Mistä rahat tuotiruokaan,

velkaako lisää ?

On esitetty lukuja joiden mukaan totaalinen tuonti maksaisi kuluttajille noin 12 mrd euroa, se on niin valtava luku ettei tältä kansalta löydy valuuttaa tuon suuruisen tuonnin rahoittamiseen.
Käsitykseni mukaan se vastaa koko Suomen metsäteollisuuden viennin arvoa ja käytännössä merkitsee saman suuruisen viennin lisäämistä, että tuontiruoka ylipäätään voitaisiin rahoittaa.

17

69

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luku 12 mrd € on suuresti liioiteltu,
      voisipa sitä jopa luonnehtia valheelliseksi.
      Mitään perusteitahan sille ei toki edes yritetty
      esittää, ja mahdotontahan se olisikin, koska
      lukuhan on tuulesta temmattu.

      Suomalaisen alkutuotannon arvo suomalaisen
      ruokaan vuosittain vain 1,5 mrd €. Tuon korvaaminen
      tuontiruualla ei todellakaan tulisi maksamaan
      lisää 12 mrd €.

      Kun vertailee tänä päivänä ulkoa tuotujen
      elintarvikkeiden hintaa ruokakaupassa
      kotimaisiin, ne ovat pääsääntöisesti
      hinnaltaan edullisempia, joten voisi
      olla, että tuo 1,5 mrd riitäisi ja
      siitä jäisi ylikin.

      http://www.smts.fi/Elintarvikkeiden hinnanm/Arovuori_Voimasuhteet.pdf

      • Paljonko se

        sitten maksaisi ?, jalostuarvo n 9 miljardia ja appelsiinit ja kahvit päälle 3 miljardia, kyllä 12 miljardia pitää takataskusta löytyä ilman omaa maataloutta..


      • jaa-

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.


      • Ei raaka-aineita?
        jaa- kirjoitti:

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?


      • Kotimainen,
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        elintarviketeollisuus loppuu kuin seinään oman maatalouden loppuessa, siitä on turha vääntää mitään spekulaatiota, Esim. Virossa kolme kertaa pienemmät palkat ja elintarviketeollisuus siirtymässä sinne jo täyttä päätä..


      • zf-
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        Suomalaisilla lihataloilla on tuotantolaitoksia Puolassa ja Baltiassa. Voisi olettaa, että jos kotimainen raaka-aine loppuisi, ne tekisivät tuotteensa näissä ulkomaisissa yksiköissä, kun raaka-aine olisi lähellä ja työvoima halpaa.

        Leipomotuotteita tuodaan jo nyt Eestistä ja muualta Euroopasta.

        Juustoja, rasvoja, jogurtteja, makkaraa, lihatuotteita, kalaa jne tuodaan valmiina kuluttajapakkauksissa.

        Kaikkien tavaroiden tuonti on helppoa. Se mikä on vaikeaa on haalia vientituloja sen tuonnin maksamiseen.


      • -
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        -


      • -
        jaa- kirjoitti:

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.

        -


    • http://www.smts.fi/Elintarvikkeiden hinnanm/Arovuori_Voimasuhteet.pdf

      Suomen ruokalasku on tuon Arovuoren mukaan 14,4 mrd €, joten
      12 mrd € ei ihan riitäkään. Kun suomalainen maataloustuotanto loppuu
      kertyy säästöä n. 2 mrd € vuodessa. (Kansallinen tuki 1,2 M€,
      maanviljelijäeläkkeet 0,6 M€ lomatuki 0,22 M€).

      Sillä jo kummasti rahoittaa ulkoatuontia. Jääkö jo vähän ylikin.

      • Valehtelet..

        Koko ruokalasku veroneen lähentelee 30 miljardia, josta alkutuotannon osuu 5-6 miljardia, jalostus nostaa sen n 10 miljardiin, jonka kauppa vielä tuplaa ja verot päälle yksin ALVI nostaa ruokalaskua liki 4 miljardilla..

        "Maataloustuki ei rasita veronmaksajaa, maataloustuki on 1.9 miljardia josta EU maksaa karkeasti puolet eli 1 miljardin.. Maataloudenharjoittajat maksavat veroja ja veroluonteisia maksuja 1.5 miljardia. joten plussaa veronmaksajalle 0.5 miljardia on huomattava että maataloustuki alentaa kuluttajan ruokalaskua suoraa tuon 1,9 miljaria ja kun nuo lasketaan yhteen veronmaksaja on plussalla 2.4 miljardia. Viljelijät, hyvä sijoitus kuluttajalle."


    • Säästöä kaikki...

      Kyllä, saamme silti maataloustuet eu: sen 0.8 mirjardia euroa. Myös teurastus. Maidon keräily ja jalostus, kamanmunien keräily ja pakkaus jatkuu aivan normaalisti vaikka ostammekin kaiken ulkoa. Myöskään rehun ja lannoitten vamlstus jatkuu, sekä valtroja ja sampo- puimureita valmistetaan niinkuin ennekin suomen markkinoille sekä muita maataloukalustoa. Maatalousmyymälöitäkään ei yhtään lopeteta. Ostaisimme kaikki ruoan raaka -aineet ulkoa eikä yksikään ulkomaa pyrkisi hyötymään siitä että meillä ei olisi omaa maataloustuotantoa.
      Minkäänlaista vaikutusta ei nykyisen 3 mirjardin euron alijäämäiseen kauppataseen ei vaikuttattaisi vaikka ostaisimme kaiken alkutuotannon ulkoa.
      Jos joku viljelijä ja elintarviketyöläinen, maatalouskonevalmistaja, rehun ja lannoitteenvalmistaja jäisikin työttömäksi se ei lisäisi laikaan valton menoja, helpostihan he töitä saisivat koska meillä ei ole työttömyyttä.

      • Jegyl,

        Miten maatalouden lopettaminen lopettaa viljelijäeläkkeet kovin nopeasti.

        Jos valtio saa eu:lta 0.8 miljardia euroa valtin kassaan ja kansalliset tue on 1,2 miljardia, yksinkertainen laskutoimitus, 1,2 miljardia pois valtion menoista, 0,8 miljardia pois valtion tuloista suomen ulkopuolelta, jää 0,4 miljardia euroa valtion kassaan, korjatkaa jos olen väärässä, pelkkä sanominen että "tämä on talonpojan käsitys asiasta" ei riitä, vaan se pitää osoittaa laskelmilla kuten minä tein.


      • Niin että

        Eipä kiinnosta ostaa ulkomailta tuotuja ruokia kovinkaan paljon. Hedelmistäkin suosimme suomalaisia omenoita, vitamiineja saa suomalaisista marjoista. Metsät ovat pullollaan monenlaisia marjoja.
        Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa.
        Kuten tiedämme tulottajien alhaiset myyntihinnat kaikkialla maailmassa, niin miten sitten nämä raaka-aineet ja niistä valmistetut tuotteet muuttuvatkin sitten Suomessa kalliimmaksi kuin muualla maailmassa?


      • Tuhoisaa jusseille..
        Niin että kirjoitti:

        Eipä kiinnosta ostaa ulkomailta tuotuja ruokia kovinkaan paljon. Hedelmistäkin suosimme suomalaisia omenoita, vitamiineja saa suomalaisista marjoista. Metsät ovat pullollaan monenlaisia marjoja.
        Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa.
        Kuten tiedämme tulottajien alhaiset myyntihinnat kaikkialla maailmassa, niin miten sitten nämä raaka-aineet ja niistä valmistetut tuotteet muuttuvatkin sitten Suomessa kalliimmaksi kuin muualla maailmassa?

        "Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa."

        Tuo olisi jusseille tuhoisaa. Kas kun palkkojen laskeminen tarkoittaisi verotulojen pienenemistä joka vastaavasti tarkoittaisi että valtio ei saisi yhtä paljon tuloja ja valtiolla ei olisi varaa maksaa maataloustukia...


      • Höpö höpö..
        Tuhoisaa jusseille.. kirjoitti:

        "Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa."

        Tuo olisi jusseille tuhoisaa. Kas kun palkkojen laskeminen tarkoittaisi verotulojen pienenemistä joka vastaavasti tarkoittaisi että valtio ei saisi yhtä paljon tuloja ja valtiolla ei olisi varaa maksaa maataloustukia...

        myös tuotantokustannukset laskee ja muutenkään ruualle löytyy aina maksaja ja syykin on selvä minkä takia..


      • Kyselijä...

        /www.iltasanomat.fi/matkailijan-terveys/
        Miksi turistit sairastuvat ulkomailla?


      • Salmonella..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2154
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1388
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1280
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1009
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      940
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      659
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    Aihe