Säälittävyyden huippu: teemariparit

€v.lut.

Kirkon nuoleskelu on mennyt näköjään jo niin pitkälle, että rippikouluja pitää maustaa kaikenlaisella oheistoiminnalla. Täytyyhän sitä tulevista kirkollisveron maksajista toki pitää kiinni keinolla millä hyvänsä!

"Tavallisten rippikoulujen lisäksi tätä päivää ovat erilaiset teemarippikoulut. On muun muassa urheilupainotteisia rippikouluja sekä vaellus- ja pyöräilyrippikouluja. Mukaan ovat tulleet myös esimerkiksi media- ja ekorippikoulut."

(http://www.hs.fi/kotimaa/Rippikoulun käy tänäkin vuonna 53000 nuorta/a1305579030361)

37

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agnus D

      ei musta paha idea ollenkaan saada ne penskat myös viihtymään siellä!

    • Ingenjör_81

      Ei se laatu, vaan määrä. Raha ei haise. :(

      EVL:n pitäisi herätä siihen, että kirkot eivät tyhjene koska ihmiset ovat siihen kyllästyneet, vaan koska Jumala on.

    • kiitos seurakunnille

      Pyöräily-, vaellus-, hiihto- ja ekoriparit ovat hienoja ideoita. Silloin kuljetaan luonnossa, jonka Jumala itse on meille temppeliksi tehnyt. Silloin iloitaan, kiitetään ja vaalitaan Luojan luomistöitä. Luonnon helmassa Luojaa miettien, voiko ihminen olla enää lähempänä Jumalaa?

    • äiti .

      Minun tytär on nyt riparilla, aivan tavallisella rippileirillä.

      Rukoilisiko joku leirin puolesta ja kaikkien muidenkin tämän viikon rippileiriläisten puolesta.

      • Huonoja oppilaita

        Eivätkö penskat vielä osaa rukoilla itsensä puolesta? Aika huonoja rippikoululaisia.


      • EL.a .K:IM

        äiti .

        Joo. Vaikka tolla `huonoja oppilaita` oli hyvä pointti.


    • Teemarippikouluja on järjestetty jo pitkään. Esimerkiksi vaellus- ja purjehdusripareita järjestettiin ainakin jo allekirjoittaneen nuoruudessa 90-luvulla. Itse olen ollut jalkapalloriparilla, joka mahdollisti aktiiviharrastajille rippikoulun käymisen leirimuodossa, kun viikon aikana käytiin läheisellä kentällä koko joukkueen treeneissä kolmena päivänä.

      Terveisiä ja siunausta äidille, jonka tytär on rippileirillä. Rukoilen tyttäresi ja hänen leirinsä puolesta. Jokainen meistä tarvitsee esirukousta ja jokainen meistä myös voi toisten puolesta rukoilla.

      Terveisin Sinikka-pappi

      • Nasse.

        Taikauskon asema on vahva ja yksi viimeisistä vielä mukana roikkuvista riiteistä on tuo ripari jossa lahkoon vastoin omaa tahtoaan liitetyt lapset kotetaan viimeisen kerran vakuuttaa kamelikuskien nuotiotarinoiden milekkyydestä.

        Ripariin osallistutaan - siis ne ketkä enää osallistuvat - kahdesta syystä;

        1) ympäristön paine - tämä erityisesti pikkukylissä, junttiloissa, suomen raamattuvyöhykkeellä oulusta etelään.

        2) Raha, ripariin kannattaa osallistua koska rippilahjoilla on merkittävä taloudellinen merkitys nuorelle, kannattaa siis mielyttää ja näytellä, jotta saa sen tonnin tai kaksi taikauskoiselta Seija-tädiltä


        Papistokin ymmärtää asian juonen ja leikkii sitä mukana.


      • Järvenpäässä ainakin

        Vaellusripareita oli jo 1970-luvulla. Tosin niitä ei nimitetty teemaripareiksi.


    • Hei, itse vaelsin Ylläs-tunturilla rippikouluni ja siitä sain reppuuni niin jytevää opetusta, että kirkon työhön lähdin kouluttautumaan. Omassa seurakunnassamme vaellusrippikoulujen aika ajoi ohitse kymmenisen vuotta sitten ja siirryimme järjestämään hiihtolomalla laskettelurippikouluja Rukan rinteisiin ja majailemme Oulun seurakuntayhtymän leirikeskusessa Kuusamossa.

      Erikoisrippikoulut ovat vaativia järjestättäviä ja vaativat vankkaa ammattitaitoa. Niissäkin pääasia on rippikouluopetus, jota annettaan aivan yhtäpaljon kuin ns. normileiririppikouluissakin eli 80 oppituntia. Rippikouluhan on vähintään puolen vuoden mittainen ja ennen leirijaksoa tapaamme kunkin ripariryhmän kanssa ja erityisesti hiihtolomaleirin kanssa, kun Rukalla iltapäivät laskettelemme/hiihdämme. Oppitunneista ja yhdessäolosta iltaisin ei tingitä.

      Minua on pyydetty pitämään myös ratsastusrippikoulua paikallisen tallin kanssa yhteistyössä, mutta siihen en ole saanut aikaa irrotettua omasta työstäni, kun pidän kesäisin kaksi rippikoululeiriä muutenkin. Lisäksi yhteen rippikouluryhmään pitäisi saada sopiva määrä nuoria, että sen pitäminen ei tule seurakunnalle taloudellisesti kalliiksi. Seurakuntamme sponsoroi erityisrippikoulua Rukalla aivan saman määrän kuin omassa leirikeskuksessamme pidettäviä rippikoululeirejä. Loppu osa jää vanhempien kustannattavaksi. Rippikoulumaksusta voi saada myös vapautuksen ns. sosiaalisin perustein, mutta meillä vain tuon normi leirin eli 85 euron verran. Rukan leirit maksavat 250 euroa. Perhe voi toki tarvittaessa anoa lisätukea kunnan sosiaalitoimistosta, niin ettei kenenkään osallistuminen leirille ole kiinni taloudellisesta tilanteesta.

      Omat lapseni ovat käyneet meidän seurakunnan hiihtolomarippikouluissa ja kaikki ovat innostuneet isostoiminnasta. Heitä pyydettiin osallistumaan ripareilleen myös Israeliin ja partiorippikouluun, yhtä suunnistusrippikouluunkin, mutta he halusivat omien vanhempiensa pitämille ripareille, joissa on tutut kaveritkin.

      Monet urheilujärjestöt (kuten jääkiekkoliitto) järjestävät myös omia rippikoulujaan, koska aktiivisesti harjoittelevan nuoren voi olla vaikeaa järjestää kesästään 1,5 viikkoa vapaata. Kovaltahan tämä saattaa tuntua, ettei nuorella ole aikaa vielä 15 vuotiaana hiljentyä oman seurakuntansa riparille ilman, että urheiluharrastus siitä kärsisi. Mutta monissa lajeissa työtä on tehtävä jo nuorena, jos haluaa menestyä.

      Mielestäni on hyvä, että tarjontaa on olemassa niin harrastepohjilta kuin herätysliikepohjiltakin rippikouluissa, vaikka suosituimpia ovatkin omien seurakuntien normaalit leiririppikoulut. Pienessä kunnassamme ei ole kysyntää iltarippikouluille, mutta leirikeskuksessamme järjestettäville leireillä voi osallistua vain päivisin opetukseen ja nukkua kotonaan.

      Eikä pidä unohtaa mahdollisuutta käydä rippikoulua myös yksityisesti. Muutamat nuoret vuodessa ikäluokasta käyvät myös kehitysvammaisille, kuulovammaisille, näkövammaisille jne tarkoitetuissa erikoisrippikouluissa. Nuorten tarpeet ovat erilaisia ja siksi on hyvä, että seurakunnat ja järjestöt tarjoavat omia vaihtoehtojaan.

      t. Maarit-pappi

      • Nasse.

        Juu, pakko se on nuorena indoktrinoida, jos meinaa onnistua.

        Valitettavasti ev-lut lahkon kannalta nykyiset 15 vuotiat ovat liian koulutettuja, sivistyneitä ja älykkäitä että homma enää toimisi alkuperäisessä mielessä.

        Kehitysvammaisten rippikoulusta en viitsi sanoa mitään, yököttää pelkkä ajatuskin tuollaisesta uskismoraalin ilmentymästä.


    • Hei, Minusta on hienoa, että kehitysvammaisetkin saavat käydä rippikoulun. Eräs vanha down mies ei ollut saanut aikoinaan osallistua rippikouluun. Hän oli innokas jumalanpalveluksiin osallistuja ja tuli kirkkoon aina tuntia ennen jumalanpalveluksen alkua. Istui aina samalla paikalla ja laittoi 2 markkaa virsikirjatelineeseen odottamaan kolehtia. Joka kerta hän kätteli minut, silitti kättäni ja kysyi saako osallistua ehtoolle (puhui aika huonosti). Lupasin, että saa, vaikka tiesinkin, ettei ole käynyt rippikoulua. Asia vaivasi häntä. Niimpä ilmoitin hänet rovastikunnan järjestämälle rippikoululle. Hän oli lähes 70 vuotias osallistuessaan. Mutta niin innoissaan ripillepääsystään, ettei sitä iloa voin samoin kuvailla. Rippikuva oli hänen huoneessaan kunniapaikalla. Enää hänen ei tarvinnut kysyä, saako hän tulla ehtoolle.

      Muutama vuosi rippikoulun käymisen jälkeen hän kuoli. Omaisia hänellä ei ollut, mutta meille seurakuntaväelle hän oli niin rakas, ettei varmaan kenenkään hautajaisissa ja muistotilaisuuksissa sen jälkeen ole niin moni pitänyt puheita.

      Itsekin olen pitänyt yksityisrippikouluja kehitysvammaisille.

      Eipä halveksita kehitysvammaisten kykyä ja halua käydä rippikoulua.

      Minäkin suljen äidin tyttären rippikoulun rukouksiini, kaikki kesän rippikoululaiset!

      Itse nautin rippikoulutyöstä suunnattomasti.

      t. Maarit-pappi

      • Nasse.

        "Eipä halveksita kehitysvammaisten kykyä ja halua käydä rippikoulua."

        Eipäs laiteta sanoja suuhun vaikka uskismoraali niin huokuttaisikin, jooko?

        Halveksin heikompiosaisten ja keskimääräistä puolustuskyvyttömämpien ihmisten hyväksikäyttöä, jossa kirkko loistaa sumeilematta.

        On erityisen raadollista tehdä ihmisestä jolla on elämässään ollut merkittäviä vastoinkäymisiä, sen kaiken lisäski vielä uskonnon uhri.


      • Eristykseen.
        Nasse. kirjoitti:

        "Eipä halveksita kehitysvammaisten kykyä ja halua käydä rippikoulua."

        Eipäs laiteta sanoja suuhun vaikka uskismoraali niin huokuttaisikin, jooko?

        Halveksin heikompiosaisten ja keskimääräistä puolustuskyvyttömämpien ihmisten hyväksikäyttöä, jossa kirkko loistaa sumeilematta.

        On erityisen raadollista tehdä ihmisestä jolla on elämässään ollut merkittäviä vastoinkäymisiä, sen kaiken lisäski vielä uskonnon uhri.

        Joo, onhan se kauheeta, kun ihan kehitysvammainenkin haluaa olla yhteisön jäsen. Inhimillisyyden ja tasa-arvon nimissä muka.

        Kehitysvammaisilla ei ole ei-uskonnollisissa yhteisöissä paikkaa ja se on ihan oikein.
        Heidät poiistetaan aina sumeilematta, jos pyrkivät. Se on oikein. Heistä ei pidä tehdä uhria.

        Ei ne mitään ymmärrä kuitenkaan.


    • Homekorva-huttu

      Eikö kaikki ole pahaa, mikä liittyy kristinuskoon? Jos nuorilla on leirillä mukavaa, sekin on pahaa, koska asia liittyy kristinuskoon?

      • Matti :((

        On pahasta, jos siitä pitää maksaa.
        Sehän on pointti aloittajalla.


    • Hei, rippikoulu on varmasti kirkon tärkeimpiä toimintamuotoja, jolla juurrutetaan nuoria kristinuskoon ja seurakuntien toimintoihin. Rippikoululeireillä ensimmäisenä päivänä nuoret ryhmäytetään erinäisten hauskojen yhteistoimintaharjoitusten kautta ryhmäksi ja sen jälkeen ryhmä yleensä lämpiääkin ja leirihenki kehittyy käsinkosketeltavan upeaksi.

      Rippikoulu on nuorelle tärkeä. Hänet otetaan todesta, hän saa itse osallistua keskusteluun itselleen tärkeistä asioista, häneltä kysytään haluaako hän Jumalan armon avulla osoittaa uskontunnuksessa lausumansa uskon todeksi.

      Kaikki opetus on nuorilähtöistä ja häntä kiinnostavalla tavalla toteuttavaa. Toki paikallisia eroja ja korostuksia löytyy. Jokaisella rippikoulutiimillä kun omia ideoita. Mutta rippikoulu perustuu myös kirkon hyväksymään rippikoulusuunnitelmaan ja seurakuntien hyväksymiin ohjesääntöihin. Rippikoulukirjat on piispainkokouksen hyväksymiä. Rippikoulu on muuttunut viime vuosikymmeninä keskustelevaksi, toiminnalliseksi ja nuoret huomioon ottavaksi. Jokaisella päivällä on oma teemansa esimerkiksi: Minä, Jumala, Raamattu, Jeesus, seurustelu jne.

      Itsekin pääsen tänä kesänä vielä vetämään yhden rippikoulun (kaksi ryhmää olen jo konfirmoinutkin). Rukoushelmihartaus iltaisin hiljentää vauhdikkaankin ryhmän.

      t. Maarit-pappi

      • Voi voi!

        "Rippikoulu on nuorelle tärkeä. Hänet otetaan todesta"

        Miten voi asiat olla niin vinossa että rippikoulu on nuorelle jotenkin tärkeä todesta ottamisen paikka? Vähän liian helppoa saalista ovat nuoret jos tuo pitää paikkansa.

        Oma kokemukseni oli aivan muu mutta siitä onkin jo aikaa. Miettikääpä asiaa, vanhemmat joilla on vielä alle rippikouluikäisiä lapsia. Pitääkö teidän lapsenne mennä rippikouluun todesta otettavaksi?


    • Nasse.

      Maarit, olet tehnyt hyvin selväksi että tietyissä irrationaalisissa, taikauskoisissa asioissa elät elämääsi hyvin kaukana siitä mitä me ihmiset kutsumme nimellä todellisuus.

      Uskontojen suhteen tuota olotilaa pidetään siedettävänä ja se hyväksytään mutta nyt näyttää vahvasti siltä että ns. todellisuudentaju pettää pahasti myös reaalimaailman ilmiöissä.

      Ihminen on pätevä pettänmään itseään, kuten voimme havaita mutta inhimilliseltä kannalta katsoen, pitäisikö jotenkin yrittää saada apua tai aiankin pyrkiä minimoimaan haittavaikutukset ympäristöön?

      Minusta pitäisi. Mitä mieltä muut ovat?

      • Uskonnoton

        Palstan pappien todellisuudentaju on tosiaan heidän yksityisasiansa. Mutta kun näitä kolmiosaisen yliluonnollisen olennon todellisena esittäviä satuja tuputetaan 15-vuotiaille, asiaan tulisi puuttua valtiovallan taholta. Nasselta jälleen hyviä kommentteja.

        Olisikin tosi jännää päästä näiden pappien pään sisään. Sitten voisi ehkä jotenkin ymmärtää miten aikuiset ihmiset uskovat noita 2000 vuotta vanhoja sepitteitä sellaisenaan.


    • Myös homoille

      Olen kuullut että kirkko olisi suunnittelemassa homoyhteisölle omaa rippikoulua .

      • kirkon rappio

        no just seuraavaks varmaan oma ripari ateisteille.


      • Myös homoille,

        Mistä olet tällaista kuullut?

        Aija-pappi


      • Mirka...
        kirkon rappio kirjoitti:

        no just seuraavaks varmaan oma ripari ateisteille.

        Kirkko on kiinnostunut vain riparinkäyneiden rahoista ja siksi ateistit on huono sijoitus. Riparin käyneiltä ateisteilta ei rahaa heruisi.

        Pitää muistaa ettei kirkko huvikseen leiritä lapsia. Kaiken takana on RAHA.


    • Pappi minäkin

      Mitä murhetta mahtaa Nasse sisällään kantaa kun se purkautuu noin katkerina sanoina kirkkoa kohtaan? Tulee sääli ja halu auttaa.

      • Nasse.

        Ad hominem. Ymmärrän kyllä, varsinkin jos olet pappi, haluttomuutesi keskustella itse asiasta.

        Tiedät ja ymmärrät että toimintanne on epäeettistä ja jos henkilön arvostelun sijasta yrittäisit keskustella itse aiasta, niin joutuisit myöntämään että toimintasi ja työsi on epäeettistä.

        Kyseessä ei ole Nasselta mikään tunnepitoinen purkautuminen, vaan faktojen toteaminen faktoina. Ymmärrän että se sinusta saattaa tuntua katkeruutena kun taikauskosi ymmärretään nykyisin taikauskoksi ja jumalanne olemattomiksi.


      • Iloinen kirkon jäsen
        Nasse. kirjoitti:

        Ad hominem. Ymmärrän kyllä, varsinkin jos olet pappi, haluttomuutesi keskustella itse asiasta.

        Tiedät ja ymmärrät että toimintanne on epäeettistä ja jos henkilön arvostelun sijasta yrittäisit keskustella itse aiasta, niin joutuisit myöntämään että toimintasi ja työsi on epäeettistä.

        Kyseessä ei ole Nasselta mikään tunnepitoinen purkautuminen, vaan faktojen toteaminen faktoina. Ymmärrän että se sinusta saattaa tuntua katkeruutena kun taikauskosi ymmärretään nykyisin taikauskoksi ja jumalanne olemattomiksi.

        Nasse hyvä,
        jos kristinusko on sinusta taikauskoa ja sadunkerrontaa, niin miksi ihmeessä sinun pitää sitä niin kovasti vastustaa? Sehän on vain satua.


    • miox

      Kirkko sentään yrittää järjestää nuorille jotain tekemistä, kunnat sen kun vain vähentävät. Se siitä yleisten verovarojen käytön moraalista. Mieluummin verovarat kirkolle jolla on edes jotain selkärankaa tukea vähäosaisia,

    • Hei, kyllä tavallisille ripareille mahtuvat seksuaalivähemmistöiset nuoretkin, meidänkin ripareilla heitä on ollut ja isosenakin.

      Kirkon rippikoulutyö tavoitaa enemmän nuoria prosenteissa, kuin ihmisiä kuuluu kirkkoon! Ja isostoiminta on yksi aktiivisimmista vapaaehtoistoiminnan muodoista. Jo rippikouluissa ja isosena ei olisi mukava ja mielekäs olla, tuskin tämän päivän nuoret niihin tulisivat.

      t. Maarit-pappi

    • no johan mokoma

      "Perhe voi toki tarvittaessa anoa lisätukea kunnan sosiaalitoimistosta, niin ettei kenenkään osallistuminen leirille ole kiinni taloudellisesta tilanteesta."

      Maksaako sossu osan kirkon rippikouluista?

      Ei ole minun mielestäni sossun asia, tukekoon kirkko vähävaraisia kokonaan itse.

    • PIru on vihainen

      Vihollinen on erittäin vihainen jokaisesta joka tekee parannuksen ja kääntyy Jeesuksen pelastamaksi.

      Siksi hänen orjansa toimivat täälläkin erittäin ahkerina, puhumassa kaikkea pahaa ja valetta kristityistä.

      Hyvän merkki siis.

    • Isonen

      Rippikoulun voi käydä vaikka ei olisi kirkon jäsen eikä konfirmaatio ole pakollista. Ateistitkin on siis tervetulleet.

      • Hei Isonen ja muut,

        Juuri näin. Meidän ripareilla käynyt vapaiden suuntienkin nuoria, joita ei ole konfirmoitu. Rippikoulusta itsestään saa merkinnän kirkonkirjoihin ja silläkin saa jo kirkkohäät. Konfirmaatiota edellytetään kummiksi pääsemiseen.

        Rohkeasti vain mukaan!

        t. Maarit-pappi


    • MrMorden

      Pidän itse omaltakohdaltani selvän siitä, että oma poikani ei tule osallistumaan jumalharhan riitteihin: Tähän riittää selkeästi se, että kertoo aikuisten oikeasti mitä maailmassa tapahtuu ja mitä voidaan havaita. Tämä pois sulkkee uskomukset ja selkeästi kerrottuna jopa 7v poikani tajuaa sen.

    • Heli Karhumäki

      Uskonnottomien ja ateistien kanssa on yleensä mukava keskustella, ja useimmiten heillä on aitoon keskusteluun tarvittavaa sydämen sivistystä ja keskustelukumppanin vakaumusta kunnioittava asenne.
      Nasse-setä ja hänen hännystelijänsä eivät kuulu tähän joukkoon. Nasse-setä on hyvin hyvin vihainen jostakin, josta emme pääse perille, ja hän purkaa voimatonta turhautumistaan kristittyihin puberteettisella ylimielisyydellä.
      Ainut perustelu "taikauskon" vastustamiseen tuntuu olevan se lattea ja kulunut hokema, että uskonto on syntynyt "kamelikuskien nuotiotarinoina". Jumala ei siis voi olla olemassa, koska on ilmoittanut itsensä sellaisena aikakautena ja sellaisen elinkeinon piirissä, joka ei Nasselle kelpaa. Voi Nasse-parkaa.

      • Nasse.

        Voi miten hienoa Heli! Ad-hominen on voittajan valinta :)


    • eroakirkostanyt

      mite ois kaljanmaisteluriparit? tai viininmaistelu Jaakko Heinimäen johdolla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6133
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2566
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2073
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1817
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe