Työllisyysetuuden maksaminen ja opiskelu

vilijonkkatyttö

Hei. Olen vielä vanhempainvapaalla ja sen jälkeen tarkoitus olisi vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan alkuvuodesta.
Ikää minulla on 26 vuotta. Olenko oikeutettu saamaan työllisyysetuutta opiskeluihin? Itselläni on kaksi lasta. Saanko niistäkin lapsikorotuksen? Avopuolison tulotko eivät vaikuta tähän etuuteen ollenkaan?
Kuinka kauan etukäteen täytyy tietää mitkä opiskelut aloittaa, että etuuden saa? Eli pitääkö esim olla jonkun tietyn aikaa työttömänä tms?

5

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei

      Mikäli olet ollut työttömyyskassan jäsen ennen äitiyslomaasi ja työssäoloehtosi on kertynyt, voit olla oikeutettu saamaan ansiopäivärahaa koulutuksesi ajalta, mikäli työ- ja elinkeinotoimisto antaa esteettömän lausunnon asiasta.

      Omaehtoisen opiskelun ajalta maksettavaan ansiopäivärahaan kahdesta alle 18-vuotiaasta huollettavasta lapsesta voi saada lapsikorotusta 7,16 euroa/päivä. Ansiopäivärahaan puolison tulot eivät vaikuta.

      Teppo vastaa tarkemmin työvoimapoliittisten edellytysten osalta. Oheisesta linkistä löydät Tepon kirjoituksen koskien opiskelua työttömyysetuudella:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505


      Ystävällisin terveisin,

      Tiina työttömyyskassasta

      • vilijonkkatyttö

        Olen ollut yrittäjänä ennen äitiyslomalle jääntiä, vaikuttaako tämä jotenkin asiaan? En ole siis ollut työttömänä ennen lomaa.


    • tyottomyyskassat

      Hei,

      palkansaajien työttömyyskassan jäsenen työssäoloehto ei kerry yrittäjänä toimimisesta, vaan ainoastaan sellaisesta työstä, jota on tehty työsopimussuhteessa. Täältä löytyy lisää tietoa palkansaajan työssäoloehdosta ja jäsenyysehdosta: http://www.tyj.fi/default.asp?id=24 .

      Jos olet yrittäjien työttömyyskassassa jäsen voit lukea yrittäjien työssäoloehdosta lisää täältä: http://www.tyj.fi/default.asp?id=472 .

      Jos kuulut työttömyyskassaan sinun kannattaa ottaa yhteyttä suoraan omaan kassaasi ja kertoa tilanteestasi tarkemmin, jotta työssäoloehtosi täyttyminen voidaan siellä tarkistaa.

      Ystävällisin terveisin,

      Tiina työttömyyskassasta

    • tyokkari

      Hei!
      Kiitos kysymyksestäsi.

      Löydät työnhakijaksi ilmoittautumisesta tietoa oheisesta linkistä:
      http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/index.jsp

      Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tutkii yritystoimintasi tilanteen. Henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään. Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä työllistyneen henkilön katsotaan työllistyvän siinä edelleen siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ on todistettavasti lopetettu tai yritystoiminta on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan. Eräissä tilanteissa koko yritystoiminnan lopettamista tai keskeyttämistä ei kuitenkaan edellytetä.

      Omaehtoisia päätoimisia opintoja voi tietyin edellytyksin opiskella menettämättä työttömyysetuutta. Sen, voidaanko opintojasi tukea työttömyysetuudella, tutkii TE-toimisto. Ota asiassasi yhteys asuinpaikkakuntasi TE-toimistoon. Myös muiden työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittisten edellytysten tulee täyttyä.

      Lisätietoa työttömyysetuudella tuetuista omaehtoisista opinnoista löydät alla olevasta linkistä:

      http://www.mol.fi/mol/fi/03_koulutus_ura/05_omaehtoinen_opiskelu/index.jsp

      sekä seuraavasta linkistä, kohdasta ” Olen jäänyt työttömäksi ja haluaisin opiskella. Voinko opiskella työttömyys-etuudella?”

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi myös Kelan puolesta. Mikäli olet saanut työ- ja elinkeinotoimistosta luvan suorittaa omaehtoisia opintoja työttömyysetuudella ja mikäli et kuulu työttömyyskassaan, voit hakea työttömyysetuuden Kelalta.

      Kelalta voit hakea joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Peruspäivärahaa on mahdollista saada, mikäli täytät työssäoloehdon. Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, jos
      ■olet toiminut yrittäjänä vähintään 18 kk työttömyyttä edeltäneiden 4 vuoden aikana ja
      ■yritystoiminta on ollut riittävän laajaa (yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on ollut koko ajan vähintään 710 e/kk ja maatalousyrittäjän MYEL-vakuutuksen työtulo vähintään 400 e/kk.)

      Jos työssäoloehto ei täyty, voit hakea työmarkkinatukea. Työmarkkinatuki on tarveharkintainen, eli siihen vaikuttavat mm. omat pääomatulot ja puolison tulot. Omaehtoisen opiskelun aikana tarveharkintaa ei kuitenkaan sovelleta, eli avopuolisosi tulot eivät vaikuttaisi etuutesi määrään.

      Kelan lapsikorotus kahdesta lapsesta on 7,16 € / päivä.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      110
      1971
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1417
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1275
    4. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1178
    5. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1177
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      95
      1048
    7. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1010
    8. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      986
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      778
    Aihe