Parhaat lintuputket

EOS Camera

Usein kysytty kysymys: minkälaisen putken tai zoomin mä ostaisin mä kuvaisin lintuja? Lintujahan voi kuvata millä putkella vain (ei pidä masentua jos budjetti ei riitä parhaimpiin putkiin.)

Ohessa putkimallit joita on käyttänyt eräät luontokuvaajat kuvauksissaan kirjaansa tehdessä. Kamerana näille putkille etupäässä
EOS 1Dmk II, III, IV joskus 5D ja 300D

800 mm f 5.6
800 mm f 5.6 1.4x Ext.
500 mm f 4.0
500 mm f 4.0 1.4x Ext.
300 mm f 2.8
70-200 mm f 2.8
100-400 mm f 4.6-5.6

800 osuus n. 15% kuvista
500 osuus n. 25% kuvista
300 osuus n. 10% kuvista
1.4 Ext. käyttö kaikista n.15%

Zoomien osuus hyvin pieni ja turha edes mainita, että mallimerkinnöissä on muistaakseni kaikissa L kirjain ja vakaaja jos sellainen on putkimallissa olemassa.

6

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harrastaja ja ammattilainen ovat hieman eri asia. Paras kuvahan saadaan jos päästään lähelle kohdetta jolloin 800mm putkia ei tarvita, se saattaa kuitenkin olla haasteellista ja vaatii aikaa ja kuvauspiiloja joita ei ehkä ole aina mahdollisuutta pystyttää.

      Hinnat saattavat myös vaikuttaa valintoihin, Rajalan hinnastossa Sigman 300 - 800mm F5.6 EX APO maksaa noin 8000€ ja 300mm F2.8 ja 800mm F5.6 yhteensä saman verran. Kaikki ovat heidän EX APO DG HSM tuotteita eli käsittääkseni paremmasta päästä. Erikseen hankittuna on selvää hyötyä ainakin tuon 300:n valovoimasta ja siitä, että pääsee jakamaan hankinnan ilman korkoja pidemmälle ajalle jos rahamassi ei ole pohjaton.

      Minun "pitkä putkeni" on vaatimaton Sigman 100-300mm F4 ja nuo samat muut koodit ja olen ollut siihen varsin tyytyväinen vielä 1,4x extenderinkin kanssa. VR puuttuu mutta jo monopod auttaa.

    • rahhaa

      Juu hinnat voivat vaikuttaa valintoihin, ja siihen mistä ostaa. Niin mainio kauppa kuin tuo Rahala onkin saa esim. sen Sigman 300 millisen Verkkokaupasta tonnin halvemmalla.

    • 8+1

      Aloittajan viittaama kysymys on tyypillinen aloittelijan kysymys. Kysymyksen rivien välistä voidaan lukea, ettei kysyjällä ole paljoa tietoa valokuvauksesta, linnuista, mitä lintua kuvais ja miksi. Olis tietty kiva saada kotkasta hieno kuva, eiks vaan. Sama koskee kysymyksiä; haluaisin kuvata luontoa, mutten tiedä minkä kameran tai obiskan ostais. Ne, joilla on oikeasti varaa hankkia tai todellinen tarve, eivät täällä kysele. Käy tulevilla messuilla katsomassa varusteita.

      Ei noi lähde siitä että olis kiva kuvata, vaan siitä että on harrastanut jo pitkiä aikoja luontojuttuja, tuntee luonnon tai eläinten ominaispiirteitä ja retkeilee öitä maastossa. Pitää harrastaa tosissaan tai tehdä sitä työkseen. Sitä paitsi 600 - 1200 polttovälisellä kuvaaminen edellyttää jo muita varustetta, mistä kysyjillä ei ehkä ole tietoa, että niillä voi kuvata. Nelisatasenkin kantamisessakin on jo riittävästi vaivaa. Unohtakaa tolaset kysymykset. Vastaukset tulee ajan kanssa, kun ensi on oikea tarve.

      Annan hyvän ja halvan lintukuvausvihjeen. Laita se kamerasi jalustalle. Obiska saa olla se mitä löytyy, siis normaali tai vähän laajis. Viritä kaukolaukaisin ja haluamasi valotusohjelma. Aseta paketti sopivaan maastokohtaan ja sitten oikealle etäisyydelle "pullaa" tai muuta linnun syötävää (vähän kuin haaskakuvausta). Odota kauempana, että lintuparvi tulee syömään, aloita sorsista. Sitten vaan anna palaa. Ei maksa pal mitään, mutta saat erilaisia kuvia linnuista.

    • joskus onnistuu

      Pakko kertoa oma kokemukseni luontokuvauksesta. Ostin kolme vuotta sitten D200. 18/135. 24/70. telejatkeen ja 70/200 Nikkorit. Timpurina olen täystyöllistetty, ettei oikein riitä ja vapaa-aikaa luonnolle, vaikka haluaisikin. Ralleja kuvaan aika tiheään. Siellä on mukava seisoskella kesällä ja talvella. Syödä hamppariväärää ja muita eväitä. Ei keppanaa. Kaverit naureskelevat kun välillä tähtäilen koppiaisia ja lintuja. Myös ihmisten käytöstä ulosajoissa. Lumesta vääntyneitä puita, autioita taloja, ikkunan koristeita. Mitä kaikkea rallipolkujen varrelta löytyykään.-----Eräänä päivänä sähkäri / imetsästäjä sanoi, että heidän metsästysmaillaan on maakotkia.Vaimon kanssa heräiltiin pyhäaamuna yhdentoista aikaan, aamukahvit ja menoksi. Kurvasimme sinne metsäautotielle Hiacella, pysäsimme teiden risteykseen ja kuuntelimme kansanradiota. Veivasin sivuikkunan alas ja otin kameran penkiltä. Vaimo sanoi, että tossa se nyt lentää ja kaveri tulee perässä. Lensivät suoraan autoa kohden ja kurvasivat juuri hieman ennen sivulle. Yhden pisteen tarkennuksella laukoilin sarjatulella. Ei niistä nyt ihmeeellisiä tullut, mutta kotkia kuitenkin. Neljä kertaa kävimme, joka kerta näkyi kotkia, vika kerralla neljä kappaletta. Ja sitten Reposaareen kahville. Siellä on merikotkia jäällä.

      • Hyvä hankinta tuo D200, yksi parhaista digimaailmassa, ja ainakin tuo 70-200, jos vielä F2.8 ja Nikkor, tosin muillakin pärjää. Noilla muillakin saa kuvia jotka eivät häpeä muiden rinnalla.

        Yleensä parhaat luontokuvat saadaan joko tietämällä missä on jotain uutta tai puolivahingossa, kunhan vaan on sopiva laite matkassa kuvaukseen.


    • D200

      Kiitos. Tuhansia ruutuja on kuvattu, mutta ulkoa muistaa ne muutamat, jossa on onnistunut.Ekassa rallissa olin pilvipoudalla pellon sivussa. Bemari tili hurjaa vauhtia puiden välistä mutkaan. Etupyörä rumpuun ja siinä edessäni voltteja pitkittäin korkealle ilmaan, ovet repsottaen. Ruohoa ja multaa ilmassa. Sarjatulella ottaen, kaikki kuvat pysyivät ruudussa, koko tapahtuman. Tarkennus ja valo. Syvyys, auton takana olevien karkuunjuoksutkin piirtyivät tarkasti. Pari vuoteen ei olekaan tullut vastaavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe