APUA!!! pahasti häiriintynyt koira, mitä teen?

ENSIKSI: Haluan valmiiksi kiittää niitä jotka jaksavat lukea tämän ja vastata... Eli:

Rakas koirani on ollut jo pidemmän aikaan ahdistunut ja häiriintynyt. Tästä on muodostunut minulle aika iso ongelma. En pysty suunnilleen kutsua ikinä ketään kavereita kylään, ja koira rajoittaa elämääni.

Ongelmia koirani kanssa on niin paljon, että en edes tiedä mistä alottaisin, ja toivoisin todella saavani täältä jotain apua asiaan. Koirani on erittäin varautunut vieraita ihmisiä kohtaan. Itseasiassa ylipäätään kaikkia ihmisiä kohtaan. Se on purrut monta kertaa lähes jokaista perheen jäsentämme. (En tiedä mikä lasketaan sitten kunnolla puremiseksi, kukaan ei ole joutunut lääkäriin, mutta joskus on tullut jälkiäkin..)

Koira on myös purrut/ enemmänkin näykkäissyt vieraita. Minun ja veljeni kavereita. Koira haukkuu jokaiselle vieraalle, ketä taloomme tulee. Usein myös murisee. Sillä on yksi tietty sohva, jossa se dominoi. Jos joku menisi silittämään koiraa silloin kun se on sohvalla, se varmasti murisisi ja näyttäisi hampaitaan...ellei purisi tai näykkäisisi. Koira vetää, eikä hoito toimenpiteet todellakaan onnistu helposti. Muuten se käyttäytyy ihan hyvin, ja on välillä maailman ihanin ja rakastettavin söpöliini.

Tunnen koirani, ja näen että se on todella ahdistunut. Se puree ja nuolee käpäläänsä, jossa onkin ihottumaa.. Purkaa stressiä.
Olen myöskin kertonut tilanteesta vieraille, etteivät saa silittää sitä..Ignooraavat sen, tai antavat koiran itse tulla ensin silitettäväksi. Ennen tämä oli ihan ok. Mutta joskus koirani vain tekee yllättäviä hyökkäyksiä. Saattaa heiluttaa häntää ja yhtäkkiä alkaa näyttää hampaitaan, murista ja purra.

Koirani on minulle todella rakas, ja tiedän että syy on aika varmasti meissä. Sain koiran todella nuorena, kinuttuani ensin pitkään. Meillä huudetaan ja riidellään paljon kotona, ja minusta tuntuu että se vaikuttaa koiraani erityisesti. Yleensä se menee piiloon sängyn alle, varsinkin jos isäni alkaa huutaa. Viime aikoina olen saanut päähäni ajatuksen lopettamisesta. Se vaati minulta 16-vuotiaana jo paljon, en voisi kuvitellakkaan luopuvani koirasta. Mutta olosuhteet ovat pakottaneet minut ajattelemaan tätä. Esitin asian vanhemmilleni lopettamisesta, sanoin myös vaihtoehdoksi että hakisimme ammatti apua asiaan. Tiedän että tämä olisi pitänyt tehdä aikoja sitten (pari vuotta sitten kun aggressiivinen käytös alkoi, se on vain pahentunut ja pahentunut..) mutta vanhempani eivät ole suostuneet minkäänlaiseen kompromissiin asiassa. Tähän lopettamis asiaan he tokaisivat että minä saan lähteä ja koira jäädä. Se todella tuntui pahalta.

....Tätä juttua voisi jatkaa vaikka kuinka kauan, mutta tuskin kukaan jaksaa lukea enempää.. Eli kyselkää jos haluatte vielä tietää jotain. Ja pyydän, antakaa jotain apua/mielipiteitä/neuvoja asiaan.

Taustaa: Koira on rodultaan Lagotto romagnolo ja n. 4 vuotias.

Perheeseeni kuuluu siis minun (16-vuotiaan tytön) lisäksi kaksi aikuista (äiti ja isä) sekä 12-vuotias pikkuveljeni ja 19-vuotias isosiskoni, joka ei paljoa enää asu kotona.

19

3218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älä lyö

      tunnut olevan ainoa järkevä perheessänne joka ymmärrät että koira tarvii apua. itse rotua en tunne ollenkaan. eläkää lopettako koiraa ! liian nuori siihen, ei ole koiran vika minkä kodin hän on saanut.
      ota yhteyttä eläinlääkäriin ensin ja sitten tarvittaessa koira kouluttajaan.
      yksistään jo terveydelliset syyt voi saada aikaan sen miten koirasi käyttäytyy. sen käpälä ihottuman pystyy hoitaan.
      ihmettelen missä vanhempiesi vastuu on ?

    • ainakiinni

      Koirasi ongelmat johtuvat teistä ihmisistä. Se ei ansaitse lopettamista vaan uuden kodin. Se on vielä nuori. Olen pahoillani puolestasi, tilanteesi on tosi vaikea, mutta sinä tuskin pystyt muuttamaan kotinne ilmapiiriä muuksi. Koiran käytöstä pystyy korjaamaan vain tasapainoisessa ympäristössä, jollaista ilmeisesti ei teille synny?
      Oma onneton mielentilasi myös siirtyy koiraan.
      Koirasi käytös on dominoivaa, se aiheuttaa koiralle itselleen paljon ahdistusta. Eihän se kykene hallitsemaan "laumaanne" joka on riitaisa.
      Jos vanhempasi eivät ota mitään vastuuta koirasta, olet aika voimaton.
      Yritä vielä puhua vanhemmillesi, muista puhua kauniisti, riitelemättä.
      Olet varmasti järkevä vastuullinen nuori, kun näet ja ymmärrät koiran tilanteen .

      • hattarahäntä

        Olen samoilla linjoilla ilmapiirin tarttumisesta. Omistan lagoton ja voin sanoa, että vaikka varmaan kaikki rodut ovat herkkiä ilmapiirille, lagotto on tässä asiassa äärimmäinen. Se aistii pienimmänkin jännityksen takuuvarmasti.


    • Kiitos kommenteista, ja kaikki rakastavat koiraa paljon, mutta vanhempani eivät todellakaan näytä tietävän mitään koiran kasvatuksesta.. Koirani on kuitenkin hyvin hyvin kiintynyt äitiini, joten en usko että se voisi olla missään toisessa kodissakaan onnellinen. Luulisin että koira ei antaisi niiden ihmisten koskea itseensä ja olisi onneton. Sen verran tunnen sitä, että mielestäni koiralle itselleen huonoin ratkaisu ja pahin mahdollinen painajainen olisi joutua eroon äidistäni..Tai muista perheen jäsenistä joihin se on kiintynyt.
      Mutta joo, pitää vielä puhua tästä perheeni kanssa rakentavasti..

      • ....

        Kannattaa myös kirjoittaa/kopioida tämä kysymys tuonne Koirien kouluttaminen- osioon. Tätä osiota tuntuu lukevan aika harva, ja monesti tiedot koirien kouluttamisesta ja käsittelystä eivät ole kovin kummoiset. Ensimainitulla palstalla kirjoittelee kuitenkin jokunen koirista paljonkin tietävä jolta voisi saada oikeasti hyviä neuvoja ja apua.


    • Tötsö

      Joopa joo aika solmuinen tilanne.
      Taitaisi olla mm CF;n tai Molossin leipälajia näiltä palstoilta tarkemmin. Jos sattuvat lukemaan.
      Mutta mutta:
      Itseasiassa aloittaja vastasi itse jo muutamaan oleelliseen kysymykseen,eli syyt ja seuraukset.
      Ensin tuo sohva, onko sellainen paikka jossa on aina saanut olla? Jos näin on dominointi on selvää koska kokee sen omaksi paikakseen.Koiralla tulee olla paikka jossa saa rauhoittua ja lähtökohtaisesti sieillä ei häiritä joten häirinnästä seuraukset kumpuilee juurikin noin kuin kuvailit.
      Valitan että joudun näin toteamaan mutta tuo kuvailemasi äärikäytös tulee jatkumaan ja edelleen pahenemaan jos sitä ei määrätietoisesti oikaise.Puuttumattomuus on kaikista pahinta mitä voitte tehdä.Mutta olosuhteetkin siinä ohella pitäisi saada kuntoon.Kova puuttuminen ilman olosuhdemuutosta voi olla myös turmiontie.
      Tassun pureskelu on stressireagtio toki, mutta johtunee myös tuosta ihottumasta joka voi taas olla seurausta stressistä Tuo kuvailemasi kovaääninen keskustelu eli riitely pitäisi nyt ensin saada teiltä poikki jotta asiaa pystyy purkamaan. Niin ja koira lääkäriin myös, kipeänä on vaikea omaksua mitään ja omaltaosaltaan lisää ääri-ilmiöitä.
      Mitä sitten taas tulee hännän heilutukseen niin kaikki sellainen ei ole ystävällisyyttä ja voi todella enteillä hyökkäystä tässä hännän tulkinnassahan moni virheen tekee.Perustilateessa, häntä voi heilua koiran valmistautuessa tappeluun, koiran ollessa epävarma ja yrittäessä mielistellä tai koiran ollessa innoissaan.
      Lagotto on alkuperäisiä työkoira rotuja ja todella alkukantainen tästä kumpuilee taas nuo kuvaillut asiat eli singnaaliherkkyys(mm riitely) lisäksi suhtautuu luontaisesti varovaisesti kaikkeen uuteen (mm käytös vieraita kohtaan).Näiden ohella se on myös kova kiintymään (mm äitisi) ja äärettömän energinen. Melko vaativa rotu siis kyseessä vaikka ei uskoisi.Vaatisi "paljon"aktivittettejä eli erilaista tekemistä ihmistensä kanssa sekä tietysti sen oman paikkansa perheen arjessa ja paljon hellyyttä.
      Hienoa että olet noin vastuullinen ja tuollaisella luonteenlaadulla ja ajattelevaisuudella varustettu henkilö,Jatka samaan malliin ja ennen kaikkea tsemppiä.

    • ainakiinni

      Ilman muuta koira kiintyy omaan perheeseensä. Mutta muutostilanteessa koira sopeutuu nopeammin kuin ihminen. Se ei jää muistelemaan menneitä vaan kääntää uuden lehden elämässään, oikeasti. On turhaa kuvittelua, että koira jäisi teitä ikuisesti ikävöimään.

      Jokaisen kodinvaihtajakoiran uusi omistaja voi tämän vahvistaa. Kodinvaihtajia tulee myös hyvistä oloista, esim. omistajan sairauden tai kuoleman johdosta.

      Osaava koiraihminen saa koiranne luopumaan aggressiivisesta käytöksestään. Ei se pilalla ole, vaan osaamattomissa käsissä.
      Jos rakastatte koiraanne, ettekä halua siitä luopua, menette itse koulutukseen, että osaisitte olla parempia koiranomistajia.

    • canis.familiaris

      Koska koira on viimeksi tarkastettu ell.toimesta?
      Missä päin asut?

    • Tarkastettu eläinlääkärillä viimeksi n. vuosi sitten... ja asun Helsingissä.

      • canis.familiaris

        Haarukoidaan...

        - Miten koira käyttäytyy ulkona ja mitä sen kanssa tehdään päivittäin?

        - Kenellä on pääasiallinen hoitovastuu?

        - "Tarkastettu eläinlääkärillä viimeksi"...oliko tuota tassunjärsimistä jo silloin?...Onko mahdollsesti sikaripunkki?

        - Muuttuiko/kääntyikö koiran luonne n.2v ikäisenä tähän nykyiseen suuntaan?


      • canis.familiaris kirjoitti:

        Haarukoidaan...

        - Miten koira käyttäytyy ulkona ja mitä sen kanssa tehdään päivittäin?

        - Kenellä on pääasiallinen hoitovastuu?

        - "Tarkastettu eläinlääkärillä viimeksi"...oliko tuota tassunjärsimistä jo silloin?...Onko mahdollsesti sikaripunkki?

        - Muuttuiko/kääntyikö koiran luonne n.2v ikäisenä tähän nykyiseen suuntaan?

        - Ulkona: Rakastaa ulkona olemista, tutkii paikkoja innoissaan jne, Vetää välillä, mutta aina kun jaksan yritän kouluttaa vetämistä pois, koira on ulkona ollessaan vaan niin innoissaan.. Hmm, ja noh, joskus rähisee muille koirille, joskus taas tykkää niistä (ihan luonnollista..), ja päivittäin se käy n. 3-4 kertaa lenkillä, sitä rapsutellaan kotona ja koulutan sitä aina kun kerkeän (paikka, seuraa, kontaktia ja muita temppuja). Harvemmin sen kanssa nykyään leikitään, kun ei se ole niin innostunut leluilla yms leikkimisestä kuin ennen, mutta välillä.. Ja kaiken näköisiä virikkeitä yritetään keksiä (luut, piilotetaan namupaloja jne..) Mutta myönnän, että enemmän sen pitäisi saada virikkeitä. Kesällä koira tykkää käydä uimassa, ja pääseekin uimaan aika usein (vesikoira), ja koirapuistoissa kanssa käydään suht. usein, mutta nyt talvella tosin ei olla käyty.

        -Pääasiallinen hoitovastuu: Noh... Minä vastuuttomana 10 vuotiaana kinuin sitä koiraa varmaan vuoden-pari.. Ja lupasin viedä jokaisen lenkin...jne...jne... Mutta kun koira tuli, sovimme ihan uudet kuviot. Päävastuu on minulla ja äidilläni.. Meidän nimissä se koira on, ja näin on sovittu. Siskoni vie sitä kanssa n. kerran päivässä, tosin enää ei asu paljoa ollenkaan kotona, joten hänen lenkkivuoronsa on siirtynyt minulle, äidilleni ja veljelleni. Isäni vie koiraa ehkä kerran kuukaudessa, eikä oikeastaan osallistu hoitoihin.. Tosin tykkää kanssa koirasta, vaikka eniten se on sille murissut ja purrut.

        - Tassun järsimistä on ollut...hmm silloinkin varmasti juu, aiemminkin. Aina hoidettu pois, aina tullut uudestaan.

        -Koiran luonne itseasiassa taisi juuri alkaa kääntyä nykyiseen suuntaan siinä 2v. jälkeen... kuinka niin?


    • kokemusta on´´

      Joutuuko koira olemaan pitkiä aikoja/paljon yksin kotona??
      Harrastetaanko koiralla jtn. kuten agilityä,tokoa tai muuta vastaavaa??
      Joskus jotkun koirat myös masentuvat yksin olosta tai tarvitsevat jtn. tekemistä.
      Kysy myös apua ammattilaisita,älkääkä lopettako koiraa!

      • No, ei oikeastaan mitään hirmu pitkiä.. Kun mun isä lähtee töihin joka päivä siinä 11 aikoihin, ja yleensä joku tulee kotiin jo siinä 3-6 aikaan.. Oon ollu koiran kanssa pari vuotta sitten koiraleirillä, missä oli just tokoa, agilityä, näyttelyharjoituksia..yms, mutta koira piti hakea sieltä pois muutaman päivän jälkeen, kun sinne tuli naaraskoira jolla oli juoksut, eikä se pystynyt keskittyä ollenkaan mihinkään, kuolasi vaan nartun perään.. Mutta sen jälkeen harjotin sille noita kaikkia varmaan puolvuotta-vuoden, jonka jälkeen se vaan jäi.. Ei olla oltu oikeissa kisoissa ikinä :)


    • Kannattaa ilman muuta sulkea ensin pois kivut! Tilanteesi on tosi vaikea, jos vahempasi eivät tätä ymmärrä. Jos et muuta vaihtoehtoja keksi, ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluvalvojaan. Kerro hänelle tilanteesi ja pyydä häntä puhumaan vanhemmillesi. Jos "ammatti-ihmisen" puhe menisi heille jakeluun..
      Jaksuja ikävään tilanteeseen! Koira ei tosiaan ansaitse lopetusta :( jotain on vialla..

    • drdeirdre83

      Mun mielestä taas koira, joka puree omia perheenjäseniään, on vakavasti häiriintynyt ja kannattaa oikeasti meittiä, että onko sillä luonnevika -> lopetus
      .
      Kuulostaa siltä, että koira on ottanut johtajan aseman teillä. Sinä et varmaan saa sitä yksin koulutettua parempaan päin, sen tulee tehdä joko äitisi tai isäsi, jotka ovat "laumanne johtajia" (tai heidän pitäisi olla!). Voitte aloittaa siitä sohvasta, jota se vartioi. Laittakaa se vaikka täyteen jotain tavaraa, ettei se pääse sinne ollenkaan ja pikkuhiljaa opettaa sitä menemään "omalle paikalle". Koettakaa vallata sohva takaisin koiralta! Tsemppiä, lagotot on ihania karvanaamoja ;).

    • canis.familiaris

      Mukavan näköinen weijari. Tuosta on saanut hieman kaksi jakoisen kuvan käytöksen mahdollisuuteen. Tosi vaikea asia, joka vaatii ohjaajaltaan kriittistä ajattelua, seurantaa syihin ja seurauksiin.

      Tuossa käytöskin sopii muutamaan perustekijään.
      Pitäisi tietää ja varmistaa, että koiralle on riittävästi päivittäistä aktiviteettia, ettei koira pura turhautuneisuuttaan sisäkäytöksessä. (liika energisyys)
      Eniten voisi epäillä tätä, koska koiran käytös on eri ulkona kuin sisällä.
      (kiinnostus ja reagointi ympäristöön ja sen tuottamiin ärsykkeisiin)

      Jos koiralla olisi kipuja, niin mahdollisesti käytös olisi samankaltaista, esim suhtautumisessa näihin ympäristöärsykkeisin. (Liikkuvat)
      Tosin liike on myös koiralle kivunlievitystä, joka voi nostaa koiran mielialaa ulkoilllessa. Koiran sisäkäytös antaisi viitettä, jos se on muuttunut jossain vaiheessa sellaiseksi liiallisen läheisyyden hakuiseksi tai jos sitä ei ole tarjolla, niin vetäytyy ja voi käydä agressiiviseksi joka kohdentuu liikkeeseen ja esim.vieraisiin.

      Lisäksi huomio pitäisi ohjata..
      - Ravintoon (ihottuma, energia jne)
      - Mahdoliseen alkavaan rakenne/nivel ongelmiin.

      Nämä eivät ole niitä vähäisempiä: Liikunta ja ravinto.

      "Se puree ja nuolee käpäläänsä, jossa onkin ihottumaa."...tämä olisi tärkeä selvittää.

      Tässä linkissä kiinnittäisin huomion terveysosaan.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Lagotto_romagnolo

    • Elänlääkäriin tutkituttaa onko koiralla kipuja tai sairauksia jne.. Jos ei oo niin ongelmakoirakouluttajalle!

    • dfgjjouiytre

      Hei!

      Ihan ensimmäiseksi pitää varmaan sanoa se, minkä luultavasti monikin tähän viestiin vastannut on huomannut. Tarkistuta eläinlääkärillä, että koirasi on fyysisesti terve. Jos sillä on jotain ihottumaa pahempaa ja kosketus esimerkiksi tekee välillä kipeää, ei ole ihme jos se ei pidä siitä. Siihen ei mikään koirankuiskaus tuo ratkaisua. Jos tämä vaihtoehto on poissuljettu voidaan miettiä, mikä muu koiran suhteen on pielessä.

      Minulla on itselläni 3,5 v lagottouros. Se oli myös minun ensimmäinen koirani ja alkuun meidän yhteistyöstämme ei tullut mitään. Myöhemmin olen huomannut, että vika oli paljolti siinä, että vedin aivan vääristä naruista, kun yritin saada koiran tottelemaan. Puhuimme eri kieltä ja koira turhautui, kun olin sille epälooginen johtaja. Se myös otti johtajan paikan ja yritti dominoida minua. Minulle annettiin vinkkejä, jotka eivät soveltuneet ainakaan tähän yksilöön. Käsitys oli että dominoiva koira on aina kova koira ja vaatii omistajalta kovat otteet. Mutta kovat otteet eivät todellakaan auttaneet! Pikemminkin ne pahensivat tilannetta. Pienestä dominoinnista alkanut arvovaltakiista kiihtyi hillittömäksi hepuliksi, jolloin minulla ei ollut pienintäkään yhteyttä koiraan.

      Tarvittiin asenteen muutos. Minun piti opetella itsevarmaksi ja määrätietoiseksi johtajaksi, joka kantaa vastuun ja tietää mitä tekee tilanteessa kuin tilanteessa (se ei todellakaan ollut helppoa minun luonteellani...) Tämä asenteen muutos välittyi koiraani. Nyt meillä on hyvä suhde. Silti koirani vaistoaa aina, jos minulla on pallo hukassa tai paikalla ei ole ketään, joka ottaisi johtajan vastuun pois sen harteilta. Silloin se stressaa ja räyhää ja on tottelematon. Näen siitä, että se on paljon paljon onnellisempi saadessaan luottaa, että minä hoidan homman.

      Voin vain kuvitella, miten monella tavalla asiat olisivat voineet mennä pieleen. Olen ylpeä, että jaksoin nähdä vaivaa silloinkin, kun koira oli ikänsä puolesta mahdottomimmillaan. Jos olisin vain luovuttanut, minulla olisi nyt ongelmakoira, siitä olen varma. Sen sijaan minulla on ihana, valloittava otus, josta näkee kauas että se on koira onnellisimmillaan.
      Ammattilaisilta kannattaa ehdottomasti hakea apua, jos pienintäkään toivoa on. Kyökkikoirankuiskaajille sen sijaan tuskin kannattaa korvaansa lotkauttaa. Paljon todennäköisempää on, että hyväntahtoiset vinkit tekevät enemmän hallaa kuin hyötyä. Kannattaa myös pitää mielessä, että edes ammattilainen ei koiraasi korjaa, vaan työn teet lopulta sinä. Se vaatii paljon hikeä, tuskaa ja kyyneleitä, joten siihen ryhtyäkseen pitää rakastaa koiraa todella.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe