Suomen ulkopolitiikka radikalisoitumassa?

Juhani Starczewski

Suomen ulkopolitiikkaa on perinteisesti leimannut varovaisuus ja realismi. Kun poliittinen johtomme pakotettiin kauan ajamaan myöntyväisyyspolitiikkaa, ollaan nyt EU-jäsenyysaikana yritetty löytää itsenäisempi linja.

Viime viikkojen lukuisten huomiota herättäneiden lausuntojen ja päätösten jälkeen herää kuitenkin kysymys: Onko Suomen pragmaattinen ulkopolitiikka radikalisoitumassa sosiaalidemokraattien johdolla?

Muutama viikko sitten esitti maamme entinen presidentti Martti Ahtisaari, että EU:n terroristijärjestöksi määrittelemä Hamas tulisi ottaa täysivaltaiseksi neuvotteluosapuoleksi Israelin kanssa. Hamasin agenda jatkaa siitä mihin Mein Kampf päättyy - sen tavoite on juutalaisvaltion täydellinen hävittäminen.

Hamasin selväsanainen tavoitteen määrittely on tehnyt sen, että kansainvälinen yhteisö – EU mukaan lukien – on sysännyt järjestön diplomaattiseen paitsioon. Terrorismin legitimointi tuskin on Suomenkaan etu.

Ahtisaaren puoluetoveri, ulkoministeri Erkki Tuomioja, menee askelta pitemmälle. Hahmotellessaan Suomen ulkopolitiikkaa Lähi-idässä hänellä ei ole mitään huomautettavaa Syyrian hallintoa vastaan, joka viime kuukausien aikana on teloittanut noin 3000 rauhanomaisin keinoin ihmisoikeuksiensa puolesta taistellutta henkilöä. Ei, ongelma Lähi-idässä on edelleen juutalaisvaltio , jonka hän aiemmalla ulkoministerikaudellaan rinnasti natsihallintoon. Se on rinnastus, joka ETYJ:n määritelmän mukaan luokitellaan selkeästi antisemitismiksi. Nyt hän tyytyy sen sijasta vihjaamaan, että Israel on kehittymässä ”apartheid-valtioksi”. Tuomiojalta on tuskin jäänyt huomaamatta, että hänen puolustelemansa palestiinalaisvaltion YK-edustaja vain muutama viikko sitten ilmoitti, että yksikään juutalainen ei tule saamaan asumislupaa tulevaan palestiinalaisvaltioon. Israelin väestöstä on noin 20% arabeja, jotka nauttivat samoja kansalaisoikeuksia kuin muutkin kansalaiset. Ulkoministerillemme ei pitäisi olla ylivoimaista erottaa, kumpi kiistan osapuoli edistää apartheidia.

Maailman totalitaariset valtiot voivat kritisoida Israelia siitä, että se johdattaa huomiota pois omista ongelmistaan, mutta Suomen tavaramerkkiin ei ole kuulunut nimitellä holokaustista selvinneitä ihmisiä natseiksi tai rasisteiksi.

Ulkopoliittisen johtomme viime viikkojen lausunnot ovat herättäneet huomiota ympäri maailmaa. YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa presidentti Tarja Halonen liittyi niiden valtioiden edustajien joukkoon, jotka puhuvat palestiinalaisvaltion yksipuolisen julistamisen puolesta – ilman mitään neuvotteluja. Kampanjaa johti YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaa Libanon, jota ohjailee Hizbollah-järjestö.

Viime viikonloppuna Suomen hallitus jatkoi linjaansa, äänestämällä ainoana Pohjoismaisena EU-maana sen puolesta, että palestiinalaisviranomaiset otettaisiin UNESCOn täysivaltaiisksi jäseniksi, siitäkin huolimatta että he eivät ole YK:n yleiskokouksen jäseniä. EU:n virallinen linja oli vastustaa jäsenyyttä, mutta Suomen hallitus päätti uhmata Brysseliä ja seurata Arabiliiton ajamaa linjaa.

Suomen epäsuora tuki Hamasin ja Hizbollahin kaltaisille järjestöille, jotka ajavat totalitaarista ideologiaa Israelin hävittämiseksi, sopii huonosti maamme pyrkimykseen olla rauhanturvaaja ja konfliktinratkaisija. Levottomuutta herättää myös se, että Suomi pienenä EU-maana myötävaikuttaa siihen että heikennetään kunnioitusta kansojen oikeuksia kohtaan, tukemalla yksipuolisia itsenäisyysjulistuksia suorien rauhanneuvottelujen sijasta.

Suomen paikan maailmanyhteisössä tulisi kaiketi olla niiden maiden joukossa, jotka edistävät vapautta ja demokratiaa – ei vihaa ja tuhoamista.

****************************************************************

Alkuperäinen ruotsinkielinen teksti by Thomas Sandell

Käännös JS

4

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anteeksipyyntö!
    • Tästä on kysymys!

      Iranin presidentin puhe johti ulosmarssiin YK:ssa
      http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011092214440634_ul.shtml

      http://www.hs.fi/msn/ulkomaat/Israelin presidentti Isku Iraniin jo todennäköinen/a1305548750770

      Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin viimeaikaiset lausunnot
      http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2006:280E:0468:0469:FI:PDF

      Ulkoministeri Tuomioja paheksuu Iranin presidentin Israel-lausuntoa
      http://formin.finland.fi/Public/Print.aspx?contentid=65188&nodeid=15146&culture=fi-FI&contentlan=1

      Iranin presidentin Israel-lausunnot tyrmistyttävät
      http://www.kaleva.fi/uutiset/iranin-presidentin-israel-lausunnot-tyrmistyttavat/529426

      Haaman asusti aikoinaan tuolla Iranin suunnalla:
      http://www.koivuniemi.com/cgi-bin/raamattuhaku?kirjat=kr&hakuehto=Haaman

    • hande-56

      Tuossa seurannut tuota arabimaiden pyriestelyä pois noista diktaatorivallanpitäjistä.No siellä oli aikaisemmin nämä diktaatorinoloiset vallassa joita länsimaat tukivat ja olivat kavereita,nyt länimaat olivat tukemassa että saadaan vallasta pois.Pommia kylvettiin pilvin pimein,tämähän on tietysti tavallaan näiden maiden etu.No nyt ollaan taas tukemassa sinne perustettavia järjestelmiä,mikä takia sehän tietysti näiden maiden etu.Eihän kukaan tee mitään jos ei jotain etua saa.Kehityis maihin viedään avustusta ja toisella kädellä ryöstetään siellä olevia rikkauksia jos niitä on.Muutenhan ei mitään tehtäisi.Sitten on nämä avustus asia pidentään vaikka mitä kekkereitä ja nenäpäiviä,paljonkohan niistä todella perille menee.Järestelmä syö päältä varmasti suurimman osan.
      Tälläistähän tämä systeemi on,no selittäjät jäävät kentälle näilläkin foorumeilla näissäkin asioissa.
      Asioilla on aina kaksi puolta,joko tai.

    • Totuus esiin!

      Lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideonin haastattelu
      http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/Lahetystosihteeri_Yuval_Donio-Gideonin_haastattelu.htm

      Hamasin oman peruskirjan mukaisia päämääriä ovat mm. seuraavat: Allah on voimamme, Koraani on lakimme, Jihad (Pyhä sota) on tiemme. Peruskirjassa lainataan myös islamilaisia tekstejä, joissa kehotetaan juutalaisten tappamiseen. Kuinka neuvottelumalli käytännössä voi toimia?

      YD-G: Ikävä kyllä ajattelen, että ei voi. Kun joku yrittää surmata ­- tappaa sinut - mistä silloin voi neuvotella? Joistakin sopimuksista voidaan neuvotella, mutta eihän sellaisesta voida neuvotella, jos sinut halutaan tuhota ja laittaa pois päiviltä.

      http://www.elisanet.fi/juhani.starczewski/Lahetystosihteeri_Yuval_Donio-Gideonin_puhe.htm

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      38
      2555
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      177
      1619
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1525
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      130
      1383
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1229
    6. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      319
      973
    7. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      954
    8. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      900
    9. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      80
      873
    10. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      845
    Aihe