Poimin eilen Nuuksiosta pari pientä muovikassillista sieniä, jotka olivat käsittääkseni lampaankääpiä. Siitä sitten illalla putsailin ja pistin viipaloituina pannuun öljyyn sipulin, pippurin ja ihan pikkuisen soijakastikkeen kanssa. Tuoreena tuoksu oli raikkaan metsäinen, semmoinen havumetsän aluskasvillisuuden tuoksu. Paistettuna paistos sekä tuoksui että maistui samalta, pikkuisen jonkun suokasvin makua. Minusta oikein hyvää. "Parempi puoliskoni" epäili, että olenko ihan varma, etteivät olleet mitään mysrkkysieniä yms. koska ei itse koskaan poimi vaaleita sieniä. No, siitä sitten tutkimaan sienikirjaa uudestaan, ja netistä sienisivuja. Ainut, mikä menee lähelle, on typäskääpä, josta sanotaan mm: "Viimeistään maku paljastaa typäskäävän, sillä kitkerä maku on sen verran epämiellyttävä suussa..." ???
Nyt olen aivan ymmällä. Katsoin kirjasta, että paistetttuna pitäisi olla mm. "voinkeltainen", typäskääpä sen sijaan ruskeampi. Lampaankääpää kehutaan herkulliseksi, mutta missään ei sanota miltä tämä herkullisuus pitäisi maistua. Minkä makuinen on "herkullisuus"? Muija sanoi maistaneensa jotain kirpeyttä, mutta se oli kyllä se pippuri. Itse tykkääsin kovasti ja meinaan syödä loputkin. Kuinka voimakkaan "pahaa" sen typäskäävän pitäisi olla, että minäkin huomaisin? Typäskääpä oppaiden mukaan pitäisi tuoksua hyvältä. Mitä arvioisitte, kumaa olen syönyt...?
Kiitos vastauksista.
yst terv. Pentti
Lampaankäävän ja typäskäävän makuero?
10
5994
Vastaukset
- antaa palaa vaan
Typäskääpä on helpommin pahan makuinen kuin lampaankääpä, tosin pieni ryöppäys auttaa asiaa ihan kummasti.
Se eron sienten välillä tiedät parhaiten, kun muistelet miten ne kasvoivat. Eli typäskääpä kasvaa useiden (10 ) sienen "typpäissä", ikäänkuin samasta sienen tyvestä eroaisi monta haaraa omiksi sienikseen, kun taas lampaankääpä kasvaa yleensä yksittäin.
Lampaankääpä on harmaampi, typäskääpä punaisempi.
Olen itsekin kerännyt typäskääpää ja pikaisen ryöppäyksen jälkeen paistettuna menee ihan hyvin kurkusta alas; enkä ole huomannut itse mitään vikaa vikaa vikaa vikaa...
Molempien kohdalla on parempi kerätä vain nuoria yksilöitä, ne maistuvat paljon paremmilta. - Satu - 83
Hei Pentti!
Jos teit ruokasi lampaakäävästä ne ovat muuttuneet kirkkaan keltaisiksi kypsentäessä (sitruunan keltainen). Lampaankääpä tuoksuu vain sieneltä ja on kermanvaalea. Ne kasvavat metsässä yksittäin. ja lakin alaosassa on vain itiöemiä ilman mitään selviä pillejä tai piikkejä. Tämä on kolmen tähden ruokasieni.
Lisäksi on lähes samannäköinen vaaleaorakas, joka on myös kolmen tähden ruokasieni. Se erottuu lampaankäävästä lakin alaosan selvien piikkien ansiosta ja on usein kermankellertävä. Näissä heikko tuoksu ja maku on mieto ja hieman kirpeä.
Typäskääpä ei muutu kypsentäessä keltaiseksi vaan hieman vaalean aprikoosinsävyiseksi. Typäskääpä tuoksuu imelältä/hedelmäiseltä.
Typäskäävät kasvavat usein kimppuina ja on hieman kellertävän rusehtava
toivottavasti tästä on apua :)
Satu Paha sanoa kumpaa olet syönyt. Mutta typäskääpää ei mainita myrkylliseksi. Jos siis makuhermot kestää niin suuhun vain.
Itse olen kerran erehdyksessä paistanut typäskääpää ja maku oli minusta kammottava, semmoinen superpaha, ällö, inhottava. Toisilla on sitten toisenlainen maku.
Tässä mielestäni hyvä kuvaus ja sitä täytynee pitää luotettavana, kun on Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tuotoksia: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=21954Hei!
Kiitokset hyvistä neuvoista kaikille vastanneille. Todennäköisesti olen syönyt kuitenkin lampaankääpää. Sipulin kannssa kun näitä paistelin, suurin osa muuttui lähinnä jopa oudon voimakkaan keltaiseksi, jokunen pala tummui enemmän. Hyvällä halulla pistelin suuhuni, semmoista melko paksua syötävää varsinkin pun pilkoin piheyttäni ehyet varretkin pieniksi palasiksi ja paistoin mukaan.
Se tässä ihmetyttää, kun raa'an typäskäävän tuoksu olisi "hedelmäinen" tms. Minusta nämä tuoksuivat kyllä hieman sitruunaiselle tms. ei pahalle ollenkaan.
Muuten, nyt viikonloppuna löysin jotain perustattia, ilmeisesti ns. punikkitattia. Osa oli jo mennyt pahaksi, mutta jo yhdestä kunnon sienestä tuli sipulin kanssa paistettuna kunnon muhennos perunoiden päälle. Noista sienioppaista ei saa ihan sataprosenttisen luotettavaa kuvausta asiasta, tämä tässä taitaa olla isoin ongelma. Hyvää ja terveellistä ruokaa metsät täynnä, kun vain osaisi valita luotettavasti ne kelvolliset...Sienestys on hidas harrastus. Uusia lajeja riittää opittavaksi,mutta kun tavallisimmat ja helpoimmat on opittu, homma muuttuu haastavaksi. Itse olen huomannut että yhdellä sienikirjalla ei pärjää pitkällekään. Sama sienilaji saa monenlaisia ilmiasuja ja kuvaajienkin käsitys hyvästä lajikuvasta vaihtelee. Ei yhden kirjan yhdellä kuvalla voi tunnistaa uusia lajeja luotettavasti.
Toisaalta se on sienestyksen hauskuus myös: pienelläkin lajituntemuksella saa runsaasti satoa, mutta opittavaa riittää vaikka kuinka pitkään.
- SIENIMIES-1
Kyllä lampaankäävätkin kasvavat aikamoisina ryhminä.
http://www.arktisetaromit.fi/binary/file/-/fid/106/
http://www.mecaclub.net/etusivu/lampaankaapa1-s.jpg
http://opetus.ruokatieto.fi/Link.aspx?id=1092650
Viikonloppuna keräsin. Löytyy nyt tosi paljon. - herkullista
Annoitpa Satu 83 hyvät neuvot minullekkin. Olen aina tuota typäskääpä koittanut tarkkailla. Enkä oikein ole tiennyt miten .Mutta jotenkin siinä onnistuen. Olen kyllä lapsesta aikuisuuteen asti sieniä ruuaksi poiminut.En kyllä itse halua typäskääpä lautaselle. Tuo kypsennys- vaihe viimeistään paljastaa. Joten aina erikseen ole esikypsentänyt lampaankäävät.Onneksi se ei ole kuitenkaan hengenvaarallinen, typäskääpä.Sanotann syötäväksi kelpaamaton kun parempiakin metsissä on.
Sienethän on ravitsevaa ja tärkeää ruokaa. - xfjtt
Kumpiakos ne ovat, mitkä kasvavat pääosin yksin, mutta saattaa olla kaksi tai kolmekin yhdessä, lakin väri pääosin valkoinen, mutta vähän on joissan yksilöissä rusehtavaa keskeltä lähtien? Ovat mulla nyt kuivurissa, muuttuvat hiljalleen rusehtaviksi, mutta maistuvat mukavan miedoille.
- Nuuksion kääpä
Lampaankääpää. Se menee paistaessa keltaiseksi.
Typäskääpä menee punaruskeaksi paistettaessa. - marlisto
Hei Pentti!
Poimin eilen sieniä, joita luulin lampaankääviksi, mutta en ole enää varma, että
olivatko lampaan- vai typäskääpiä.
Paistoin ja söin yhden suolalla ja pippurilla maustettuna ja maistui ihan
hyvältä.
Taidan nyt kuitenkin keittää loput, kun tuli mahavaivoja. En kuitenkaan ole varma,
että tulivatko ne sienistä.
t. Lissu
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 474823
4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta
Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä964603Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!
1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille6204204Tappo Kokkolassa
Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap233177- 792711
Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?
Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.1292213Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu
Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.2222182SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat
SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka3482168Ketä ammuttu ?
Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?311797Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari
Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,661512