Irtisanoutumisesta Tepolle kysymys.

asioista tietämätön

Eli jos irtisanoutuu työstä ilman pätevää syytä niin luonnollisesti siitä seuraa 3:n kuukauden karenssi. Ja se on oletettavasti takautuvasti työsuhteen päättymisestä lukien. Eli ei sinällään liene merkitystä sillä ilmoittautuuko työvoima toimistoon vasta tuon kuluneen karenssiajan päättymisen jälkeen mikäli ei ole onnistunut löytämään töitä siihen mennessä ? Ja vielä työvoima poliittisesta koulutuksesta, täytyykö hakijan olla työttömänä työnhakijana työvoima toimistossa jos pääsee, tai yleensä voi hakeutua mainitunlaiseen koulutukseen, saadakseen ansiosidonnaista päivärahaa koulutuksen ajalta, vai maksetaanko päiväraha joka tapauksessa koulutukseen päästessä ?

4

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 09u09u

      Ei voi hakea työkkärin koulutuksiin ellei ole "työtön tai työttömyysuhan alainen" (jälkimmäinen tarkoittaa että on määräaikaisessa työsuhteessa) Pitää myös olla työkkärissä työnhakijana, mikäli meinaa työkkärin kurssille edes hakea , saatika päästä.
      Koulutuksen ajalta, jos pääsee työkkärin kursseille maksaa kassa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa vastaavan summan nimeltään tietysti koulutuspäiväraha. Sekä verotonta kulukorvausta 8 tai 9 euroa 5 pvää viikolta päälle.

      3kk karenssi juoksee, oli työkkärissä ilmottautunut tai ei, eikä se sieltä mihinkään häviä tai lyhene millään keinolla.
      Kuitenkin pitää työkkäriin marssia asiakkaaksi, jos meinaa kursseille hakea.

    • Vallekaari

      Itse asiassa työttömäksi pitäisi ilmoittautua heti työttömyyden alettua. Ks. Työnhakuinfo mol.fi-sivuilta:

      "Ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.

      Työnhakijaksi ilmoittautumispäivämäärä määrittelee, milloin työnhakusi on alkanut ja siten myös sen, mistä lähtien olet oikeutettu saamaan hakemaasi työttömyysturvaa. Takautuvasti työnhakua ei voida ottaa voimaan.

      Tee näin myös mm. työvoimakoulutuksen, työharjoittelun ja työllistämistukijakson jälkeen.

      Myös työssä olevana voi ilmoittautua työnhakijaksi – siis jo ennen työttömyyden alkua. Jos sinut on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä, voit ilmoittautua työnhakijaksi jo irtisanomisaikana."

      Karenssi asetetaan työkkärissä, ja miten he osaisivat sen asettaa alkamaan, jos et ole asiakkaana?

      Työvoimakoulutuksista kysyit myös, ja yleensä ollaan kyllä työttöminä työnhakijoina kun työvoimakoulutuksiin osallistutaan. Yksittäisiä tapauksia voi olla muutenkin, mutta sitten päiväraha ei ole itsestäänselvyys. Miksi et olisi hakijana?

      • Bolse

        http://www.mol.fi/toimistot/raisio/esitelomake/tyottomyysturva.pdf eli mm. tuolta löytyy tietoa päiväraha karenssista. Irtisanoutumisesta/irtisanomisesta johtuva karenssi alkaa moitittavasta menettelystä lukien EIKÄ siitä lukien kun käy työkkärissä ilmoittautumassa. Vallekaari voisi vähän tutustua paremmin lakiasioihin eikä esittää sitä "mutu" tietoa julkisesti.
        Vielä tekstiisi viitaten :

        "Karenssi asetetaan työkkärissä, ja miten he osaisivat sen asettaa alkamaan, jos et ole asiakkaana?"

        Yksinkertaisinkin tajuaa että se tulee ilmi työtodistuksesta MILLOIN ja miksi on irtisanottu/irtisanoutunut. Ja todistuksesta vielä, työnantaja on lain voimalla velvollinen antamaan sen.


    • tyokkari

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi.

      Voit ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työnhakijaksi milloin tahansa. Työttömyysetuuden saamisen kannalta työnhakijaksi tulee ilmoittautua viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

      Mahdollinen karenssi työstä eroamisesta kuluu vaikka et olisikaan työnhakijana. Tilanteissa, joissa työnhakusi ei ole ollut voimassa, sinulla ei ole mahdollisuutta saada työttömyysetuutta takautuvasti, vaikka työttömyysetuuden saamisen edellytykset muutoin täyttyisivätkin. Lisätietoja työnhakijaksi ilmoittautumisesta
      http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/index.jsp

      Jos eroat työstä ilman pätevää syytä tai olet itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssiaika on 90 päivää työsuhteen päättymisestä lukien. Joissakin tilanteissa seurauksena voi olla myös työttömyysetuuden menettäminen toistaiseksi.

      TE-toimistossa tutkitaan työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset ja annetaan työvoimapoliittinen lausunto työttömyysetuuden maksajalle (Kelalle tai työttömyyskassalle). Sinun tulee esittää työtodistus työsuhteen päättymisestä sekä työnantajan ilmoittama työsuhteen päättymissyy tulee myös toimittaa TE-toimistolle. Näiden todistusten perusteella TE-toimisto toteaa työsuhteesi päättyneeksi ja tarvittaessa tiedustelee sinulta kirjallisesti työsuhteen päättymisen syytä ja siihen vaikuttaneita seikkoja. Antamasi kirjallinen selvitys huomioiden TE-toimisto antaa lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen.

      Voit hakeutua työvoimakoulukseen, vaikka työnhakusi ei olisikaan voimassa. TE-toimistossa tehdään valinnat koulutuksiin. Työttömyysetuutta voidaan kuitenkin maksaa vain siltä ajalta, jona henkilö on työnhakijana TE-toimistossa ja työttömyysetuuden saamisen edellytykset muutoinkin täyttyvät.

      Terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      702
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      701
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      666
    Aihe