Kuinka selviytyä elämästä puolikuurona?

puolikuurotyttö

Synnynnäisesti toinen korva jäänyt "kesken", ei ulkokorvaa (korjattu leikkauksilla) eikä korvakäytävää. Toimivat kuuloluut sisällä kuitenkin, ja suunnitelmissa oli avata korvakäytävä. Mutta esteeksi tuli se, että korvakäytävän takana menee joku luu, tai siis että se on luutunut joten avaaminen ei onnistu. Eli tuomio tuli, koko loppuelämä puolikuurona. Ei kiva...

Nyt huolettaakin vaan, että miten pärjään kuurouden kanssa elämässä. Haittaa tosta on, mm.

- en kuule kunnolla, en saa selvää puheesta, kuulen siis väärin
- äänet vaikea hahmottaa, mistä päin tulee
- pienikin taustamelu niin en saa selvää puheesta

On erittäin noloa, kun oon esim. kaupan kassalla ja se tyyppi sanoo jotain enkä saa selvää tai kuule väärin ja alan vastailla ihan omiani.. Tätä tapahtuu usein, voisin sanoa että päivittäin. Jos kävelen "väärällä" puolella ihmisen kanssa, en kuule hänen puhettaan. Eli koitan aina kävellä ihmisten oikealla puolella, jotta kuuleva korva on häneen päin. Silti kuuleminen tuottaa vaikeuksia.

Unelma-ammattini on kahvilatyöntekijä. Alalle olen kouluttautunut, tai siis valmistun kohta. Oikeastaan ravintolatyöntekijäksi, suuntaus on keittiöhommiin mutta tykkäisin olla kahvilassa töissä. Ainoa mikä haittaa on kuurouteni. Työharjotteluissa sain huonoa palautetta siitä kun "olen töykeä enkä kuuntele asiakkaita tai keskity heihin". Sen takia, kun en kuullut mitä he puhuivat..

Kuulokojetta olen miettinyt, mutta käsittääkseni kalliita, enkä halua semmoista mikä näkyy kovin paljoa. Korva on arka asia mulle ja häpeän sitä.

Onko täällä kohtalotovereita? Kaipaisin edes tietoa siitä, että maailmassa on muitakin, jotka kärsivät samasta ongelmasta kuin minä :/

12

497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jake12345

      Sorry! myötätuntua sinulle! ...ja pahoitteluni, jos olen töykeä ja/tai esitän sopimattomia, mutta mikäli sinulla on sen "keskenjääneen" korvan kohdalla jonkinmoinen fyysinen ns korvanlehti, johon saisi kuulokojeen ripustettua, niin tilanteesi ei oo ihan niin paha kuin ensilukemalla vaikuttaa.

      Olen nimittäin aiemminkin täällä jo kertonut, että on olemassa kuulokojeet, joiden avulla "puolikuurokin" saa suuntakuulon, kyllä. Vaikka kaikki korvalääkäritkään eivät siitä ole tietoisia tai eivät ole vain sisäistäneet asiaa tai eivät oo edes kiinnostuneita kojeista. Suurinpana syynä ehken lääkäreiden ikä ja toiseksi, että keskussairaaloiden yhteydessä toimivat Kuulokeskukset eivät anna potilailleen kaikkein parhaita kojeita, koska ne maksavat muutaman satasen enemmän kuin ne peruskoneet, joita ne jakavat ...ja voivat jakaa useammalle samalla rahallaan... meidän verorahoilla siis.

      Laitteet ovat Widexin valmistamat ja markkinoimat Clear- ja Fusion-kojeet.
      http://www.widex.com/

      Suomessa:
      Widex Akustik Oy
      Uusi Porvoontie 623
      01120 Västerskog
      Finland
      Office 358 9591 5200

      ps. ei ole mainos enkä toimi edes kuulokojealalla, vaan olen ns ikäkuulon heikkenemistä kärsivä kojeiden käyttäjä

      • jake12345

        Lisään sen verran vielä, että laitteet ovat nykyään varsin pieniä ja huomaamattomia. Vaikka minullakin on sellainen perinteinen, lyhyt miesten tukka, niin eivätpä nuo keskustelukumppanini ol edes havainneet laitteitani. ...onko mulla sitt niin isot korvat, en tiedä... heh, heh

        Ai niin ja noita parempia laitteita saa siis vain yksityiseltä sektorilta - yksityissairaaloista kuten Mehiläinen, Terveystalo, Pulssi ja tietty laitteiden maahantuojilta suoraan. Heillä on omat liikkeensä ja osaajat myös.


    • puolikuurotyttö

      Mulla on tavallaan osa korvalehdestä rakennettu, mutta siihen ei vaan saa mitään roikkumaan. Edes silmälaseja/aurinkolaseja ei saa pysymään (onneks mulla ei oo vielä silmälaseja..).

      Ainut vaihtoehto tilanteessani taitaisi olla joku semmoisen korvan taakse, ihon alle laitettava koje.. Joista olen muistaakseni joskus lukenut, mutta hinnat on kevyesti useamman tuhannen luokissa, joihin ei tavallisella ihmisellä ole rahaa :(

    • jake12345

      eikö täällä joidenkin kehuma Kuulokeskus voi antaa sinulle tarvitsemiasi kojeita?
      Muistan nimittäin kun täällä joku 'tietäväinen' veijari aikanaan kehui sieltä saatavan parhaat laitteet niitä oikeasti tarvitseville.

      No mulla on toisenlaiset tietämykset Kuulokeskuksista, mutta yritä olla vaativainen. Kyllä sinullakin on oikeus kuulla.

      En tiedä onko vakuutusyhtiöistäkään apua sinulle, mutt mites sosiaaliviranomaiset? Olisko niillä apuvelvoite? en tosin tiedä

      ps. muuten sellanen korvanlehden taakse sijoitettava laite ei paina kuin vaivaiset kaksi (2) grammaa. Eikö sellaistakaan saa kiinni siihen sinulle tehtyyn korvanlehden osaan?

    • jake12345

      Yön yli vietetty aika kirvoittaa joskus uusia ajatuksia mieleen:

      Kun kuulokoje painaa vain vaivaiset 2 gr ja päässä 'roikotetaan' paljon painavampiakin kojeita/laitteita, kuten esim iso stereo-kuulokkeita ja yhtämoisia möykkyjä, joita kuulon suojaimiksi kutsutaan, niin kyllähän samantapaisessa, kevyemmässä hiuspannassa voisi yhtä kuulokojettakin 'roikottaa'... ja sen toisen voisit laittaa olevaan, oikeasti kuulevaan korvaasi ilman pantaa ...sillee normaalisti, korvanlehden taakse... jolloin sulla olisi kaksi kuulokojetta, jotka tarvitaan jopa suuntakuulon saamiseksi. Mainitsemillani Widexin Clear- ja Fusion-kojeilla se on mahdollista, vaikka toinen korva olisi täysin kuuro. Sehän on sama kuin sitä toista korvaa ei olisi lainkaan...

      Jos lääkärisi ei usko puhettasi, niin ole itse yhteydessä tuohon laitteiden maahantuojaan ja kysele heiltä. He tarjoavat laitteitaan kokeiltavaksi kk:nkin ajaksi - niinkuin toki muutkin kuulokojeiden toimittajat. Näin pääsisit itse kokemaan, toimiiko systeemi ja saatko 7 saatteko kuulokojeen kiinni johonkin sopivaan, kevyeen hiuspantaan, tms.

      Mielikuvitusta liikkeelle vain ;)
      älä tyydy jonkun korvakirurgin mielipiteeseen. He ovat kovasti juuttuneet porien ja puukkojen käyttöön. Se kun on heidän osaamisaluettaan.

    • Puolikuuro itsekin

      Et tosiaan ole maailman ainoa huonokuuloinen ihminen :) Itse kerron monissa tilanteissa huonokuuloisuudesta, niin saa paljon anteeksi eikä ihmiset luule, että olen töykeä tai peräti tyhmä.

      Ilman kuulokojeita en tosin kotoa lähtisi, miksi kärsiä kun voi myös elää normaalia elämää. Kuulokojeet ovat ilmaisia sairaaloilta, sinun tapauksessasi ei ihan normaali korvantauskoje taida tulla kysymykseen. Rohkeasti vaan yhteyttä kuulokeskukseen, merkeillä (yllähehkutettu Widex :D) ei ole tässä vaiheessa vielä mitään väliä.

    • kuuloton

      Siis miksi kuulolaitetta pitää hävetä ja nolostella, eihän silmälasitkaan ole hävettävä yksityiskohta. Ihmisillä on puujalkoja, tekokäsiä, rintaimplantteja jne. Minkä sille mahtaa, jos kuulo tai näkö on mennyt.

      Terv. huonokuuloinen, huonosti näkevä mitä, mitä mies.

    • 10+7

      Ihmettelen, ettei valtio / kela / kunta maksa kuulokojetta?! Ei kai se huonokuuloisen ihmisen itse maksettavaksi jää?

      Jos olet saanut jonkinsortin diagnoosin huonokuuloisuudesta, se heikentää opiskeluasi tai työtäsi, ja aiheuttaa haittaa tai avuntarvetta, olet oikeutettu vammaistukeen (ikävä sana, mutta sillä nimellä se on). Kai saat sitä?!

    • Toinen puolikuuro

      Äiti muori sai tietää kaupungin työterveystarkastuksessa 40 vuotiaana,että on vasen korva kuulo.

      Eipä ollut moista asiaa aikaisemmin tajunnut eli puolikuuronakin tulee hyvin toimeen ja ajokortinkin sai pitää.


      Ja itselleni ei puolikuurous perintynyt vaan se on itse aiheutettua muusikkona.

    • tytsi 32v

      syntymävikana saatu en kuule vasemmalla korvalla yhtään mitään ja tässä sitä ollaan yhä 32vuotiaana tehny vaikka mitä olen sanonut työpaikoissa että en kuule vasemmalla korvalla mitään joten ovat puhuneet kovempaa tai toistaneet asiansa jos olen sanonut anteeksi en kuullut mitä sanoit. on kyllä joskus joku sanonut että piti minua nirppanokkana kun en vastannut mitään kun oli kysynyt mutta kun sai tietää että en ollut kuullut koko kysymystä ja sanonut syynkin siihen miksi en kuullut niin johan oli mielipidekin minusta vaihtunut jälkeenpäin näin sanoi mulle sitten myöhemmin. kuulolaitetta en ole hankkinut sillä pärjään ihan ok mielestäni ilman sitä.

      • Höpöttäjä

        Kuule, pakko sanoa mutta ei sitä itse oikeen tajuakaan kuinka huonosti kuulee ennenkuin saa laitteet ja huomaa,kuinka paljon elämä helpottuu kun kuulee "kunnolla".Itse pari vuotta sinua vanhempi, 25v sain korvakäytäväkojeen joka minusta aika huomaamaton.Laitetaan PAREMPAAN korvaan, eli jolla kuulet paremmin.En ymmärrä kuinka et ole jo tällaista saanut?! Ensimmäinen koje on ilmainen.Yhteys nyt rohkeasti vaikka tk-lääkäriin,jolta saat lähetteen kuulontutkimukseen ja kojesovitukseen. Tsemppiä!


    • kuuro

      Voimia:) Kyllä puolikuuro pärjää ihan hyvin arjessa.Kommelluksia sattuu ihan varmasti.Tärkeintä on muistaa aina kasvokontakti.Minua on pidetty töykeänä kun olen asianmukaisesti palvelutilanteessa varmistanut kuulemani.Itsellä on 30% invalideetti tämän asian vuoksi.Töitä hakiessa ja työelämässä ainut taho jolle siitä täytyy mainita on työterveyshuolto.Kylmä fakta on ettei töitä saa jos mainitsee työnhaussa olevansa puolikuuro.Siinä pätevyydet pyyhkiytyy saharaan:)CV:tä on turha esitellä kun kertoo olevansa osittainen invalidi.Työnantaja ei sillä tiedolla tee mitään jos suoriudut työstäsi.Itse opin tämän kantapään kautta ja opin pitämään suuni kiinni ja avaudun vaan siellä missä on ainoastaan pakko.Sairaslomapäiviä 0 neljään vuoteen.Itsellä kuulo meni kuulohermokasvaimen leikkauksen vuoksi.Hankin kuulolaitteen sitten kun on sen aika ei ennen:)Tsemppiä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      561
      4140
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3474
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3110
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      166
      2397
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2250
    6. 231
      1719
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1427
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1339
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1310
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1110
    Aihe