Miksi JR 49:ssa ammuttiin niin monta sotilasta 1944 kesällä?

4 vai 5 kaikkiaan?

Katselin Teloitettu totuus -kirjaa ja hämmästyin kun laskin kuinka monta sotilasta JR 49:ssa ammuttiin karkaamisesta kesällä 1944.

Sivu 287 Haapaniemi Pentti 1./JR 49 27.7.1944
Sivu 289 Matikainen Matti 1./JR 49 26.7.1944
Sivu 289 Peltomaa Antero 5./JR 49 3.8.1944
Sivu 290 Valkeapää Arvo 7./JR 49 26.7.1944

Miksi JR 49:ssa ammuttiin niin monta sotilasta 1944 kesällä? Oliko rykmentin komentaja tavallista verenhimoisempi sotilaitaan kohtaan?

Tätä tapausta et löydy ”kuusikon” kirjoittamasta ja Jukka Kulomaan ja Jarmo Niemisen toimittamasta Teloitettu totuus -kirjasta, eikä myöskään Ylikankaan kummastakaan kirjasta, Romahtaako rintama (1. ja 3. p.) ja Yhden miehen Jatkosota.

Tätä Moilasta ET löydä edes Narc.Fi tietokannasta! Kun sitä ei ole kirjattu minnekään ylös, niin ei tietenkään löydy ja kun ei löydy, niin ei ole tapahtunutkaan. Näinkö kulkee tutkijain päätelmät?

Mitä ei ole kirjattu, sitä ei ole olemassakaan!

Eversti Wahlbeck itse omakätisesti sotamiehen ampujana kesällä 1944.

Paavo Rintalan Sodan ja rauhan äänet, Otava 1967

Sivulla 199-200 on kuvaus JR 49:ssä tapahtuneessa sotamiehen ampumisesta. Sotamies Moilanen sai "komentajan kädestä" kun muut ei lähteneet ampujiksi!

Tätä tapausta ei siis löydy Ylikankaan kirjasta eikä "Jukkatotuuskirjakaan" kerro siitä. Ei edes liitteissä! Onko tapaus totta? Muistelijana on useampi Vuosalmen taistelija ja haastatteluthan löytyvät YLEn arkistoista.

"Kun yksikkömme pääsi toisen kerran lepovuoroon sillanpääasemasta, silloin sattui se puolin ja toisin hyvin ikävä tapaus: erään sotilaan ampuminen."

"Eversti ampui sotamiehen riviin, siihen toisten, vieressä seisovien rinnalle."

"Kun eversti W sitten kaatui komentopaikkansa yläkertaan, ja kun hänen hautajaisiaan pidettiin ja niihin kerättiin seppelerahaa, miehet sanoivat: -Ennen me pannaan rahaa koiran adressiin. Ja meiltä ei pannut rahaa siihen ketkään muut kuin upseerit.

Frans Ragnar Wahlbeck (31. tammikuuta 1899 Helsinki – 4. heinäkuuta 1944) oli suomalainen jääkärieversti.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ragnar_Wahlbeck

24

6052

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tsuudilainen Turaani

      Oiko syynä Suomen ruotsalainen komentaja?

    • JR 49 kävi

      erittäin vaikeita taisteluja kesällä -49 mm. Siiranmäessä ja Vuosalmella. Karkureita oli paljon. Kuolemantuomiot annettiin kenttäoikeudessa. Ne on toimeenpantu viikkoja Wahlbäckin kaatumisen jälkeen.

    • Vähänhän niitä

      ammuttiin!

      "Miksi JR 49:ssa ammuttiin niin monta sotilasta 1944 kesällä? Oliko rykmentin komentaja tavallista verenhimoisempi sotilaitaan kohtaan?"

      2. D:ssa oli kaikkiaan noin 1 000 karkuria kesä-elokuussa -44. JR 49:n karkurimäärän voi arvioida olleen noin 400. Ammuttuja oli siis 1 %.
      Taistelutappiot olivat samaan aikaan noin seitsenkertaiset karkurien määrään nähden.

      JR 49:n komentaja oli 5.7. 44 alkaen everstiluutnantti E. J. Vänttinen. Ampumiset tapahtuivat siis kaikki hänen aikanaan. Hänellä ei tiedetä olleen mitään erityisen verenhimoisia piirteitä. Ei niitä ollut Wahlbäckilläkään.

      • Parhaiten siis

        säilyi hengissä ja ehjänä karkurina. 1 %:n teloitusmahdollisuus oli pikku riski verrattuna niihin, jotka jäivät taistelemaan. Lähes kaikki kaatuivat tai haavoittuivat.

        Huvittavaa onkin, miten huolissaan palstan stallaripojat ovat näistä karkureista. Nehän oli onnenpoikia. No, hengenheimolaisista pitää tietysti kantaa murhetta.


      • Koiran adressi

        >>JR 49:n komentaja oli 5.7. 44 alkaen everstiluutnantti E. J. Vänttinen. Ampumiset tapahtuivat siis kaikki hänen aikanaan.


      • Anonyymi
        Parhaiten siis kirjoitti:

        säilyi hengissä ja ehjänä karkurina. 1 %:n teloitusmahdollisuus oli pikku riski verrattuna niihin, jotka jäivät taistelemaan. Lähes kaikki kaatuivat tai haavoittuivat.

        Huvittavaa onkin, miten huolissaan palstan stallaripojat ovat näistä karkureista. Nehän oli onnenpoikia. No, hengenheimolaisista pitää tietysti kantaa murhetta.

        Onhan tämä tosi loukkaavaa, kun 4.7.1944 kuollutta komentajaa väitetään teloittajaksi. Ajatelkaa hiukan, mitä tästä ajattelevat esimerkiksi jääkärieversti Wahlbeckin omaiset. Kyllä tällaisesta tekemisestä pitäisi joutua edesvastuuseen.


    • Jamppa-Imppa
      • Tuon kirjan

        mainostamista palstalla kyllä riittää.Olikohan vaalikampnja kallis,kun kirjaa pitää mainostaa?


    • Äyrä vai tykkipäässä

      Aatua otti lujasti pattiin Saimaan rykmentin menestys kun omat juoksi karkuun vaikka kuin koetti niitä tykillä ampua...


      2. Divisioonan JALKAVÄKIRYKMENTTI 49 sodassa vv.1941-44

      Toimituskunta (eversti evp. Tapio Petsara, rovasti Toivo Seppälä, kenr.majuri evp. Esko Vahla, kauppat. maisteri Lauri Jantunen)

      Helsinki 1981 JR 49:n historiatoimituskunta

      Sivu 198:

      "Urhoollisia yksittäisiä taistelusuorituksia tehtiin päivän aikana. Viimeisinkin vastarinta JR 7:n sillanpääasemassa murtui heinäkuun 7 p:n aikana. Kello 15.45 tulitti oma tykistö Äyräpään kirkonmäkeä, kun 84 viimeistä puolustajaa antautui."


      "Tapahtumasarja oli JR 7:n komentajalle harmittava ja heinäkuun 7 p:nä hän antoi seuraavan rykmentin päiväkäskyn.

      "Tyrjän Rykmentin sotilaat!

      Häpeällisesti on päättynyt kunniakkaasti aloittamamme puolustustaistelu Äyräpään sillanpääasemassa. Vieras joukko, jolla ei ilmeisesti ole ollut edes alkeellisinta sotilaskuntoa, on kerran toisensa jälkeen pettänyt ja juossut pakokauhuisena laumana karkuun ennen kuin vihollinen on edes siirtynyt hyökkäykseen.
      Äyräpäänharjun lohkolla torjuivat I ja II Pataljoonamme, Krh. - ja Tykkikomppaniamme, eräät III Pataljoonan osat sekä rykmentin jääkärit ja pioneerit 20.6.alkaen kolmattakymmentä vihollisen hyökkäystä ja tuottivat viholliselle mitä raskaimpia tappioita. Kaikki sen raivokkaimmatkin, ylivoimaisin joukoin ja panssarivoimin tekemät hyökkäykset lyötiin takaisin, ja sillanpää oli lujasti Tyrjän miesten käsissä, kun sen puolustus siirtyi vieraitten tehtäväksi.
      Tänään, samaan aikaan kun vieraat viimeisen kerran juoksivat vihollista karkuun, kehittyi Saimaan rykmentin vastahyökkäys sillanpään oikealla siivellä niin menestykselliseksi, että sillä pian on koko entinen puolustuslohkonsa hallussaan. Me olemme vartiossa Vuoksen pohjoisrannalla, Musta- ja Vasikkasaaressa. Näistä asemista ei yksikään mies saa lähteä muutoin kuin ylimmän johdon käskystä. Tarvittaessa on näissä asemissa taisteltava viimeiseen mieheen.
      Luotan siihen, että rykmenttini samoin kuin Lampijärvellä, Hartosissa, Siiranmäellä ja Äyräpään sillanpääasemassa näyttää viholliselle, ettei Tyrjän Rykmentin mies väisty asemastaan, vaan torjuu ankarimmatkin hyökkäykset. Olette eilen ja tänään omin silmin nähneet, miten uudet aseet ovat alkaneet iskeä puolestamme. Luotan Teihin sotilaani, ja Te voitte täydellä syyllä luottaa minuun."

    • Sotaveteraanin poika

      ASIAT TULISI SELVITTÄÄ.

      Kertokaa muistikuvianne tapahtumista ja oikeilla nimillä.

      • .o.lpoi.iopl9

        joitko kärpässientä?


    • tämä käy ilmi

      Selkeästi suomalaiset sotilaat oli oman päällystön vankeja rintamalla, siellä tuskin montaakaan olisi ollut ilman vartiointia ja kiinniottajia selustassa.

      • niimpäniiin

        Ei sodasta mitään tule, jos miehet ite saa päättää milloin lähtevät kotia.

        Armeija toimii vain, jos siinä on kuri, jos kuri menetetään niin porukasta tulee sekalainen lauma, jota ei kykene kukaan ohjaamaan.


      • Anonyymi

        Sotien tulisi koskea vain niitä jotka niitä haluavat , ei sivistyneitä Rauhan ihmisiä. Suomi itsenäistyessään , aiheutti itse päätöksillään kaikki neljä sotaa noin kahdenkymmenenviiden vuoden ajalla.
        - Ensimmäiseksi Venäjä vapautti Suomen Ruotsalaisten alaisuudesta, jota oli kestänyt n. 650 vuotta, antamalla meille autonomisen hallinnon. Neuvostoliitto luovutti Suomelle verettömästi täys itsenäisyyden Lenini Stalinin ja Troskin allekirjoituksella.
        -Saamaansa itsenäisyyttä Suomalaiset eivät osanneet arvostaa, aloittamallaan julmalla veljessodalla hakivat vielä Saksalaiset sodan ratkaisijaksi. Tällätavoin tulimme Saksalaisten aseveljiksi kaikkiin neljään sotaan, ajamaan Saksalaisia tavoitteita tulevaan kolmanteen valtakuntaan.
        - Neljäs- sota oli erilainen kuin edelliset, Lapinsota käytiin yhteishengessä, jolloinka saatiin Lapinpolttajat Saksalaiset ulos maastamme. Neuvostoliiton määräyksestä näin tuli toimia, koska ei halunnut Saksaa naapurikseen.


    • 22222222222222

      Eipä noita paljon ollut

    • Nuo ovat ne tapaukse

      jotka kestävät päivänvalon. Lappeenrannan teloitukset ovat sitten oma juttunsa, määrä on 20-kertainen.

      • Ne teloitukset

        ovat putkiasentaja Veli Holapan keksimiä. Jopa Ylikangas totesi Holapan valehtelijaksi.
        Tosin hän itse sitten sepusteli "elimen", jonka väitti L-rannassa teloittaneen kymmeniä miehiä. Ainoastakaan ei ole löytynyt todisteita.Seuraavassa kirjassaan hän "unohti" koko "elimen".


    • Mitä kukin on!

      Suomessa on ollut vähän hullua,kun samaan armeijaan pakotetaan ja on aina pakotettu poliittisilta motiiveiltaan erilaisia ihmisiä,se ei ole oikein,ihmettelen tosiaan miksi täällä ei syttynyt 2.ms aikaankin sisäistä konfliktia,sitä olisi ollut vaikea hallita.

      • Ilman muuta olisi

        pitänyt muodostaa useita armeijoita. Ainakin oikeistolle, vasemmistolle, keskustalle, kasvissyöjille, pasifisteille, köyhille ja rikkaille. Myös maalaisille ja kaupunkilaisille olisi pitänyt olla eri armeijat.


      • Helppo vastata

        Jokainen tiesi mikä olisi ollut vaihtoehto, eikä ketään siperia kiinnostanut.Niskalaukaus olisi ollut useammalla kohtalo ja Stalinin teloitukset olivat kansalla tiedossa.Siksi ei tullut konflikteja.


    • menkää Venäjälle!

      Taas siellä toistetaan jotain vanhaa huhupuhetta jostain "H.Moilasesta" ja hänen ampumisestaan. Liekkö vielä Huhtiniemeen haudattuna?

      Kyllä te kommunistit sitten jaksatte jauhaa...

      • Anonyymi

        Venäjän lipojat kieli paskasena kirjoottelevat sikssontoo.


    • Anonyymi

      Eiköhän asia ole niin että Kulomaa, Lindstedt ja kumppanit suorastaan hautasivat relevantilla faktatiedollaan Heikki Ylikankaan turpeen alle.

      Onkos sieltä Huhtiniemeltä löytynyt niiden teloitettujen joukkohautaa?

    • Anonyymi

      Isäni muistan kertoneen hänen vietyään
      sotavangin suomalaisen upseerin haltuun, niin tämä oli vienyt vangin hieman syrjemmälle ja ampunut tämän ilman mitään syytä. Taisi olla melko yleistä tällainen .En tiedä missäpäin tämä tapahtui mutta isäni taiisteli jr 49ssä mm Äyräpäässä ja Vuosalmessa konekivääri-puolijoukkueen johtajana sot.arvo ylikersantti.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9139
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      386
      3799
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2795
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2665
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2505
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2494
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1773
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1602
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1560
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe