Piin desimaalit ovat puhtaasti satunnaisia!!

Lautapää

Määritellään nyt Pii ensin. Se on ympyräkaaren suhde halkaisijaan. Se - ja vain se - yksikäsitteinen ja tunnettu. Pii ei ole sama kuin siitä lasketut numeeriset estimaatit. Puhun numeerisesta estimaatista (likiarvosta) juuri siksi, että emme koskaan saa lyötyä lautaan Piin tarkkaa numeroa-arvoa ja sanoa röhisevällä rintaäänellä: siinä se on, kaikki desimaalit aina viimeistä myöten.

Pii on sikäli vekkuli suure, että sitä ei voi esittää minään matemaattisesti tarkkana numeroarvona, vaikkapa 22/7. Toki raivopäisiä yrityksiä on tehty kohta kolmetuhatta vuotta. Mutta Pii:n desimaaleja voidaan laskea. 3,14 opittiin peruskoulussa ja tietokoneella voi sitten laskea eteenpäin niin pitkään kuin aikaa ja sähköä piisaa. Desimaalit eivät lopu koskaan.

Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Satunnaisuutta voidaan testata tilastomatematiikan keinon. Lottotulokset Suomessa ovat tietääkseni satunnaisesti jakautuneita. Satunnaista ilmiötä on mieletöntä pyrkiä selittämään kaaosteorian, tai minkään muunkaan teorian avulla.

On hieman eri asia puhua Piistä tai niistä numeroista, jotka nyt on laskettu kuvaamaan Piin arvoa. Piin desimaalit, tämän hetkisen tiedon mukaan, eivät seuraa mitään tunnettua jaksollista sarjaa. Yksin kappalein tarkasteltuna numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Satunnaisuus on niin hyvää, että piin desimaaleja voidaan käyttää satunnaislukulähteenä.

Koska Piin desimaalit eivät seuraa mitään kaavaa tai sarjaa, nuo peräkkäiset numerot ovat kuin hullun halot liiterissä, ne ovat satunnaisia Piin desimaalisarjan alkupäässä ja ne ovat satunnaisia Piin desimaalisarjan loppupäässä.

http://www.sciencedaily.com/releases/2005/04/050427094258.htm

Siinäpä karvalakkitieteellinen version Piistä ja satunnaisluvuista.

Lisäksi tulkitsin tekstiä niin, että Fischbach ei epäillyt varsinaisesti Piin desimaalien jaksollisuutta vaan sitä, miten se satunnaisluku poimitaan. Kokeellisesti Fischbach näyttää, että käyttöarvoltaan parempia satunnaislukua voidaan arpoa tehokkaamin muista lähetistä kuin käyttämällä Piin desimaaleja.

Jos professori hyväksyy piin desimaalijonosta napatun numerosarjan satunnaislukujonoksi, mikäpä minä olen väittämään vastaan. Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tarkastelukohteena on siten numerosarja tempaistuna Piin desimaaleista ja se on ihan muuta kuin Pii.

Tuntematonta sen sijaan on, ovatko numerot Piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet vai olisiko niin, että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia. Turvallista on olettaa, että käytännön elämän tasolla desimaalit ovat satunnaisesti jakaantuneet.

Mikä estää poimimasta kahdeksalla peräkkäisellä poiminnalla 8 erillistä numeroa ja lättäämällä ne salasanaksi. Tuloksena on ainutkertainen merkkijono, jota ei luultavasti löydy mistään, ei edes Piin desimaaleista.

Nyt tietysti tollompi huutaa kitalaki ammollaan, että miten tällainen poiminta voitaisiin tehdä. Otat Piin desimaalikirjan. Tökkäät lyijykynän sen väliin ja poimin kynän käden kohdalta numeron. Toistat tempun 8 kertaan.

On olemassa suuri joukko algoritmeja, jotka tuottavat Piin desimaaleja, Monte Carlo simulaatio mukaanlukien. Jotta Piin desimaaleja voidaan käyttää satunnaislukuna, levitä desimaalitaulut vaikka seinälle ja heitä tikkaa. Siitä tikan kärjen kohdalta sitten lukaiset sata seuraavaa numeroa.

http://www.eveandersson.com/pi/monte-carlo-circle

Kerrotaan yksi hauska menetelmä laskea Piin arvo: Monte Carlo simulointi. Tässä on hauska vehje, joka suorittaa arpajaiset ja kas kummaa, laskee Piin desimaaleja arpomalla. Sinänsä Monte Carlo menetelmä on ihan täysiverinen laskumenetelmä ratkaista kaavoja, joille on vaikea löytää analyyttistä ratkaisua.

134

4938

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toinen nimimerkki

      Aivan millä tahansa satunnaislukugeneraattorilla voi yrittää arpoa satunnaisia piin numeroita. Yllätys, yllätys, kaikki arvotut numerot löytyvät piin numeroiden joukosta.

      • Lautapää

        Yrität trivialisoida tärkeän asian. Tiesty mikä tahansa luku 0-9 voidaan saada tuotettua satunnaisgeneraattorilla, mutta piin desimaalit ovat satunnaisia eri merkityksessä. Jokainen yksittäinen desimaali on satunnainen suhteessa edelliseen desimaaliin. Kaikkia lukuja on suurin piirtein yhtä paljon desimaalien joukossa, joten kaikki desimaalit ovat joukkona satunnaisia.


      • jup jap
        Lautapää kirjoitti:

        Yrität trivialisoida tärkeän asian. Tiesty mikä tahansa luku 0-9 voidaan saada tuotettua satunnaisgeneraattorilla, mutta piin desimaalit ovat satunnaisia eri merkityksessä. Jokainen yksittäinen desimaali on satunnainen suhteessa edelliseen desimaaliin. Kaikkia lukuja on suurin piirtein yhtä paljon desimaalien joukossa, joten kaikki desimaalit ovat joukkona satunnaisia.

        Itse asiassa piin ns.normaalius on vain olettama, tai oli ainakin kun viimeksi itse asiaa ihmettelin.

        Alkuperäisessä tekstissä puhutaan aika löyhästi satunnaisuudesta ja yleistetään turhan voimakkaasti, mutta ihan mielenkiintoinen viesti kuitenkin - ainakin harrastuneille.


      • Lautapää
        jup jap kirjoitti:

        Itse asiassa piin ns.normaalius on vain olettama, tai oli ainakin kun viimeksi itse asiaa ihmettelin.

        Alkuperäisessä tekstissä puhutaan aika löyhästi satunnaisuudesta ja yleistetään turhan voimakkaasti, mutta ihan mielenkiintoinen viesti kuitenkin - ainakin harrastuneille.

        Et tainnut perehtyä avauksessa esitettyihin linkkeihin.


      • jup jap
        Lautapää kirjoitti:

        Et tainnut perehtyä avauksessa esitettyihin linkkeihin.

        No en perehtynyt. Tekstistäsi sai kuitenkin kuvan, että pidät piitä normalina ja ajattelin mainita asiasta.


      • Anonyymi

        Satunnaisluvut perustuvat aina alkuaskelalgoritmiin, joten satunnaisluvut ovat ihmissilmään reaalisena havaintona satunnaisia ns näennäissatunnaislukuja.

        Teoriassa ja riittävän laskenta tehon omaavalla koneella täten mahdollista näennäissatunnaisluvut palauttaa alkuaskelalgoritmiin ja täten esim murtaa tietoliikennesalauksia jotka ovat "satunnaistettuja"

        Ainoa matemaattisesti todistettava satunnaisluku on tilanne, jossa valitaan mikä tahansa luku ilman teknistä apuvälinettä. Tämän jälkeen toinen havainto valisee minkä tahansa luvun. Em testiä jatketaan esimerkiksi äärettömän monta kertaa, jollain aito satunnaislukujoukko ei edes äärettömän monen toiston jälkeen Bernoullin jakaumana ala kuitenkaan muistuttamaan Gaussin jakaumaa.


    • Korjataan virheet

      > Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset.

      Lotto perustuu mielivaltaisuuteen, sitä ei liene kenenkään kieltäminen.

      Väitteesi vastaisesti piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne lasketaan matemaattiseen kaavaan perustuen. Kun kymmenen, sata tai tuhat tutkijaa päätyy itsenäisesti samaan lopputulemaan, kyse ei tietenkään ole enää mistään satunnaisuudesta. Piin desimaalit ovat aina samassa, algoritmin määräämässä järjestyksessä.

      Piin luonteeseen kuuluu, että se on katkeamaton sarja lukuja, ja se sisältää äärettömästi lukuja. On kuitenkin eri asia puhua satunnaisuudesta, mielivaltaisuudesta ja tunnistettavuudesta tai tunnettuudesta. Piin desimaalisarja ei voi olla kokonaisuudessaan tunnettu, koska pii on päättymätön sarja, ja luvun loppuun voidaan aina laskea uusia numeroita. Rajoituksena päättymättömyydelle toimii ainoastaan tutkijan viitseliäisyys ja tietokoneiden kapasiteetti ja nopeus. Tällä hetkellä tunnetaan piin 5 triljoonaa ensimmäistä desimaalia.

      Pii sisältää kaikki mahdolliset 1-5-numeroiset numerosarjat väilillä 0-99999. Sen sijaan 6 numerosta (esim. 123456) voidaan muodostaa satunnainen numerosarja, joka ei enää 100-%:lla varmuudella löydykään piin ensimmäisen 100 miljoonan desimaalin joukosta. Mielivaltaisesti muodostettu 11-numeroinen luku (esim. 12345678901) löytyy piin ensimmäisen 100 miljoonan desimaalin joukosta enää todennäköisyydellä 0,0999 %.

      Piin ominaisuuksiin liittyen tulee helposti väittäneeksi, että pii sisältää kaikki mahdolliset numerosarjat. Tätä ei ole voitu matemaattisesti todistaa. Pituudestaan ja päättymättömyydestään huolimatta pii ei täydellä varmuudella sisällä kaikkia mahdollisia n-mittaisia numerosarjoja. Kun n kasvaa eli numerosarja pitenee, todennäköisyys löytää numerosarja piin sisältä pienenee. Jokainen voi koettaa löytää piin sisältä vaikkapa 12-numeroista lukusarjaa 369971086585.

      Piin desimaaleja voidaan käyttää satunnaislukuna rajoitetusti. Tikkaa käyttämällä määrääväksi tekijäksi tulee numeroiden sijainti (keskellä/laidoissa), heittoetäisyys sekä heittäjän ominaisuudet. Tuota menetelmää käytettäessä samanlainen lopputulos saavutetaan numerosarjaa 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 kopioimalla. Pii ei ole itsessään satunnaisgeneraattori, vaan generaattorin muodostaa toimintaympäristö.

      Mitä tulee Monte Carlo -simulointiin sillä ei tietenkään käytännössä lasketa piin desimaaleja.

      http://digitsofpi.org/

      • mieli-pide-valta

        "Lotto perustuu mielivaltaisuuteen, sitä ei liene kenenkään kieltäminen."

        Kuka ihme sitä mielivaltaa käyttää?

        Aulis Gerlander?


      • 13+6

      • Anonyymi
        mieli-pide-valta kirjoitti:

        "Lotto perustuu mielivaltaisuuteen, sitä ei liene kenenkään kieltäminen."

        Kuka ihme sitä mielivaltaa käyttää?

        Aulis Gerlander?

        Lottokone.


    • Monte Carlo

      Aiemmin sinua onkin jo näköjään opastettu siinä, että piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Järjestyksen määrää matemaattinen kaava, ja elleivät luvut ole määrätyssä järjestyksessä, kyseessä ei ole pii. Kyseessä voi toki olla piin likiarvo.

      Piin tarkalle, pyöristämättömälle arvolle on olemassa ainoastaan yksi tarkka ilmaus ja muutamia/lukuisia kiertoilmauksia. Tarkin piin arvo ilmoittaa sen kreikkalaisena aakkosena π, trigonometrisina käänteisfunktioina kuten π = 2 arccos(0) tai tietenkin vaikkapa sanallisesti ympyrän kehän suhteena sen halkaisijaan.

      Väitat, että Monte Carlo-simulaatio on täysverinen laskumenetelmä, mutta sehän ei toki pidä paikkaansa. Nimensä mukaisesti se on simulaatio, eikä sen antama tulos ei ole tarkka. Voit itsekin testata simulaatiota antamassasi linkissä. Monte Carlo ei piin osalta millään muotoa ole täysverinen laskumenetelmä, koska lopputulos vaihtelee. Approksimaatioksi lopputuloksesta toki voi olla vai mitä sanot simulaation antamasta piin arvosta 3,141372 (N = 196641000)? Tai seuraavaksi saadusta arvosta 3,1424 (N = 2800000)? Approksimaatioksi, ei muuksi.

      Edelleen väität, että olisi tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet. Jos olisit tutustunut aiheeseen, tietäisit että luvut jakaantuvat tasaisesti. Tutkituista 1,2 triljoonasta desimaalista numerot välillä 0-9 jakaantuvat tasaisesti eli jokainen numero esiintyy desimaaleissa tasaisesti suhteessa 1:10.

      Voit tietenkin väittää, että kyseinen 1,2 triljoonaa ei ole riittävä otos. Lisäksi voit väittää, että pitää hakea parempi lähde piin desimaaleille. Se olisi kuitenkin pelkkää itsensä pettämistä.

      • Lautapää

        Pii tietysti on yksikäsitteinen. Sitä kuvaava numeerinen estimaatti, joka alkaa 3,14.... on tietysti yksikäsitteinen niin pitkälle, kuin tunnemme sen varmoja numeroita. Piin desimaaleja on esitetty jokaisessa taulukkokirjassa, katsokaan mitä tahansa matematiikan taulukkokirjaa ja siellä ne ovat. Voisimmeko käyttää Piin desimaaleja satuunaislukutaulukkona? Kyllä voidaan, vastaa vanha ystäväni Ephraim Fischbach. "If you wanted a random number, historically you could do worse than to pick a sequence from the string of digits in pi".

        Itse asiassa Fiscbach ei tutkinut, miten Piin desimaaleista saadaan mukavasti satunnaislukuja vaan hän tutki itse desimaalisarjaa. " Tu and Fischbach decided to test pi's randomness against the outputs of 31 commercially available random number generators (RNGs) ". Tekijä sanoo, että he käyttivät 1% Piin tunnetuista desimaaleista testissä. Tämä on yksi pötkö numeroita ja arvattavasti sieltä sarjan alkupäästä. Nyt kun luet asian uudestaa huomaat kauhuksesi, että testissä ei ollutkaan Piin laskenta-algoritmi. Testissä oli 1% Piin tähän asti tunnetuista desimaaleista. Missä tässä on se Piin algorimit (laskukaava)? Ei sitä ole missään. Jos näin olisi ollut, tunnolliset Tu ja Fischbach olisivat kertoneet, miten he ne desimaalit laskivat.

        Eihän nyt ole olemassa mitään Piin algoritmia. Pii on Pii. Sitten on olemassa useita laskumenetelmiä, jolla voidaan laskea Pii desimaaleja. Rattoisin niistä on Monte Carlo simulaatio. Siinä ei edes lasketa vaan pidetään arpajaisia ja katsotaan, miten kävi. Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus. Sillä ei ole mitään väliä, onko lukusarja kirjoitettu tussilla vessan seinään kirkkoveneen ympärille tai onko lukusarja peräisin Piin desimaaleista. Näin se vaan on.

        Nyt täytyy palata aikaan ennen tietokoneita. Satunnaislukuja tarvittiin silloinkin. Kirjahyllyssä oli satunnaislukutaulukot. Tutkija pisti sormen kirjan väliin ja siitä sormen kohdalta nappasi tarvittavan pitkän pätkän satunnaislukuja. Sikatunnollinen tutkija arpoi vaikka korttipakalla, mistä kohti kirjaa hän kulloinkin lukujononsa nappasi. Ja homma toimi.

        Väitteeni oli, että Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tarkastelukohteena on siten numerosarja tempaistuna Piin desimaaleista ja se on ihan muuta kuin Pii. Termi "puhdas" satunnaisuus on vaarallista. Väittettiinpä mitä tahansa ilmiötä puhtaasti satunnaiseksi, siihen jää aina porsaanreikä; jospa sittenkin. Piin desimaaleissa se porsaanreikä on, että Piin desimaalisarja ei lopu koskaan. Jospa siellä lopussa onkin epäsatunnaisuutta, joka joskus tulee ilmi. Puhtaasti satunnaiseksi voimme väittää avaruuden valkoista kohinaa. Sen syynä on alkuräjähdys, joka taas on kaikkien tunnettujen luonnonlakien toisella puolella.

        Itse asiassa on mahdoton todistaa, että lukujono (369971086585) tai joku muu lukujono ei kuulu Piin desimaaleihin. Sinä todistit vain, että sinä et tätä lukujonoa löydä. Matemaattisesti voidaan osoittaa, että sekään ei auta, että lasketaan aina vain lisää desimaaleja Piihin, lukusarjahan jatkuu äärettömyyteen. Sinun tapauksessa neuvon vain ystävällisesti: hae parempi lähde Piin desimaaleille.

        Se numerosarja ei pääty koskaan ja tästä syystä emme voi myöskään sanoa varmasti, etteikö siellä loppupäässä voisi putkahtaa esiin vaikka puhdasta siniaaltoa. Me emme tiedä, onko desimaalisarjassa toistuvia kuvioita, voiko siinä yleensäkään olla toistuvia kuvioita vai onko ketju täysin hahmoton hamaan äärettömyyteen saakka. Tämäkin täytyisi jaksaa ymmärtää. Ne ovat varmoja niin pitkälle, kuin hulluimmat jaksavat niitä laskea luotettavalla menetelmällä ja tietokone jaksaa vääntää.

        Joku kymmenen vuotta sitten julkaistiin vielä satunnaislukutaulukoita. Numerot oli siis painettu kirjaa, varmasti tunnettuja ja varmasti määrätyssä järjestyksessä siinä kirjassa. Sinun teoriasi mukaan satunnaisluku ei ole satunnaisluku, kun se kerran on tunnettu. Painaminen siis tuhosi satunnaislukusarjan ja teki siitä epäsatunnaisen?

        Piin desimaalisarjan satunnaisuudesta taas en voi luopua. Jotkut asiat tässä maailmassa ovat totta. Eihän totuus muutu sillä, että yksittäiset tollerot eivät pysty kaikkea ymmärtämään. Jaksan kyllä keskustella Piin luonteesta maailman tappiin, tämä sillä edellytyksellä, että uskon keskustelupartnerini olevan oikeasti kiinnostunut asiasta.


      • Lautapää

        Tässä vastauksessa oli sentään yritystä. Nostettakoon sille hattua. Lähdetään taas veivaamaan.

        Mikä on satunnaislukusarja? Satunnaislukusarjan tulee täyttää seuraavat ehdot:

        1) Numerot jakaantuvat tasaisesti lukusarjan yli. No Piistä tämä on sata varmaan testattu, siellä on kaikki numerot 0 -> 9 tasaisesti jakaantuneita

        2) On mahdotonta ennustaa sarjan perustella, mikä mahtaisi sitten olla seuraava numero ts. lukusarja ei toista mitään kuviota. No tämäkin tiedetään. Piistä ei tähän mennessä ole löytynyt mitään toistuvaa kuviota.

        Ja tässä eteenpäin sinun asian käsittely menee sitten persiilleen.

        Minä kerron, että napataan Piistä vaikkapa miljoonan numeron sarja ja testaan niiden satunnaisuus. Pitäisi täyttyä kirkkaasti.
        Minä siis testaan väitteen vain niiden pöydällä olevien miljoonan numeron perusteella ja vain niiden, enkä kuikuile muualle. Muuta tietoa ei ole olemassakaan.

        Sinä kipaiset heti keittiön kaapille hakemaan ylimääräisiä pipareita peliin. Nämä numerot ovat peräisin Piistä, kaivetaan esiin Piin taulukot - hahaa, ei onnistu, ei ole satunnaisia. Sinä et suostu pysymään hiekkalaatikolla, vaan säntää heti hakemaan uusia ämpäreitä peliin.

        " Väitat, että Monte Carlo-simulaatio on täysverinen laskumenetelmä…"
        Niin väitän. Laskea simuloimalla yhtälöitä, joille ei olemassa analyyttistä ratkaisua. Sinulla vain loppui vieteri turhan aikaisin, kyllä se simulaatio naksuttaa numeroita kasaan, kunhan vain jaksat odottaa.;)

        "...on tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet..." No niin on. Satunnaisuuden määrittelyyn kuuluu nuo kaksi esittämääni kohtaa. Piin suhteen kakkoskohta on todistamatta. Emme edellenkään tiedä, josko Piin desimaalisarjassa voisi putkahtaa kuvio esiin vai ei. Asia on todistamatta.


      • Oletko tosissasi?
        Lautapää kirjoitti:

        Pii tietysti on yksikäsitteinen. Sitä kuvaava numeerinen estimaatti, joka alkaa 3,14.... on tietysti yksikäsitteinen niin pitkälle, kuin tunnemme sen varmoja numeroita. Piin desimaaleja on esitetty jokaisessa taulukkokirjassa, katsokaan mitä tahansa matematiikan taulukkokirjaa ja siellä ne ovat. Voisimmeko käyttää Piin desimaaleja satuunaislukutaulukkona? Kyllä voidaan, vastaa vanha ystäväni Ephraim Fischbach. "If you wanted a random number, historically you could do worse than to pick a sequence from the string of digits in pi".

        Itse asiassa Fiscbach ei tutkinut, miten Piin desimaaleista saadaan mukavasti satunnaislukuja vaan hän tutki itse desimaalisarjaa. " Tu and Fischbach decided to test pi's randomness against the outputs of 31 commercially available random number generators (RNGs) ". Tekijä sanoo, että he käyttivät 1% Piin tunnetuista desimaaleista testissä. Tämä on yksi pötkö numeroita ja arvattavasti sieltä sarjan alkupäästä. Nyt kun luet asian uudestaa huomaat kauhuksesi, että testissä ei ollutkaan Piin laskenta-algoritmi. Testissä oli 1% Piin tähän asti tunnetuista desimaaleista. Missä tässä on se Piin algorimit (laskukaava)? Ei sitä ole missään. Jos näin olisi ollut, tunnolliset Tu ja Fischbach olisivat kertoneet, miten he ne desimaalit laskivat.

        Eihän nyt ole olemassa mitään Piin algoritmia. Pii on Pii. Sitten on olemassa useita laskumenetelmiä, jolla voidaan laskea Pii desimaaleja. Rattoisin niistä on Monte Carlo simulaatio. Siinä ei edes lasketa vaan pidetään arpajaisia ja katsotaan, miten kävi. Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus. Sillä ei ole mitään väliä, onko lukusarja kirjoitettu tussilla vessan seinään kirkkoveneen ympärille tai onko lukusarja peräisin Piin desimaaleista. Näin se vaan on.

        Nyt täytyy palata aikaan ennen tietokoneita. Satunnaislukuja tarvittiin silloinkin. Kirjahyllyssä oli satunnaislukutaulukot. Tutkija pisti sormen kirjan väliin ja siitä sormen kohdalta nappasi tarvittavan pitkän pätkän satunnaislukuja. Sikatunnollinen tutkija arpoi vaikka korttipakalla, mistä kohti kirjaa hän kulloinkin lukujononsa nappasi. Ja homma toimi.

        Väitteeni oli, että Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tarkastelukohteena on siten numerosarja tempaistuna Piin desimaaleista ja se on ihan muuta kuin Pii. Termi "puhdas" satunnaisuus on vaarallista. Väittettiinpä mitä tahansa ilmiötä puhtaasti satunnaiseksi, siihen jää aina porsaanreikä; jospa sittenkin. Piin desimaaleissa se porsaanreikä on, että Piin desimaalisarja ei lopu koskaan. Jospa siellä lopussa onkin epäsatunnaisuutta, joka joskus tulee ilmi. Puhtaasti satunnaiseksi voimme väittää avaruuden valkoista kohinaa. Sen syynä on alkuräjähdys, joka taas on kaikkien tunnettujen luonnonlakien toisella puolella.

        Itse asiassa on mahdoton todistaa, että lukujono (369971086585) tai joku muu lukujono ei kuulu Piin desimaaleihin. Sinä todistit vain, että sinä et tätä lukujonoa löydä. Matemaattisesti voidaan osoittaa, että sekään ei auta, että lasketaan aina vain lisää desimaaleja Piihin, lukusarjahan jatkuu äärettömyyteen. Sinun tapauksessa neuvon vain ystävällisesti: hae parempi lähde Piin desimaaleille.

        Se numerosarja ei pääty koskaan ja tästä syystä emme voi myöskään sanoa varmasti, etteikö siellä loppupäässä voisi putkahtaa esiin vaikka puhdasta siniaaltoa. Me emme tiedä, onko desimaalisarjassa toistuvia kuvioita, voiko siinä yleensäkään olla toistuvia kuvioita vai onko ketju täysin hahmoton hamaan äärettömyyteen saakka. Tämäkin täytyisi jaksaa ymmärtää. Ne ovat varmoja niin pitkälle, kuin hulluimmat jaksavat niitä laskea luotettavalla menetelmällä ja tietokone jaksaa vääntää.

        Joku kymmenen vuotta sitten julkaistiin vielä satunnaislukutaulukoita. Numerot oli siis painettu kirjaa, varmasti tunnettuja ja varmasti määrätyssä järjestyksessä siinä kirjassa. Sinun teoriasi mukaan satunnaisluku ei ole satunnaisluku, kun se kerran on tunnettu. Painaminen siis tuhosi satunnaislukusarjan ja teki siitä epäsatunnaisen?

        Piin desimaalisarjan satunnaisuudesta taas en voi luopua. Jotkut asiat tässä maailmassa ovat totta. Eihän totuus muutu sillä, että yksittäiset tollerot eivät pysty kaikkea ymmärtämään. Jaksan kyllä keskustella Piin luonteesta maailman tappiin, tämä sillä edellytyksellä, että uskon keskustelupartnerini olevan oikeasti kiinnostunut asiasta.

        En tiedä kirjoitatko tätä leikilläsi vai tosissasi. Vastataan nyt kuitenkin siten, että olet kirjoittanut tosissasi.

        1) Väität, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Lisäksi alussa väitit, että eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset.

        Väitteesi vastaisesti piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne lasketaan matemaattiseen kaavaan perustuen. Sinulle on jo kerrottu, että kun kymmenen, sata tai tuhat tutkijaa päätyy itsenäisesti samaan lopputulemaan, kyse ei tietenkään ole enää mistään satunnaisuudesta. Piin desimaalit ovat aina samassa, algoritmin määräämässä järjestyksessä.

        Sinä voit antaa minulle minkä tahansa keksimäsi tai etsimäsi 8-numeroisen lukusarjan, ja minä lupaan piin ominaisuuksiin perustuen etsiä tai laskea sinulle seuraavan yhdeksännen numeron. Jos arvaan kymmenen peräkkäistä kertaa oikein, se ei varmuudella perustu sattumaan. Ymmärräthän?

        2) Väität, että on itse asiassa mahdoton todistaa, että lukujono (369971086585) tai joku muu lukujono ei kuulu piin desimaaleihin.

        Onpa todella huomattavan epätarkka ilmaus. Minä voin todistaa sinulle minkä mittaisen lukujonon tahansa olemassaolon niin pitkälle kuin laskentaa on suoritettu eli viiden triljoonan desimaalin päähän (laskettu tunnettu alue). Lupasin lisäksi yllä etsiä tai laskea piin sisältä sinulle mitä tahansa mielivaltaista 8-numeroista lukujonoa seuraavan numeron. Sen sijaan kukaan ei voi taata, että kaikki n-pituiset lukujonot, jossa n >9 (10), kuuluvat piin tunnettuihin desimaaleihin.

        Mitä on tuntemattomalla alueella ja haetko satunnaisuutesi jostakin syystä siltä alueelta? Miksi? Ajatteletko myös saman periaatteen mukaisesti, että on mahdotonta todistaa merihirviöiden olemassaolo, koska vettä on niin paljon? Ja siispä merihirviöitä on tai ei ole. Tai että on mahdotonta todistaa vieraiden älyllisten elämänmuotojen olemassaolo, koska avaruus on päättymätön? Ja siispä vieraita älyllisiä elämänmuotoja on tai ei ole. No, tapahan se on sekin.

        3) Väität että piin laskumenetelmistä rattoisin on Monte Carlo simulaatio. Lisäät, että siinä ei edes lasketa vaan pidetään arpajaisia ja katsotaan, miten kävi. Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus.

        Tätä en ymmärrä lainkaan. Haluisitko samalla puhua piin vanhasta raamatullisesta arvosta tai Indiana Billistä? Simulaatio antaa approksimaatioita, kai olet sen ymmärtänyt? Tai voitko kertoa, kuinka tarkasti ja kuinka pitkälle piin olemuksessa kyseisellä menetelmällä päästään? Väitätkö siis, että pii on satunnainen lukusarja, jonka numerot arvotaan esim. Monte Carlo-simulaatiolla vai mitä ajat tässä takaa? Jos näin on, niin olet kyllä pahan kerran hukassa ajatuksinesi.

        Piin desimaalit eivät ole satunnaisia. Lottoarvonnan tulokset perustuvat mielivaltaisuuteen.


      • Monte Carlo
        Lautapää kirjoitti:

        Tässä vastauksessa oli sentään yritystä. Nostettakoon sille hattua. Lähdetään taas veivaamaan.

        Mikä on satunnaislukusarja? Satunnaislukusarjan tulee täyttää seuraavat ehdot:

        1) Numerot jakaantuvat tasaisesti lukusarjan yli. No Piistä tämä on sata varmaan testattu, siellä on kaikki numerot 0 -> 9 tasaisesti jakaantuneita

        2) On mahdotonta ennustaa sarjan perustella, mikä mahtaisi sitten olla seuraava numero ts. lukusarja ei toista mitään kuviota. No tämäkin tiedetään. Piistä ei tähän mennessä ole löytynyt mitään toistuvaa kuviota.

        Ja tässä eteenpäin sinun asian käsittely menee sitten persiilleen.

        Minä kerron, että napataan Piistä vaikkapa miljoonan numeron sarja ja testaan niiden satunnaisuus. Pitäisi täyttyä kirkkaasti.
        Minä siis testaan väitteen vain niiden pöydällä olevien miljoonan numeron perusteella ja vain niiden, enkä kuikuile muualle. Muuta tietoa ei ole olemassakaan.

        Sinä kipaiset heti keittiön kaapille hakemaan ylimääräisiä pipareita peliin. Nämä numerot ovat peräisin Piistä, kaivetaan esiin Piin taulukot - hahaa, ei onnistu, ei ole satunnaisia. Sinä et suostu pysymään hiekkalaatikolla, vaan säntää heti hakemaan uusia ämpäreitä peliin.

        " Väitat, että Monte Carlo-simulaatio on täysverinen laskumenetelmä…"
        Niin väitän. Laskea simuloimalla yhtälöitä, joille ei olemassa analyyttistä ratkaisua. Sinulla vain loppui vieteri turhan aikaisin, kyllä se simulaatio naksuttaa numeroita kasaan, kunhan vain jaksat odottaa.;)

        "...on tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet..." No niin on. Satunnaisuuden määrittelyyn kuuluu nuo kaksi esittämääni kohtaa. Piin suhteen kakkoskohta on todistamatta. Emme edellenkään tiedä, josko Piin desimaalisarjassa voisi putkahtaa kuvio esiin vai ei. Asia on todistamatta.

        Väität aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin.

        Satunnaisuuden määritelmän mukaan satunnaisluvuissa pitää täyttyä kaksi pääehtoa joilla riippumattomuus saavutetaan eli

        (1) mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        (2) edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        Miten satunnaisuuden määritelmä täyttyy edellä mainitsemissani piin 12-numeroissa lukusarjoissa?

        Tekstin keskiosa on sellaista siansaksaa, että siihen saa joku muu kommentoida. Minä en ymmärtänyt sanakaan, vaikka sanat olivat suomea.

        Kerrot, että Monte Carlolla lasketaan simuloimalla yhtälöitä, joille ei olemassa analyyttistä ratkaisua. Pii on toki irrationaaliluku, mutta deterministinen sellainen. Väitätkö siis, että Monte Carlon simuloinnilla on jotakin enemmän annettavaa kuin Eulerin, Baileyn tai Chudnovskyn laskukaavoilla? Kerropa, montako piin desimaalia Monte Carlo - simulointi antaa varmuudella oikein. Jos ihannoimasi simulointi on riippumattomien lähteiden mukaan todellakin parempi, helpompi tai nopeampi kuin mainitsemani laskukaavat, niin jatketaan sitten keskustelua.

        Lopuksi sanot, että on tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet vai olisiko niin, että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia. Jos haluat vedota siihen, että piin tuntemattomalla osalla tulee vastaan piispa Henrik ja puhdas siniaalto, niin sinulla on siihen oikeus. Se on kuitenkin itsensä pettämistä ja irrelevanttia.

        Reilun triljoonan käsitellyn desimaalin osalta numerot ovat tilastollisesti täysin tasaisesti jakautuneet. Se on täysin yleisesti tiedossa oleva asia ja kuuluu matemaatikkojen yleissivistykseen.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla.


      • Lautapää
        Monte Carlo kirjoitti:

        Väität aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin.

        Satunnaisuuden määritelmän mukaan satunnaisluvuissa pitää täyttyä kaksi pääehtoa joilla riippumattomuus saavutetaan eli

        (1) mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        (2) edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        Miten satunnaisuuden määritelmä täyttyy edellä mainitsemissani piin 12-numeroissa lukusarjoissa?

        Tekstin keskiosa on sellaista siansaksaa, että siihen saa joku muu kommentoida. Minä en ymmärtänyt sanakaan, vaikka sanat olivat suomea.

        Kerrot, että Monte Carlolla lasketaan simuloimalla yhtälöitä, joille ei olemassa analyyttistä ratkaisua. Pii on toki irrationaaliluku, mutta deterministinen sellainen. Väitätkö siis, että Monte Carlon simuloinnilla on jotakin enemmän annettavaa kuin Eulerin, Baileyn tai Chudnovskyn laskukaavoilla? Kerropa, montako piin desimaalia Monte Carlo - simulointi antaa varmuudella oikein. Jos ihannoimasi simulointi on riippumattomien lähteiden mukaan todellakin parempi, helpompi tai nopeampi kuin mainitsemani laskukaavat, niin jatketaan sitten keskustelua.

        Lopuksi sanot, että on tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet vai olisiko niin, että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia. Jos haluat vedota siihen, että piin tuntemattomalla osalla tulee vastaan piispa Henrik ja puhdas siniaalto, niin sinulla on siihen oikeus. Se on kuitenkin itsensä pettämistä ja irrelevanttia.

        Reilun triljoonan käsitellyn desimaalin osalta numerot ovat tilastollisesti täysin tasaisesti jakautuneet. Se on täysin yleisesti tiedossa oleva asia ja kuuluu matemaatikkojen yleissivistykseen.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla.

        ” Reilun triljoonan käsitellyn desimaalin osalta numerot ovat tilastollisesti täysin tasaisesti jakautuneet.”
        Näin ovat. Tästä olemme yhtä mieltä. Tämä ei kuitenkaan yksin riittä satunnaislukusarjan kriteeriksi. Lukusarja (...01234567890123456789...) täyttää tämän kriteerin heti, mutta sarja onkin kanttiaaltoa ja täysin määrätty.

        Tämänkin määritelmän lainasit täysin oikein:
        1. mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        2. edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        Ottakaamme taas esimerkiksi Piin desimaaleja:
        “...A5923078164 0628620899 8628034825B...”
        Viittaus edelliset tai jälkimmäiset viittaa vain tähän lukujonoon (5923078164 0628620899 8628034825). Johdattelepas sitten A tai B tästä lukujonosta.

        Mutta ethän sinä johdattele. Sinä käytät täysin ulkopuolista tietoa. Hiekkalaatikon ulkopuolelta haettua ämpäriä. Tietoa, että tämä sarja on napattua Piistä, ja vetelet sitten vääriä johtopäätöksiä.

        Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin. Tai siksi, että Googlaat apinan raivolla lukusarjaa esille. Sillä eihän tässä satunnaisuuden määritelmässä ole kolmoskohtaa:
        3. lukusarjan kertoo Lautapää tai se on Googlattavissa

        ” Kerropa, montako piin desimaalia Monte Carlo - simulointi antaa varmuudella oikein.”
        Paljonko tarvitset? Voit saada vaikka 10.000 helposti, kunhan jaksat vain istuskella koneen äärellä.
        Enhän minä väittänt, että Monte Carlo simulaatio olisi käytännössä paras laskumenetelmä laskea Piin desimaaleja. Kerroin, että se on hauska.

        En sanonut: ” ... että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia....”
        Tämä on jo testattu muutamalla biljoonalla numerolla. Sanoin, että sarjassa voisi esiintyä toistuva kuvio. Emme tiedä tätä. Lue tuo kanttiaaltojuttu uudestaan. Toistuva numerosarja ei välttämättä tarkoita, että jonkin yksittäisen numeron esiintymistiheys silti kasvaisi.

        Olet koko ajan surkeasti väärässä, mutta annan toki pisteitä yrityksestäsi.

        Kyllä tässä totuus valkenee sinullekin. ;)


      • Monte Carlo
        Lautapää kirjoitti:

        ” Reilun triljoonan käsitellyn desimaalin osalta numerot ovat tilastollisesti täysin tasaisesti jakautuneet.”
        Näin ovat. Tästä olemme yhtä mieltä. Tämä ei kuitenkaan yksin riittä satunnaislukusarjan kriteeriksi. Lukusarja (...01234567890123456789...) täyttää tämän kriteerin heti, mutta sarja onkin kanttiaaltoa ja täysin määrätty.

        Tämänkin määritelmän lainasit täysin oikein:
        1. mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        2. edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        Ottakaamme taas esimerkiksi Piin desimaaleja:
        “...A5923078164 0628620899 8628034825B...”
        Viittaus edelliset tai jälkimmäiset viittaa vain tähän lukujonoon (5923078164 0628620899 8628034825). Johdattelepas sitten A tai B tästä lukujonosta.

        Mutta ethän sinä johdattele. Sinä käytät täysin ulkopuolista tietoa. Hiekkalaatikon ulkopuolelta haettua ämpäriä. Tietoa, että tämä sarja on napattua Piistä, ja vetelet sitten vääriä johtopäätöksiä.

        Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin. Tai siksi, että Googlaat apinan raivolla lukusarjaa esille. Sillä eihän tässä satunnaisuuden määritelmässä ole kolmoskohtaa:
        3. lukusarjan kertoo Lautapää tai se on Googlattavissa

        ” Kerropa, montako piin desimaalia Monte Carlo - simulointi antaa varmuudella oikein.”
        Paljonko tarvitset? Voit saada vaikka 10.000 helposti, kunhan jaksat vain istuskella koneen äärellä.
        Enhän minä väittänt, että Monte Carlo simulaatio olisi käytännössä paras laskumenetelmä laskea Piin desimaaleja. Kerroin, että se on hauska.

        En sanonut: ” ... että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia....”
        Tämä on jo testattu muutamalla biljoonalla numerolla. Sanoin, että sarjassa voisi esiintyä toistuva kuvio. Emme tiedä tätä. Lue tuo kanttiaaltojuttu uudestaan. Toistuva numerosarja ei välttämättä tarkoita, että jonkin yksittäisen numeron esiintymistiheys silti kasvaisi.

        Olet koko ajan surkeasti väärässä, mutta annan toki pisteitä yrityksestäsi.

        Kyllä tässä totuus valkenee sinullekin. ;)

        > Näin ovat. Tästä olemme yhtä mieltä.
        > Tämänkin määritelmän lainasit täysin oikein
        > Olet koko ajan surkeasti väärässä, mutta annan toki pisteitä yrityksestäsi.

        Valitset siis tuollaisen linjan, ok, se sopii. Mitä yrität ristiriitaisuuksissasi tuossa edellä sanoa? Luuletko todellakin, etteivät muut näe tietämättömyytesi läpi?

        > Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin.

        Mitä yrität nyt tuossa edellä sanoa? Luuleko todellakin olevasi maailman valo, jolla on kaikki maailman tieto muille jaettavaksi? Älä imartele itseäsi. Kuvittelet jostakin ihme syystä olevasi todella fiksu, mutta minun silmissäni olet sanojasi muuttava, peruutteleva ja totuutta muunteleva wanna-be-Newton, jota ei ole pienenä opetettu pyytämään anteeksi tai myöntämään koskaan olevansa väärässä. Halveksin itseäni siitä, että vaivaudun sinulle edes vastaamaan asioissa, joissa olet itsestään selvästi väärässä.

        > Monte Carlo-simulaatio on täysverinen laskumenetelmä…
        > Voit saada vaikka 10.000 helposti, kunhan jaksat vain istuskella koneen äärellä. Enhän minä väittänt, että Monte Carlo simulaatio olisi käytännössä paras laskumenetelmä laskea Piin desimaaleja. Kerroin, että se on hauska.

        Sinä väitit, että Monte Carlo -simulaatio on täysverinen laskumenetelmä, nyt viittaatkin siihen, että se on vain hauska. Kysehän on approksimaatiosta. Miltä tuntuu saivarrella ja perua puheitaan joka helvetinasiasta? Monte Carlo ei anna varmuudella edes kymmentä piin desimaalia oikein, tietäisit sen, jos tuntisit asiaa. Mielessäsi voit kuvitella mitä tahansa, mutta osoittamaan et asiaa tietenkään pysty. Kyllä maailmaan sanoja mahtuu.

        > En sanonut: ” ... että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia....”

        Kyllä sanoit, lue avauksesi uudestaan, jos asia on päässyt jo unohtumaan ja äkillinen dementia taas iskemään. Ja surkeasti olitkin asiassa taas väärässä. Miksi et edes vaivaudu tutustumaan siihen aiheeseen, mistä aloitat keskustelun? Kuvittelet, että saavutat ylimmän tietämyksen tutustumalla yhteen tai kahteen artikkeliin aiheesta. Herää, pahvi, ja lopeta kukkoileminen.

        Otetaanpa avauksestasi vielä eräs yksityiskohta:

        > Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti.

        Kuten olet jo muualta saanut lukea, pii sisältää lukujonot 777777777777, 888888888888 jne? Kaksitoista (12) samaa numeroa peräkkäin. Kuulostaako omituiselta vaiko parhaalta mahdolliselta satunnaislukugeneraattorilta? Mitä erityistä satunnaisuutta näkisit tuossa, jos satunnaisotos otetaan juuri noista kohdista? Jos satunnaislukugeneraattori antaisi tuollaisen sarjan, niin minä vaihtaisin toimittajaa.

        > Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti.


      • Lautapää
        Monte Carlo kirjoitti:

        > Näin ovat. Tästä olemme yhtä mieltä.
        > Tämänkin määritelmän lainasit täysin oikein
        > Olet koko ajan surkeasti väärässä, mutta annan toki pisteitä yrityksestäsi.

        Valitset siis tuollaisen linjan, ok, se sopii. Mitä yrität ristiriitaisuuksissasi tuossa edellä sanoa? Luuletko todellakin, etteivät muut näe tietämättömyytesi läpi?

        > Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin.

        Mitä yrität nyt tuossa edellä sanoa? Luuleko todellakin olevasi maailman valo, jolla on kaikki maailman tieto muille jaettavaksi? Älä imartele itseäsi. Kuvittelet jostakin ihme syystä olevasi todella fiksu, mutta minun silmissäni olet sanojasi muuttava, peruutteleva ja totuutta muunteleva wanna-be-Newton, jota ei ole pienenä opetettu pyytämään anteeksi tai myöntämään koskaan olevansa väärässä. Halveksin itseäni siitä, että vaivaudun sinulle edes vastaamaan asioissa, joissa olet itsestään selvästi väärässä.

        > Monte Carlo-simulaatio on täysverinen laskumenetelmä…
        > Voit saada vaikka 10.000 helposti, kunhan jaksat vain istuskella koneen äärellä. Enhän minä väittänt, että Monte Carlo simulaatio olisi käytännössä paras laskumenetelmä laskea Piin desimaaleja. Kerroin, että se on hauska.

        Sinä väitit, että Monte Carlo -simulaatio on täysverinen laskumenetelmä, nyt viittaatkin siihen, että se on vain hauska. Kysehän on approksimaatiosta. Miltä tuntuu saivarrella ja perua puheitaan joka helvetinasiasta? Monte Carlo ei anna varmuudella edes kymmentä piin desimaalia oikein, tietäisit sen, jos tuntisit asiaa. Mielessäsi voit kuvitella mitä tahansa, mutta osoittamaan et asiaa tietenkään pysty. Kyllä maailmaan sanoja mahtuu.

        > En sanonut: ” ... että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia....”

        Kyllä sanoit, lue avauksesi uudestaan, jos asia on päässyt jo unohtumaan ja äkillinen dementia taas iskemään. Ja surkeasti olitkin asiassa taas väärässä. Miksi et edes vaivaudu tutustumaan siihen aiheeseen, mistä aloitat keskustelun? Kuvittelet, että saavutat ylimmän tietämyksen tutustumalla yhteen tai kahteen artikkeliin aiheesta. Herää, pahvi, ja lopeta kukkoileminen.

        Otetaanpa avauksestasi vielä eräs yksityiskohta:

        > Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti.

        Kuten olet jo muualta saanut lukea, pii sisältää lukujonot 777777777777, 888888888888 jne? Kaksitoista (12) samaa numeroa peräkkäin. Kuulostaako omituiselta vaiko parhaalta mahdolliselta satunnaislukugeneraattorilta? Mitä erityistä satunnaisuutta näkisit tuossa, jos satunnaisotos otetaan juuri noista kohdista? Jos satunnaislukugeneraattori antaisi tuollaisen sarjan, niin minä vaihtaisin toimittajaa.

        > Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        " Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin."
        = minä kerroin numerosarjan olevan peräisin Piin desimaaleista.

        Älä nyt turhaan ota kierroksia, se pahaksi stressihormonitasolle.

        Luit vain väärin ja älä vielä luovuta. Nythän olemme vasta tulossa asiaan.

        Näinhän sinä opetit satunnaisuutta koskevia sääntöjä:
        1. mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        2. edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        “...A59230B...”
        Lyhennetään lukusarjaa hieman, että säästyy kalliit näppäimet. Olkoon tämä esimerkki. Mitä tuo satunnaisen toinen kriteeri ( tarkoitan 1 ja 2 lausetta yhdessä) sanookaan?

        1. B ei voi olla ennustettavissa luvuista 59230
        2. A ei ole johdettavissa luvuista 59230

        Ennustettavuus tai johdettavuus tarkoittaa sitä, että käytät vain annettua lukusarjaa ja veivaat niistä mitä tahansa laskumenetelmää käyttäen ennusteen seuraavasta luvusta.

        Ennustettavuus tai johdettavuus ei voi tarkoitaa sitä, että minä ennakkoon kerron sinulle tämän lukusarjan sattuimoisin olevan peräisin Piistä.

        Ennustettavuus tai johdettavuus ei voi tarkoittaa sitä, että saat juoksennella ympäriinsä kyselemässä kavereilta, oletteko sattumoisin tavanneet tällaista lukusarjaa aiemmin jossakin. Sillä mitä muuta Googlaus on kuin kaverilta kyselyä?

        Entäpä, jos lukusarja on napattu neliöjuuri kahdesta? Tai jostakin muusta, josta helposti saat pitkän pätkän numeroita. Onko ennustettavuus ja johdettavuus sitä, että saat arvailla parhaan tuurisi mukaan, mikähän tämä mahtaisi olla? Jos vahingossa arvaat oikein, bingo. Oletko mukana silloin ennustanut?

        Ja tämä Googlaus - kaverilta kysely - tarkoittaa juuri sitä, että joudut kipaisemaan hiekkalaatikon ulkopuolelle hakemaan lisää ämpäreitä, jotta osaisit asian ratkaista.

        Tuo kanttiaaltojuttu taisi vallan mykistää sinut? Olisit nyt sanonut, että et tullut moista ajatelleeksi.

        Monte Carlo - tosikoille numerotietoa
        n=100000000, laskukierrokset
        Tulos = 3.141554 correct upto 4 decimal places.
        Tämänhän toimii kuin sveitsiläinen käkikello, teillä vaan ei näytä kärsivällisyys odottaa tuloksia. ;)

        Jos muuten joudan kalastuskiireiltäni, voisinpa panna simulaation nakuttamaan yön yli. Uskoisin kevyesti pääseväni yli 10 varman desimaalin.


      • Monte Carlo
        Lautapää kirjoitti:

        " Tämä ylimääräinen tieto on sinulla hallussasi vain siksi, että minä kerroin."
        = minä kerroin numerosarjan olevan peräisin Piin desimaaleista.

        Älä nyt turhaan ota kierroksia, se pahaksi stressihormonitasolle.

        Luit vain väärin ja älä vielä luovuta. Nythän olemme vasta tulossa asiaan.

        Näinhän sinä opetit satunnaisuutta koskevia sääntöjä:
        1. mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        2. edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        “...A59230B...”
        Lyhennetään lukusarjaa hieman, että säästyy kalliit näppäimet. Olkoon tämä esimerkki. Mitä tuo satunnaisen toinen kriteeri ( tarkoitan 1 ja 2 lausetta yhdessä) sanookaan?

        1. B ei voi olla ennustettavissa luvuista 59230
        2. A ei ole johdettavissa luvuista 59230

        Ennustettavuus tai johdettavuus tarkoittaa sitä, että käytät vain annettua lukusarjaa ja veivaat niistä mitä tahansa laskumenetelmää käyttäen ennusteen seuraavasta luvusta.

        Ennustettavuus tai johdettavuus ei voi tarkoitaa sitä, että minä ennakkoon kerron sinulle tämän lukusarjan sattuimoisin olevan peräisin Piistä.

        Ennustettavuus tai johdettavuus ei voi tarkoittaa sitä, että saat juoksennella ympäriinsä kyselemässä kavereilta, oletteko sattumoisin tavanneet tällaista lukusarjaa aiemmin jossakin. Sillä mitä muuta Googlaus on kuin kaverilta kyselyä?

        Entäpä, jos lukusarja on napattu neliöjuuri kahdesta? Tai jostakin muusta, josta helposti saat pitkän pätkän numeroita. Onko ennustettavuus ja johdettavuus sitä, että saat arvailla parhaan tuurisi mukaan, mikähän tämä mahtaisi olla? Jos vahingossa arvaat oikein, bingo. Oletko mukana silloin ennustanut?

        Ja tämä Googlaus - kaverilta kysely - tarkoittaa juuri sitä, että joudut kipaisemaan hiekkalaatikon ulkopuolelle hakemaan lisää ämpäreitä, jotta osaisit asian ratkaista.

        Tuo kanttiaaltojuttu taisi vallan mykistää sinut? Olisit nyt sanonut, että et tullut moista ajatelleeksi.

        Monte Carlo - tosikoille numerotietoa
        n=100000000, laskukierrokset
        Tulos = 3.141554 correct upto 4 decimal places.
        Tämänhän toimii kuin sveitsiläinen käkikello, teillä vaan ei näytä kärsivällisyys odottaa tuloksia. ;)

        Jos muuten joudan kalastuskiireiltäni, voisinpa panna simulaation nakuttamaan yön yli. Uskoisin kevyesti pääseväni yli 10 varman desimaalin.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        Väitit aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Kysyin, että miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin.

        Kysyin edelleen, että kuulostaako omituiselta vaiko parhaalta mahdolliselta satunnaislukugeneraattorilta ja mitä erityistä satunnaisuutta näkisit tuossa, jos satunnaisotos otetaan juuri noista kohdista? Jatkoin, että jos satunnaislukugeneraattori antaisi tuollaisen sarjan, niin minä vaihtaisin toimittajaa. Tuskinpa sinäkään sitä pitäisit, et kai sinä niin hullu ole, vaikka asiasta vielä vähän tiedätkin.

        Puhuit kanttiaallosta (...01234567890123456789...).

        Kuten sinulle opetinkin, satunnaisuuden riippumattomuuden perusmääritelmään kuuluu, että mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella ja edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa. Sen verran esittämäsi kanttiaalto mykisti, että paskasatunnaislukuhan se on. Mitä siitä, kyllä sinä sen itsekin tiesit?

        Vai antoi Monte Carlo sinulle tuloksen 3.141554, jopa on NELJÄLLÄ desimaalilla oikein. Joko sait kymmenen desimaalia oikein, vai pitääkö arpoa uuden yön yli? Jos sait, niin onneksi olkoon, huippusuoritus tuollaisella lelulla.

        Voit tuosta lla olevasta linkistä ladata oikean, täysverisen laskukaavaa käyttävän pikkuohjelman, joka laskee Chudnovskyn veljesten, Gauss-Legendren tai Borweinsin mukaan vaikka 61 miljardia desimaalia. Ja OIKEIN. 2.000.000 (kahden miljoonan) desimaalin laskemiseen, ei siis arpomiseen, meni hitaalla läppärillä hieman alle minuutti. Tarina kertoo, että netissä olisi ohjelma, joka laskee 1000 miljardiin saakka. Voin sen sinulle etsiä myöhemmin, kun jodlauskiireiltäni kerkeän.

        Tutustu ihmeessä edes pintapuolisesti pii-aiheeseen jossakin vaiheessa, kun kalastukseltasi kerkeät. Mielelläni minä sinua opetan ja paikkaan tekemäsi ajatuskatkokset.

        http://www.apfloat.org/apfloat/


      • Piipponen
        Monte Carlo kirjoitti:

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        Väitit aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Kysyin, että miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin.

        Kysyin edelleen, että kuulostaako omituiselta vaiko parhaalta mahdolliselta satunnaislukugeneraattorilta ja mitä erityistä satunnaisuutta näkisit tuossa, jos satunnaisotos otetaan juuri noista kohdista? Jatkoin, että jos satunnaislukugeneraattori antaisi tuollaisen sarjan, niin minä vaihtaisin toimittajaa. Tuskinpa sinäkään sitä pitäisit, et kai sinä niin hullu ole, vaikka asiasta vielä vähän tiedätkin.

        Puhuit kanttiaallosta (...01234567890123456789...).

        Kuten sinulle opetinkin, satunnaisuuden riippumattomuuden perusmääritelmään kuuluu, että mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella ja edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa. Sen verran esittämäsi kanttiaalto mykisti, että paskasatunnaislukuhan se on. Mitä siitä, kyllä sinä sen itsekin tiesit?

        Vai antoi Monte Carlo sinulle tuloksen 3.141554, jopa on NELJÄLLÄ desimaalilla oikein. Joko sait kymmenen desimaalia oikein, vai pitääkö arpoa uuden yön yli? Jos sait, niin onneksi olkoon, huippusuoritus tuollaisella lelulla.

        Voit tuosta lla olevasta linkistä ladata oikean, täysverisen laskukaavaa käyttävän pikkuohjelman, joka laskee Chudnovskyn veljesten, Gauss-Legendren tai Borweinsin mukaan vaikka 61 miljardia desimaalia. Ja OIKEIN. 2.000.000 (kahden miljoonan) desimaalin laskemiseen, ei siis arpomiseen, meni hitaalla läppärillä hieman alle minuutti. Tarina kertoo, että netissä olisi ohjelma, joka laskee 1000 miljardiin saakka. Voin sen sinulle etsiä myöhemmin, kun jodlauskiireiltäni kerkeän.

        Tutustu ihmeessä edes pintapuolisesti pii-aiheeseen jossakin vaiheessa, kun kalastukseltasi kerkeät. Mielelläni minä sinua opetan ja paikkaan tekemäsi ajatuskatkokset.

        http://www.apfloat.org/apfloat/

        "Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti."

        Unohdetaan hetkeksi pii ja lanseerataan uusi yksikkö, rii. Rii on lukujono, joka muodostuu lottopallojen numeroista (historiadataa). Sillä on siis olemassa jokin muuttumaton arvo joka voidaan vaikkapa taulukkokirjaan painaa. Näin ollen riin desimaalit eivät ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa kuitenkin numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        Jos tarkoitat, että piin desimaalit eivät ole satunnaisia koska on olemassa algoritmejä, joilla näitä desimaaleja voidaan löytää, eikä siinä mielessä myös minun riini desimaalit löydetä algoritmillä, hieman erikoisella tosin.


      • jup jap
        Piipponen kirjoitti:

        "Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti."

        Unohdetaan hetkeksi pii ja lanseerataan uusi yksikkö, rii. Rii on lukujono, joka muodostuu lottopallojen numeroista (historiadataa). Sillä on siis olemassa jokin muuttumaton arvo joka voidaan vaikkapa taulukkokirjaan painaa. Näin ollen riin desimaalit eivät ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa kuitenkin numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        Jos tarkoitat, että piin desimaalit eivät ole satunnaisia koska on olemassa algoritmejä, joilla näitä desimaaleja voidaan löytää, eikä siinä mielessä myös minun riini desimaalit löydetä algoritmillä, hieman erikoisella tosin.

        Aikalailla naulan kantaan. Minusta tuntuu hieman, että jos "satunnainen" olisi määritelty aluksi kunnolla, niin koko inttäminen olisi jäänyt vähemmälle. Minusta myös tuntuu, että joku tai jotkut sekoittavat tässä käsitteitä aika huolella - tahallaan tai tahattomasti.


      • Piipponen
        Piipponen kirjoitti:

        "Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa numerot määräytyvät mielivaltaisesti."

        Unohdetaan hetkeksi pii ja lanseerataan uusi yksikkö, rii. Rii on lukujono, joka muodostuu lottopallojen numeroista (historiadataa). Sillä on siis olemassa jokin muuttumaton arvo joka voidaan vaikkapa taulukkokirjaan painaa. Näin ollen riin desimaalit eivät ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla. Lotossa kuitenkin numerot määräytyvät mielivaltaisesti.

        Jos tarkoitat, että piin desimaalit eivät ole satunnaisia koska on olemassa algoritmejä, joilla näitä desimaaleja voidaan löytää, eikä siinä mielessä myös minun riini desimaalit löydetä algoritmillä, hieman erikoisella tosin.

        Itse asiassa algoritmini ei ole kovinkaan kummallinen verrattuna vaikkapa tietokoneen satunnaislukugeneraattorin toimintaan. Random seedin tietämällä voidaan sarja uusia niin monta kertaa kuin halutaan. Matemaattisessa mielessä kaaos on deterministinen käsite joten piin desimaalit eivät satunnaislukulähteenä ole yhtään sen huonompia kuin mikään muukaan algoritmi jolla tuotetaan näennäisesti satunnaisia ilmiöitä. Siitä voi kiistellä että mikä algoritmi näiden satunnaisilmiöiden tuottamiseen tuottaa satunnaisempaa kuin joku toinen, mutta en minä näe mitään periaatteellista ongelmaa tuottaa satunnaisia lukujonoja piin desimaaleista. http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudorandom_number_generator


      • Piilevän verran
        jup jap kirjoitti:

        Aikalailla naulan kantaan. Minusta tuntuu hieman, että jos "satunnainen" olisi määritelty aluksi kunnolla, niin koko inttäminen olisi jäänyt vähemmälle. Minusta myös tuntuu, että joku tai jotkut sekoittavat tässä käsitteitä aika huolella - tahallaan tai tahattomasti.

        Onko joku varmuudella ymmärtänyt, mitä avaaja ajoi takaa avauksensa väitteellä: "Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti."

        Sinä tai joku muu voinee sen meille muille selittää, koska alkuperäinen avaaja ei ole saanut vielä tähän päivään mennessä asiaansa selväksi.

        Itselleni satunnainen tarkoittanee jotakin sellaista, joka tapahtuu sattumalta tai jopa vahingossa, kaikissa tapauksissa ennalta määräämättömästi. Satunnaisesta ei ole löydettävissä järjestelmällistä säännönmukaisuutta, pois lukien tilastolliset säännönmukaisuudet, tai kuvattavissa olevaa kaavaa tai kuviota. Satunnaista tapahtumaa ei voida ennustaa, eikä kahden muuttujan välillä ole riippuvuutta tai korrelaatiota.

        Mielivaltaisen, umpimähkäisyyden ja satunnaisuuden rajapinta ei ole yksiselitteisesti selvä. Tilastollinen laki joko on olemassa tai ei ole.

        Kolikolla kruunan saannin tilastollinen todennäköisyys on 1:2. Arpanopalla mahdollisuus saada haluamansa numero on 1:6. Ruletissa vastaava todennäköisyys on 1:37 tai 1:38. Jonkinasteinen tilastollinen säännönmukaisuus on olemassa, joten voinemme puhua satunnaisuudesta, ei mielivaltaisuudesta. Jokainen itsenäinen prosessi (heitto, pyöräytys) on kuitenkin kiistatta mielivaltainen tapahtuma.

        Lotossa todennäköisyys saada kuusi oikein on noin 1:15.000.000. On sattumaa saada kuusi oikein. Prosessi (arvonta) on jälleen mielivaltainen tapahtuma, mutta voittorivin harvinaisuuden vuoksi voittoriviä voidaan pitää myös lähellä umpimähkäistä tai mielivaltaista.

        Ottamalla piin alkusarjan 3,14 lähes jokainen tunnistaa sarjan piiksi. Ottamalla käyttöön yhden tai kaksi ensimmäistä desimaalia eli 1 tai 14, lukusarja ei ole enää tunnistettavissa. Irrottamalla lyhyet lukusarjat asiayhteydestään luvut ovat enää pelkkiä lukuja. Jatkamalla lukusarjaa 3,1415926 ja irrottamalla jakson 1415926 moni tunnistaa jakson samoin kuin tietokone tunnistaa jakson helpostikin.

        Koska pii sisältää äärettömästi numeroita, piistä varmasti löytyy kohtia, joita voidaan käyttää satunnaislukulähteenä, ja siitä voidaan tehdä lukuisia satunnaislukutaulukoita. Itse suostuisin siihen, että minulle printattaisiin piistä satunnaislukutaulukoita, mutta en siihen että piistä lähdettäisiin irrottamaan sähköisiä salasanoja Nordean tai Puolustushallinnon käyttöön.

        Se, että piistä voidaan kasata satunnaislukutaulukoita, on aivan eri asia kuin se, että numerot seuraisivat toisiaan satunnaisesti. Pii voidaan pistää kasaan oikein ainoastaan yhdellä mahdollisella tavalla eli matemaattisella kaavalla. Matemaattinen kaava tuottaa piin numerot aina yhdessä ja samassa järjestyksessä. Elleivät luvut ole yhdessä, samassa ja oikeassa järjestyksessä, kyse ei ole enää piistä. Silloin on kyse jostakin muusta luvusta.

        - Piin desimaaleja ei muodosteta sattumalta, vahingossa, arpomalla tai ennalta määräämättömästi.

        - Pii muodostetaan aina järjestelmän eli matemaattisen kaavan mukaisesti ja siten säännönmukaisesti. Lopputulos on aina sama.

        - Tunnistamalla sovittu määrä (n) lukusarjan desimaaleja, voidaan lukusarja tunnistaa (tai olla tunnistamatta) piihin kuuluvaksi, löytää korrelaatio ja riippuvuus ja seuraava desimaali voidaan siten tietää eli "ennustaa".

        Ehkä avaaja tarkoittaa sitä, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan järjestelmällisesti, mutta näennäisen satunnaisesti siten, etteivät yksittäiset luvut tai lukusarjat ole varmuudella ainakaan visuaalisesti maallikon tunnistettavissa piista johdetuiksi. Ehkä tarkoittaa, ehkä ei.


      • Piipponen
        Piilevän verran kirjoitti:

        Onko joku varmuudella ymmärtänyt, mitä avaaja ajoi takaa avauksensa väitteellä: "Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti."

        Sinä tai joku muu voinee sen meille muille selittää, koska alkuperäinen avaaja ei ole saanut vielä tähän päivään mennessä asiaansa selväksi.

        Itselleni satunnainen tarkoittanee jotakin sellaista, joka tapahtuu sattumalta tai jopa vahingossa, kaikissa tapauksissa ennalta määräämättömästi. Satunnaisesta ei ole löydettävissä järjestelmällistä säännönmukaisuutta, pois lukien tilastolliset säännönmukaisuudet, tai kuvattavissa olevaa kaavaa tai kuviota. Satunnaista tapahtumaa ei voida ennustaa, eikä kahden muuttujan välillä ole riippuvuutta tai korrelaatiota.

        Mielivaltaisen, umpimähkäisyyden ja satunnaisuuden rajapinta ei ole yksiselitteisesti selvä. Tilastollinen laki joko on olemassa tai ei ole.

        Kolikolla kruunan saannin tilastollinen todennäköisyys on 1:2. Arpanopalla mahdollisuus saada haluamansa numero on 1:6. Ruletissa vastaava todennäköisyys on 1:37 tai 1:38. Jonkinasteinen tilastollinen säännönmukaisuus on olemassa, joten voinemme puhua satunnaisuudesta, ei mielivaltaisuudesta. Jokainen itsenäinen prosessi (heitto, pyöräytys) on kuitenkin kiistatta mielivaltainen tapahtuma.

        Lotossa todennäköisyys saada kuusi oikein on noin 1:15.000.000. On sattumaa saada kuusi oikein. Prosessi (arvonta) on jälleen mielivaltainen tapahtuma, mutta voittorivin harvinaisuuden vuoksi voittoriviä voidaan pitää myös lähellä umpimähkäistä tai mielivaltaista.

        Ottamalla piin alkusarjan 3,14 lähes jokainen tunnistaa sarjan piiksi. Ottamalla käyttöön yhden tai kaksi ensimmäistä desimaalia eli 1 tai 14, lukusarja ei ole enää tunnistettavissa. Irrottamalla lyhyet lukusarjat asiayhteydestään luvut ovat enää pelkkiä lukuja. Jatkamalla lukusarjaa 3,1415926 ja irrottamalla jakson 1415926 moni tunnistaa jakson samoin kuin tietokone tunnistaa jakson helpostikin.

        Koska pii sisältää äärettömästi numeroita, piistä varmasti löytyy kohtia, joita voidaan käyttää satunnaislukulähteenä, ja siitä voidaan tehdä lukuisia satunnaislukutaulukoita. Itse suostuisin siihen, että minulle printattaisiin piistä satunnaislukutaulukoita, mutta en siihen että piistä lähdettäisiin irrottamaan sähköisiä salasanoja Nordean tai Puolustushallinnon käyttöön.

        Se, että piistä voidaan kasata satunnaislukutaulukoita, on aivan eri asia kuin se, että numerot seuraisivat toisiaan satunnaisesti. Pii voidaan pistää kasaan oikein ainoastaan yhdellä mahdollisella tavalla eli matemaattisella kaavalla. Matemaattinen kaava tuottaa piin numerot aina yhdessä ja samassa järjestyksessä. Elleivät luvut ole yhdessä, samassa ja oikeassa järjestyksessä, kyse ei ole enää piistä. Silloin on kyse jostakin muusta luvusta.

        - Piin desimaaleja ei muodosteta sattumalta, vahingossa, arpomalla tai ennalta määräämättömästi.

        - Pii muodostetaan aina järjestelmän eli matemaattisen kaavan mukaisesti ja siten säännönmukaisesti. Lopputulos on aina sama.

        - Tunnistamalla sovittu määrä (n) lukusarjan desimaaleja, voidaan lukusarja tunnistaa (tai olla tunnistamatta) piihin kuuluvaksi, löytää korrelaatio ja riippuvuus ja seuraava desimaali voidaan siten tietää eli "ennustaa".

        Ehkä avaaja tarkoittaa sitä, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan järjestelmällisesti, mutta näennäisen satunnaisesti siten, etteivät yksittäiset luvut tai lukusarjat ole varmuudella ainakaan visuaalisesti maallikon tunnistettavissa piista johdetuiksi. Ehkä tarkoittaa, ehkä ei.

        Ehkäpä olisi filosofisen pohdinnan paikka. Mitä on satunnaisuus?

        Determinismin mukaan on aina olemassa syy, joka johtaa seuraukseen. Tässä mielessä aitoa satunnaisuutta ei ole olemassa. Indeterminismin mukaisesti taas ajatellaan, että on olemassa aitoa satunnaisuutta. Matemaattisessa mielessä kaoottinen funktio on deterministinen. Esität, että nopan silmäluku tai kolikon heiton tulos olisi täysin mielivaltainen, mitä se ei ole. Se riippuu siihen vaikuttavan henkilön ominaisuuksista. Voi olla, että kykenet esittämään minulle täysin luonnontieteistä riippumattoman satunnaisuuden lähteen. Sitä et todennäköisesti kuitenkaan pysty tekemään, ja joudut toteamaan että kaikenlainen tuotettu satunnaisuus on jonkin algoritmin/luonnonlain luomaa. Lopulta et tässä pohdinnassa kuitenkaan pääse muuhun kuin siihen lopputulokseen, että matematiikka on lainalaista.

        Tässä vaiheessa voidaan sitten puhua vaikkapa noista pseudosatunnaislukugeneraattoreista. Ne perustuvat algoritmiin. Kun tiedetään random seed, voidaan algoritmilla tuottaa tismalleen samat luvut joka kerta. Samalla tavalla kuin piin desimaaleissa. Voisitkin ajatella, että piin desimaalit ovat jonkin tuntemattoman random seedin lopputulos. Eihän se hyvä satunnaislähde ole, koska se random seed "tiedetään", mutta se on yksi pseudosatunnaislukugeneraattorin tuottama lukujono. Ei se automaattisesti ole huonompi, ainoastaan hyvin tunnettu johonkin desimaaliesitykseen asti.

        En tiedä itsekään, mitä aloittaja tarkoitti puhuessaan puhtaasta satunnaisuudesta, mutta umpimähkään valittu pätkä piin desimaaleista ei nähdäkseni ole yhtään sen likaisempaa satunnaisuutta kuin mikään satunnaislukugeneraattorilla tuotettu sarja, sillä ne ovat myös toistettavissa olevia kun random seed ja algoritmi tunnetaan. Se, uskooko sattumaan ylipäätänsä vaiko kohtaloon, on filosofinen kysymys. Aito satunnaisuus ei kuitenkaan käsittääkseni toimi minkään matemaattisen kaavan mukaan ja on lähtökohtaisesti jo matemaatikkojen ammatillisen ymmärryksen ulkopuolella. Puhtaasti satunnainen ilmiö ei riipu luonnonlaeista tai kaavoista/algoritmeistä, joten puhtaasti satunnaista ilmiötä ei myöskään pysty luonnollisesti toistamaan. Se ei riipu mistään.


      • Piilevinsky
        Piipponen kirjoitti:

        Ehkäpä olisi filosofisen pohdinnan paikka. Mitä on satunnaisuus?

        Determinismin mukaan on aina olemassa syy, joka johtaa seuraukseen. Tässä mielessä aitoa satunnaisuutta ei ole olemassa. Indeterminismin mukaisesti taas ajatellaan, että on olemassa aitoa satunnaisuutta. Matemaattisessa mielessä kaoottinen funktio on deterministinen. Esität, että nopan silmäluku tai kolikon heiton tulos olisi täysin mielivaltainen, mitä se ei ole. Se riippuu siihen vaikuttavan henkilön ominaisuuksista. Voi olla, että kykenet esittämään minulle täysin luonnontieteistä riippumattoman satunnaisuuden lähteen. Sitä et todennäköisesti kuitenkaan pysty tekemään, ja joudut toteamaan että kaikenlainen tuotettu satunnaisuus on jonkin algoritmin/luonnonlain luomaa. Lopulta et tässä pohdinnassa kuitenkaan pääse muuhun kuin siihen lopputulokseen, että matematiikka on lainalaista.

        Tässä vaiheessa voidaan sitten puhua vaikkapa noista pseudosatunnaislukugeneraattoreista. Ne perustuvat algoritmiin. Kun tiedetään random seed, voidaan algoritmilla tuottaa tismalleen samat luvut joka kerta. Samalla tavalla kuin piin desimaaleissa. Voisitkin ajatella, että piin desimaalit ovat jonkin tuntemattoman random seedin lopputulos. Eihän se hyvä satunnaislähde ole, koska se random seed "tiedetään", mutta se on yksi pseudosatunnaislukugeneraattorin tuottama lukujono. Ei se automaattisesti ole huonompi, ainoastaan hyvin tunnettu johonkin desimaaliesitykseen asti.

        En tiedä itsekään, mitä aloittaja tarkoitti puhuessaan puhtaasta satunnaisuudesta, mutta umpimähkään valittu pätkä piin desimaaleista ei nähdäkseni ole yhtään sen likaisempaa satunnaisuutta kuin mikään satunnaislukugeneraattorilla tuotettu sarja, sillä ne ovat myös toistettavissa olevia kun random seed ja algoritmi tunnetaan. Se, uskooko sattumaan ylipäätänsä vaiko kohtaloon, on filosofinen kysymys. Aito satunnaisuus ei kuitenkaan käsittääkseni toimi minkään matemaattisen kaavan mukaan ja on lähtökohtaisesti jo matemaatikkojen ammatillisen ymmärryksen ulkopuolella. Puhtaasti satunnainen ilmiö ei riipu luonnonlaeista tai kaavoista/algoritmeistä, joten puhtaasti satunnaista ilmiötä ei myöskään pysty luonnollisesti toistamaan. Se ei riipu mistään.

        > Esität, että nopan silmäluku tai kolikon heiton tulos olisi täysin mielivaltainen, mitä se ei ole. Se riippuu siihen vaikuttavan henkilön ominaisuuksista.

        Sanon todellakin, että itse heitto on prosessina mielivaltainen. Jos ajattelet kasinoiden arpapelejä tai ruletteja, niin kyllä heidän ansaintamahdollisuutensa perustuu ylimääräiseen matemaattiseen etuun sekä siihen, että kukaan ulkopuolinen ei hallitse prosessin kulkua. En ole kuullut koskaan henkilöstä, joka pystyisi kasino-olosuhteissa taidollaan heittämään haluamiansa numeroita järjestelmällisesti ja toistamaan haluamansa uudelleen ja uudelleen. Painotetut nopat, viritetyt kuulat, magneetti tai vastaava epärehellisyys on ainoa tapa vaikuttaa lopputulokseen. Muusta en ole koskaan kuullut.

        > kaikenlainen tuotettu satunnaisuus on jonkin algoritmin/luonnonlain luomaa.

        Tuotettu satunnaisuus on sanana itsensä selittävä.

        > Ei se automaattisesti ole huonompi, ainoastaan hyvin tunnettu johonkin desimaaliesitykseen asti.

        Kuten sanoin, itsekin olisin valmis hyväksymään piistä erotettuja, painettuja satunnaislukutaulukkoja. Otat myös esille sanan "hyvin tunnettu", ja se onkin eräs oleellinen asia. Satunnaislukusarja ei ole enää satunnainen tai riippumaton kun sitä käytetään toistuvasti tai se on hyvin tunnettu. Kerran tuotetun ja julkaistun satunnaisluvun tai satunnaislukusarjan käyttökelpoisuus laskee heti julkaisunsa jälkeen. Tuo julkaistu luku tai luvut varmasti ovat edelleen alunperin satunnaisesti tuotettuja, mutta eivät ole varmuudella enää julkaisunsa jälkeen satunnaisia, koska ovat myöskin muiden tiedossa ja arvattavissa.

        En voisi ymmärtää pankkia, joka julkaisisi yhtä kappaletta enempää identtisiä tunnuslukulistoja. Kyllä kai kutakin tunnuslukulistaa painetaan yksi kappale, jonka jälkeen "muotti hävitetään". Pii puolestaan on yhtään liioittelematta maailman tutkituin luku tai ainakin irrationaaliluku. Tietokone tunnistaa helposti piistä erotetut lukusarjat. Sen takia piin käytön kanssa olisin itse huomattavan varovainen, samalla tavalla kuin pankit ovat varovaisia julkaisemiensa tunnuslukulistojen kanssa. Olisi aika kohtalokasta saada tietää, että Nordea käyttää tunnusluvuissaan piistä saatuja tai johdettuja lukuja.

        > Puhtaasti satunnainen ilmiö ei riipu luonnonlaeista tai kaavoista/algoritmeistä, joten puhtaasti satunnaista ilmiötä ei myöskään pysty luonnollisesti toistamaan.

        Oikeastaan tässä samalla vastaat myös osaltasi avaajalle. Avaaja sanoo, että "eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset". Koska pii ilmiönä ja sen desimaalit on riippuvaisia matemaattisesta kaavasta, pii lukuna pystytään toistamaan uudelleen ja uudelleen (sovituilla desimaaleilla). Mitä tulee lottoon, sen päävoittoa voi kuvata ilmiönä sekä satunnaiseksi että mielivaltaiseksi, mutta joka tapauksessa sääntöjensä puitteissa erittäin vaikeasti toistettavaksi.


      • jup jap
        Piilevän verran kirjoitti:

        Onko joku varmuudella ymmärtänyt, mitä avaaja ajoi takaa avauksensa väitteellä: "Eräät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti."

        Sinä tai joku muu voinee sen meille muille selittää, koska alkuperäinen avaaja ei ole saanut vielä tähän päivään mennessä asiaansa selväksi.

        Itselleni satunnainen tarkoittanee jotakin sellaista, joka tapahtuu sattumalta tai jopa vahingossa, kaikissa tapauksissa ennalta määräämättömästi. Satunnaisesta ei ole löydettävissä järjestelmällistä säännönmukaisuutta, pois lukien tilastolliset säännönmukaisuudet, tai kuvattavissa olevaa kaavaa tai kuviota. Satunnaista tapahtumaa ei voida ennustaa, eikä kahden muuttujan välillä ole riippuvuutta tai korrelaatiota.

        Mielivaltaisen, umpimähkäisyyden ja satunnaisuuden rajapinta ei ole yksiselitteisesti selvä. Tilastollinen laki joko on olemassa tai ei ole.

        Kolikolla kruunan saannin tilastollinen todennäköisyys on 1:2. Arpanopalla mahdollisuus saada haluamansa numero on 1:6. Ruletissa vastaava todennäköisyys on 1:37 tai 1:38. Jonkinasteinen tilastollinen säännönmukaisuus on olemassa, joten voinemme puhua satunnaisuudesta, ei mielivaltaisuudesta. Jokainen itsenäinen prosessi (heitto, pyöräytys) on kuitenkin kiistatta mielivaltainen tapahtuma.

        Lotossa todennäköisyys saada kuusi oikein on noin 1:15.000.000. On sattumaa saada kuusi oikein. Prosessi (arvonta) on jälleen mielivaltainen tapahtuma, mutta voittorivin harvinaisuuden vuoksi voittoriviä voidaan pitää myös lähellä umpimähkäistä tai mielivaltaista.

        Ottamalla piin alkusarjan 3,14 lähes jokainen tunnistaa sarjan piiksi. Ottamalla käyttöön yhden tai kaksi ensimmäistä desimaalia eli 1 tai 14, lukusarja ei ole enää tunnistettavissa. Irrottamalla lyhyet lukusarjat asiayhteydestään luvut ovat enää pelkkiä lukuja. Jatkamalla lukusarjaa 3,1415926 ja irrottamalla jakson 1415926 moni tunnistaa jakson samoin kuin tietokone tunnistaa jakson helpostikin.

        Koska pii sisältää äärettömästi numeroita, piistä varmasti löytyy kohtia, joita voidaan käyttää satunnaislukulähteenä, ja siitä voidaan tehdä lukuisia satunnaislukutaulukoita. Itse suostuisin siihen, että minulle printattaisiin piistä satunnaislukutaulukoita, mutta en siihen että piistä lähdettäisiin irrottamaan sähköisiä salasanoja Nordean tai Puolustushallinnon käyttöön.

        Se, että piistä voidaan kasata satunnaislukutaulukoita, on aivan eri asia kuin se, että numerot seuraisivat toisiaan satunnaisesti. Pii voidaan pistää kasaan oikein ainoastaan yhdellä mahdollisella tavalla eli matemaattisella kaavalla. Matemaattinen kaava tuottaa piin numerot aina yhdessä ja samassa järjestyksessä. Elleivät luvut ole yhdessä, samassa ja oikeassa järjestyksessä, kyse ei ole enää piistä. Silloin on kyse jostakin muusta luvusta.

        - Piin desimaaleja ei muodosteta sattumalta, vahingossa, arpomalla tai ennalta määräämättömästi.

        - Pii muodostetaan aina järjestelmän eli matemaattisen kaavan mukaisesti ja siten säännönmukaisesti. Lopputulos on aina sama.

        - Tunnistamalla sovittu määrä (n) lukusarjan desimaaleja, voidaan lukusarja tunnistaa (tai olla tunnistamatta) piihin kuuluvaksi, löytää korrelaatio ja riippuvuus ja seuraava desimaali voidaan siten tietää eli "ennustaa".

        Ehkä avaaja tarkoittaa sitä, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan järjestelmällisesti, mutta näennäisen satunnaisesti siten, etteivät yksittäiset luvut tai lukusarjat ole varmuudella ainakaan visuaalisesti maallikon tunnistettavissa piista johdetuiksi. Ehkä tarkoittaa, ehkä ei.

        Minun on mahdotonta sanota, mitä kirjoittaja on satunnaisella varmuudella tarkoittanut. Tekstistä jää kuitenkin kuva, että hän tarkoittaa tilannetta, jossa valitaan luku N (satunnaisesti :) ) ja annetaan piin desimaaleja minkä tahansa sovitun pituinen pätkä N:nestä desimaalista alkaen, niin seuraavaa numero voi olla mikä tahansa 0..9 jokainen tn:llä 0.1 eli tasajakauma tässä mielessä. Jos näin on, niin tämä on kuitenkin vain olettama, koska se, kuten mainittua, liittyy suoraan piin ns. normaaliusoletukseen. Siis oletetaan, että pii on normaali luku ja väite seuraa sitten suoraan tästä olettamasta.

        Itse satunnaisuutta voidaan tietysti ajatella monella tavalla. Jo käsite "satunnainen merkkijono" on epätäsmällinen ja voidaan ymmärtää ainakin seuraavilla tavoilla.
        1) Oletetaan joku merkkijonojen taustajakauma, josta kyseinen merkkijono on satunnaisesti valittu. Eli se on "otos".
        2) Oletetaan, että merkkijonon rakenne on satunnainen edellä mainitsemassani mielessä.
        3) Oletetaan, että lyhimmän merkkijonon luomiseen tarvittavan tietokoneohjelman pituus on tavattoman iso (tämä liittyy ns. Kolmogorov-monimutkaisuuteen).

        Mutta oli niin tai näin; tappelu syntyy melkein aina siitä, että jokin käsite on määritelty epätäsmällisesti ja lukija tulkitsee sen eri tavalla kuin kirjoittaja. Kumpikin sitten kaivaa poteron ja kommunikaatio-ongelma paisuu jankkaamiseksi, kuten tässäkin tapauksessa kävi.


      • Piilukko
        jup jap kirjoitti:

        Minun on mahdotonta sanota, mitä kirjoittaja on satunnaisella varmuudella tarkoittanut. Tekstistä jää kuitenkin kuva, että hän tarkoittaa tilannetta, jossa valitaan luku N (satunnaisesti :) ) ja annetaan piin desimaaleja minkä tahansa sovitun pituinen pätkä N:nestä desimaalista alkaen, niin seuraavaa numero voi olla mikä tahansa 0..9 jokainen tn:llä 0.1 eli tasajakauma tässä mielessä. Jos näin on, niin tämä on kuitenkin vain olettama, koska se, kuten mainittua, liittyy suoraan piin ns. normaaliusoletukseen. Siis oletetaan, että pii on normaali luku ja väite seuraa sitten suoraan tästä olettamasta.

        Itse satunnaisuutta voidaan tietysti ajatella monella tavalla. Jo käsite "satunnainen merkkijono" on epätäsmällinen ja voidaan ymmärtää ainakin seuraavilla tavoilla.
        1) Oletetaan joku merkkijonojen taustajakauma, josta kyseinen merkkijono on satunnaisesti valittu. Eli se on "otos".
        2) Oletetaan, että merkkijonon rakenne on satunnainen edellä mainitsemassani mielessä.
        3) Oletetaan, että lyhimmän merkkijonon luomiseen tarvittavan tietokoneohjelman pituus on tavattoman iso (tämä liittyy ns. Kolmogorov-monimutkaisuuteen).

        Mutta oli niin tai näin; tappelu syntyy melkein aina siitä, että jokin käsite on määritelty epätäsmällisesti ja lukija tulkitsee sen eri tavalla kuin kirjoittaja. Kumpikin sitten kaivaa poteron ja kommunikaatio-ongelma paisuu jankkaamiseksi, kuten tässäkin tapauksessa kävi.

        > Hän tarkoittaa tilannetta, jossa valitaan luku N (satunnaisesti :) ) ja annetaan piin desimaaleja minkä tahansa sovitun pituinen pätkä N:nestä desimaalista alkaen, niin seuraavaa numero voi olla mikä tahansa 0..9 jokainen tn:llä 0.1 eli tasajakauma tässä mielessä.

        Ymmärrän tämän, ehkä tuota on ajettu takaa. Varmasti näin onkin suuressa osassa tapauksista. Annetaan siis piistä numero 7, niin sitä seuraa satunnaisesti mikä tahansa numero välillä 0-9.

        Sovitun pätkän pituuden asetanta on kuitenkin merkittävä piin osalta, koska pii lienee maailman pisin ja tunnetuin lukusarja. Lukusarjan kasvaessa riittävän pitkäksi lukusarja varmuudella tunnistetaan, joten sovittua pätkää seuraavan numeron tunnettuuden tn lähestyy arvon 0.1 sijaan arvoa 1.0. Eli pätkää seuraava luku osataan "ennustaa" varmuudella oikein.

        Tunnettuuden lisäksi piissä on lisäksi lukematon määrä ongelmakohtia, joita tässäkin ketjussa on sivuttu. Esimerkkinä vaikkapa piin sisältämät 12 samaa peräkkäistä numeroa.

        Numeroa 7 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777777777 seuraa 7.
        Lopulta numerosarja on muodoltaan "777777777777".

        Sama kuvio toistuu ainakin ykköselle, kutoselle, kasille ja ysille. Kahdentoista saman numeron jälkeen näennäinen satunnaisuus palautuu.

        Olen esittänyt, että ehkä avaaja tuntee piin rakenteen ja tarkoittaa sitä, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan järjestelmällisesti, mutta näennäisen satunnaisesti siten, etteivät yksittäiset luvut tai lukusarjat ole varmuudella ainakaan visuaalisesti maallikon tunnistettavissa piista johdetuiksi.

        Ehkäpä avaaja selittää tarkoituksensa jossakin vaiheessa itse.


      • jup jap
        Piilukko kirjoitti:

        > Hän tarkoittaa tilannetta, jossa valitaan luku N (satunnaisesti :) ) ja annetaan piin desimaaleja minkä tahansa sovitun pituinen pätkä N:nestä desimaalista alkaen, niin seuraavaa numero voi olla mikä tahansa 0..9 jokainen tn:llä 0.1 eli tasajakauma tässä mielessä.

        Ymmärrän tämän, ehkä tuota on ajettu takaa. Varmasti näin onkin suuressa osassa tapauksista. Annetaan siis piistä numero 7, niin sitä seuraa satunnaisesti mikä tahansa numero välillä 0-9.

        Sovitun pätkän pituuden asetanta on kuitenkin merkittävä piin osalta, koska pii lienee maailman pisin ja tunnetuin lukusarja. Lukusarjan kasvaessa riittävän pitkäksi lukusarja varmuudella tunnistetaan, joten sovittua pätkää seuraavan numeron tunnettuuden tn lähestyy arvon 0.1 sijaan arvoa 1.0. Eli pätkää seuraava luku osataan "ennustaa" varmuudella oikein.

        Tunnettuuden lisäksi piissä on lisäksi lukematon määrä ongelmakohtia, joita tässäkin ketjussa on sivuttu. Esimerkkinä vaikkapa piin sisältämät 12 samaa peräkkäistä numeroa.

        Numeroa 7 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 777777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 7777777777 seuraa 7.
        Numerosarjaa 77777777777 seuraa 7.
        Lopulta numerosarja on muodoltaan "777777777777".

        Sama kuvio toistuu ainakin ykköselle, kutoselle, kasille ja ysille. Kahdentoista saman numeron jälkeen näennäinen satunnaisuus palautuu.

        Olen esittänyt, että ehkä avaaja tuntee piin rakenteen ja tarkoittaa sitä, että piin desimaalisarjassa esiintyvät numerot seuraavat toisiaan järjestelmällisesti, mutta näennäisen satunnaisesti siten, etteivät yksittäiset luvut tai lukusarjat ole varmuudella ainakaan visuaalisesti maallikon tunnistettavissa piista johdetuiksi.

        Ehkäpä avaaja selittää tarkoituksensa jossakin vaiheessa itse.

        "Lukusarjan kasvaessa riittävän pitkäksi lukusarja varmuudella tunnistetaan, joten sovittua pätkää seuraavan numeron tunnettuuden tn lähestyy arvon 0.1 sijaan arvoa 1.0. Eli pätkää seuraava luku osataan "ennustaa" varmuudella oikein."

        Eikun tätä ei tiedetä. Jos näin olisi, niin pii ei olisi normaali luku, mutta piin normaaliutta ei ole kyetty todistamaan suuntaan tai toiseen. Tämä on kohtalaisen tunnettu avoin ongelma.

        Aloittaja tuntuu toisaalta olettavan, että pii on normaali luku kun sitä näyt olettavan, että se ei ole. Ks. esim
        http://mathworld.wolfram.com/NormalNumber.html


      • Mitä saavutetaan?
        jup jap kirjoitti:

        "Lukusarjan kasvaessa riittävän pitkäksi lukusarja varmuudella tunnistetaan, joten sovittua pätkää seuraavan numeron tunnettuuden tn lähestyy arvon 0.1 sijaan arvoa 1.0. Eli pätkää seuraava luku osataan "ennustaa" varmuudella oikein."

        Eikun tätä ei tiedetä. Jos näin olisi, niin pii ei olisi normaali luku, mutta piin normaaliutta ei ole kyetty todistamaan suuntaan tai toiseen. Tämä on kohtalaisen tunnettu avoin ongelma.

        Aloittaja tuntuu toisaalta olettavan, että pii on normaali luku kun sitä näyt olettavan, että se ei ole. Ks. esim
        http://mathworld.wolfram.com/NormalNumber.html

        Voitko selvittää, miksi luvun normaalius kuuluisi oleellisesti asiaan?

        Kun luvun pituus on sovittua pätkää lyhyempi, lukusarja saattaa olla peräisin mistä tahansa lähteestä. Piin desimaaleista otettu lukusarja 14 voi olla piin lisäksi peräisin mistä tahansa maan ja taivaan välillä. Kun lukusarjaa kasvatetaan edelleen arvoon 3.14159265, todennäköisyys sille, että lukusarja 14159265 on jostakin muualta kuin piistä, pienenee. Jatkamalla lukusarjaa edelleen arvoon 141592653589793, voimme lähes varmuudella sanoa, että lukusarja on pätkä piin desimaaleja.

        Tätä taustaa vasten voinemme tunnistaa lukusarjan piistä otetuksi ja siten "ennustaa", että viimeistä annettua lukusarjaa seuraava numero on 2. Joka tapauksessa todennäköisyys sille, että numero on 2, on suurempi kuin pelkkä odotusarvo 0.1.

        Lukusarja 4654958537105079227 kuulostaa täysin satunnaiselta. Sinä tai minä tuskin kumpikaan silmämääräisesti löydämme ko. sarjasta mitään jaksollisuutta tai erityistä tunnistettavaa.

        Numerosarja tai sen alku tarvitsee vain guuglata ja jo löytyi vinkki, että kyseessä on piin sarja. Annettua lukusarjaa seuraava numero on 9. Jälleen todennäköisyys sille, että seuraava numero on 9, ylittää odotusarvon 0.1.

        Kaikki tämä perustuu piin tunnettuuteen, tuskin mihinkään muuhun. Mitään erityistä ulkoista tunnistettahan piin lukusarjoissa ei ole.

        Täällä on esitetty haaste. Voit antaa esille minkä tahansa keksimäsi tai etsimäsi 8-numeroisen lukusarjan, ja sinulle luvataan piin ominaisuuksiin perustuen etsiä tai laskea seuraava yhdeksäs numero. Jos kymmenen peräkkäistä arvausta menee oikein, se ei varmuudella perustu sattumaan. Samoja lukusarjoja voi esiintyä piissä myös useissa eri kohdissa.

        Mitä tällä sitten saavutetaan? En tiedä varmuudella, mutta salasanoiksi ei kannata valita piin tunnetuimpia osia.


      • jup jap
        Mitä saavutetaan? kirjoitti:

        Voitko selvittää, miksi luvun normaalius kuuluisi oleellisesti asiaan?

        Kun luvun pituus on sovittua pätkää lyhyempi, lukusarja saattaa olla peräisin mistä tahansa lähteestä. Piin desimaaleista otettu lukusarja 14 voi olla piin lisäksi peräisin mistä tahansa maan ja taivaan välillä. Kun lukusarjaa kasvatetaan edelleen arvoon 3.14159265, todennäköisyys sille, että lukusarja 14159265 on jostakin muualta kuin piistä, pienenee. Jatkamalla lukusarjaa edelleen arvoon 141592653589793, voimme lähes varmuudella sanoa, että lukusarja on pätkä piin desimaaleja.

        Tätä taustaa vasten voinemme tunnistaa lukusarjan piistä otetuksi ja siten "ennustaa", että viimeistä annettua lukusarjaa seuraava numero on 2. Joka tapauksessa todennäköisyys sille, että numero on 2, on suurempi kuin pelkkä odotusarvo 0.1.

        Lukusarja 4654958537105079227 kuulostaa täysin satunnaiselta. Sinä tai minä tuskin kumpikaan silmämääräisesti löydämme ko. sarjasta mitään jaksollisuutta tai erityistä tunnistettavaa.

        Numerosarja tai sen alku tarvitsee vain guuglata ja jo löytyi vinkki, että kyseessä on piin sarja. Annettua lukusarjaa seuraava numero on 9. Jälleen todennäköisyys sille, että seuraava numero on 9, ylittää odotusarvon 0.1.

        Kaikki tämä perustuu piin tunnettuuteen, tuskin mihinkään muuhun. Mitään erityistä ulkoista tunnistettahan piin lukusarjoissa ei ole.

        Täällä on esitetty haaste. Voit antaa esille minkä tahansa keksimäsi tai etsimäsi 8-numeroisen lukusarjan, ja sinulle luvataan piin ominaisuuksiin perustuen etsiä tai laskea seuraava yhdeksäs numero. Jos kymmenen peräkkäistä arvausta menee oikein, se ei varmuudella perustu sattumaan. Samoja lukusarjoja voi esiintyä piissä myös useissa eri kohdissa.

        Mitä tällä sitten saavutetaan? En tiedä varmuudella, mutta salasanoiksi ei kannata valita piin tunnetuimpia osia.

        Normaalius on täsmälleen se asia, mistä sinä ja alkuperäinen jaksatte vängätä. Sinä perustat argumenttisi tunnettuun, äärelliseen alkupäähän piin desimaaleja, mutta se ei todista mitään.

        Vänkäile alkuperäisen kanssa, minua ei kiinnosta rueta jankkaamaan.


      • Siis lopetetaan
        jup jap kirjoitti:

        Normaalius on täsmälleen se asia, mistä sinä ja alkuperäinen jaksatte vängätä. Sinä perustat argumenttisi tunnettuun, äärelliseen alkupäähän piin desimaaleja, mutta se ei todista mitään.

        Vänkäile alkuperäisen kanssa, minua ei kiinnosta rueta jankkaamaan.

        Normaaliuden todistelu on hieman suurempi asia kuin mihin minun rahkeeni riittää.

        Jääköön jänkkäys tältä osin yhteen hieman mitättömämpään toteamukseen. Jos piin desimaalisarjan lukukohta satunnaistetaan, se voidaan
        silti paikantaa lukemalla sarjaa. Salaukseen tämä asia sopii silloin huonosti.


      • 7+17
        Monte Carlo kirjoitti:

        Väität aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin.

        Satunnaisuuden määritelmän mukaan satunnaisluvuissa pitää täyttyä kaksi pääehtoa joilla riippumattomuus saavutetaan eli

        (1) mikään tuotetuista luvuista ei voi olla ennustettavissa edellisten lukujen perusteella
        (2) edeltävät luvut eivät ole jälkimmäisistä johdettavissa

        Miten satunnaisuuden määritelmä täyttyy edellä mainitsemissani piin 12-numeroissa lukusarjoissa?

        Tekstin keskiosa on sellaista siansaksaa, että siihen saa joku muu kommentoida. Minä en ymmärtänyt sanakaan, vaikka sanat olivat suomea.

        Kerrot, että Monte Carlolla lasketaan simuloimalla yhtälöitä, joille ei olemassa analyyttistä ratkaisua. Pii on toki irrationaaliluku, mutta deterministinen sellainen. Väitätkö siis, että Monte Carlon simuloinnilla on jotakin enemmän annettavaa kuin Eulerin, Baileyn tai Chudnovskyn laskukaavoilla? Kerropa, montako piin desimaalia Monte Carlo - simulointi antaa varmuudella oikein. Jos ihannoimasi simulointi on riippumattomien lähteiden mukaan todellakin parempi, helpompi tai nopeampi kuin mainitsemani laskukaavat, niin jatketaan sitten keskustelua.

        Lopuksi sanot, että on tuntematonta se, ovatko numerot piitä kuvaavassa desimaalisarjassa satunnaisesti jakaantuneet vai olisiko niin, että joitakin numeroita voisi esiintyä tilastollisesti enemmän kuin toisia. Jos haluat vedota siihen, että piin tuntemattomalla osalla tulee vastaan piispa Henrik ja puhdas siniaalto, niin sinulla on siihen oikeus. Se on kuitenkin itsensä pettämistä ja irrelevanttia.

        Reilun triljoonan käsitellyn desimaalin osalta numerot ovat tilastollisesti täysin tasaisesti jakautuneet. Se on täysin yleisesti tiedossa oleva asia ja kuuluu matemaatikkojen yleissivistykseen.

        Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne voidaan asettaa onnistuneesti vain yhdellä ainoalla tavalla.

        "Väität aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin."

        Jos otetaan riittävän pitkä joukko jossa on satunnaisesti numeroita niin varmasti tulee tuollaisiakin sarjoja. Oletko tyhmä tai jotain?

        Selvitä miten monen desimaalin pätkältä piistä tuollaiset sarjat löytyy. Ohjelmoi sitten ohjelma joka käyttäen erilaisia satunnaislukugeneraattoreita muodostaa yhtä monta desimaalia sisältävät luvut ja vertaat löytyykö vastaavia sarjoja. Tilastollinen näkökanta myös asiaan, ettet laske allesi heti vain kun löytyykin vaan yhden numeron lyhyempi sarja että olet voittajana kuset housuissasi.

        Ainiin, tuliko liian vaikea tehtävä? Oletko väärässä paikassa?


      • 8+12
        7+17 kirjoitti:

        "Väität aluksi, että satunnaislukusarjassa numeroiden tulee jakaantua tasaisesti lukusarjan yli. Miten voit perustella sen, että pii sisältää mm. lukujonon 777777777777 ja 888888888888? Siis 12 samaa numeroa peräkkäin."

        Jos otetaan riittävän pitkä joukko jossa on satunnaisesti numeroita niin varmasti tulee tuollaisiakin sarjoja. Oletko tyhmä tai jotain?

        Selvitä miten monen desimaalin pätkältä piistä tuollaiset sarjat löytyy. Ohjelmoi sitten ohjelma joka käyttäen erilaisia satunnaislukugeneraattoreita muodostaa yhtä monta desimaalia sisältävät luvut ja vertaat löytyykö vastaavia sarjoja. Tilastollinen näkökanta myös asiaan, ettet laske allesi heti vain kun löytyykin vaan yhden numeron lyhyempi sarja että olet voittajana kuset housuissasi.

        Ainiin, tuliko liian vaikea tehtävä? Oletko väärässä paikassa?

        "Olenko tyhmä tai jotain?"

        Kyllä se on mahdollista.

        "Ainiin, tuliko liian vaikea tehtävä?"

        Ihan helppo, ei vaikea.

        "Olenko väärässä paikassa? "

        Se on mahdollista.


      • Anonyymi

        Riemannin summa on laskennallisesti koneella saatu ties kuinka isoon alkulukuun asti todeksi.

        Mikään määrä numeerisesti tuotettua dataa, piin desimaaleja tai esim zeta-funktion toteuttavaa laskennallista dataa ei kuitenkaan matematiikassa riitä todistamaan yhtään mitään.

        Matemaattinen todistus on puhdas todistus. Ei soveltavien tieteiden hypoteesin tai teorian sovittama todiste empiiriseen havaintoon. Tilastollinen analyysi, oletuksena että dataa EI manipuloida, jättää aina jonkin luottamusvälioletuksen. Esim 95 prosentin todennäköisyydellä puolet ikäluokan lapsista on poikia.


    • piikivi-levä
    • piikivi-levä
    • noseku vain

      Väitän että piin arvo voi rinnakkaistodellisuudessa olla jokin täysin eri lukuarvo. Samalla väitän että valon nopeus voi rinnakkaistodellisuudessa olla täysin eri arvo kuin nyt tuntemamme. On vain niin, ettei maailmassa voi yksinkertaisesti olla matemaattisesti äärettömän tarkkaa arvoa joka on riippumaton muista suureista. Siinä teille, taulapäät. Elkää uskoko kaikkea, mitä raamatussa sanotaan.

      • no sekuvain

        Palatakseni vielä tähän aiempaan keskusteluun, vaikkapa tähän aiheeseen että sisältääkö piin desimaalisarja jossain vaiheessa vaikkapa neljä kertaa 8, eli 8888. Siinä mielessä vaikea dilemma, joku voisi väittää että koska piin likiarvoa voidaan laskea äärettömällä desimaalimäärällä, jossain vaiheessa 8888 vilahtaa siellä, ja vetoaa todennäköisyyteen. Sitten kyselijä kysyy että entäpä sitten 8888888888, tuolla sinun logiikalla sekin ilmenee jossain vaiheessa kun tarpeeksi pitkälle mennnään. Kyllä vastaa viisas, juuri näin se menee, olet sisäistänyt tämän asian erittäin hyvin. Sitten tietämätön toteaa että siinä tapauksessa numero 5 esiintyy jossain vaiheessa tasan 3 miljardia kertaa peräkkäin jossain vaiheessa, eikä kertaakaan yli, eikö näin. Nyt viisas yskäisee pari kertaa, vilkaisee kelloaan ja toteaa että on vähän kiireitä.


    • Lautapää

      Kaikille niille, jotka syvästi pahoittivat mielensä Monte Carlo-simulaation käytöstä Piin desimaalien laskemisessa: Kyseessä on hauska menetelmä, mutta ei ehkä kaikkein nopein.

      http://www.tinafad.com/pi.php
      Arpajaiskierroksia: 2 060 968 454
      Tulos: 3.1415995967496
      Desimaaleja oikein 3.14159...
      Virhe -0.00022%
      Aika noin 5 min

      Ei kannata käyttää noin pientä pipoa kesällä. Voi tuntua puristusta ohimoilla. Kannattaa muuten tutustua linkkiin, mukava värkki. ;)

      • Aurinkohärkä

        Kone siis antaa approksimaatioita ja hauskasti antaakin. Yhtykäämme kaikki näihin kesäisiin piponkiristystalkoisiin.

        Voit hakea piin arvon myös Raamatusta, sopisiko sinulle 3 x (111:106) tai jokin muu sopiva arvo? Aleph, aurinko, härkä ja ympärileikkausveitsi. Tai kävisikö arvoksi 22/7? Lisää likiarvoja peliin, vaikka Koraanista.


    • Cogito ergo sum

      Pii on ääretön luku, toisin sanoen kaikki mahdolliset numeroyhdistelmät esiintyvät siinä kuin myös kaikki maailman kirjat jos ne muutettaisiin numeroiksi. Tosin äärettömyys on ihmisen käsityksen ulkopuolella joten tämä voi olla vaikeaa käsittää.

      • Kaikkipa kaikki

        Poikkeaako se siinä mielessä vaikka neliöjuuri(2):sta?


    • RandomWalker

      Satunnaislukugeneraattori katsotaan hyväksi, jos se selviytyy joukosta tilastollisia testejä. Jos meillä on generaattori, joka muodostaa lukuja väliltä (0,1), niin yksinkertaisimmat testi voisivat olla seuraavankaltaisia:
      - Muodostetaan esimerkiksi miljoona satunnaislukua. Jaetaan ne vaikkapa 1000 lokeroon. Khi^2-testillä tutkitaan onko lokeroihin kertyneiden lukujen määrä riittävässä määrin tasaista jakaantumaa vastaava. Sama toistetaan seuraavilla miljoonalla luvulla jne.
      Näin saadaan joukko Khi^2-arvoja, joiden pitäisi pysyä suurin piirtein haluttujen konfidenssirajojen sisällä. Jos rajojen ylityksiä tapahtuu paljon, generaattori on kelvoton. Jos niitä taas ei tapahtu lainkaan, niin silloinkin generaattorissa on jotain mätää, koska se antaa liian tasaisen jakaantuman.
      - Voidaan myös järjestää miljoonan (yms) luvun erä suuruusjärjestykseen, jolloin siitä saadaan muodostetuksi empiirinen kertymäfunktio (porrasfunktio). Määrätään empiirisen kertymäfunktion maksimipoikkeama tasaisen jakaantuman kertymäfunktiosta y = x välillä (0,1). Tämän poikkeaman pitäisi pysyä enimmäkseen tiettyjen rajojen sisällä (Kolmogoroff-Smirnoff-testi).

      Satunnaislukujen jakaantuman tasaisuus ei vielä riitä. Peräkkäisten lukujen pitäisi olla täysin toisistaan riippumattomia. Tätä voidaan testata seuraavasti:
      - Muodostetaan joukko peräkkäisten lukujen pareja. Nämä parit tulkitaan x-y-tason koordinaateiksi. Vastaavien pisteiden pitäisi olla tasan jakaantuneita yksikköneliössä. Jaetaan yksikköneliö pienempiin yhtä suuriin neliöihin ja lasketaan taas montako pistettä tulee kuhunkin pikkuneliöön, jonka jälkeen käytetään Khi^2-testiä.
      - Samalla tavalla voidaan testata peräkkäisten kolmikoiden jakaantumaa yksikkökuutiossa jne.

      On vielä käytetty monia muitakin testejä kuten peräkkäisten lukujen nousevien tai laskevien jonojen pituuksien jakaantuma. On myös simuloitu satunnaiskävelyä ruudukossa, jolloin testataan vastaavatko siitä saadut tilastolliset suureet teoreettisia arvoja.

      Jos satunnaislukugeneraattori läpäisee joukon testejä, niin se katsotaan hyväksyttäväksi. Asiantuntijat riitelevät sitten siitä, mitkä testit katsotaan riittäviksi.

      Jos halutaan käyttää piin desimaaleja satunnaislukugeneraattorina, niin otetaan siitä vaikkapa peräkkäisiä 10 desimaalin ryhmiä xxxxxxxxxx ja muodostetaan niistä lukuja 0.xxxxxxxxxx. Jos näihin sovelletut testi täyttävät satunaisuusvaatimukset, niin sovitaan, että piin desimaalit ovat riittävän satunnaisia. Tällainen satunnaislukugenraattori vaatisi suuren muistitilan, jotta saataisiin tarpeeksi pitkä pätkä desimaaleja talletetuksi. Siina on myös se vika, että käytettävissä on aina vain sama lukusarja. Monte-Carlo-simuloinneissa halutaan useinkin toistaa koe usealla eri lukusarjalla. Tästäkään syystä piin desimaalien käyttö satunnaislukujen muodostamiseen ei ole käytännössä mielekästä.

      • RandomWalker

        Huomautettakoon vielä, että kun satunnaislukugurut suunnittelevat uutta uljasta generaattoria, he tutkivat ensin vaihtoehtoja lukuteoriaan ja algebraan perustuvilla menetelmillä. Niiden avulla voidaan ainakin yksikertaisemmissa tapauksissa karsia huonoja vaihtoehtoja. Esimerkiksi muotoa
        X(i 1) = (a * X(i) b) mod P
        olevat generaattorit antavat lukupareja, jotka ovat yksikköneliössä tasavälisillä yhdensuuntaisilla suorilla. Kerroin a yritetään matemaattisilla tempuilla valita sellaiseksi, että nämä suorat ovat hyvin lähellä toisiaan.
        Pyritään myös siihen, että generaattorin muodostamat kokonaisluvut kattavat koko bittimäärää vastaavan lukualueen.

        Vasta kun on löydetty matemaattisesti lupaava generaattori, tutkitaan sitä tilastollisilla testeillä.


    • Lautapäämies

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9973283

      Kävin talousrikospalstalla keskustelua kaaosteoriasta, siitä lipsahdimme satunnaisuuteen ja satunnaisuudesta Piin desimaaleihin. Keskustelekumppaneillani ei riittänyt kompetenssia käydä käsitteisiin liittyvää keskustelua ja englanninkieliset viitteet menivät heillä täysin yli tukan.

      Tässä keskustelussa jouduin sitten täysin ala-arvoisen ja epämoraalisen kikkailun kohteeksi. Keskustelukumppanini postasivat napsimiaan otteitaan minun teksteistä tänne, esiintyivät minuna, napsivat täältä vastauksia ja käyttivät niitä Talousrikospalstalla omina väitteinään.

      Täytyy muistaa, että osa minun keskustelukumppaneista on itse sotkeentunut Wincapita-pyramidihuijaukseen. Heillä huijaus on elämäntapa, eivätkä he näe mitään väärää tässäkään silmäänkusemisessa.

      Pahoillen, että minun nimissäni esitetyt kirjoitelmat ovat väärennöksiä.

      • Lautapäämies

        Julkaisen tässä myös oman yhteenvetoni, jonka lättäsin Talousrikospalstalle. Tätä samaa mieltä myös matematiikkapalstalla.

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus. Mikäli 0 -> 9 numerot sisältävä lukusarja täyttää seuraavat ehdot, lukusarja on satunnainen:
        1) Kaikkien numeroiden esiintymistiheys lukusarjassa on tilastollisen tarkkuuden rajoissa sama.
        2) On mahdotonta ennustaa sarjan perustella, mikä mahtaisi olla sarjan seuraava numero tai sarjaa edeltävä numero ts. lukusarja ei toista mitään kuviota.

        Käytän läheenäni Ephraim Fischbach, fysiikan prosessori,Purduen yliopistosta
        http://www.purdue.edu/uns/html4ever/2005/050426.Fischbach.pi.html
        * Our work showed no correlations or patterns in pi's number set – in short, pi is indeed a good source of randomness
        ( työmme ei osoittanut mitään korrelaatiota tai kuviota piin numerosarjassa - lyhyesti sanoen, Pi on hyvä satunnaislukujen lähde)

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus ja Piin desimaalit - siinä kuin mikä tahansa muu satunnaislukupötky - täyttää satunnaisluvun määritelmän kirkaasti.
        Eiköhän se ole siinä, ei tämä mussuttamalla muutu.

        Vastaväitteinä sain väärin luettuja tulkintoja yo. artikkelista. Lisäksi minulle postattiin koomisia referaatteja kumoamaan professori Fischbachin väitettä:
        http://jean-yves.boulay.pagesperso-orange.fr/pi/eng1.htm
        - numeromagiaan hurahtanut yksityisajattelija
        http://mathoverflow.net/questions/26942/is-pi-a-good-random-number-generator
        - opiskelijapoikien keskustelupalsta
        http://www.pi314.net/eng/statistique.php
        - Piistä hurahtanut Boris

        Surkeinta noissa referaateissa oli se, että kirjoittaja ei anna viitettä lähteeseensä. Tässä pyrittiin huijaamalla tekemään referaatista pätevämpi, kuin se oikeasti olikaan.

        Täällä on myös ansiokkaasti sotkettu satunnaisuutta ja tunnettavuutta. Siitä on nuppi pimahtanut eräillä kokonaan.
        (lyhennetty nyt/ Lautapäämies)

        Satunnaislukusarja voi olla myös tunnettu. Lukusarjaan liitetään uusi ominaisuus, tunnettavuus. Tunnettua satunnaislukusarjaa ei voi käyttää eräisiin tarkoituksiin, joihin satunnaislukuja myös käytetään: salaukseen.

        Ja tämä tunnettavuus on vikana myös Piin numerosarjassa. Vaikka sarja on satunnainen, se on myös tunnettu helkutin pitkälle ja siksi se soveltuu huonosti salausavaimien luontiin.

        Tämä tunnettavuus on johtanut kotimatemaatikot järjettömiin väitteisiin saakka: "Satunnaislukusarja ei lakannut olemasta satunnainen tultuaan painetuksi paperille, mutta se lakkasi olemasta satunnainen kun sitä käytettiin toistuvasti."
        Tuota ajattelun kristallinkirkasta helmeä kannattaa lukea toisenkin kerran. Kyllä nauratti.

        Eiköhän tämä ollut tässä.


      • Olet valehtelija!

        Kerro siitä kun jouduit tuolla linkissä väärentämään piin desimaalit jotta sait haluamasi läpi. Pataan tuli sulle oikein kunnolla.

        Kerropa muuten, mitä avauksessa et allekirjoita. Ja vaikka teksti ei tietenkään (!?) sinun olekaan, niin mikä siinä meni pieleen? Ja lue vaan vierasta (!?) tekstiä. Vai pelottaako ottaa taas pataan?


      • jup jap
        Lautapäämies kirjoitti:

        Julkaisen tässä myös oman yhteenvetoni, jonka lättäsin Talousrikospalstalle. Tätä samaa mieltä myös matematiikkapalstalla.

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus. Mikäli 0 -> 9 numerot sisältävä lukusarja täyttää seuraavat ehdot, lukusarja on satunnainen:
        1) Kaikkien numeroiden esiintymistiheys lukusarjassa on tilastollisen tarkkuuden rajoissa sama.
        2) On mahdotonta ennustaa sarjan perustella, mikä mahtaisi olla sarjan seuraava numero tai sarjaa edeltävä numero ts. lukusarja ei toista mitään kuviota.

        Käytän läheenäni Ephraim Fischbach, fysiikan prosessori,Purduen yliopistosta
        http://www.purdue.edu/uns/html4ever/2005/050426.Fischbach.pi.html
        * Our work showed no correlations or patterns in pi's number set – in short, pi is indeed a good source of randomness
        ( työmme ei osoittanut mitään korrelaatiota tai kuviota piin numerosarjassa - lyhyesti sanoen, Pi on hyvä satunnaislukujen lähde)

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus ja Piin desimaalit - siinä kuin mikä tahansa muu satunnaislukupötky - täyttää satunnaisluvun määritelmän kirkaasti.
        Eiköhän se ole siinä, ei tämä mussuttamalla muutu.

        Vastaväitteinä sain väärin luettuja tulkintoja yo. artikkelista. Lisäksi minulle postattiin koomisia referaatteja kumoamaan professori Fischbachin väitettä:
        http://jean-yves.boulay.pagesperso-orange.fr/pi/eng1.htm
        - numeromagiaan hurahtanut yksityisajattelija
        http://mathoverflow.net/questions/26942/is-pi-a-good-random-number-generator
        - opiskelijapoikien keskustelupalsta
        http://www.pi314.net/eng/statistique.php
        - Piistä hurahtanut Boris

        Surkeinta noissa referaateissa oli se, että kirjoittaja ei anna viitettä lähteeseensä. Tässä pyrittiin huijaamalla tekemään referaatista pätevämpi, kuin se oikeasti olikaan.

        Täällä on myös ansiokkaasti sotkettu satunnaisuutta ja tunnettavuutta. Siitä on nuppi pimahtanut eräillä kokonaan.
        (lyhennetty nyt/ Lautapäämies)

        Satunnaislukusarja voi olla myös tunnettu. Lukusarjaan liitetään uusi ominaisuus, tunnettavuus. Tunnettua satunnaislukusarjaa ei voi käyttää eräisiin tarkoituksiin, joihin satunnaislukuja myös käytetään: salaukseen.

        Ja tämä tunnettavuus on vikana myös Piin numerosarjassa. Vaikka sarja on satunnainen, se on myös tunnettu helkutin pitkälle ja siksi se soveltuu huonosti salausavaimien luontiin.

        Tämä tunnettavuus on johtanut kotimatemaatikot järjettömiin väitteisiin saakka: "Satunnaislukusarja ei lakannut olemasta satunnainen tultuaan painetuksi paperille, mutta se lakkasi olemasta satunnainen kun sitä käytettiin toistuvasti."
        Tuota ajattelun kristallinkirkasta helmeä kannattaa lukea toisenkin kerran. Kyllä nauratti.

        Eiköhän tämä ollut tässä.

        Tuolla "opiskelijapoikien" keskustelupalstalla on useammaltakin alalta tämän hetken huippumatemaatikkoja. Tuo kommentti kertoo sinun tasosi aika oivallisesti.


      • Lautapäämies
        Lautapäämies kirjoitti:

        Julkaisen tässä myös oman yhteenvetoni, jonka lättäsin Talousrikospalstalle. Tätä samaa mieltä myös matematiikkapalstalla.

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus. Mikäli 0 -> 9 numerot sisältävä lukusarja täyttää seuraavat ehdot, lukusarja on satunnainen:
        1) Kaikkien numeroiden esiintymistiheys lukusarjassa on tilastollisen tarkkuuden rajoissa sama.
        2) On mahdotonta ennustaa sarjan perustella, mikä mahtaisi olla sarjan seuraava numero tai sarjaa edeltävä numero ts. lukusarja ei toista mitään kuviota.

        Käytän läheenäni Ephraim Fischbach, fysiikan prosessori,Purduen yliopistosta
        http://www.purdue.edu/uns/html4ever/2005/050426.Fischbach.pi.html
        * Our work showed no correlations or patterns in pi's number set – in short, pi is indeed a good source of randomness
        ( työmme ei osoittanut mitään korrelaatiota tai kuviota piin numerosarjassa - lyhyesti sanoen, Pi on hyvä satunnaislukujen lähde)

        Satunnaisuus on lukusarjan ominaisuus ja Piin desimaalit - siinä kuin mikä tahansa muu satunnaislukupötky - täyttää satunnaisluvun määritelmän kirkaasti.
        Eiköhän se ole siinä, ei tämä mussuttamalla muutu.

        Vastaväitteinä sain väärin luettuja tulkintoja yo. artikkelista. Lisäksi minulle postattiin koomisia referaatteja kumoamaan professori Fischbachin väitettä:
        http://jean-yves.boulay.pagesperso-orange.fr/pi/eng1.htm
        - numeromagiaan hurahtanut yksityisajattelija
        http://mathoverflow.net/questions/26942/is-pi-a-good-random-number-generator
        - opiskelijapoikien keskustelupalsta
        http://www.pi314.net/eng/statistique.php
        - Piistä hurahtanut Boris

        Surkeinta noissa referaateissa oli se, että kirjoittaja ei anna viitettä lähteeseensä. Tässä pyrittiin huijaamalla tekemään referaatista pätevämpi, kuin se oikeasti olikaan.

        Täällä on myös ansiokkaasti sotkettu satunnaisuutta ja tunnettavuutta. Siitä on nuppi pimahtanut eräillä kokonaan.
        (lyhennetty nyt/ Lautapäämies)

        Satunnaislukusarja voi olla myös tunnettu. Lukusarjaan liitetään uusi ominaisuus, tunnettavuus. Tunnettua satunnaislukusarjaa ei voi käyttää eräisiin tarkoituksiin, joihin satunnaislukuja myös käytetään: salaukseen.

        Ja tämä tunnettavuus on vikana myös Piin numerosarjassa. Vaikka sarja on satunnainen, se on myös tunnettu helkutin pitkälle ja siksi se soveltuu huonosti salausavaimien luontiin.

        Tämä tunnettavuus on johtanut kotimatemaatikot järjettömiin väitteisiin saakka: "Satunnaislukusarja ei lakannut olemasta satunnainen tultuaan painetuksi paperille, mutta se lakkasi olemasta satunnainen kun sitä käytettiin toistuvasti."
        Tuota ajattelun kristallinkirkasta helmeä kannattaa lukea toisenkin kerran. Kyllä nauratti.

        Eiköhän tämä ollut tässä.

        Pyydän myös palstalta anteeksi sitä, että pahimmat perskärpäset näyttävät seuranneen minua tälle palstalle saakka ja häiriköivät nyt täällä.

        Kerroin juuri Talousrikospalstalla, että olen joutunut pahoittelemaan heidän moraalitonta käytöstään. Tätä palstaa käytettiin väärin eikä keskustelijoilla ollut intressiä siitä, miten totuus oikeasti on.


      • Lautapäämies
        jup jap kirjoitti:

        Tuolla "opiskelijapoikien" keskustelupalstalla on useammaltakin alalta tämän hetken huippumatemaatikkoja. Tuo kommentti kertoo sinun tasosi aika oivallisesti.

        Perhaps he's thinking of the article "A study on the randomness of the digits of $\pi$" by Shu-Ju Tu and Ephraim Fischbach. Does anyone know this article?

        Luokkasinko sinua vai nussitko taas nikin? Ehkä lärväisin liian yleistävästi opiskelijapojista, mutta tuota artikkelia siellä vain kyseltiin ja keskustelussa oli muutama sana salakirjoitusavaimista.

        Ei tämä nyt ihan kirjallisuusviitteen tasoinen viite ole.

        Ystävyydellä.


      • jup jap
        Lautapäämies kirjoitti:

        Perhaps he's thinking of the article "A study on the randomness of the digits of $\pi$" by Shu-Ju Tu and Ephraim Fischbach. Does anyone know this article?

        Luokkasinko sinua vai nussitko taas nikin? Ehkä lärväisin liian yleistävästi opiskelijapojista, mutta tuota artikkelia siellä vain kyseltiin ja keskustelussa oli muutama sana salakirjoitusavaimista.

        Ei tämä nyt ihan kirjallisuusviitteen tasoinen viite ole.

        Ystävyydellä.

        Et loukannut, totesin vain, millä tasolla sinä näpertelet.


    • Kirjaudu sisään

      Ettei kukaan nyt todellakaan uskoisi tuota avausta sellaisenaan, niin tarkennetaan mitä professori sanoo. Prof. Fischbach kertoo, että suoraan sanottuna mikään algoritmi ei koskaan tuota aidosti satunnaisia lukuja. Koska piin kaava on ennalta määritelty ja kiinteä, satunnaislukugeneraattorin tuotos voidaan algoritmin pohjalta teoriassa ennustaa.

      Avaaja ajanee takaa sitä, että piin yksin kappalein tarkastellut numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tämä varmasti pitää paikkansa silloin, kun tarkastellaan erittäin lyhyitä kahden luvun lukusarjoja. Sama pätee lähes mihin tahansa kahden luvun lukusarjaan, ja asiaa voi testata yksinkertaisesti guuglaamalla.

      Avaaja voi kuitenkin samalla mielessään pohtia sitä, miten seuraavat piistä otetut lukusarjat 1 - 6 täyttävät satunnaisuvun määritelmän. Lukusarjat 1 - 6: 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890.

      • Kalajakaantuma

        Hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina (joskin harvoin) myös erikoisen näköisiä lukuja. Siinä mielessä tallaisten numerosarjojen esiintyminen ei vielä todista mitään PIn desimaalien satunnaisuudesta. Vain jos sama sarja toistuu usein, niin se tuntuu epäilyttävältä.

        Tarkastellaan vaikkapa numerosarjaa, missä on 10 kpl 7-numeroa. Todennäköisyys sille, että vuorossa oleva ryhmä on tätä muotoa, on 10^{-10}, kun otetaan peräkkäisiä 10 numeron ryhmiä. Silloin seuraavaan numeroiden 7777777777 esiintymään pitäisi ottaa keskimäärin 10^10 otosta.

        Todennäköisyys, sille että seuraava 10 numeron sarja ei ole muotoa 7777777777 on
        1 - 1/10^10 Jos otetaan 10^10 sarjaa, niin todennäisyys sille että siinä ei esiinny yhtään 10 seitsikon sarjaa on (1 - 1/10^10)^(10^10), joka on likimäärin exp(-1) = 0.368. Todennäköisyys sille, että 10^10 pituisessa otoksessa esiintyy tarkalleen k kpl 10 seitsikon sarjaa on exp(-1) / k! (Poisson-jakaantuma). Niinpä todennäköisyys sille, että näin monessa otoksessa esiintyy ainakin kolme 10 seitsikon sarjaa on

        1 - exp(-1)(1 1 1/2) = 0.08.


      • R N G
        Kalajakaantuma kirjoitti:

        Hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina (joskin harvoin) myös erikoisen näköisiä lukuja. Siinä mielessä tallaisten numerosarjojen esiintyminen ei vielä todista mitään PIn desimaalien satunnaisuudesta. Vain jos sama sarja toistuu usein, niin se tuntuu epäilyttävältä.

        Tarkastellaan vaikkapa numerosarjaa, missä on 10 kpl 7-numeroa. Todennäköisyys sille, että vuorossa oleva ryhmä on tätä muotoa, on 10^{-10}, kun otetaan peräkkäisiä 10 numeron ryhmiä. Silloin seuraavaan numeroiden 7777777777 esiintymään pitäisi ottaa keskimäärin 10^10 otosta.

        Todennäköisyys, sille että seuraava 10 numeron sarja ei ole muotoa 7777777777 on
        1 - 1/10^10 Jos otetaan 10^10 sarjaa, niin todennäisyys sille että siinä ei esiinny yhtään 10 seitsikon sarjaa on (1 - 1/10^10)^(10^10), joka on likimäärin exp(-1) = 0.368. Todennäköisyys sille, että 10^10 pituisessa otoksessa esiintyy tarkalleen k kpl 10 seitsikon sarjaa on exp(-1) / k! (Poisson-jakaantuma). Niinpä todennäköisyys sille, että näin monessa otoksessa esiintyy ainakin kolme 10 seitsikon sarjaa on

        1 - exp(-1)(1 1 1/2) = 0.08.

        Väität, että hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina myös erikoisen näköisiä lukuja.

        Mihin perustat väitteesi, koska väitteesi ei kuulosta lainkaan uskottavalta?

        Yritä esittää ajatustasi vaikkapa Itechlabsille. Hehän voivat ajaa piistä ja varsinkin esitetyistä laukusarjoista DieHard-testit.

        http://www.itechlabs.com.au/pages/rngtesting.html

        Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi.

        Ellet pysty perustelemaan väitettäsi, se voidaan jättää täysin omaan arvoonsa.


      • Ohjelmoitsija
        R N G kirjoitti:

        Väität, että hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina myös erikoisen näköisiä lukuja.

        Mihin perustat väitteesi, koska väitteesi ei kuulosta lainkaan uskottavalta?

        Yritä esittää ajatustasi vaikkapa Itechlabsille. Hehän voivat ajaa piistä ja varsinkin esitetyistä laukusarjoista DieHard-testit.

        http://www.itechlabs.com.au/pages/rngtesting.html

        Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi.

        Ellet pysty perustelemaan väitettäsi, se voidaan jättää täysin omaan arvoonsa.

        "Väität, että hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina myös erikoisen näköisiä lukuja.

        Mihin perustat väitteesi, koska väitteesi ei kuulosta lainkaan uskottavalta?"

        Jos satunnaislukugeneraattori ei lainkaan kykenisi tuottamaan esim. kymmentä samaa numeroa peräjälkeen, voisi yhdeksän saman numeron jälkeen tietää varmasti mikä seuraava ei ainakaan ole. Sehän turmelisi koko satunnaisuuden idean.


        Ohjelmointikielien satunnaislukufunktiot eivät muuten ole aina kovin kummoisia. Tein kerran harrastusmeielessä ohjelman (C ), joka vertaili eri lajittelumenetelmiä graafisesti niin että lajittelun eteneminen oli nähtävissä: Aluksi lajiteltava aineisto (satunnaislukugeneraattorilta saatu) oli hajallaan olevina pisteinä kuvaruudussa ja sitten lajittelun edetessä pisteet vaeltelivat algoritmin mukaisesti kunnes asettuivat kuvaruudun lävistäjäsuoraksi. Yllättäen tuo lävistäjä ei ollutkaan suora vaan siinä oli keskipaikkeilla selvä kulma. Kun tein toisista satunnaisluvuista hakutaulukon, jonka läpi ajoin satunnaislukugenerattorin antamat arvot, tuo kulma hävisi ja lävistäjästä tuli suora.


      • Dilbert
        Ohjelmoitsija kirjoitti:

        "Väität, että hyvä satunnaislukugeneraattori tuottaa aina myös erikoisen näköisiä lukuja.

        Mihin perustat väitteesi, koska väitteesi ei kuulosta lainkaan uskottavalta?"

        Jos satunnaislukugeneraattori ei lainkaan kykenisi tuottamaan esim. kymmentä samaa numeroa peräjälkeen, voisi yhdeksän saman numeron jälkeen tietää varmasti mikä seuraava ei ainakaan ole. Sehän turmelisi koko satunnaisuuden idean.


        Ohjelmointikielien satunnaislukufunktiot eivät muuten ole aina kovin kummoisia. Tein kerran harrastusmeielessä ohjelman (C ), joka vertaili eri lajittelumenetelmiä graafisesti niin että lajittelun eteneminen oli nähtävissä: Aluksi lajiteltava aineisto (satunnaislukugeneraattorilta saatu) oli hajallaan olevina pisteinä kuvaruudussa ja sitten lajittelun edetessä pisteet vaeltelivat algoritmin mukaisesti kunnes asettuivat kuvaruudun lävistäjäsuoraksi. Yllättäen tuo lävistäjä ei ollutkaan suora vaan siinä oli keskipaikkeilla selvä kulma. Kun tein toisista satunnaisluvuista hakutaulukon, jonka läpi ajoin satunnaislukugenerattorin antamat arvot, tuo kulma hävisi ja lävistäjästä tuli suora.

        "Jos satunnaislukugeneraattori ei lainkaan kykenisi tuottamaan esim. kymmentä samaa numeroa peräjälkeen, voisi yhdeksän saman numeron jälkeen tietää varmasti mikä seuraava ei ainakaan ole. Sehän turmelisi koko satunnaisuuden idean."

        Ymmärrän toki ajamasi periaatteen. Mutta jos satunnaislukugeneraattori tuottaa sertfioinnissa hyväksytyn maksimilukumäärän (n) sijaan (n 1) kappaletta samoja numeroita peräjälkeen, RNG Diehard-testi tietenkin hylkää generaattorin. Jokainen voi itse ajatella, mikä voisi olla sopivaksi säädetty lukumäärä (n) vai olisiko myös (n) aina satunnainen sekin. Jos generaattori todellakin tuottaisi vaikkapa kymmenen samaa lukua peräkkäin, generaattori varmuudella löytyy roskakorista.

        Uskoisitko ja pitäisitkö linkissä DIlbertin käyttämää satunnaislukugeneraattoria luotettavana? Kyseessä on sentään vain kuusi samaa numeroa.

        http://search.dilbert.com/comic/Tour Of Accounting


      • Ohjelmoitsija
        Dilbert kirjoitti:

        "Jos satunnaislukugeneraattori ei lainkaan kykenisi tuottamaan esim. kymmentä samaa numeroa peräjälkeen, voisi yhdeksän saman numeron jälkeen tietää varmasti mikä seuraava ei ainakaan ole. Sehän turmelisi koko satunnaisuuden idean."

        Ymmärrän toki ajamasi periaatteen. Mutta jos satunnaislukugeneraattori tuottaa sertfioinnissa hyväksytyn maksimilukumäärän (n) sijaan (n 1) kappaletta samoja numeroita peräjälkeen, RNG Diehard-testi tietenkin hylkää generaattorin. Jokainen voi itse ajatella, mikä voisi olla sopivaksi säädetty lukumäärä (n) vai olisiko myös (n) aina satunnainen sekin. Jos generaattori todellakin tuottaisi vaikkapa kymmenen samaa lukua peräkkäin, generaattori varmuudella löytyy roskakorista.

        Uskoisitko ja pitäisitkö linkissä DIlbertin käyttämää satunnaislukugeneraattoria luotettavana? Kyseessä on sentään vain kuusi samaa numeroa.

        http://search.dilbert.com/comic/Tour Of Accounting

        "Uskoisitko ja pitäisitkö linkissä DIlbertin käyttämää satunnaislukugeneraattoria luotettavana? Kyseessä on sentään vain kuusi samaa numeroa."

        Hankala juttu. Kuusi samaa numeroa peräkkkäin saattaa olla merkki generaattorin viasta mutta toisaalta tiedetään että hyvä generaattori nimen omaan tekee sen joskus. Jos tulisi kuusi samaa, ei kai olisi muuta vaihtoehtoa kuin ajaa generaattoria todella kauan sen varmistamiseksi että se tosiaan on vain joskus. Se taas saattaisi olla käytännössä mahdotonta niin että ainut keino olisi turvautua toiseen generaattoriin, joka ei ainakaan niin ilmeisiä säännönmukaisuuksia tuota.

        DIlbertiä en saanut auki joten en osaa sitä kommentoida.

        Käytännössä kun satunnaislukuja tarvitsee, on jollakin lailla tukevampi olo kun tietää algoritmista jotakin. Sellainen generaattori esim. tuntuu jotensakin käyttökelpoiselta, jonka pohjalla on joku hyvä hash funktio tms. ja joka kerää entropiaa ympäristöstään (tietokoneessa esim. keskeytyksistä, hiiren liikkeistä, kellonajasta yms.).


      • Sääli, ellet saa tuo
        Ohjelmoitsija kirjoitti:

        "Uskoisitko ja pitäisitkö linkissä DIlbertin käyttämää satunnaislukugeneraattoria luotettavana? Kyseessä on sentään vain kuusi samaa numeroa."

        Hankala juttu. Kuusi samaa numeroa peräkkkäin saattaa olla merkki generaattorin viasta mutta toisaalta tiedetään että hyvä generaattori nimen omaan tekee sen joskus. Jos tulisi kuusi samaa, ei kai olisi muuta vaihtoehtoa kuin ajaa generaattoria todella kauan sen varmistamiseksi että se tosiaan on vain joskus. Se taas saattaisi olla käytännössä mahdotonta niin että ainut keino olisi turvautua toiseen generaattoriin, joka ei ainakaan niin ilmeisiä säännönmukaisuuksia tuota.

        DIlbertiä en saanut auki joten en osaa sitä kommentoida.

        Käytännössä kun satunnaislukuja tarvitsee, on jollakin lailla tukevampi olo kun tietää algoritmista jotakin. Sellainen generaattori esim. tuntuu jotensakin käyttökelpoiselta, jonka pohjalla on joku hyvä hash funktio tms. ja joka kerää entropiaa ympäristöstään (tietokoneessa esim. keskeytyksistä, hiiren liikkeistä, kellonajasta yms.).

        http://dilbert.com/strips/comic/2001-10-25/

        Sääli, ellet saa tuotakaan linkkiä auki...

        Sanot: Kuusi samaa numeroa peräkkkäin saattaa olla merkki generaattorin viasta mutta toisaalta tiedetään että hyvä generaattori nimen omaan tekee sen joskus.

        Epäilet siis mahdollista generaattorin vikaa jo kuuden peräkkäisen saman numeron jälkeen. OK. Alkuperäisessä tekstissäni kerroin kuitenkin 12 peräkkäisestä samasta numerosta, jotka on todellakin otettu piistä. En tyytyisi silloin enää puhumaan mahdollisesta viasta, vaan absoluuttisen varmasta viasta tai totaalisesta soveltumattomuudesta. Yksikään sertifioitu RNG ei voi tuottaa tuollaisia sarjoja.


      • jymmärrä en
        Sääli, ellet saa tuo kirjoitti:

        http://dilbert.com/strips/comic/2001-10-25/

        Sääli, ellet saa tuotakaan linkkiä auki...

        Sanot: Kuusi samaa numeroa peräkkkäin saattaa olla merkki generaattorin viasta mutta toisaalta tiedetään että hyvä generaattori nimen omaan tekee sen joskus.

        Epäilet siis mahdollista generaattorin vikaa jo kuuden peräkkäisen saman numeron jälkeen. OK. Alkuperäisessä tekstissäni kerroin kuitenkin 12 peräkkäisestä samasta numerosta, jotka on todellakin otettu piistä. En tyytyisi silloin enää puhumaan mahdollisesta viasta, vaan absoluuttisen varmasta viasta tai totaalisesta soveltumattomuudesta. Yksikään sertifioitu RNG ei voi tuottaa tuollaisia sarjoja.

        "Yksikään sertifioitu RNG ei voi tuottaa tuollaisia sarjoja. "

        Perusteletko miksi ei?


      • 12 samaa
        jymmärrä en kirjoitti:

        "Yksikään sertifioitu RNG ei voi tuottaa tuollaisia sarjoja. "

        Perusteletko miksi ei?

        Siemenet tulee ottaa parhaiten entropisesta lähteestä.

        Siemenen tulee olla 32-bittinen tai vastaava luku. Siemeniä saadaan 4.294.967.296 kpl eli reilut 4 miljardia.

        Suunnitellaan jakso. Mitä pitempi jakso, sen vahvempi algoritmi.

        Syötetään siemen 32-bittiseen raakanumeroiden generaattoriin.

        Skaalataan raakanumero halutuksi.

        Tarkastetaan, että peesausta ei voida tehdä.

        Kaikkien noiden tarkastus kuuluu sertifiointiin ja verifiointiin.

        Siemeniä on 32-bittisessä järjestelmässä yli neljä mijardia. Yksi oleellisin asia on re-seeding eli siemenen tarkastus. Jos siemeneksi saadaan sama siemen, ohjelma hylätään rajojen ylityttyä. Samalla siemenellä on mahdollisuus saada virheellisiä tuloksia.


      • 128 byte
        12 samaa kirjoitti:

        Siemenet tulee ottaa parhaiten entropisesta lähteestä.

        Siemenen tulee olla 32-bittinen tai vastaava luku. Siemeniä saadaan 4.294.967.296 kpl eli reilut 4 miljardia.

        Suunnitellaan jakso. Mitä pitempi jakso, sen vahvempi algoritmi.

        Syötetään siemen 32-bittiseen raakanumeroiden generaattoriin.

        Skaalataan raakanumero halutuksi.

        Tarkastetaan, että peesausta ei voida tehdä.

        Kaikkien noiden tarkastus kuuluu sertifiointiin ja verifiointiin.

        Siemeniä on 32-bittisessä järjestelmässä yli neljä mijardia. Yksi oleellisin asia on re-seeding eli siemenen tarkastus. Jos siemeneksi saadaan sama siemen, ohjelma hylätään rajojen ylityttyä. Samalla siemenellä on mahdollisuus saada virheellisiä tuloksia.

        Tuon uudelleensiemennyksen ( :D ) eli siemenen vaihdon voi tehdä myös automaattisesti joko oman algoritminsa mukaan tai DRBG:n mukaan. Silloin varsinainen generaattori vaihtaa siemenen tietyin epämääräisin väliajoin.

        TRNG-laitteissa on sisäänrakennettu tilan tarkistus. Oikein suunnitellut ohjelmat sisältävät sekä jatkuvan sisään-rakennetun varmistuslaskennan että vastaavan laskennan käynnistettäessä.

        Mikään ei estä käyttämästä 128-bittistä siementä ja generaattoria (3.40 × 1038 bittiä).

        http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-90/SP800-90revised_March2007.pdf

        http://www.idquantique.com/true-random-number-generator/products-overview.html


      • jymmärrä en
        12 samaa kirjoitti:

        Siemenet tulee ottaa parhaiten entropisesta lähteestä.

        Siemenen tulee olla 32-bittinen tai vastaava luku. Siemeniä saadaan 4.294.967.296 kpl eli reilut 4 miljardia.

        Suunnitellaan jakso. Mitä pitempi jakso, sen vahvempi algoritmi.

        Syötetään siemen 32-bittiseen raakanumeroiden generaattoriin.

        Skaalataan raakanumero halutuksi.

        Tarkastetaan, että peesausta ei voida tehdä.

        Kaikkien noiden tarkastus kuuluu sertifiointiin ja verifiointiin.

        Siemeniä on 32-bittisessä järjestelmässä yli neljä mijardia. Yksi oleellisin asia on re-seeding eli siemenen tarkastus. Jos siemeneksi saadaan sama siemen, ohjelma hylätään rajojen ylityttyä. Samalla siemenellä on mahdollisuus saada virheellisiä tuloksia.

        Mutta eikö tämä kulminoidu nyt käytetyn siemenen pituuteen eikä varsinaisesti itse algoritmiin? Siis vaatimus nousee käytetystä sananpituudesta.

        Lueskelen noi linkit myöhemmin keretessäni.


      • Bank Account
        jymmärrä en kirjoitti:

        Mutta eikö tämä kulminoidu nyt käytetyn siemenen pituuteen eikä varsinaisesti itse algoritmiin? Siis vaatimus nousee käytetystä sananpituudesta.

        Lueskelen noi linkit myöhemmin keretessäni.

        Kyllä, olet suurimmaksi osaksi oikeassa.

        Yksikään bittisarjan yksittäinen bitti ei saa olla ennustettavissa, bittien pitää olla tasaisesti jakautuneita ja riippumattomia bittisarjan muista biteistä. Muulla tavoin ei voida saavuttaa täydellistä entropiaa eli täydellistä epäjärjestystä. Minimientropia on sama kuin satunnaismuuttujan epävarmuuden pahin tapaus, ts. edetään rimaa hipoen.

        Jos siemenluvun entropia on puutteellinen, generaattorista tulee auttamatta heikko. Generaattoria voidaan vahvistaa käyttämällä raakanumeroiden generaattorissa usempia algoritmeja, skaalauksen ohjelmoinnilla, käyttämällä lisäbittejä/informaatiota, noncea ja tietenkin käyttämällä useita, vaihtuvia siemenlukulähteitä.

        Generaattorin vahvuus kulminoituu pitkälle juuri tuohon siemenlukuun: mitä pidempi siemenluku, sen vahvempi generaattori.

        Heikkokin generaattori ja lyhyet siemenluvut voivat toki tuottaa näennäisesti "hyviä" ja satunnaisia lukuja. Vahvuus ja hyvyys ovat siinä mielessä hieman eri asiat. Heikon generaattorin koodit on murrettavissa, purettavissa ja kopioitavissa. Salauksessa siemenluvun pitää olla vähintään yhtä pitkä kuin haluttu luku.

        Mutta kuten sanottua, siemenlukua voidaan vahvistaa noncella tai personoidulla bittijonolla. Jos raakalukugeneraattori ja skaalaus käyttävät molemmat aina yhtä ja samaa algoritmiä, siemenluvun tunteminen tarkoittaa generaattorin antaman tuloksen tuntemista.


    • Indiana Jones
      • filosorv

        Eiköhän π, siis pii, ole mittauksen tulos. Jos olette unohtaneet, se on geometrian
        suhdeluku joka tarkoittaa ympyrän kehän pituuden suhdetta saman ympyrän
        halkaisijan pituuteen. Ja koska se on mittauksen tulos, se ei koskaan voi olla aina sama.
        Ei tarvitse kuin mennä sorvin eteen ja valmistaa tosimitaltaan saman halkaisijan
        kokoisia tapin tai akselin pätkiä, kaikki ovat aina halkaisijaltaan eri mittaisija.
        Eihän piin arvoa saada millään hemmetin generaattorilla!


      • Sorvataan
        filosorv kirjoitti:

        Eiköhän π, siis pii, ole mittauksen tulos. Jos olette unohtaneet, se on geometrian
        suhdeluku joka tarkoittaa ympyrän kehän pituuden suhdetta saman ympyrän
        halkaisijan pituuteen. Ja koska se on mittauksen tulos, se ei koskaan voi olla aina sama.
        Ei tarvitse kuin mennä sorvin eteen ja valmistaa tosimitaltaan saman halkaisijan
        kokoisia tapin tai akselin pätkiä, kaikki ovat aina halkaisijaltaan eri mittaisija.
        Eihän piin arvoa saada millään hemmetin generaattorilla!

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pii_(vakio)

        Tuossa olisi sinulle yksi paikka aloittaa tutustuminen aiheeseen.


      • Pii vaihtelee

    • autoditantttti

      Eli kooste, mihinkään ei ole tultu samoja mielipiteitä väitteitä jne
      Ei tietysti piin arvo ole" puhtaasti satunnainen"
      SE ON AINA SAMA

      • Se on aina sama

        Näin on. Avaajalla oli varmasti käynyt ajatuskatkos tai hän ei vaan osannut ilmaista itseään termillä "puhtaasti satunnainen".

        Piin arvo on esimerkiksi 10-kantaisessa järjestelmässä aina sama. Numerot järjestyvät aina yhteen ja samaan järjestykseen 3,1415926...

        Avaaja tarkoitti ilmeisesti sitä, että piin yksin kappalein tarkastellut numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tämä varmasti pitää paikkansa silloin, kun tarkastellaan lyhyitä kahden luvun tai vastaavia lukusarjoja. Piin tunnettuus on vielä asia erikseen.


      • onnea matkaan, guru
        Se on aina sama kirjoitti:

        Näin on. Avaajalla oli varmasti käynyt ajatuskatkos tai hän ei vaan osannut ilmaista itseään termillä "puhtaasti satunnainen".

        Piin arvo on esimerkiksi 10-kantaisessa järjestelmässä aina sama. Numerot järjestyvät aina yhteen ja samaan järjestykseen 3,1415926...

        Avaaja tarkoitti ilmeisesti sitä, että piin yksin kappalein tarkastellut numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tämä varmasti pitää paikkansa silloin, kun tarkastellaan lyhyitä kahden luvun tai vastaavia lukusarjoja. Piin tunnettuus on vielä asia erikseen.

        "Avaaja tarkoitti ilmeisesti sitä, että piin yksin kappalein tarkastellut numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tämä varmasti pitää paikkansa silloin, kun tarkastellaan lyhyitä kahden luvun tai vastaavia lukusarjoja"

        "Varmasti"? Olet todistanut jotain, mikä ansaitsee tulla julkaistuksi.


      • P(A)
        onnea matkaan, guru kirjoitti:

        "Avaaja tarkoitti ilmeisesti sitä, että piin yksin kappalein tarkastellut numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti. Tämä varmasti pitää paikkansa silloin, kun tarkastellaan lyhyitä kahden luvun tai vastaavia lukusarjoja"

        "Varmasti"? Olet todistanut jotain, mikä ansaitsee tulla julkaistuksi.

        En tietääkseni ole todistanut mitään. Onko joku muu, en tiedä. Tästä taisikin tulla suomen kielen väittely. Suomen kielessä sanonta "tämä varmasti pitää paikkansa" pitää automaattisesti sisällään epäilyksen. Suomen kielessä sanonta "tämä pitää paikkansa varmasti" ei pidä sisällään epäiystä.

        Mihin kuitenkin perustan väitteeni?

        Esimerkkinä, mikä numero seuraa piin sisältämää numeroa 7?

        Arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan. Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti. Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista. Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1.

        Sama ilmiö toistuu jokaisen yksittäisen numeron osalta samanlaisena.

        Mitä pidemmäksi piin lukusarja rakennetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä arvaaja saa etua siitä, että tunnistaa numerosarjan. SIlloin todennäköisyys P(B) > 0,1.

        Avaaja väittää, että räät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu.

        Tämä ei ole normaaliuden todistelua tai perustelua.


      • o m guru
        P(A) kirjoitti:

        En tietääkseni ole todistanut mitään. Onko joku muu, en tiedä. Tästä taisikin tulla suomen kielen väittely. Suomen kielessä sanonta "tämä varmasti pitää paikkansa" pitää automaattisesti sisällään epäilyksen. Suomen kielessä sanonta "tämä pitää paikkansa varmasti" ei pidä sisällään epäiystä.

        Mihin kuitenkin perustan väitteeni?

        Esimerkkinä, mikä numero seuraa piin sisältämää numeroa 7?

        Arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan. Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti. Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista. Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1.

        Sama ilmiö toistuu jokaisen yksittäisen numeron osalta samanlaisena.

        Mitä pidemmäksi piin lukusarja rakennetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä arvaaja saa etua siitä, että tunnistaa numerosarjan. SIlloin todennäköisyys P(B) > 0,1.

        Avaaja väittää, että räät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu.

        Tämä ei ole normaaliuden todistelua tai perustelua.

        Semanttinen analyysisi menee valitettavasti pieleen. Varmasti on varmasti.

        "Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti. Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista. Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1."

        Et voi Excelistä "katsomalla" todistaa mitään. Voit sanoa, että "näyttää olevan näin ja näin", mutta on absurdia väittää excelin kurkkimista todistukseksi.

        "Tämä ei ole normaaliuden todistelua tai perustelua. "

        Kyllä se on.


      • ???????????????????
        o m guru kirjoitti:

        Semanttinen analyysisi menee valitettavasti pieleen. Varmasti on varmasti.

        "Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti. Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista. Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1."

        Et voi Excelistä "katsomalla" todistaa mitään. Voit sanoa, että "näyttää olevan näin ja näin", mutta on absurdia väittää excelin kurkkimista todistukseksi.

        "Tämä ei ole normaaliuden todistelua tai perustelua. "

        Kyllä se on.

        Ilmeisesti äidinkielesi ei ole suomi. Sanoin, että en tietääkseni ole todistanut mitään, en edes yrittänyt todistaa enkä tule yrittämään. Minä väitin ja arvailin sitä, mitä avauksen tekijä on tarkoittanut. Miksi minun pitäisi todistaa noita väitteitäni? Joku matemaatikko on sen varmasti jo tehnyt aikoja sitten, jos se on ollut hänelle tärkeää.

        Et ole sanonut vielä mitään, vaikka sanat näyttävät olevan suomea. Sano ihan reippaasti vaan, ei sinun tarvitse pelätä.

        Katsotaan, mitä sanot uusimmasta väitteestäni, tuntuuko se miellyttävämmältä sinulle:

        Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, numerot 3 ja 4 seuraavat aina numeroa 7 todennäköisemmin kuin muut numerot. Todennäköisyys väitteelleni ja numeroille 3 ja 4 on: P(3) P(4) >0,3.


      • o m guru
        ??????????????????? kirjoitti:

        Ilmeisesti äidinkielesi ei ole suomi. Sanoin, että en tietääkseni ole todistanut mitään, en edes yrittänyt todistaa enkä tule yrittämään. Minä väitin ja arvailin sitä, mitä avauksen tekijä on tarkoittanut. Miksi minun pitäisi todistaa noita väitteitäni? Joku matemaatikko on sen varmasti jo tehnyt aikoja sitten, jos se on ollut hänelle tärkeää.

        Et ole sanonut vielä mitään, vaikka sanat näyttävät olevan suomea. Sano ihan reippaasti vaan, ei sinun tarvitse pelätä.

        Katsotaan, mitä sanot uusimmasta väitteestäni, tuntuuko se miellyttävämmältä sinulle:

        Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, numerot 3 ja 4 seuraavat aina numeroa 7 todennäköisemmin kuin muut numerot. Todennäköisyys väitteelleni ja numeroille 3 ja 4 on: P(3) P(4) >0,3.

        Sinulla selvästikään ei ole kykyä keskustella asiasta matemaattisesti täsmällisellä tavalla, joten tätä keskustelua on turha pitkittää.

        Voit halutessasi taputtaa itseäsi olkapäihin (kukaan muu sitä tuskin tekisikään).


      • o m guru
        o m guru kirjoitti:

        Sinulla selvästikään ei ole kykyä keskustella asiasta matemaattisesti täsmällisellä tavalla, joten tätä keskustelua on turha pitkittää.

        Voit halutessasi taputtaa itseäsi olkapäihin (kukaan muu sitä tuskin tekisikään).

        > joten tätä keskustelua on turha pitkittää.

        Poistutko keskustelusta ilmaiseksi? Olisin yleensäksin aina valmis maksamaan siitä, että turhantärkeät ja kirjoitustaidottomat besserwisser-paskahousut pysyisivät poissa keskusteluista. Mitään et pystynyt taaskaan sanomaan itse asiasta - tyypillinen ala-asteen matematiikan opettaja.


      • 12211221
        o m guru kirjoitti:

        > joten tätä keskustelua on turha pitkittää.

        Poistutko keskustelusta ilmaiseksi? Olisin yleensäksin aina valmis maksamaan siitä, että turhantärkeät ja kirjoitustaidottomat besserwisser-paskahousut pysyisivät poissa keskusteluista. Mitään et pystynyt taaskaan sanomaan itse asiasta - tyypillinen ala-asteen matematiikan opettaja.

        Voit pysyä keskusteluista pois ihan ilmaiseksikin, itsellensä on turha maksaa


      • o m guru
        12211221 kirjoitti:

        Voit pysyä keskusteluista pois ihan ilmaiseksikin, itsellensä on turha maksaa

        Vajaan pari viikkoa asiaasi mietit ja tuon aivopierun oksensit sitten näytölle.

        Mitäs muuta sitä voi ala-asteen matematiikan opettajalta odottaa.


      • ala-asteen ope
        P(A) kirjoitti:

        En tietääkseni ole todistanut mitään. Onko joku muu, en tiedä. Tästä taisikin tulla suomen kielen väittely. Suomen kielessä sanonta "tämä varmasti pitää paikkansa" pitää automaattisesti sisällään epäilyksen. Suomen kielessä sanonta "tämä pitää paikkansa varmasti" ei pidä sisällään epäiystä.

        Mihin kuitenkin perustan väitteeni?

        Esimerkkinä, mikä numero seuraa piin sisältämää numeroa 7?

        Arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan. Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti. Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista. Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1.

        Sama ilmiö toistuu jokaisen yksittäisen numeron osalta samanlaisena.

        Mitä pidemmäksi piin lukusarja rakennetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä arvaaja saa etua siitä, että tunnistaa numerosarjan. SIlloin todennäköisyys P(B) > 0,1.

        Avaaja väittää, että räät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu.

        Tämä ei ole normaaliuden todistelua tai perustelua.

        Otetaan irrationaaliluku X. Jos mielivaltaisella n X:n n:nen desimaalin X_n jälkeinen numero on joku 0,...,9 jokainen todennäköisyydellä 0.1, niin X on normaali. Tämä tarkoittaa, että satunnaisesta desimaalista ei voida tehdä mitään kummempaa ennustetta seuraavasta desimaalista, vaan seuraava desimaali voi olla mikä tahansa numero nollasta ysiin, jokainen todennäköisyydellä 0.1.

        On avoin ongelma, onko pii normaali vai ei. Sitä ei tiedetä.

        "Esimerkkinä, mikä numero seuraa piin sisältämää numeroa 7?

        Arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan"

        Sinä väität, että jokaista seiskaa seuraa kaikki numerot? On ihan selvä asia, että seiskan jälkeen on tasan yksi numero. Ei siis osuta "idioottivarmasti oikeaan", väitteesi on absurdi ja osoittaa hyvin epätäsmällistä kielenkäyttöä.

        "Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti."

        Ei kun tätä ei tiedetä.

        "Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista."

        Sitä ei pysty tarkistamaan excelistä. Sinun pitäisi käydä läpi kaikki desimaalit. Muutama tuhat eka desimaalia ei todista mitään suuntaan eikä toiseen.

        "Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1."

        Tätä ei tiedetä.

        "Avaaja väittää, että räät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu."

        Tää on aivan puutaheinää. Ensinnäkin pitäisi määritellä, mitä tarkoitat satunnaisella. Jos luku on normaali, niin sen desimaaleja voidaan tietyssä, rajoitetussa mielessä pitää "satunnaisina". Voidaan myös rakentaa muunlaisia "rakenteellisia" satunnaisuusmittoja, kuten vaikkapa Kolmogorov-monimutkaisuus.

        Itse asiassa voidaan myös tutkia vaikkapa lukua 1/9=0.11111... ja sanoa, että jokainen desimaali on "satunnainen" - se vaan nyt sattuu olemaan todennäköisyydellä 1 ykkönen. Satunnaisuutta se on sekin.

        On myös oltava varovainen, kun puhutaan mielivaltaisesta desimaalista, koska ei ole olemassa tasajakaumaa luonnollisten lukujen yli.

        Jos meni aloittajalla puurot ja vellit sekaisin, niin et sinä kyllä kummemmaksi pistänyt.


      • 7-päinen lohikäärme
        ala-asteen ope kirjoitti:

        Otetaan irrationaaliluku X. Jos mielivaltaisella n X:n n:nen desimaalin X_n jälkeinen numero on joku 0,...,9 jokainen todennäköisyydellä 0.1, niin X on normaali. Tämä tarkoittaa, että satunnaisesta desimaalista ei voida tehdä mitään kummempaa ennustetta seuraavasta desimaalista, vaan seuraava desimaali voi olla mikä tahansa numero nollasta ysiin, jokainen todennäköisyydellä 0.1.

        On avoin ongelma, onko pii normaali vai ei. Sitä ei tiedetä.

        "Esimerkkinä, mikä numero seuraa piin sisältämää numeroa 7?

        Arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan"

        Sinä väität, että jokaista seiskaa seuraa kaikki numerot? On ihan selvä asia, että seiskan jälkeen on tasan yksi numero. Ei siis osuta "idioottivarmasti oikeaan", väitteesi on absurdi ja osoittaa hyvin epätäsmällistä kielenkäyttöä.

        "Ellei otantaa eli piin pituutta ole mitenkään rajoitettu, jokainen numero myös seuraa numeroa 7 yhtä todennäköisesti."

        Ei kun tätä ei tiedetä.

        "Tämän pystyy tarkastamaan halutessaan silmämääräisesti tai excelillä piin muutamasta tuhannesta ensimmäisestä desimaalista."

        Sitä ei pysty tarkistamaan excelistä. Sinun pitäisi käydä läpi kaikki desimaalit. Muutama tuhat eka desimaalia ei todista mitään suuntaan eikä toiseen.

        "Todennäköisyys jokaiselle numerolle on P(A) = 0,1."

        Tätä ei tiedetä.

        "Avaaja väittää, että räät ilmiöt ovat puhtaasti satunnaisia, esimerkiksi piin desimaalit tai lottoarvonnan tulokset. Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu."

        Tää on aivan puutaheinää. Ensinnäkin pitäisi määritellä, mitä tarkoitat satunnaisella. Jos luku on normaali, niin sen desimaaleja voidaan tietyssä, rajoitetussa mielessä pitää "satunnaisina". Voidaan myös rakentaa muunlaisia "rakenteellisia" satunnaisuusmittoja, kuten vaikkapa Kolmogorov-monimutkaisuus.

        Itse asiassa voidaan myös tutkia vaikkapa lukua 1/9=0.11111... ja sanoa, että jokainen desimaali on "satunnainen" - se vaan nyt sattuu olemaan todennäköisyydellä 1 ykkönen. Satunnaisuutta se on sekin.

        On myös oltava varovainen, kun puhutaan mielivaltaisesta desimaalista, koska ei ole olemassa tasajakaumaa luonnollisten lukujen yli.

        Jos meni aloittajalla puurot ja vellit sekaisin, niin et sinä kyllä kummemmaksi pistänyt.

        "Tämä tarkoittaa, että satunnaisesta desimaalista ei voida tehdä mitään kummempaa ennustetta seuraavasta desimaalista, vaan seuraava desimaali voi olla mikä tahansa numero nollasta ysiin, jokainen todennäköisyydellä 0.1. "

        Olen koko ajan ollut samaa mieltä, ja sen myöskin kertonut.

        "On avoin ongelma, onko pii normaali vai ei. Sitä ei tiedetä. "

        Me olemme tästäkin asiasta ihan samaa mieltä. Minähän myös sanoin, että kirjoitukseni ei ollut normaaliuden todistelua tai perustelua.

        "On ihan selvä asia, että seiskan jälkeen on tasan yksi numero. Ei siis osuta "idioottivarmasti oikeaan", väitteesi on absurdi ja osoittaa hyvin epätäsmällistä kielenkäyttöä.

        Väitteeni ei tietenkään ole absurdi. Numeron seitsemän jälkeen on tasan yksi numero, ja arvataanpa mitä tahansa numeroa, osutaan idioottivarmasti oikeaan. Jos haluat muuta väittää, niin osoita minulle piistä sellainen numero, joka ei "jostakin-kumman-syystä" koskaan esiinny numeron seitsemän jälkeen. Et pysty osoittamaan, vai? No, sitähän minäkin.

        "Ei kun tätä ei tiedetä."

        Kyllä tuo asia käytännössä tiedetään piin tunnetulta osalta eli reilun biljoonan (us. engl. triljoonan) ensimmäisen numeron osalta. On sanomattakin selvää, että piin tuntemattomalla osalla voi esiintyä sanasta sanaan koodattuna vaikkapa Linnan "Tuntematon sotilas", pyhä Raamattu tai vastaasi voi lentää vaikka tarujen seitsenpäinen lohikäärme. Mitä sitten?

        Numero seitsemän (7) esiintyy ensimmäisen 1,2 biljoonan desimaalin joukossa 119.999.740.505 kertaa. Laskennallinen todennäköisyys 0,1 on numerolle seitsemän käytännössä 0,09999978 eli äärimmäisen lähelle. Jokainen yksittäinen numero esiintyy piin tunnettujen desimaalien joukossa todennäköisyydellä 0,1, eikä siinä ole yhdenkään numeron osalta poikkeamia.

        Jos haluat löytää piistä Tuntemattoman sotilaan ja vedota koko ajan piin normaaliuteen tai ei-normaaliuteen, niin kyllä se sopii. Ei asia kyllä tuota jankkaamalla etene, lopeta silloin mieluummin se jankkaaminen. En minä lähde tarun lohikäärmettä piistä etsimään, voit etsiä sen ihan itse.

        "Sitä ei pysty tarkistamaan excelistä. Sinun pitäisi käydä läpi kaikki desimaalit. Muutama tuhat eka desimaalia ei todista mitään suuntaan eikä toiseen."

        Kuten sanoin, kyllä sitä pystyy VÄITTEENI MUKAAN SILMÄMÄÄRÄISESTI tarkastelemaan. Enkä puhu tuhannesta desimaalista, puhun yli biljoonasta desimaalista. Mutta milläs käyt läpi irrationaaliluvun kaikki desimaalit ja sinne piilotetun Tuntemattoman sotilaan? Et tietenkään millään. Yritätkö taas piiloutua sen asian taakse, jota kukaan koskaan ei ole voinut todistaa? Kyllä minä sen tiedän, usko jo. Mutta silmämääräisesti reilun biljoonan luvun osalta asia on selvä.

        "Tätä ei tiedetä."

        Kyllä tiedetään piin tunnetulta osalta. Siis reilun biljoonan ensimmäisen desimaalin osalta. Ja eteenpäin mennään koko ajan.

        "Tää on aivan puutaheinää."

        Tämä on sinun mielipiteesi. Piin desimaalit eivät tietenkään ole satunnaisia, koska ne asettuvat kaavansa mukaisesti deterministisesti aina yhteen ja samaan järjestykseen. Ilmiö ei siis ole satunnainen, mutta yksittäin käsiteltyinä tai lyhyinä lukusarjoina numerot seuraavat toisiaan satunnaisesti, ellei otantaa ole rajoitettu. Perustelut olen yllä jo esittänyt, etkä muuta pysty osoittamaan. Piin tunnetulta osalta numerot seuraavat odotettua todennäköisyyttään P(A) = 0,1.

        Jos haluat esittää OMAN asiasi konkreettisesti jossakin muussa muodossa, niin ole hyvä vaan. Sitä tässä ollaankin odoteltu - ilmeisesti koneesi on hidas käynnistymään. Määrittelet vaikkapa aluksi pitävästi satunnaisuuden, ja lähdet siitä sitten omaa teoriaasi rakentamaan. Heikosti olet tähän saakka omasn asiasi esittänyt.

        "Itse asiassa voidaan myös tutkia vaikkapa lukua 1/9=0.11111... ja sanoa, että jokainen desimaali on "satunnainen" - se vaan nyt sattuu olemaan todennäköisyydellä 1 ykkönen. Satunnaisuutta se on sekin."

        Satunnaisuutta se on sekin! Näin voi lapsellisuuttaan väittää vain alakoulun matematiikan opettaja.

        "Jos meni aloittajalla puurot ja vellit sekaisin, niin et sinä kyllä kummemmaksi pistänyt. "

        Tällä kertaa edes yritit perustella sanomaasi, siitä iso kiitos.

        Mitään uutta et kuitenkaan todellisuudessa saanut sanottua, mutta kovasti ilmeisesti yritit. Jos keksit jotakin uutta kommentoitavaa lohikäärmeen metsästykseltäsi, niin kerro se ihmeessä meille muillekin.


    • Varsinainen Einstein

      Voi märänny mitä jengiä.

      Ketjun aloittaja määrittelee piin seuraavasti: Ympyräkaaren suhde halkaisijaan.

      Jos käytetään ympyräkaari-termiä piin määrittämisessä, niin tulee TIETENKIN mainita täyden ympyrän asteluku, eli 360.

      Toisaalta piin voi määritellä: Ympyrän kehän suhde halkaisijaan.

      Asiasta voi ehkä jatkaa, kun perusteet on hallussa.

      • 1+1

        "Asiasta voi ehkä jatkaa, kun perusteet on hallussa. "

        Juu, ja siihen asti kun perusasiat eivät ole hallussa ei kannata edes kommentoida.


    • autoditantttti

      Voi kait sitä ainaki kysyä, vaikka keskustelupalstahan tämä .

    • 0.577215665

      Edellä on keskusteltu voiko satunnaislukugeeraattori antaa pitkähköjä saman luvun toistoja.
      Seuraavassa on pari kokeilua:

      1.

      /// 64-bit Tiny Mersenne Twister
      /// Original authors:
      /// Mutsuo Saito (Hiroshima University)
      /// Makoto Matsumoto (The University of Tokyo)
      /// http://www.math.sci.hiroshima-u.ac.jp/~m-mat/MT/emt.html

      Muodostettiin 2*10^9 kpl 8 hexa-luvun 0,1 ..., e, f sarjoja, jotka saatiin generaattorin antamien ulong-tyyppisten lukujen 4 ensimmäisestä bitistä. Näistä valittiin ne, joissa kaikki 8 hexa-lukua ovat samat. Saatiin seuraavat tulokset (jälkimmäinen luku on 8-sarjan järjestysnumero)

      99999999: at 62267888
      55555555: at 372820039
      33333333: at 713091551
      77777777: at 929378577
      dddddddd: at 1344010494
      cccccccc: at 1513387538
      bbbbbbbb: at 1589324907
      55555555: at 1732946051
      dddddddd: at 1845956897
      88888888: at 1997160760
      N = 10
      Tämäntyyppisten esiintymien lukumäärän keskiarvo on 2*10^9 / 16^7 = 7.45.

      2.

      /// MRG32k3a
      /// Multiple recursive random number generator by
      /// Pierre L'Ecuyer, Richard Simard, E. Jack Chen, W David Kelton:
      /// An object-oriented random-number package with many long streams and substreams
      /// Operations Research 2002 INFORMS 50, No 6. pp. 1073-1075.
      http://www.iro.umontreal.ca/~lecuyer/myftp/streams00/c /RngStream.cpp

      Muodostettiin satunnaisia lukuja 0...9 perusjonon double-luvuista väliltä [0,1) 9 numeron ryhmissä. Näistä valittiin ne, joilla kaikki 9 numeroa ovat samoja.
      Saatiin seuraavat esiintymät:

      222222222: at 98031497
      444444444: at 258822573
      999999999: at 363850503
      333333333: at 450378833
      111111111: at 610312156
      333333333: at 757743922
      999999999: at 882614506
      N = 7
      Tällaisten esiintymien lukumäärän keskiarvo on 10^9 / 10^8 = 10.

      • Sertifikaatti.

        Ensimmäinen lähteesi kertoo vapaasti suomennettuna siten, että Mersenne Twister on Monte-Carlo -simulaatio, eikä se ole turvallinen tai minkäänlaiseen salaukseen sopiva.

        Jos mielestäsi edelleen hyvälle satunnaislukugeneraattorille on ominaista antaa myös erikoisen näköisiä sarjoja, voit pitää vapaasti pitää mielipiteesi. Voit halutessasi ehdottaa "hyvää" Mersenne Twisteriä Nordealle, NATO:lle tai vaikka PAF:ille. En usko, että he hyväksyisivät sitä edes testikäyttöönsä.

        Yhdellekään oikeasti hyvälle, turvalliselle, murtamattomalle ja sertifioidulle satunnaislukugeneraattorille ei ole ominaista antaa erikoisen näköisiä sarjoja. Erikoisten sarjojen kokoa voidaan rajoittaa, niitä ei anneta muodostua lainkaan tai sellaiset leikataan pois. Hyvä RNG valvoo itse itseään, ja vaihtaa tarvittaessa siemenlukua algoritmiin tai DRBG:en perustuen.

        Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi.


      • Triljoonat kasaan
        Sertifikaatti. kirjoitti:

        Ensimmäinen lähteesi kertoo vapaasti suomennettuna siten, että Mersenne Twister on Monte-Carlo -simulaatio, eikä se ole turvallinen tai minkäänlaiseen salaukseen sopiva.

        Jos mielestäsi edelleen hyvälle satunnaislukugeneraattorille on ominaista antaa myös erikoisen näköisiä sarjoja, voit pitää vapaasti pitää mielipiteesi. Voit halutessasi ehdottaa "hyvää" Mersenne Twisteriä Nordealle, NATO:lle tai vaikka PAF:ille. En usko, että he hyväksyisivät sitä edes testikäyttöönsä.

        Yhdellekään oikeasti hyvälle, turvalliselle, murtamattomalle ja sertifioidulle satunnaislukugeneraattorille ei ole ominaista antaa erikoisen näköisiä sarjoja. Erikoisten sarjojen kokoa voidaan rajoittaa, niitä ei anneta muodostua lainkaan tai sellaiset leikataan pois. Hyvä RNG valvoo itse itseään, ja vaihtaa tarvittaessa siemenlukua algoritmiin tai DRBG:en perustuen.

        Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi.

        "Yhdellekään oikeasti hyvälle, turvalliselle, murtamattomalle ja sertifioidulle satunnaislukugeneraattorille ei ole ominaista antaa erikoisen näköisiä sarjoja."

        Yksittäisestä numerosarjasta on vaikeaa päätellä, onko se RNG:n tuottama numerosarja vai ei. Sen takia generaattorit testataan sovituilla säännöillä, ei tietenkään ainoastaan yhdellä numerolla.

        Tässä keskustelussa tietenkin pitäisi aluksi sopia, mitä on "erikoisen näköinen sarja". Sekä hyvä että huono RNG voivat antaa erikoisen näköisiä sarjoja: hyvän RNG:n haluttu ominaispiirre ei kuitenkaan ole se, että se antaa erikoisen näköisiä sarjoja. Huonon RNG:n ominaisuus kuitenkin saattaa olla se, että se antaa erikoisen näköisiä sarjoja.

        Jos erikoisen näköistä lukusarjaa kuvataan hyvän RNG:n osalta "virheeksi", hyvä RNG ei toista tekemiään virheitä. Huono RNG saattaa antaa ja ruveta toistamaan mitä tahansa lukusarjaa nopeastikin, jos ohjelmaan valittu jakso on liian lyhyt tai ohjelma on muuten vajavainen. Huonolla RNG:llä ja huonosti valitulla siemenluvulla generaattorin antamat satunnaisluvut voidaan ennustaa. Kärjistettynä sama siemenluku samassa algoritmissa antaa tietenkin aina saman lopputuloksen.

        "Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi. "

        Piistä ja sen laskukaavoista ei tietenkään koskaan olisi erinomaiseksi satunnaislukugeneraattoriksi/lähteeksi deterministisyytensä vuoksi. Päättymättömyytensä vuoksi piillä lukuna on kuitenkin omat ominaisuutensa.

        Etsitään esimerkin vuoksi lukusarjoja:

        Lukusarja 111111 ----- sijainti piissä: 255,945 -- 2,645,268 -- 3,218,870 -- 4,657,555 -- 5,130,874 -- 5,425,806 -- 5,961,931 -- 6,653,783 -- 9,036,112
        (lukusarja toistuu 9 kertaa 10 miljoonan ensimmäisen piin desimaalin joukossa; laskennallinen tod. näk. 10 kertaa)

        Lukusarja 1111111 ----- sijainti piissä: 4,657,555 -- 42,408,103 -- 70,787,432 -- 87,389,489
        (lukusarja toistuu 4 kertaa 100 miljoonan ensimmäisen piin desimaalin joukossa; laskennallinen tod. näk. 10 kertaa)

        Lukusarja 11111111 ------ sijainti piissä: 159,090,113 -- 174,624,972 -- 199,394,968 -- 346,826,512 -- 415,314,990 -- 523,751,312 -- 551,046,147 -- 812,432,526 -- 812,432,527 -- 889,823,594 -- 951,791,405 -- 995,954,986
        (lukusarja 11111111 toistuu 12 kertaa miljardin ensimmäisen piin desimaalin joukossa; laskennallinen tod. näk. 10 kertaa)

        Lukusarja 111111111 ------ sijainti piissä 812,432,526
        (lukusarja 111111111 toistuu yhden kerran miljardin ensimmäisen piin desimaalin joukossa; laskennallinen tod. näk. 1 kerran)
        -
        -

        Lukusarja 111111111111 ------ sijainti 1,041,032,609,981.
        (laskennallinen tod. näk. 1 kerran/triljoona)

        Edellisen äärimmäisen suppean tarkastelun perusteella pii käyttäytyy satunnaislukugeneraattorin tavoin, vaikka se ei sitä ole.


      • Piiiip
        Sertifikaatti. kirjoitti:

        Ensimmäinen lähteesi kertoo vapaasti suomennettuna siten, että Mersenne Twister on Monte-Carlo -simulaatio, eikä se ole turvallinen tai minkäänlaiseen salaukseen sopiva.

        Jos mielestäsi edelleen hyvälle satunnaislukugeneraattorille on ominaista antaa myös erikoisen näköisiä sarjoja, voit pitää vapaasti pitää mielipiteesi. Voit halutessasi ehdottaa "hyvää" Mersenne Twisteriä Nordealle, NATO:lle tai vaikka PAF:ille. En usko, että he hyväksyisivät sitä edes testikäyttöönsä.

        Yhdellekään oikeasti hyvälle, turvalliselle, murtamattomalle ja sertifioidulle satunnaislukugeneraattorille ei ole ominaista antaa erikoisen näköisiä sarjoja. Erikoisten sarjojen kokoa voidaan rajoittaa, niitä ei anneta muodostua lainkaan tai sellaiset leikataan pois. Hyvä RNG valvoo itse itseään, ja vaihtaa tarvittaessa siemenlukua algoritmiin tai DRBG:en perustuen.

        Piistä otetut 12-numeroiset lukusarjat 777777777777, 999999999999, 111111111111, 888888888888, 666666666666 tai vaikkapa 01234567890 eivät varmuudella ole lukusarjoja, joita yksikään luotettava ja sertifioitu RNG tuottaisi.

        Tässä on nyt kysymys kahdesta eri asiasta. Matemaattisesti täydellinen satunnaislukugeneraattori antaa nollasta eroavalla todennäköisyydellä pitkiäkin toistoja. Matematiikalle emme voi mitään.

        Käytännön tarpeita varten voi olla tarpeellista suodattaa pitkät toistot pois, koska ne voivat vaarantaa esimerkiksi kryptografisen varmuuden. Mutta silloin kyseessä ei ole enää matemaattisesti täydellinen satunnaislukugeneraattori.


    • 1 0 -1

      piin desimaalit ovat emergenssiin kuuluva ilmiö 3d ympäristössä-järjestys kaaoksen rajalla

      siinä missä luonnossalöytyy pallonkaltainen objekti niin sen pinnan ulkopuolella on kaaos

      piin desimaalit ovat "satunnaisia" mutta järjestyksessä
      -järjestys kaaoksen rajalla

      1 0 -1

    • Muuten... ?

      Onko pii jossain suhteessa erkoisasemassa matematiikassa, vai koskeeko yllä käyty filosofinen arpuntarointi muitakin sarjakehitelmin laskettuja likiarvoja tai irrationaali/transkendenttilukuja ?

    • Jouduin jokunen vuosi sitten nikkivarkauden uhriksi. Varas kopioi tekstejäni, yhdisteli niitä surutta ja esiintyi tällä palstalla minuna. Kävimme silloin väittelya Talousrikokset-palstalla WinCapita-huijauksesta. Piin satunnaisuus oli siinä vain sivujuoni.

      Nyt koijari on palannut haaskalle ja jatkaa Pii-jankutustaan Talousrikokset-osiossa. Naulaan omat puheeni Piistä tässä kiinni ja esiinnyin vast'edes vain rekatulla nikilläni tällä palstalla. Muu olkoon huijausta.

      Tiukan näkemyksen mukaan Pii desimaalisarja ei voi olla satunnainen, koska sen yksittäinen desimaali on tunnettu tai ainakin laskettavissa.

      Käytin termiä ”puhtaasti satunnainen” vallan muuta aihetta koskevassa keskusteluketjussa, enkä yrittänytkään vääntää siitä määrittelyä. Tarkoitin Piin desimaalisarjaa ja sitä, että desimaalisarja vaikuttaa normaalilta ja on sellaisenaan mitä mainioin satunnaislukujen lähde.

      Se, onko satunnaislukusarja tunnettu, onkin toinen juttu. Piin desimaaleja ei kannata käyttää salauksessa, koska satunnaislukupötky on samalla myös tunnettu. Satunnaislukuja voidaan tarvita muihinkin tarkoituksiin ja siihen Piin desimaalit kyllä käyvät siinä missä satunnaislukugeneraattoritkin.

      http://www.huffingtonpost.com/david-h-bailey/are-the-digits-of-pi-random_b_3085725.html
      Bayleyn käsityksen mukaan, nyt tunnettujen desimaalien perusteella, Pii näyttää normaalilta. Tosin asiaa ei voi todistaa. Ne 7-lukujen sarjat, joihin ylemmissä viesteissä viitataan, mahtuvat hyvin satunnaisen vaihtelun piikkiin.

      http://gigapan.com/gigapans/106803
      Piin desimaaleja on joku biljoona tässä kuvassa ”random walk” kävelyllä. Satunnaisuuden ydin näyttää siis tältä. Varsin kiinnostavaa.

      • Siunaa meitä muita

        ...ttu, mikä pelle!


      • Pysytään asiassa
        Siunaa meitä muita kirjoitti:

        ...ttu, mikä pelle!

        Sinähän oikea pelle olet, osaatko matikkaa vai lasketko housuihisi ?

        Älä sekaannu asiaan josta et tiedä mitä.


      • Menikö hermot?
        Pysytään asiassa kirjoitti:

        Sinähän oikea pelle olet, osaatko matikkaa vai lasketko housuihisi ?

        Älä sekaannu asiaan josta et tiedä mitä.

        Äläpäs nyt valuuttakauppias hermostu.

        Mutta hyvä että mielipiteesi on muuttunut vuosien saatossa.


      • Anonyymi

        Vitut jouduit


    • Detrollaaja

      Kiitos, että soopasi kirjoitusasusta jo näkyy, että sisältö on soopaa. Jos joku rupeaa todistelemaan jotain piin desimaaleista, mutta kirjoittaa järjestelmällisesti väärin ”Pii”, hän on ulalla tai yrittää saada muut uskomaan, että on.

    • Xenia Onatop

      Liittyen algoritmiseen informaatioteoriaan, luvulla pii on erittäin pieni Kolmogorov-kompleksisuus. Siksi se on kaukana satunnaisluvusta. Nimittäin piin kaikki likiarvot voi ilmaista paljon yksinkertaisemmin kuin vain likiarvoilla itsellään..

    • piruharakka

      Piin desimaaleissa ei ole tasan mitään satunnaisuutta. Ne ovat täsmällisesti määriteltyjä joka ikinen.

    • 6633

      pii on satunnaisluku, koska kaikki reaaliluvut ovat satunnaislukuja, jos on reaaliluku, on satunnaisluku, sitä paitsi onhan äärettömästi muitakin irrationaalilukuja

      tylsempää on, että täällä ei ole tieteellistä etikettiä, joka auttaisi vastustamaan negatiivisia tunnepurkauksia ja antitieteellistä kieltä, joka on ympäripyöreyksiä, toisen syyttelyä, mututuntumia, jotka ovat antitieteellisiä mukaanlukien äskeiseen epäselvät sanat, kuten vaikea, jne muut samanlaiset adjektiivit

      • 65-lukukausi

        pii on normaaliluku, koska vain äärettömän pieni, 1/(plus miinus ääretön) ja äärettömän suuri luku ovat epänormaaleja lukuja, onhan irrationaaliluku normaaliluku siinä missä muutkin luvut, normaalilukujoukot ovat N, Z, Q, I, R, C,


    • Jos meillä on isomman ruudun sisällä pienempi ruutu, ja määritämme Monte-Carlo-menetelmällä näiden pinta-alojen suhteen, tai pienemmän pinta-alan, jos isompi tunnetaan, tämä ei todista, että pienempi ruutu on satunnainen.
      Tässähän vain käytetään vain satunnaislukujen tasaan jakaantumisen ominaisuutta hyväksi.

      Mitä taas satunnaisuuteen muuten tulee, niin ehdoton edellytys sille on ennustamattomuus yksittäistapausten osalta. Edellä viitattu Monte-Carlo-menetelmä on ennustamaton yhden pisteen osalta, mutta ei tilastollisesti (satunnaisluvut jakaantuvat tässä tasaisesti, joten pinta-alojen suhde voidaan määrittää osumien suhteena).

      Piin desimaalit voidaan ennustaa, joten ne eivät ole satunnaisia tällä tavalla. Toisaalta, jos jollakin tuntemattomalla tavalla poimitaan lyhyt numerojono piistä, kukaan ei pysty ennustamaan seuraavaa numeroa aina oikein. Helpommaksi asian kuvittelu voi tulla, jos ajatellaan, että käytetään uusimpia laskettuja desimaaleja sieltä häntäpäästä, ennenkuin niitä on muutoin julkaistukaan. Jos olisi jokin menetelmä lyhyestä numerojonosta ennustaa piin seuraava numero, tätä mentelmäähän käytettäisiin. Tässä mielessä piin numerojonoa voinee käyttää satunnaislukujen tuottamiseenkin, kunhan ei aina aloiteta samasta kohtaa.

      • Unohtui vielä sanoa: satunnaisuutta ei voida todistaa. Siis mikä tahansa satunnaiselta vaikuttava merkkijono on vain todistamattomasti satunnainen. Ja tämä todistamattomuus saattaa vaikeuttaa asian matemaattista käsittelyä.
        Esimerkiksi jokin tiiviisti pakattu digikuva saattaisi läpäistä kaikki satunnaisuutta määrittävät menetelmät, jos ei muuten, niin siten, että kuvaa muutettaisiin, kunnes se läpäisee seulat.


    • No pii ei ole satunnaisluku. Se on täsmällisesti määritelty ympyrän kaaren ja säteen suhteena. Se ei ikinä muutu siitä, se on siis vakio.
      Voittehan te urpot etsiä satunnaisuutta vaikka eulerin vakiostakin. jos se hyvältä tuntuu.

    • Anonyymi

      ehhehheeeeeeeee

    • Anonyymi

      pi = S/D
      pi:n suhteellinen virhe on
      dpi/pi = sqrt( (dS/S)^2 (dD/D)^2 )
      dS/S on ympyrän kaaren pituuden suhteellinen virhe
      dD/D on halkaisijan suhteellinen virhe
      S ja D ei voida mitata äärettömän tarkasti, joten empiirisesti määritettyyn pi arvoon jää aina parantamisen varaa. Tarkennetun määrityksen epävarmuus jää sinne viimeiseen ja sitä edeltävään desimaaliin. Eivät ne muut desimaalit suinkaan mitään sattumaa ole.

      pi kertoo vain, että S/D on vakio sillä tarkkuudella kuin halutaan. Ei siinä mitään mystiikkaa ole.

      • Anonyymi

        Pii on yksi eriskummallisimmista numeroista mitä löytyy ja sen ominaisuuksien tutkiminen ja todistaminen on enemmän kuin mielenkiintoista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pii on yksi eriskummallisimmista numeroista mitä löytyy ja sen ominaisuuksien tutkiminen ja todistaminen on enemmän kuin mielenkiintoista.

        En tiedä moniko on asiaan törmännyt, mutta onhan se jo 150 vuotta vanhaa
        tietoa eli Riemannin paradoksin avulla voi esittää myös piin:
        https://www.youtube.com/watch?v=-EtHF5ND3_s
        -emme itse asiassa tiedä, onko päättymättömiä numeroita vain yksi, ts.
        voiko kaikki muut esittää muodossa x = n*r, jossa n kokonaisluku ja r reaaliluku,
        ymmärsinköhän tämän nyt oikein?


    • Anonyymi

      Differentiaaliselle ympyrän kaarelle pätee
      dS = R dfii
      dS on pieni kaaren pätkä kaarella ja dfii on pieni kulma x-akselista ylöspäin. Integroimalla yli täyden kulman (kierroksen) saadaan
      S=R fii
      S on nyt kaaren koko pituus ja fii on täyden kierroksen kulma.
      S = (2R) ( fii/2)
      fii/2 = S/D
      Täyden kulman puolikasta on ryhdytty kutsumaan piiksi. Täysi kulma ja sen puolikas eivät ole mitään satunnaissuureita, vaikka niitä ei kyetäkään mittaamalla määrittämään äärettömän tarkasti.

      • Anonyymi

        Tässä tuskin ihan tuosta edes keskustellaan.


    • Anonyymi

      oikeasti piin desimaalit lasketaan kyllä kokonaisluvuila.

      mutta mikä olisi negatiivinen ääretön, eli joku antinumero?

      • Anonyymi

        Piikantaisessa lukujärjestelmässä pii on kokonaisluku. Olet aivan oikeassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piikantaisessa lukujärjestelmässä pii on kokonaisluku. Olet aivan oikeassa.

        2-järjestelmässä tarvitaan lukujen nimeämiseen kaksi numeroa, 0 ja 1. Kymmenjärjestelmässä numerot 0,1,...,9. 16-järjestelmässä kuusitoista numeroa jotka vastaavat 10-järjestelmän lkuja 0,1,...,15.

        Montako numeromerkkiä tuossa pii-järjestelmässäsi tarvitaan?


    • Anonyymi

      Piin desimaalit ovat tosiaan satunnaisia. Joka kerran kun laskee piin likiarvon niin saa eri tuloksen.

    • Anonyymi

      Neliölle
      S=4*2r = 8 r
      D=2r
      S/D = 4 # eli 4.000000000000.......

      Ympyrälle
      S/D = pii # eli 3.14159.............................................................................................

      Kun D on annettu, niin S ei ole sattumaa eikä siten pii. Silti tilastoanalyysi saattaa "näyttää", että piin desimaaleissa numerot esiintyvät satunnaisesti.

      • Anonyymi

        Neliön S on ~ 27,323954474... % suurempi kuin sen sisään piirretyn ympyrän. Ympyrämuotoa on historiassa pidetty jopa jumalallisena muotona.


      • Anonyymi

        Ympyrän yhtälö on

        y(x) = +/- sqrt( r^2 - x^2 )

        Onhan geometrisia muotoja kaikenlaisia. Miksi ympyrä olisi joku erityinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ympyrän yhtälö on

        y(x) = /- sqrt( r^2 - x^2 )

        Onhan geometrisia muotoja kaikenlaisia. Miksi ympyrä olisi joku erityinen.

        Ympyrä on erityinen, koska matemaattisesti on mahdollista muodostaa täydellinen ympyrä em kaavalla. Reaalimaailman havaintona ei ole olemassa täydellistä ympyrää. Tässäkin pii-keskustelussa voi palata alkuperäiseen reaalimaailman ongelmaan, jossa tuhansia vuosia sitten pyrittiin löytämään merkintätapa, kielellinen ilmaus rakennustekniikan kehittyessä, miten voidaan mallintaa rakennuksissa ympyränmuotoisia rakenteita.

        Vähän sama kuin differentiaalilaskenta. Alkuperäinen ajatus raja-arvosta ennen Newtonin raja-arvolauseen käsitettyja teknisesti helpommin laskettavaa Leipzigin derivointitapaa.. Kaaren muotoiseen rakennukseen tarvittavaa kivimäärää mallinnettiin käytännössä entistä pienemmiksi käyvien kolmioiden avulla, jotka koko ajan geometrisen muodostelman kautta reaalisena havaintona lähenee, vrt Limes, rakennelman kaarevaa muotoa.


    • Anonyymi

      Aloittaja väittää, että piin desimaalit ovat satunnaisia.

      Siinä mielessä ovatkin, ettei yhtäkään piin desimaaleista voi ennustaa sitä laskematta.

      Mutta: vaikka ovat satunnaisia, niin eivät ole todennäköisyyksiltään samoja.

      Eikös tuota ole tutkittu, että kun kymmenenjärjestelmässä kirjoitetaan piin likiarvo vaikkapa miljoonan desimaalin tarkkuudella, niin numero "1" esiintyy useammin kuin vaikkapa numero "9".

      Muistaakseni Fabrice Bellard on koodannut tietokoneohjelman, joka laskee piin desimaaleja, joskin laskee ne 16-järjestelmässä eikä 10-järjestelmässä.

      Tosin yhtä asiaa kukaan ei ilmeisesti osaa selittää:

      Tuota ko. koodia väitetään "digit extraction" algoritmiksi.
      Eli, että sillä voisi laskea vaikkapa piin miljoonannen desimaalin (tai itseasiassa heksadesimaalin) laskematta edeltäviä.

      MUTTA:
      Kyseinen algoritmi ei anna millekään heksadesimaalille kokonaislukuarvoa 0..15, vaan liukulukuarvon. Tuo viittaisi siihen, että ko. algoritmi EI vastaa kysymykseen vain yksittäisen desimaalin arvosta, vaan koska ko desimaali on vaikkapa 13.235799147... niin tuohan vaikuttaa myös kaikkien seuraavien desimaalien arvoon...

      ... ja samalla jos edeltävät desimaalit eivät tuon kaavan mukaan ole myöskään kokonaislukuja, vaikuttaa tämä taas tuon laskettavan desimaalin arvoon.
      Tästä syystä: en ymmärrä, miten ko. algoritmista voi olla mitään hyötyä!

      Jos olisi keino laatia vastaava algoritmi, joka aina palauttaa kokonaisluvun 0..15 (heksadesimaaleja laskettaessa) tai 0..9 (10-järjestelmän mukaisia desimaaleja laskettaessa), niin hommassa olisi oikeasti jotain järkeä.

      • Anonyymi

        Piin desimaalit eivät ole satunnaisia.

        Eikä piin desimaaleja koskaan lasketa suoraan 10-järjestelmässä. Kaikki laskenta tapahtuu aina binääri-muodossa bitti kerrallaan. Eikä tällöinkään kyse ole koskaan mistään lantinheitosta.

        Jos joku muuta väittää, ei ymmärrä sanan "satunnaisuus" merkitystä matematiikassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piin desimaalit eivät ole satunnaisia.

        Eikä piin desimaaleja koskaan lasketa suoraan 10-järjestelmässä. Kaikki laskenta tapahtuu aina binääri-muodossa bitti kerrallaan. Eikä tällöinkään kyse ole koskaan mistään lantinheitosta.

        Jos joku muuta väittää, ei ymmärrä sanan "satunnaisuus" merkitystä matematiikassa.

        "Kaikki laskenta tapahtuu aina binääri-muodossa bitti kerrallaan. "

        Tuo on paskaa.
        https://www.youtube.com/watch?v=LIg-6glbLkU


      • Anonyymi

        Sinulle ei taida olla oikein selvää se, mitä desimaali oikeasti tarkoittaa.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      On niin pitkä ketju että en nyt viitsinyt todeta, onko tämä jo sanottu. Mutta siis:

      On olemassa algoritmeja joilla piin desimaaleja voidaan laskea mielivaltaisen monta. Tietysti käytännönn rajoja tulee tässä vastaan. Mutta eiväthän nuo desimaalit siis ole mitenkään satunnaisia vaan jokainen niistä on täysin määrätty.

    • Anonyymi

      Nythän tässä ketjussa moni ei älyä satunnaisuudesta yhtään mitään ja toitottaa jotain ihan älytöntä.

      Esim. jotta piin desimaalit eivöt olisi satunnaisia kun niissä jossain vaiheessaa tulee esiin vaikkapa lukusarja 777777777.

      Nyt puhutaan äärettömyydestä. Se on vääjäämätöntä. Mikä tahansa lukusarja sieltä jossain vaiheessa tulee esiin. Sellainen satunnaislukugeneraattori ei ole pätevä, joka karsii tällaisen mahdollisuuden. Se on manipuloitu tuottamaan tietynlaista lukusarjaa. Äärettömyydessä kaikki on mahdollista lukusarjojen kohdalla.

      • Anonyymi

        Miten ne desimaalit voisivat olla satunnaisia kun jokainen niistä on täysin määrätty?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten ne desimaalit voisivat olla satunnaisia kun jokainen niistä on täysin määrätty?

        Olkoon satunnaisia tai ei, mutta hyvin noudattavat satunnaisuuden ominaisuuksia. Vaikka kuinka pitkiä yksittäisten numeroiden pötkyjä. Täällähän moni väittää, että ei ole satunnainen sen takia sisältääää vaikkapa pötkyn 444444444444.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olkoon satunnaisia tai ei, mutta hyvin noudattavat satunnaisuuden ominaisuuksia. Vaikka kuinka pitkiä yksittäisten numeroiden pötkyjä. Täällähän moni väittää, että ei ole satunnainen sen takia sisältääää vaikkapa pötkyn 444444444444.

        Piru kun elää ikuisesti niin se voi heittää noppaa vaikka kuinka kauan. Sen nopassa on 10 tahoa joissa on numerot 0,...,9. Noppa on virheetön, joten jokaisen heiton tuloksen tn = 1/10.Jokaisen n-pituisen heittosarjan tuloksen tn = 10^( - n ).

        Tuli tulokseksi millainen lukusarja tahansa, sillä on sama tn kuin millä muulla tahansa. Esim. heittosarja jossa on 10000 seiskaa peräkkäin on yhtä tdennäköinen kuin mikä muu sarja tahansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piru kun elää ikuisesti niin se voi heittää noppaa vaikka kuinka kauan. Sen nopassa on 10 tahoa joissa on numerot 0,...,9. Noppa on virheetön, joten jokaisen heiton tuloksen tn = 1/10.Jokaisen n-pituisen heittosarjan tuloksen tn = 10^( - n ).

        Tuli tulokseksi millainen lukusarja tahansa, sillä on sama tn kuin millä muulla tahansa. Esim. heittosarja jossa on 10000 seiskaa peräkkäin on yhtä tdennäköinen kuin mikä muu sarja tahansa.

        Näinhän se on, mutta kun täällä valopäät väittävät, että pitkät, saman luvun numerosarjat eivät kuulu satunnaisuuteen.


    • Anonyymi

      Tyhjä täällä vajavaisten resurssien , älyn lahjoja , on tyhjä mestaroida piin arvoa.

      Se riittä 3.14 hyvin useassa lasku kaavassa, desimaalin jälkeen .....

      On myös väitetty piin kuvavan koko mailman kaikkeutta sekä ihmisten elämän tapahtumia..

      Pii on loputon luku.



      Japanilainen Googlen työntekijä Emma Haruka Iwao laski piin maailmanennätysmittaan. Nyt pii tiedetään jo 31 biljoonan numeron tarkkuudella. Ennätys parani noin yhdeksällä biljoonalla, kertoo BBC.

      Biljoona on "helpommin ymmärrettynä" miljoona miljoonaa tai tuhat miljardia. Piitä käytetään muun muassa tekniikan, fysiikan ja avaruusteknologian alalla.

      Pii on luku, joka saadaan jakamalla ympyrän kehä sen halkaisijalla. Wikipedian mukaan piin likiarvo katkaistuna sadan desimaalin jälkeen on 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679.

      Sen kolme ensimmäistä numeroa 3,14 ovat melko tunnetut, mutta luku on lopulta päättymätön.

      Iwao laski tämän arvon siis melko pitkälle. Apua hän sai työnantajansa Googlen pilvilaskentapalvelusta.

      Laskelma vaati 170 teratavua dataa, ja sen saaminen päätökseen kesti 25 virtuaalikoneelta yhteensä 121 päivää.

      – Olen hyvin yllättynyt. Yritän vieläkin sopeutua todellisuuteen. Maailmanennätys on ollut todella kova, Iwao kommentoi BBC:lle.

      Hän sanoi myös, että yrittäisi mielellään vielä uudelleen rikkoa oman ennätyksensä.

      BBC:n mukaan uuden ennätyspiin lausuminen ääneen kestäisi 332 064 vuotta. Piin arvon laskeminen on suosittu harrastus matemaatikkojen keskuudessa.

      • Anonyymi

        Ympyrälle
        S/D=pii

        Jos ympyrän ympärille piirretään neliö, niin neliön
        S/D = 4

        Yleensä luonnonvakiot määritetään mittaamalla. Kuinka tarkkaan 4 voidaan määrittää mittaamalla. Tuntuu, että 31 biljoonan desimaalin tarkkuus on jo liioittelua.


      • Anonyymi

        Neperin luku e = lim (1+1/n)^n, kun n lähenee ääretöntä. Seitsemän desimaalin tarkkus edellyttää, että n=1e+8. Tulos on 2.7182818. Parempaan ei taulukkolaskennan bitit riitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neperin luku e = lim (1 1/n)^n, kun n lähenee ääretöntä. Seitsemän desimaalin tarkkus edellyttää, että n=1e 8. Tulos on 2.7182818. Parempaan ei taulukkolaskennan bitit riitä.

        Voit se sinun neeperi työntää vaikka sinne mihin ei aurinko paista.

        Niin kuin sanoin .

        Täällä ei löydy sellaista tietoa eikä resurssia jolla voisi piin arvoa laskea.

        Ainoastaan länkyttämään .

        Se sinun neepperi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neperin luku e = lim (1 1/n)^n, kun n lähenee ääretöntä. Seitsemän desimaalin tarkkus edellyttää, että n=1e 8. Tulos on 2.7182818. Parempaan ei taulukkolaskennan bitit riitä.

        Mitense se prosentti lasku .

        Telakointumis laskelmat.

        Onko sillä saralla edistystä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitense se prosentti lasku .

        Telakointumis laskelmat.

        Onko sillä saralla edistystä.

        Prosenttilasku on yhdyssana ja telakoitumislaskelma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Prosenttilasku on yhdyssana ja telakoitumislaskelma.

        Ja sitten?

        Se pii.

        Raukka paska , pösilö , itootti, se poeenttilasku , telakoitumis lasku ?

        Vain pösilö koittaapäteä , eikä pösilöllä ole mitään tietoa .

        Vain pösilön pään hakkaaminen titksinta vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja sitten?

        Se pii.

        Raukka paska , pösilö , itootti, se poeenttilasku , telakoitumis lasku ?

        Vain pösilö koittaapäteä , eikä pösilöllä ole mitään tietoa .

        Vain pösilön pään hakkaaminen titksinta vastaan.

        Luuletko sinä vähä älyinen voivasi määrittää piin .

        Tyhmä saa olla , MUTTA EI PÖSILÖ !,


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkä nimistä naista

      Täällä kaipailet?
      Ikävä
      77
      1545
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      7
      1518
    3. Minkä nimistä miestä

      Täällä kaipailet🤔
      Ikävä
      87
      1426
    4. Mitä ajattelit hänestä

      Ensi kohtaamisesta alkaen? Itsellä pikkuhiljaa syventyi rakkaudeksi vaikka alusta asti ajattelin että hän on samallainen
      Ikävä
      85
      1155
    5. Mietitkö tosissasi..

      ..että olisin tullut sinne jonkun muun vuoksi kuin sinun? Ei näinä vuosina tapahtuneet, myös tapahtumatta jääneet, ole
      Ikävä
      3
      896
    6. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      856
    7. Se hetki kun

      Saisi olla kahdestaan ja rutistaa sua
      Ikävä
      74
      805
    8. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      52
      787
    9. Marinin ahdistelija - "Lemmenkipeä huippuosaaja Lähi-idästä"

      Olikin valtamedialle hankala paikka, kun kyseessä olikin "rikastaja" Vähän aikaa sitä voitiin piilotella, mutta pakko ol
      Maailman menoa
      140
      738
    10. Nukkuisitteko hyvin

      Toisten lähellä
      Ikävä
      79
      694
    Aihe