Grattis Åland!

9

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Svekoprovo!

      Avaus on nettisvekon provokaatiokirjoitus.

    • Ioni¤

      Omasta puolestani myös onnittelut Ahvenanmaalle. Itsehallintoalueiden olemassaolo Euroopassa ei ole poikkeuksellista ja Ahvenamaan tyyppinen alue oman itsehallintonsa ansaitsee.

      Mutta on myös mietittävä sitä, voiko itsehallinto olla kohtuuttomasti koko kansakuntaa taloudellisessa suhteessa rasittava tekijä. Juuri tuosta itsehallinnosta johtuen valtion rahavirrat maakunnasta Manner-Suomeen ja toistenpäin ovat valitettavasti Manner-Suomen kannalta epäedullisia. Muistaahan aina tule se, että tuo yli 200 miljoonan euron maksu ei ole avustusta maakunnalle vaan se tulee itsehallinnon kustannuksiin. Olen mietiskellyt mahdollisuutta Ahvenanmaan omasta verotusoikeudesta, mitä myötä kaikki kustannukset kertyisivät maakunnan kantamasta verotuksesta, joka jäisi maakuntaan. Ongelmaksi muodostuu se, että käsitykseni mukaan Ahvenanmaalla jouduttaisiin nostamaan veroastetta radikaalislla tavalla. Ahvenanmaalaisten arvioiden mukaan jouduttaisiin keräämään veroa jopa 40 miljoonaa euroa nykyiseen nähden lisää summan voidessa olla jopa suurempi. Oma verotusoikeus - niin yksinkertaiselta mallilta kuin se tuntuukin -lienee kuitenkin poliittinen ja taloudellinen mahdottomuus.

      Onko syytä harkita "klumpsumman" eli 0,45 %:n osuuden budjetista korvaamalla se toteutuneita itsehallinnon kustannuksia vastaavaksi?

      Joka tapauksessa ajatus itsehallinnon purkamisesta ei sinänsä tule mieleen ja se on alueen historian, väestörakenteen ja kielellisen rakenteen vuoksi perusteltua. Itsehallinto ei kuitenkaan saa muodostaa liiallista taloudellista rasitusta valtakunnan emä-alueelle. Tämän vuoksi pitää olla valmiutta tarkastella maakunnan ja mantereen välisen taloussuhteen epäkohtia avoimin mielin.

      • Ioni¤

        Täsmennyksenä totean sen, että tuosta klumpsummasta katetaan itsehallinnon orgaanien kulut ja merkittävä osa valtionhallintoa sekä mantereen kuntien valtionosuuksia vastaavat maakuntaosuudet (landskapsandel). Yleisen budjettirajoituksen piiriin eli siis muusta kuin klumpsummasta jää joka tapauksessa osa paikallista valtionhallintoa.

        Klumpsumma ei riitä kaikkeen ja oman verotusoikeuden kyseessä ollen on määrää lisättävä reippaasti. Mikäli lisärahan tarve olisi 40 miljoonaa vuodessa se merkitsisi noin 1500 euron lisäverokuormaa maakunnan jokaista asukasta kohden. Miten tuo rahoitusvaje korvattaisiin on tietenkin verolajin valintakysymys, mutta joka tapauksessa veroaste Ahvenanmaalla nousisi, mitä en usko maakunnan asukkaiden hyväksyvän. Tuossa täydellisen oman talousriippumattomuuden yhteydessä Suomelle jäisi hoidettavaksi ja kustannettavaksi ulkoasianhallinto ja maanpuolustus.

        Olisi muuten mielenkiintoista verrata minkälaiset järjestelyt Tanskalla on Grönlannin ja Fär-saarten suhteen. Ehkä niissä olisi oma aiheensa keskusteltavaksi ikään kuin vertailuna tähän Ahvenanmaan tilanteeseen.


      • Paljon onnea

        Tuosta verorajasta sen verran,etteä eikös nyt jo ole mannersuomen ja Ahvenanmaan ja Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä veroraja,jotta verovapaa laivaliikenne voidaan järjestää EU:n sisällä.Mitä kaikkea se käsittää,vai onko vain laivaliikennettä varten tehty.Joka tapauksessa Ahvenanmaalle onnea ja menestystä tulevaisuudessakin.Samantapaista mallia kuin Ahvenanmaalla on voitaisiin käyttää mannersuomessakin eri läänien omaleimaisuutta ja taloudellista itsenäisyyttä lisäten.Siis jokainen lääni olisi pikku osavaltio Suomen liittotasavallassa.Toimiihan tämä Saksassakin tai Sveitsissä,miksei sitten meillä.


    • Orginal finnjävel

      Onko oikein elää itsehallintona, toisten verorahoilla.? Muutenkin nuiva suhtautuminen emämaahan, pitäisi kuitata jotenkin niin että tuntuu. Verotus nousee kaikissa nykyaikaisissa maissa koko ajan. Tämä johtuu kohtuutomista rangaistuksista niitä maita kohtaan jotka tekee jotain ilmastomuutosten yms. vähentämiseksi. Periaate ei voi olla se, että ne maksaa joilla on rahaa..! Koska teollisuus siirtää tuotantoaan niihin maihin joilla ei ole rahaa, välttääkseen ilmasto ynnä muut verot..! Maailma on menossa hullumpaan suuntaan koska aito "maalaisjärki " puuttuu nykymenosta. On vain eräänlaisia ismejä jotka muuttuvat koko ajan joskus myöhemmin joskus tosi nopeasti. Onkohan järkeä kasvattaa tomaatteja sähkön tuottamalla lämmöllä, olisi vain yksi esimerkki Suomesta. Joka tapauksessa Ahvenanmaallakin on syytä tottua veronkorotuksiin..!

    • Jaakko Ilkka

      Ennen kun joku karjaisi, että nyt ryssä hyökkää, niin ryssä sanan kohdalla oli ruotsinkieliset Ruotsissa. Eikä ahvenoiset voisi vetää Ahvenanmaata lähemmäksi Ruotsia jollain konstilla? Vaikka soutamalla hinaten. Tai sitten soutavat Ahvenanmaan kiven kerrallaan Ruotsin lähelle. Tai sitten Suomi pelaa Ahvenanmaan pokerissa Ruotsille. Häviää tahallaan.

    • jokkex

      "Eikä ahvenoiset voisi vetää Ahvenanmaata lähemmäksi Ruotsia jollain konstilla? Vaikka soutamalla hinaten."

      Kyllä ruotsalaiset sitä yrittivät karttaväärennöksillä.

    • Tack! :)

    • V********nut

      Noin 28 000 asukasta, 16 kuntaa!

      Vittu mitä touhua, olisikohan aika miettiä kuntia tarpeiden mukaan.
      Joku tämänkin pelleilyn maksaa...

      Ei, en onnittele millään muotoa,
      omasta puolestani jäiden tultua SUKSIKAA VITTUUN .Sinne rutsiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2651
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1104
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1064
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe