Kalevala ja Varsinais-Suomi? :)

...

Netissä surffaillessani törmäsin seuraaviin kahteen kirjoitukseen:
http://nimpal.net/Kirjoituksia/kalevala.htm
http://nimpal.net/Kirjoituksia/lietolaiset.htm

Kirjoitusten ydinajatus on suht’koht’ lyhyesti se, että Varsinais-Suomen Paimio ja Lieto muodostaisivat Lönnrotin kokoamaan ja muokkaamaan Kalevalaan päätyneiden kansanrunojen ja -kertomusten kuvaamien tapahtumien ydinalueen, edellinen tietäjä Väinämöisen kotiseutuna ja jälkimmäinen seppä Ilmarisen. Kalevala-kertomusten Pohjolallekin oli noissa kirjoituksissa tuohon näkemykseen sopiva paikallinen mutta kieltämättä melko loogiselta tuntuva selitys (ilman sen yhdistämistä Lappiin tms.).

Googlettamalla en ole ainakaan vielä löytänyt mitään muita tekstejä netistä, joissa tällaisesta teoriasta tai muista teorioista Kalevalaan sisältyvien kertomusten mahdollisesta ”aikuisten-oikeesti” maantieteellisestä sijainnista kerrottaisiin lisää ja / tai kommentoitaisiin. Siksi haluaisin kysyä palstalaisilta, mitä mieltä he ovat em. linkitetyistä kirjoituksista itsestään ja / tai onko heillä tietoa joistain muista teorioista tai näkemyksistä Kalevalan tapahtumien mahdollisista maantieteellisistä ja / tai historiallisista tapahtumapaikoista?

-- Tämä kaikki edellä sanottu / kirjoitettu ymmärrettävästi tietty pilke silmäkulmassa: Kalevalaan päätyneet kansanrunot ovat aikanaan eläneet runonlaulajien ja kansan suussa, muuttaen muotoaan, keräten kerrostumia kerrostumien päälle, eläen omaa elämäänsä (unohtamatta sitäkään, että Kalevalasta tunnetussa muodossaan ne ovat osin Lönnrotin muokkaamia, jotkut runot jopa hänen itsensä kirjoittamiakin). Tästä syystä halu selvittää sitä, mikä on ollut noiden runojen kuvaamien tapahtumien ja henkilöiden edes jollain tavalla mahdollinen historiallinen, maantieteellinen tms. paikka, voi tuntua ajatuksena melko toivottomalta ja tarpeettomaltakin, runojen yleisemmän annin tms. suomalaisuudelle sijasta tms. Mutta kun kerran nyt satuin kiinnostumaan niin suomalaisten ”ihan omasta” historia-, kulttuuri- ja uskontoperinnöstä yleensä kuin oman kotiseutuni sellaisesta erityisesti, ja kun vielä lisäksi nuo kaksi viestin alussa linkitettyä kirjoitusta herättivät itsessäni kaikenlaisia ajatuksia, toivoisin toisilta jotain kommenttia noihin yllä oleviin, linkitettyjen kirjoitusten herättämiin ajatuksiin, eli:

- onko linkitettyjen kirjoitusten ajatuksista lisää tietoa netissä tai muualla ja / tai mitä mieltä palstalaiset näistä kirjoituksista itsestään ovat, sekä
- miten paljon Kalevalan tapahtumien ym. mahdollista historiallista ydintä yleensäkin on yritetty selvittää ja selittää tieteellisesti, mitä muita yrityksiä / teorioita Kalevalan kertomusten historiallisen ytimen selittämiseksi on kuin vain tuo linkitetyissä kirjoituksissa esiin tuleva selitys?


Ja vielä, vaikkei tämä niin liitykään edelliseen vaan yleensä tiedonhaluuni Suomenniemen geologisesta kehityksestä, niin kysyisin kuitenkin tässä vielä samalla, että:
- Onko jollakulla tietoa siitä, mistä (netistä tai muualta) saisi karttakuvina esitettynä merenpinnan korkeuden Varsinais-Suomen eri kuntien alueella esihistoriallisena aikana, erityisesti aikaväliltä n. 4500 eaa – 800 jaa? Tämän ajanjakson alussa, eli joskus jääkauden jälkeen, merenpinta tai Suomen rantaviiva Varsinais-Suomen kohdalla oli jossain Auran tienoilla ja esim. Liedon linnavuori, Vanhalinna, oli vain kallioluoto; jakson lopulla rantaviiva oli jo siirtynyt lähes nykyiselle paikalleen maankohoamisen seurauksena, Vanhalinna ei enää ollut kallioluoto ja Aurajokikin oli syntynyt –- Liedon Vanhalinnan osalta tästä kehityksestä on hyvä esitys Liedon Vanhalinnan kotisivuilla linkissä http://www.liedonvanhalinna.fi/arkeologia/flash.htm (jossa ko. havaintoesitystä varten on vielä klikattava kohtaa ”Maisema” kuvan alalaidassa). Eli mistä netistä tai muualta löytyisi sen verran tarkkoja karttoja Varsinais-Suomesta, että niistä näkisi Turun tai jonkin muun alueen kunnan silloiset rantaviivat, sen mitä näistä kunnista merenpinnan yläpuolella kulloinkin oli, joskus vv. 4500 eaa – 800 jaa?

Kiitos.

4

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Akidanos

      Paneudutaan ensin maantieteeseen, myös etymologian kautta. Itämeren suomalaisheimot asuttivat nykyisen Baltian alueeelta erityisesti Liivinmaata, Kuurinmaata ja Saarenmaata, joka oli erityisen pyhä paikka. Pohjoisemmaksi siirtyneet heimot olivat suomaalaisia, hyvin luonnollinen nimitys koska maasta valtaosa oli hyvin suoperäistä. Suomaalainen on muuntunut kielessä suomalaiseksi.
      En rajaisi Kalevalan tapahtumia noin pienelle alueelle kuin linkeissä olevissa kirjoituksissa esitetään. On kirjoituksia joissa mainitaan hämäläisten hallinneen aluetta, joka ulottui suolamereltä suolamerelle. Jotkin tutkijat rajaavat alueen Pohjanlahti - Suomenlahti välille. Itse olen sitä mieltä että alue ulottui Pohjanlahdelta Vienanmerelle.
      Mielestäni tätä teoriaa tukee nimenomaan etymologia ja Suomen toinen nimitys Finland. Suomesta Norjaan lähteneitä siirtolaisia kutsutaan kveeneiksi. Tätä kautta päästään sanaan Viena, joka suomen kielessä ääntyy näin helpommin.
      Toinen tie samalle lähteelle on sana queen -> queenland -> kvenland-> finland.
      Queen tarkoittaa tässä yhteydessä, ei enempää eikä vähempää. kuin itse Äiti Jumalaa. Pohjoisten ristiretkien aikana tämä alue nimettiin paavin, jonka nimeä en nyt muista, toimesta Jumalan äidin maaksi.

    • Akidanos

      Sitten henkilöihin. Kalevala tapahtuu myyttisellä tasolla. Henkilöt ovat yhtä "olemassa" kuin sinä ja minä, kuitenkin Kalevala kertoo tapahtumista henkisellä tasolla ja sen kuvaamat henkilöt ovat kuin tieto, ajatus, ikiaikainen jumalan henki meissä ja samaan aikaan siihen yhdistettynä ihmissielun intohimot.
      ( huomaa suomen kielen kuvaava sana henki -> henkilö).
      Pyhä kolminaisuus muodostuu Väinämöisestä, Lemminkäisestä ja Ilmarisesta.
      Väinämöinen ja Ilmarinen ovat olleet jo silloin kun maailma luotiin. Eli he ovat se Äiti Jumalan ajatus joka kulki veden päällä ja josta maailma sai syntynsä Väinämöisen kanssa. ( huomaa taas suomenkielen kaunis kuva Väinä = joki, virta, Väinämöinen = joki ja virta itse sisällänsä = tiedon ja ajatuksen liike, virta).
      Myös seppä Ilmarinen oli paikalla taivaankantta takomassa, eli hän on meissä se Jumalan ajatus joka laittaa liikkeelle.
      Lemminkäinen on kolminaisuuden poika, joka astuu Tuonelaan ja myös palaa sieltä äitinsä avulla. Hän on meissä se Äiti Jumalan henki, ajatus, joka on kadoksissa sielustamme, mutta on taas sinne palautettavissa.
      Seppä Ilmarisen, Äiti Jumalan ajatuksen, takoma Sampo on se tieto ja taito meissä, joka tuottaa kaikkea hyvää, niin itsellemme, kuin heimollemme.
      Pohjan kansa ( pohja = pohjalla = syvällä) on ajatus joka tahtoo tässä maailmassa viedä ajatuksemme pois Äiti Jumalan hyvästä ajatuksesta.
      Tämän takia Sampo on tietoisesti kaivettava esiin pohjalta.
      Joukahainen on se iloinen ja ylpeä ajatus siitä että nyt olet vihdoinkin löytänyt Äiti Jumalan tiedon. Kunnes tulee vanha Väinämöinen ja näyttää sinulle ettet tiedä vielä mitään. Tällöin useimmilla herää Aino, eli suru,masennus ja pettymys. Ajatuksen hylkääminen, vaikka Väinämöinen yrittää taivutella luokseen.
      Olen vielä kovin maallikko näissä asioissa, mutta toivottavasti kirjoitukseni jollain lailla aukeni.
      Suurena apuna tiedon etssinnässä on Pekka Ervast:in teos "Kalevalan Avain".

    • Merenpintaa

      "Pyynikinharju on Tampereella sijaitseva maailman korkein pitkittäisharju.[1] Harju kohoaa 162 metrin korkeuteen merenpinnasta ja 85 metriä Pyhäjärven pinnasta.[2] Pyynikinharju kuuluu Etelä-Pohjanmaalta Salpausselälle ulottuvaan harjumuodostumaan. Harjumuodostuma jatkuu Pyynikinharjusta länteen päin Pispalanharjuna ja Tahmelana tunnettuna kallioisena harjanteena. Itään päin harju nousee Tampereen kaupunkiasutuksen jälkeen Kalevankankaaksi, jossa on ollut hautausmaa jo lähes 200 vuotta. Kangasalla harjumuodostuma jatkuu Kirkkoharjuna ja Keisarinharjuna."

      wikipedia.org/wiki/Pyynikinharju

      "Korkeimmillaan Pyynikin harjun lakiosa on 80 metriä Pyhäjärven pinnan yläpuolella ja 160 metriä merenpinnan yläpuolella. Sitä pidetään maailman korkeimpana soraharjuna. Muinaiset meret ja järvet ovat muotoilleet harjun rinteille rantatörmiä ja Bvalleja. Selvin muinaisranta on 125 metrin korkeudessa oleva 700 eKr muodostunut Yoldiameren rantatörmä. Ancylusjärven muodostama rantatörmä on noin 117 metrin korkeudessa."

      http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/29297-merenpinta-oli-ehka-6-metria-nykyista-korkeammalla

    • mmnyhyhrvfff

      "Varjele, vakainen Luoja, kaitse, kaunoinen Jumala,
      ettei poika pois tulisi, emon lapsi lankeaisi
      Luojan luomalta lu'ulta, Jumalan sukeamalta!

      "Ukko, julkinen jumala, itse taatto taivahinen!
      Tuo mulle tulinen turkki, päälleni panuinen paita,
      jonka suojasta sotisin ja takoa tappeleisin,
      ettei pää pahoin menisi, tukka turhi'in tulisi
      rauan kirkkahan kisassa, terän tuiman tutkaimessa!"

      Ei nöyristellä perkele! Otetaan siitä kalevalasta oppia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe