Työttömyysturvalain tarkoittamat painavat syyt

toimeentulotuki

Työttömyysturvaa maksetaan takautuvasti pääsääntöisesti enintään kolmen kuukauden ajalta, kuitenkin painavista syistä myös pidemmältä ajalta. Katsoin www.finlex.fi:stä työttömyysturvalakia, mutta siinä ei eritelty, mitkä ovat näitä painavia syitä. Saisinko linkin siihen nettiosoitteeseen, jossa nämä painavat syyt on lueteltu.

9

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei!

      Valitettavasti pyytämääsi linkkiä nettiosoitteeseen ei voida osoittaa, koska erityisen painavia syitä ei ole lueteltu työttömyysturvalaissa.

      Työttömyyskassan maksamia etuuksia on haettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa.

      Ansiopäivärahaa hakiessa kannattaa perustella, miksi hakemus on myöhästynyt. Erityisen painavat syyt tulkitaan tapauskohtaisesti.

      Työttömyyskassa antaa myöhästyneelle ajalle päätöksen. Mikäli hakija on tyytymätön päätöksen, hän voi valittaa siitä työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan. Valitusohjeet annetaan päätöksen liitteenä.

      Ystävällisin terveisin
      Tiina työttömyyskassasta

      • toimeentulotuki

        Täytyyhän olla olemassa jokin laki, asetus tms., jolla työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta perustelee päätöksensä. Ei kai se voi aivan mielivaltaan perustua.


      • tyottomyyskassat
        toimeentulotuki kirjoitti:

        Täytyyhän olla olemassa jokin laki, asetus tms., jolla työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta perustelee päätöksensä. Ei kai se voi aivan mielivaltaan perustua.

        Hei,

        Kuten aikaisemmin jo kirjoitin, työttömyysturvalaissa ei ole lueteltu niitä syitä, joita pidetään erityisen painavina. Nämä tilanteet ratkaistaan tapauskohtaisesti ja hakijan tilanne huomioon ottaen.

        Oikeuskäytännössä esimerkiksi äkillinen ja vakava sairaus, joka on estänyt hakemuksen toimittamisen määräajassa, on katsottu työttömyysturvalain tarkoittamaksi erityisen painavaksi syyksi. Tietämättömyyttä hakemuksen toimittamisen määräajasta tai hakemukseen liittyvien asiakirjojen puuttumista ei sen sijaan ole pidetty erityisen paivavina syinä.

        Ystävällisin terveisin
        Tiina työttömyyskassasta


    • ArvausVain

      Työttömyysturvalain tarkoittama painava syy saattaisi olla sellainen, että työttömältä on viety päivärahaoikeus pois ja jälkeenpäin esim. vakuutusoikeus toteaa toisin. Jos työnhaku on ollut voimassa valituksen alusta alkaen, Kela maksaa saamatta jääneet päivärahat pidemmältä ajalta kuin 3 kk takaisin.

    • oi4u89374

      Meidän toimistossa sattui muutama noita tapauksia, joissa hakijalla oli kyllä työnhaku voimassa ja olisi ollut oikeus hakea korvausta, mutta jostain syystä ei muistanut ajoissa hakea.
      esim. yksi oli ollut kakkosasunnolla eikä sieltä muistanut mitään hakemuksia laitella.

      Kyllä asenne meidän virkalijoiden keskinäisissä keskusteluissa oli, että jos on varaa olla kuukausikaupalla hakematta korvauksiaan, niin ei se sitten niitä niin kovasti tarvitsekaan.

      Samaa mieltä oli toimiston johtaja, joka teki meillä päätökset. En muista kertaakaan että olisi hyväksytty joku selitys "erityisen painavaksi syysksi" hakea korvausta yli 3kk ajalta,

      En tiedä valittivatko asiakkaat kielteisestä päätöksestä ja miten asiat sitten eteni, mutta näin kävi joka kerta tavan toimistossa niiden vuosien aikana, kun olin siellä töissä.

      • lyöty kolmasti

        "Kyllä asenne meidän virkalijoiden keskinäisissä keskusteluissa oli, että jos on varaa olla kuukausikaupalla hakematta korvauksiaan, niin ei se sitten niitä niin kovasti tarvitsekaan." - Tuohon voi olla muitakin syitä kuin taskut täynnä rahaa. Henkisen kamelin selkä voi katketa asioiden kasaantuessa, joten tuntuu pöyristyttävältä asenteelta olettaa asiakkaassa olevan jotakin rikollista tai muuten "vialla".

        Ollakseen apuna tai tukena lain edellyttämällä tavalla, virkailija ei voi työssään tehdä olettamuksia. Niiden seuraukset ovat aina kärsimyksen tuottamista.


      • toimeentulotuki

        Virkailijoiden asenneko se onkin, jonka mukaan tässä yhteiskunnassa eletään? Minä kun luulin, että lain ja asetusten mukaan... Ilmeisesti olin väärässä.


    • Hyppy hyppy kyykky
    • kela

      Hei nimimerkki "toimeentulotuki",

      Kiitos kysymyksestäsi myös Kelan osalta.

      Kelan työttömyysetuuksia maksetaan myös takautuen enintään kolmen kuukauden ajalta, kuten kassankin etuuksia.

      Kuten Tiina työttömyyskassasta kertoikin jo, niin nuo painavat syyt tutkitaan tapauskohtaisesti siinä vaiheessa kun hakija kertoo hakemuksessaan syyt, miksi hakee etuutta pidemmältä kuin kolmen kuukauden ajalta.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe