Sinä kustannustoimittaja?

Äikäntunnin aikana

1000 uutta käsikirjoitusta fraasiin sanoakseni...

Joskus kouluaikoina sai luettavaksi äidinkielen tunneilla jonkun koulettavan tylsän teoksen (siis 13-15veen mielestä). Sen kahlasi läpi pakosta melko pintapuolisesti. Deadline päivä painosti ja kirja oli pitkäveteinen ja yleensä vanhanaikainen. ´Voi haukotus!

Näin ollen mietin kustannustoimittajan työtä: Onko se kuin äidinkielen tunnin pakkokirjallisuutta?
Tylsä alku, tuntematon tekijä jne. ja enää 999 käsikirjoitusta jäljellä! Onko kumma, että hyvätkin käsikirjoitukset ns. hukkuu massan alle?

Älkää sanoko, että koulutus. Ei sekään pelasta 1000 käsikirjoituksen alta.

Mikä kaiken tämän määrän keskellä kiinnittää kustannustoimittajan huomion? Onko totta, että jotkut käsikirjoituksia lukevat avaavat käsikirjoituksen keskeltä, ja näin testaavat saako teksti "koukkuun" lukijansa, vaikka puolivälistä teosta?

Jotenkin ajattelisi, että tähän legendaariseen 1000 käsikirjoituksen määrään täytyy mahtua useampia erinomaisia tekstejä. Mutta, miten se sieltä pistäisi silmään, siinäpä vasta pulma...

Eli helppo se on takapenkiltä neuvoa autoa ajavaa.

12

650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vapaa kirjoittaja

      Pari ensimmäistä sivua pitää olla tyrmäävän hyviä! Ja mielellään tietysti jatkokin.

      On kai yleisesti tunnettu seikka, että kaikkia käsikirjoituksia ei ehditä lukea, mutta toivottavasti Suomessa edes ekat sivut vilkaistaan.

      Ja jos sinun mielestä kouluajan pakkoluettavat olivat kuolettavan tylsää, niin mitäköhän ovat suurin osa niistä tekeleistä, mitä kustantamoihin lähetetään. Ja silti sinne joukkoon mahtuu sellaisia, jotka ovat ihan hyviä mutta eivät vain mahdu kustannusohjelmaan.

      Kun Stieg Larsson lähetti Millenium-trilogiansa ensimmäisen osan kustantajalle, niin tämä lähetti paketin takaisin AVAAMATTOMANA. Milläköhän mielin kyseinen kustantaja on seurannut trilogian 50 miljoonan kappaleen myyntiä?

      • Hiontavaiheessa

        Jaa avaamattomana?

        Olinkin ihmetellyt, miksi hän ei julkaissut trilogiaansa yksi kerrallaan, vaan vasta kun kaikki olivat valmiina. Onko ihan faktaa, että sai paketin takaisin avaamattomana?

        Nykyäänhän ei voi tietää, onko pakettia edes avattu, kun se laitetaan silppuriin ja lähettäjälle postitetaan ilman allekirjoitusta oleva "Ei sovi kustannusohjelmaamme" -lappu. Tulee mieleen, että miksi eivät sitten sivuillaan ilmoita, että minkätyyppisiä on turha lähettää. Säästyisivät itsekin paljosta vaivasta.


      • En usko
        Hiontavaiheessa kirjoitti:

        Jaa avaamattomana?

        Olinkin ihmetellyt, miksi hän ei julkaissut trilogiaansa yksi kerrallaan, vaan vasta kun kaikki olivat valmiina. Onko ihan faktaa, että sai paketin takaisin avaamattomana?

        Nykyäänhän ei voi tietää, onko pakettia edes avattu, kun se laitetaan silppuriin ja lähettäjälle postitetaan ilman allekirjoitusta oleva "Ei sovi kustannusohjelmaamme" -lappu. Tulee mieleen, että miksi eivät sitten sivuillaan ilmoita, että minkätyyppisiä on turha lähettää. Säästyisivät itsekin paljosta vaivasta.

        tuohon juttuun.

        Mitä olen kuullut, kyllä se luettiin, mutta hylättiin.


    • 5+19

      Niin, onkin hassua, että kustantamoilla on niin vähän toimittajia töissä. EIhän muutama toimittaja ehdi mitenkään tutustua satoihin kirjoituksiin, kun pitäisi myös oikolukea ja antaa palautetta yms. Palkatkaa kustannustalot heti lisää toimittajia, heidän palkkansahan kuittautuisi myynnin kasvulla, koska kaikki loistavat teokset saataisiin oman katon alle myyntiin. Ai niin, olen itsekin kustannustoimittajan koulutuksen omaava, heti mulle töitä nyt.

    • Vapaa kirjoittaja

      Larsson kirjoitti 2000 sivua tekstiä kahdessa vuodessa ilman mitään muistiinpanoja tai ennakkosuunnitteluja. Hän tarjosi trilogian ensimmäistä osaa siinä vaiheessa, kun oli jo pääosin kirjoittanut kaksi loppuosaa. Ja totta on, että ensimmäinen kustantaja ei edes vaivautunut avaamaan pakettia, mistä Larsson oli hyvin tyrmistynyt. Hänhän oli itse aivan varma, että oli osunut kultasuoneen. Larssonin elämänkertoja on ilmestynyt suomeksi jo kaksi kappaletta (kummatkin aika huonoja), joten nämä tiedot löytyy sieltä.

      Halusin joskus nuorempana kustannustoimittajaksi, mutta siihen ammattiin on vielä vaikeampi päästä kuin kirjailijaksi!

      • Ei luulisi olevan

        kun ajattelee mitä paskaa julkaistaan, ja miten paljon hyvää jätetään julkaisematta.


    • Vapaa kirjoittaja

      Olen samaa mieltä siinä, että huonoa julkaistaan ruokottoman paljon. Kirjailijan ja kustannustoimittajan ammatin ero on kuitenkin siinä, että kirjailijaksi voi kutsua itseään sellainenkin joka ei kirjoittamisellaan elä. Ja onhan tässä sekin dilemma, että hyvin kunnianhimoisesti kirjoitetut teokset eivät välttämättä avaudu tavalliselle lukijalle. Hyvin myyvä teos ei aina (tai edes usein) ole esteettisesti korkeatasoista (Da Vinci –koodit yms), mutta toisaalta on vaikea uskoa, että kaikki huonosti myyvät kirjailijat olisivat vain väärinymmärrettyjä neroja. Puhumattakaan niistä, jotka saavat hylsyjä teksteistään. Kyllä jonkinlainen balanssi pitäisi löytää tekstin vaikeuden ja houkuttelevuuden välillä. Lukijoillehan niitä kirjoitetaan.

      Kaunokirjallisuuden kustannustoimittajan työt ovat hyvin haluttuja, eikä niitä pestejä ole isossa kustantamossa yleensä kuin yksi tai kaksi. Sen sijaan monet kirjailijat (mm. Rimminen) toimivat käsikirjoitusten lukijoina, joten tuota hommaa tehdään myös freelance-pohjalta. Se on yksi tapa rahoittaa omaa kirjoittamista.

      Ne Larsson-kirjat ovat Eva Gabrielssonin ja Jan-Erik Petterssonin kirjoittamat. Paljon kulkee legendoja hylätyistä teksteistä, mutta Larssonin toinen kustantaja otti sentään riskin ja maksoi ennakot trilogian jatko-osista niitä näkemättä.

      • Just det joo

        "Ne Larsson-kirjat ovat Eva Gabrielssonin ja Jan-Erik Petterssonin kirjoittamat"

        Höpönlöpön...


    • Vapaa kirjoittaja

      Tarkoitin Larssonia koskevia muistelmia. Lue koko ketju ennen kuin kommentoit.

      • Sellaisia

        väitteitäkin on, että Larsson ei olisi itse kirjoittanut Millenium-trilogiaa lainkaan.

        Lue muutakin kuin Parnassoa.


    • bobbing

      Kannattaa ehkä huomata, että kustannustoimittajat ovat aika pahassa palkkakuopassa, eikä freelance-pohjalta toimivilla lausunnonantajillakaan palkkiot päätä huimaa. Yliopistojen harjoittelupaikat tuntuvat olevan aika usein väylänä kaunokirjallisuuden puolen kustannustoimittajan pesteihin. Kuten edellä todetiin, kilpailu on huomattavan kovaa, koska substanssimielessä alaa opiskelleita valmistuu paljon.

      Kokopäiväisen kustannustoimittajan käyttö on suhteellisen iso kuluerä, jos keskiverto kaunokirjallinen teos myy paljon jos 2000 kpl ylittyy. Lisäksi ihmisten ostamien kirjojen määrä taitaa olla suhteellisen vakio.

      Lahjakkaiden kirjoittajien haaliminen omaan talliin pelkkiä käsikirjoituksia lukemalla voi olla vaikeaa - esim. Otava mielellään hankkii itselleen muiden kasvatteja. Mielenkiintoinen kysymys on, miten paljon (kalliilla) markkinoinnilla voidaan kasvattaa tietyn kirjan menekkiä.

    • Federal Law

      Vastaus on että yleensä aika laiskasti. Kirja vetää jos ihmisiä kiinnostaa ostolukea. Sitten vasta markkinointi innostuu hommastaan ja nostaa kierroksia. Kaikille kirjoille iso kustantaja tekee vakiomarkkinoinnin, mutta pienemmillä se jää vaatimattomammaksi, superpienillä hyvin vaatimattomaksi. Testejä on tehty, euroja tuhlattu ja silti myynti on pysynyt pienenä. Lukija valitsee sen, jonka haluaa ostaa. Makunsa pohjalta. Karu totuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe