Koiperhosia, turkiskuoriaisia: tulen hulluksi kohta...

prkl

Ollaan asuttu muutama vuosi rintamamiestalossa. Puolisen vuotta sitten lenteli ensimmäinen koi vastaan. En silloin sitä koiksi tunnistanut. Joku yksittäinen perhonen saattoi iltaisin lennellä.
Kunnes noin kk sitten vaatehuoneessa olikin useampi aikuinen perhonen. No niin, kaikki 5 henkisen perheen vaatteet kellariin. Tyhjensin kaikki tekstiilit pölyrättejä ja moppeja myöten pesuun. Matot, koristetyynyt ym saunomaan ja sen päälle pariksi päiväksi ulos.

Vaatehuoneen ja komerot myrkytin. Osan muurahaismyrkyllä kun ei heti ollut saatavilla nimenomaan koille suunnattua myrkkyä. (onko edes sitten tehonnut?)
Lasten vaatekaappeihin laitoin vain seetripuuöljyä, en myrkkyä uskaltanut laittaa. Mistään en reikäisiä vaatteita löytänyt, vaatehuoneesta kylläkin pari matoa. Liinavaatekaapista myös löysin yhden madon.

Pikkuhiljaa aloin saamaan puhtaita vaatteita takaisin komeroihin. Laitoin koigeelipusseja aikuisten vaatekomeroihin ja punaseetripuupaloja lasten vaatteiden sekaan. Noin viikon verran meni pyykkien pesussa, likaiset vaatteet ja tekstiilit olivat siis kellarissa, jossa tällöin leijaili vielä muutama koi. Kun kaikki pyykit oli pesty, myrkytin vielä kellarinkin ja pesin sieltä matot. Tästä on nyt kohta kolme viikkoa aikaa.

Kellarin lattialla on ollut paljon kuolleita sokeritoukkia, tai niiksi olen niitä ainakin luullut. Kunnes toissailtana bongasin sieltä kolme kuollutta turkiskuoriaista. Niitä pilkullisia, joita elää Suomessa myös luonnonvaraisena... Meillähän on vaatehuoneessa ollut lattialla sokeritoukkia jonkun verrankin, olen olettanut niiden olleen peräisin ilmanvaihtohormista joka vaatehuoneessa on. Mutta nyt on sitten tullut mieleen, että olisivatko sokeritoukiksi luulemani madot sitten olleetkin turkiskuoriaisen toukkia?

Netissä kyllä luki, että nämä turkiskuoriaiset tulevat yleensä talvehtimaan sisätiloihin ja muuttavat keväällä takaisin ulos. Olivat paikassa, josta olin ottanut tämän talven aikana muovimaton pois, kun edelliset asukkaat olivat laittaneet muovimaton betonilattian päälle. Tämän maton allahan oli ainakin sokeritoukilla kiva koti. Voisivatko ne olla tälläisiä talvehtijoita vain?

Kyllä viimeinen niitti oli kun tänään sitten lepatteli vielä koiperhonen yläkerrassa vastaan! Onko mahdollista, että se on vielä sitä edellistä porukkaa, joku aikuinen joka onnistunut säästymään myrkyiltä? Vai onko niitä prkl:een munia jonnekin vielä jäänyt?!

Odottelenko vaan ällötyksien katoamista vai olisiko se parempi soittaa tuholaistorjunta heti? En yksinkertaisesti kestä enää yhtään öttiäisiä lisää, ne tulevat jo uniini...

Ja mitä peruskokoisen omakotitalon myrkytys mahtaa maksaa?

Kiitos.

13

8993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiru-

      Hiuh, pitääkin heti rueta siivoomaan tän luettua :D
      Toivottavasti löydät apua hyönteis ongelmaan! :)

    • MökkihöperöN

      Inhottava ongelma, myönnetään..

      Mutta lämmitättekö puilla? Meinaan meillä joskus tulee niitä perhosia puiden mukana sisälle.. eli ehkä ovat aiemmat jo kuolleetkin ja nyt liihotteli öttiäinen muuten vaan? :) Sellasia pieniä vaaleanruskeita ovat.

    • alkup.

      Joo kyllä lämmitetään puilla ja tuodaan usein korillinen lämpiämään sisälle. Että siinä kyllä on mukana voinut tulla ötököitä. Mutta se oli kyllä samanlainen oljenvärinen koi...

      Nyt tarkasteltuani kellarin raatoja, joita on siis todella paljon: on siellä muitakin kuin sokeritoukkia. Aika samannäköisiä, mutta lyhyempiä ja pyöreämpiä. Voisikohan ne olla turkiskuoriaisen toukkia jotka ovat muuttumassa kuoriaisiksi?
      Asiaan nyt perehdyttyäni tarkastelin myös keittiön kaappeja. Ja löytyihän kattilakaapista turkiskuoriaisen toukan "kuoret".

      Olenkohan nyt jo liian neuroottinen näiden kanssa, onko vanhoissa taloissa aina "elämää"? Alkaa kyllä jo ällöttämään niin kovasti!

      Onkohan noista nyt vaaraa jos kellariin jotain jää? Kai nuo karkoitteet pitävät vaatteet ehjinä.. En ole löytänyt kuin parista trikoisesta paidasta reikiä ja niidenkin syynä on saattanut olla kuivausrumpu tai samassa koneellisessa pyörivät rintaliivit. Tai kenties kun vaatteet olivat sen viikon kellarin lattialla, on niitä joku ehtinyt nakertaa..

      AAARRRGG!!

    • 123654

      Yksi tuholaisten myrkyttäjä sanoi. että yleensä nämä ötökät tulevat välikatolta. Esim linnun- tai oravanraadosta. Tarkastakaa ko. paikat

    • Asenne oikeaksi

      Puurakenteisissa taloissa on aina jotakin elukoita. Se on luonnollista. Se pitää oppia hyväksymään. Kannattaa opetella asenne, että luonto on ystävämme, eikä pidäkään vieraantua luonnosta. Jos pelkää luontoa, kannattaa muuttaa betonikaupunkiin.

      Koiperhosia on aina vintillä. Ne on ikuisia seuralaisia. Villavaatteiden säilytys pitää opetella. Mutta tarkista, ettei talon lämpöeristeenä ole käytetty voilokkia. Se on eläimen karvaa ja siinä sikiää koit. Sitä käytettiin vuosikymmeniä sitten ja tämän koiongelman vuoksi, sitä ei enää käytetä.

      Sokeritoukat kertovat kosteusongelmasta. Jossakin on liikaa kosteutta. Ne lisääntyvät vain kosteassa. On putkivuoto, ei ole salaojaputkia, laattasaumat vuotaa, kellarin tuuletus ei ole riittävää tms.

    • Kokemusta on..

      Itse olen taistellut koiperhosia vastaan yli 2 vuotta. Ne perkeleet on todella sinnikkäitä.. Kämppä on puunattu lattiasta katoon useaan otteeseen ja parhaimmillaan on ollut puolenvuoden koiperhoton kausi, kunnes eilen näin yhden taas lehahtavan vaatekaapista.

      Tänään kehtasin/uskalsin ottaa asian puheeksi naapurien kanssa. Myös heillä on ollut sama ongelma! Nyt seuraavaksi yhteys isännöitsiään ongelman selvittämistä varten. Epäilen vahvasti, että koit on pesiytyneet myös rakenteisiin, joilloin koko kiinteistön myrkytys olisi tarpeen.

      Voimia sinulle koiongelmassa! Tiedän että se on hermoja raastavaa ja lisäksi ainakin minua nolottaa puhua asiasta. Ihmiset nimittäin voivat ajatella, että olet epäsiisti ihminen, tai et siivoa kotiasi. Mutta SE ei pidä paikkaansa. Koit tulevat myös siisteihin koteihin :(

    • kohti valoa.

      Eräs juttu mistä niitä koiperhosia voi tulla. Katsos kun keväällä kun ilmat lämpiää niin kuistillahan palaa iltaisin valot. Perhoset pitävät valosta. Niitä saattaa olla se yksikin siinä lähellä ulkoovea. Nyt kun ovi avataan vaikka iltapimeällä ja ovi on hetken auki niin perhonen lehahtaa sisälle koska sieltä tulee valoa.
      Sanoisin että perhoset ovat tulleet ulkoa sisälle lentäen.

      • faktaa1

        Koiperhoset väistävät valoa - ne etsivät aina jotain pimeää paikkaa munimista varten. Esimerkiksi harmittomat yökköset lentävät taas valoa kohti.


    • mitta täynnä

      täällä myös yksi koiperhanoiden kanssa taisteleva. olen korviani myöten kyllästynyt noihin lentäviin pirulaisiin, että tekisi mieli muuttaa mutta pelottaa että ne muuttavat mukana. meidän talossa kuulemma ollut koiongelma jo usean vuoden vintissä, en tiedä miten ovat meille eksyneet ja missä on "pesä" kun ei ole toukkia tullut vastaan vaikka on siivottu jokainen nurkka asunnosta... kuulin jostakin että koiperhoset inhoaisivat laventelin tuoksua yli kaiken, huomenna siis laventeliöljyostoksille ja kokeillaan laittaa muutama pisara minigrip-pusseihin ja jokaiseen kaappiin ja nurkkaan minkä ikinä keksin.

      • kokemusta on

        Olkaapa myös tarkkoja erityisesti ulkomailta ostettujen pähkinöiden ym. kanssa. Pian keittiöstänne saattaa levitä koko kämppään todellinen riesa, jauhokoisat. Ne ovat n. sentin mittaisia lentäviä ja vaaleanharmaita (ks. esim. googlesta tietoa, löytyy eri lajeja). Munat ovat pieniä, ei silmällä tahdo erottaa ruoan joukosta, sitten toukkina ryömivät pitkiäkin matkoja piiloon koteloitumaan, josta sitten lentelevät pois. Yksi poikue voi olla jopa 400 kpl, joten niitä ei todellakaan pidä päästää lisääntymään.

        Eli pähkinät ja muut vähänkin arveluttavat elintarvikkeet aluksi pakkaseen ja sitten vasta keittiön kaappiin/käyttöön!


    • Omakotitaloasukki

      Ää siis apua!.. onko noi jauhokoisat innostuneita siis myös jauhoista? Kun meillä saatiin rysän päältä kiinni kymmenittäin ja varmaan sadoittain semmoisia pieniä vaaleita toukkia erilaisista vanhoista jauhopusseista (ei oltu moneen kuukauteen käytetty niitä), kaapista jossa tosiaan säilytettiin myös pähkinöitä. Nyt kaikki nuo kaapit putsattu niistä öttiäisistä ja jauhopussit muovipusseissa ja tiukasti kuminauhoilla kiinni suljettuina.

      Kun tässä jo mietin ensiksi, että voisko nuo lentelevät tummanharmaat sentin mittaset (puol senttiä leveät) pikkuperhoset joita silloin tällöin aina lehahtaa ympärillä niin olla koiperhosia, mut en oo koskaan nähny niitä vaatehuoneissa, aina ne on jossain muualla. Ja toukat ja toukan kuoret on aina löytyny jostain keittiön kaapeista, ja esim leikkuulaudalta jota ei oltu aikoihin käytetty ja johon oli jääny hieman muruja.
      mietin, et eikös myrkyttäminen saata olla keittiössä aika vaarallistakin ettei joudu myrkkyä elintarvikkeisiin vahingossakaan (pöllähdä ilman mukana tms vaikkei suoraan suihkutteliskaan), niin voiskohan nuo saada häviämään ihan sillä, ettei ne vaan sais mistään ruokaa? ja mitä kaikkea ne oikein syö?? ...

      yäk että ällöttää taas ajatuskin noista.. mä ollu aina siisteyttä rakastava ihminen, mut eipä nuita oo näköjään osannu torjua.. tätini on vieläkin siistimpi ihminen ja silläkin oli jauhot toukissa toissakesänä.. mut perhosista se ei oo vielä puhunu mitään..pitääpä kysäistä siltäkin mitä kodin ötököille kuuluu..

      • Omakotitaloasukki

        Taisi kuitenkin olla väärä hälytys. Tarkistin ja ei löytyny keittiöstä enää niitä toukkia, oli hävinny kaikki sen jälkeen kun toissakesänä siivosin ne pois sieltä, eikä sellasia pienen pieniä koppiksiakaan kun niitäkin sillon oli samoissa paikoissa. Kai ne paksut muovipussit oli sit tehonneet, eivät pääse niistä läpi. Ja roskikseenki kun meni sillon jonkin verran matoisia jauhoja yms.
        Sit saatiin eilen sisällä lennähtelevä perhonen kiinni ja tehtiin lajintunnistus googlen avulla. Taitaa kuitenkin olla sisälle vaan talvehtimaan päässyt harmiton koiranputki- tai pesäkoi. Puuliiteristä kai puiden mukana tullut. Mut jos noit tulee lisää (kun sillon tällön vaan yks lepattaa nurkissa) niin pitääpä tehdä taas uusi lajintunnistus..

        Onneks päästiin säikähyksellä, mut taidanpa kuitenki varuilta laittaa kaikki käyttämättömät vaatteeni vaatekomerostakin ihan kunnolliseen muovipussiin! :) eihän sitä tiiä millon oikee vaatekoikin vaikka tuolta sisälle liihottaa..
        Joka tapauksessa tsemppiä kaikille teille joilla taistelua noitten ötyköitten kanssa vielä on!


    • kuoriaisvihaaja

      Ne pienet tummat lentelevät voivat olla turkiskuoriaisia (etelän tuliaisia) tai ihrakuoriaisia jotka elävät luonnossa. Molemmat syövät vaatteisiin reikiä ja ovat aika samannäköisiä sekä toukka että kuoriaisvaiheessa, turkiskuorisella ja vyöihrakuoriaisella on tumma raita pään alapuolella, turkiskuoriaisella vielä pilkkuja raidoituksessa. Pirullisia. *huoh*

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe