavallaan pelasti tilanteen, koska muuten olisin takuuvarmasti kutsunut poliisit.

        Mielenkiintoinen seikka jonka aina huomaa kassajonossa jos somppu edessä. Maksavat aina Visa Electronilla jos kyseessä kortti. Syy tähän on yksinkertainen, Visa/pankkikortti yhdistelmän saa ainoastaan jos töissä (siis Visan).

        Electron menee suoraan tililtä eli ei tarvitse luottopäätöstä. Electron myös kätevä kun matkustelee ympäri maailmaa sillä se käy lähes kaikkialla. Suomalaisten tienaamat rahat kelpaavat myös somppumaassa


      • Anonyymi
        Somput ja Electron kirjoitti:

        Mielenkiintoinen seikka jonka aina huomaa kassajonossa jos somppu edessä. Maksavat aina Visa Electronilla jos kyseessä kortti. Syy tähän on yksinkertainen, Visa/pankkikortti yhdistelmän saa ainoastaan jos töissä (siis Visan).

        Electron menee suoraan tililtä eli ei tarvitse luottopäätöstä. Electron myös kätevä kun matkustelee ympäri maailmaa sillä se käy lähes kaikkialla. Suomalaisten tienaamat rahat kelpaavat myös somppumaassa

        Mä tykkään Visa Electron kortista, kun matkustaessa käy lähes kaikkialla. Muutenkin tulis vinguteltua Visalla. Tarkempaa rahan käyttöä Electronilla. Sama myös operaattorilla Prepaid ehdoton. Voi latailla, miten haluaa. Ja ei ole laskutus ongelmia yms. Voi kyllä olla kalliimpi. En vaihtais kumpaakaan.


    • 3kytkuus

      Eikö perkeleen somaleja voi palauttaa kotimaahansa?

      • Äimistynyt

        Niinpä. Nimimerkillä suomalainen itä-Helsingissä tuntee olevansa ulkomaalainen tai ainakin ulkomailla.


    • Kysymystä voisi laajentaa siten, että kerrottaisiin "missä somaleita arvostetaan" kansakuntana, minne he ovat tervetulleita ja missä menestyneet?

    • helppo vastata

      Suomessa, Suomeen, Suomessa

    • browser

      Missä Mupen kommentit taksikuskien käytännön kokemuksiin? Samaa sanovat KAIKKI Helsingin taksikuskit, joilla on kesätöitä enemmän kokemusta.

      • Mo­ver

        Taksit seisoisivat tallissa ilman somalikuskeja(!)ok


    • Miksi pitäisi?

      Ovatko he saaneet aikaan jotain arvostettavaa?

    • tyhmäsoumi

      Somalit ovat valtava voimavara, rasistit suomalaiset pois suomimaasta kaikki. Soumi tyhmä somali viisas

      • KaikkiTakasinMerelle

        Sossusomali on loinen joka tuhoaa suomen . Jokos Lieksan somalit ovat inssinä koneita rakentamassa? Eikös kaikki somput olleet siellä koneinssejä?


      • Anonyymi

        Eikö pitäis jo jatkaa eteenpäin!


    • peilikinonkeksitty

      Kas kun tätä kriittisyyttä esiintyy somaleita kohtaan muillakin. Asuin jonkin aikaa alueella, jossa pääasiassa maahanmuuttajia. Kun muut halusivat nukkua noustakseen aamulla töihin, ryskäsivät somalialaiset pitkin yötä ja nukkuivat päivät. Sossusta ilmeisesti saivat rahat. Samoissa taloissa asui runsaasti muista Afrikan maista tulleita, eivätkä hekään suhtautuneet suopeasti näihin somalialaisiin. Huonoja kokemuksia kuulemma. Heidän kokemuksiensa mukaan somalialaiset eivät kunnioita kuin muita somalialaisia. Itsellä on hyviä, neutraaleja ja huonoja kokemuksia. Etiopialainen kristitty tuttu perhe sanoi heidän naapurissaan asuvan somalialaisia ja kuvaili naapuruussuhdettaan "vaikeaksi". Kuulemma vain tervehtivät, jos törmäävät, mutta muuten yrittävät kaikin tavoin vältellä. No, ainakaan eivät voi somalialaiset rasistiksi heitä syytellä.

    • Tule.tutustu.somppuihin

      Kuule, tule tänne Itä-Helsinkiin muutamaksi päiväksi pyörimään ostoskeskuksissa, kahviloissa ja Kelassa niin ymmärrät. Näet miten ne sotkee kaupoissa, etuilevat, niiden pennut on kuin apinalauma räkäisine nenineen ja sormineen ronkkimassa pakkaamattomia elintarvikkeita mm. paistopisteissä, irtokarkkien hyllyissä jne..,niille annetaan jopa vanhempien toimesta syötäväksi kaupassa karkkeja ja ruokia joita tietenkään ei makseta kassalla. Kysymyshän on älyllisesti kehitysvammaisiksi kuuluvista , ei ihmisistä vaikka kädellisiä ovatkin.

    • KoskaAllahillaOnSuuri

      Pitääkö 27 vuoden ikuistaelatusta ( kotoutusta) nyt ruveta vielä arvostamaan tai raikausia ja tappoja.....

    • diibadaadadada

      Miksi moinen kysymys? Jokainen ihminen on vastuussa omasta käytöksestään ja asennemaailmastaan. Valitettavasti somalien "kansanperinnettä" on laiskuus, alkukantaisuus, aggressiivisuus jne. Ja ei, en väitä, etteikö olisi fiksuja somaleita. Pointtihan tässä koko sirkuksessa on yhteensopimattomuus. Jokainen voi käyttää älynlahjojaan, jotta kykenee toteamaan syyt, miksi yhteensopimattomuus on fakta.

    • Somali.on

      Eläimeen verrattavissa oleva olio

    • JohnSpecial

      Laiskoja sekä ahneita. Esim iso osa Kenialaisista vertaavat someleja mustalaisiksi.

    • plimplom

      Jos suomalainen menisi somaliaan ja anoisi kansalaisuutta, jos saa niin hän on somalialainen, mutta koskaan kukaan ei usko hänen olevan Somali. Sam on toisin päin suomeen tulleiden somalien kohdalla.

    • Åkemies99

      Itsellä selvisi somaleiden olevan hyviä ja huonoja. Juuri tuolloin joskus 1990 ihmettelin mitä musta miehet tekee Hesassa. Yksi jutteli jotain asiallisesti ja vaikutti ihan terve järkiseltä ihmiseltä. Kesken lauseen hän sitten hyppäsi viereeni ja ihmettelin miksi. Kun katsoin meinasi joku somali lyödä päähäni sivulta ja tämä kenen kaa juttelin esti iskun.. Muita kokemuksia ei sitten heistä olekaan eli hyvä ja huono kokemus :)

    • Anonyymi

      Somalit käyttäytyvät väkivaltaisesti, taksinkuljettaja kohtaan.

    • Anonyymi

      Tuskimpa edes 500 vuotta riittää sopeuttamiseen, olen kysynyt tätä itsekin sompulta hän kertoi itse sopppujen ongelman olevan pitkälti vuosisataisen huumekäytön sukurutsaisen naimisen ja klaakultuurin, sodat jatkuvat lisänneet vain mielenvikaisten määrää. Pieni osa kuitenkin sopeutuu aina, ehkä 10% ? Sompuilla on toki hyvin heikot älylliset lähtökohdat vrt. länsimaiden kehittyneisiin kansoihin .lisäksi nuo on sekottuneet vain vähäisissä määrin mm.arabeihin orjakaupan ajalta ja noiden suhde muihin viidakon kansoihin on ollut vaikea sosiaalisten taitojen puuttuessa.

    • Anonyymi

      Hei ap. Asuin 90-luvun alussa vuokrataloissa, jotka olivat täynnä koulutettuja somaleita. Suomalaiset skinit pelottelivat heidät osaajiksi mm. Englantiin. Parin vuoden päästä saimme sitten lukutaidotonta somaliporukkaa, joka ei ole edes yrittänyt sopeutua maahamme vaan parinkymmenen Suomessa vietetyn vuoden jälkeen ovat työttöminä, eivätkä jaksa noudattaa mitään yhteisiä sääntöjä ja ovat osoittautuneet kovin ikäviksi tuttaviksikin.

    • Anonyymi

      Jopa Afrikan mantereella sijaitsevissa maissa Somaliaa ja somaleita ei arvosteta. Kuulin taannoin eräältä Kenialaiselta, että somalit on verrattavissa mustalaisiin Suomessa.

    • Anonyymi

      olisko tuo arvostus katsojan silmässä mutta voi olla myös sellaistakin että heillä on jotakin mitä täällä orjatallouden teatterityöläiset eivät sua näillä opeilla.jiäp vajjaaksi jiäp vajjaaksi jostain vaikka kuinka ois näytelmee.

    • Anonyymi

      piä koppa on monasti ylen/mtv:n kautta orjallistettu näille pyhien kirjojen eliittipedofiileille käytettäväksi.

    • Anonyymi

      suavat siun elämästä kaiken itelleen ohjattavaksi ja onnistumisen tunteen kun tekköövät työtä jolla on tarkotusta.

    • Anonyymi

      Niin on.

    • Anonyymi

      Minä en jaksa elättää noita runsaasti sikiäviä somaleja. Olen loppuunraatanut työelämässä, jotta heillä olisi leveäelämä Suomessa. En jaksa enää laiskoja elättää. Minusta tulee loppu.
      Epäreilua. Tämä on väärin.
      On rasismia, että minä valkoihoinen kantasuomalainen nainen joudun tappamaan itseni työllä, jotta he voisivat laiskotella täällä!!!

    • Anonyymi

      miksi apinoita ei arvosteta muualla kuin eläintarhoissa..siinäpä sulle vastaus.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8036
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1866
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe